FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Laptop Asus F3F Series , problem z matrycą (?)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Laptop Asus F3F Series , problem z matrycą (?)
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 20:54   

Laptop Asus F3F Series , problem z matrycą (?)

Witam , mam następujący problem. Posiadam laptopa Asus f3f series. Jakiś czas temu zaczęły się dziać dziwne rzeczy z matrycą. W pewnym momencie komputer jakby zawieszał się podczas normalnej pracy w systemie Windows (kursor zastygał i nic nie dało się zrobić) Po wyłączeniu przyciskiem Power komputer odpalał się lecz nie wyświetlał, żadnego obrazu na matrycy. Zaznaczam, iż w takim stanie normalnie pracował dysk , wiatrak , itp.

Aby próbować go uruchomić po prostu go włączałem i wyłączałem przyciskiem Power , aż do skutku. Po kilkunastu (kilkudziesięciu) włączeniach-wyłączeniach odpalał się normalnie. Jednak ostatnio znowu pojawił się ten problem i nawet taka operacja nie pomaga.

Cechą charakterystyczną przy włączaniu zdrowego komputera jest zachowanie diod kontrolnych pod matrycą. Jedna z nich odpowiada za dysk twardy,a pozostałe trzy za inne rzeczy. Kiedy komputer normalnie działa to po naciśnięciu Power pierwsza mrugnie kontrolka dysku twardego, a następnie te trzy kontrolki na chwilę się włączają i gasną i potem znowu kontrolka dysku twardego się zapala i działa już cały czas.

Natomiast w w stanie złym (czyli matryca nie wyświetla niczego) kiedy komputer jest włączany, to na chwile pali się kontrolka dysku twardego i znika, a pozostałę kontrolki wcale się nie zapalają. Poza tym dysk, wiatrak itp. pracują normalnie (oprócz matrycy).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Mar 2010 20:54   

Back to top

mayekk
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 16 Mar 2010 10:57   

Re: Laptop Asus F3F Series , problem z matrycą (?)

moze przegrzewa sie uklad BGA grafiki. sprawdz dokladnie chlodzenie zarowno grafiki jak i CPU. z opisu nie wynika uszkodzenie matrycy. przede wszystkim bez czy z uszkodzona matryca laptop by dzialal normalnie
Back to top

mareeczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 16 Mar 2010 11:10   

jaki windows??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 11:10   

Back to top

femio
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 16 Mar 2010 15:16   

Witam.
Na początek kilka pytań
1) po jakim czasie następuje owe "zawieszanie się kursora"
2) czy próby uruchomienia miały miejsce zaraz po zawieszeniu
3) czy sprawdzałeś jak sprawa wygląda po podpięciu zew. monitora
Back to top

marek_1980
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 16 Mar 2010 15:34   

masz uszkodzoną k.graficzną, bądź mostek północny.
W tym modelu również często padają luty pod gniazdem procesora.
Back to top

gook
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 16 Mar 2010 23:45   

Witam , przybliżam parę szczegółów i odpowiadam na pytanie :

Kursor "zawiesza się" bez żadnej regularności. Raz następuje to po kilku godzinach , a niekiedy po np. dwóch tygodniach.

Systemem był Windows Vista , a następnie przeinstalowałem go na XP. Podczas pracy na Viście problem pojawiał się częściej. Kiedy przeinstalowałem na XP problem na 4-5 tygodni znikł. Dodam iż dawniej, kiedy problem z matrycą nie występował , zdarzały się dziwne rzeczy z grafiką w systemie (przeskakiwały okna , rozciągały się i ogólnie chaos się robił - konieczny był restart)

Próby uruchomienia miały miejsce tuż po wyłączeniu jak i parę godzin po nim. W obydwu przypadkach po kilkunastu, kilkudziesięciu próbach laptop się odpalał. Raz zaobserwowałem przypadek że laptop stał uruchomiony z tą wadą (czyli nie świeciło się nic na matrycy ale dysk i inne podzespoły pracowały) przez kilkadziesiąt minut. Wyszedłem do innego pokoju, a kiedy wróciłem już działał normalnie. Czyli tak jakby "sam się naprawił" pod moją nieobecność.

Podpięcie zewnętrznego monitora nie daje nic. Nie ma obrazu ani na matrycy ani na zew. monitorze.

Matryca nie wyświetla niczego, przyglądałem się dokładnie.

Kiedy komputer był sprawny to tuż po włączeniu go, na ekranie pojawiał się znak ASUS i krótka melodyjka. Teraz nawet kiedy obrazu nie ma to takie zjawisko nie występuje. Chodzi mi o to, że nie ładuje się system podczas kiedy matryca nie wyświetla obrazu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Mar 2010 23:45   

Back to top

marek_1980
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 18 Mar 2010 20:48   

Napisałem Ci te trzy rzeczy na 100%. Ostatnio u mnie na takiej samej płycie poszły pady pod gniazdem procesora. :-)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Laptop Asus F3F Series , problem z matrycą (?)
Page 1 of 1
Similar topics
Laptop Asus z matrycą B154EW01 - zanika obraz (1)
Laptop Asus F3U series - problem z dyskiem twardym (Vista) (2)
Laptop Asus F3F-AP266 - restart przy ladowaniu systemu WinXP (2)
Laptop Asus F3F-AP075 nagrywarka psuje mi płyty? (7)
Laptop ASUS F3F Port wyjjścia TV (2)
laptop asus F3sv-problem z matrycą (3)
Laptop Asus F3F (7)
ASUS F3F - problem z user32.dll i hhctrl.ocx (2)
Laptop Asus F5VL Series sterowniki SATA (2)
Laptop asus f5sl series - oprogramowanie microsoft (4)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed