FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stacja do bga Infrared IR-PRO?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Stacja do bga Infrared IR-PRO?
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:37   

Stacja do bga Infrared IR-PRO?

Witam.
Zakładam działalność, potrzebuję kupić stację do bga do naprawy płyt głównych, znalazłem nie za wiele sprzętu a tym bardziej w Polsce. Proszę o porady co warto kupić na co zwrócić uwagę oraz dostępność materiałów eksploatacyjnych (promienniki)

Na początku zainteresowałem się stacją za 2600zł lecz po filmikach uznałem sterowanie za słabe układy wymagają stabilizacji temperatury i czasu po za tym to zabawka. Tam sterowanie działa na zasadzie załącz wyłącz jak zauważyłem, ale mogę się mylić.

Pomyślałem o systemie Jovy, ale widzę same negatywy co do niej.
Znalazłem jeszcze inną stacje IR-PRO z porządnym stołem i regulatorami PID czy jest dystrybutor w Polsce ? i jak z częściami (promiennik) jaka żywotność promiennika ?

Mile widziane będą komentarze... jedna uwaga nie chce kupować sprzętu nie wiadomo jakiego drogiego z uwagi, że dopiero rozkręcam interes i nie jest powiedziane czy będzie to opłacalne w moim regionie za rok.

Pozdrawiam Andrzej
Stacja do bga Infrared IR-PRO? Stacja do bga Infrared IR-PRO? Stacja do bga Infrared IR-PRO?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:37   

Back to top

muczo
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 24 Mar 2010 12:29   

Re: Stacja do bga Infrared IR-PRO ?

Witaj
Do 10000 zł to wybierz Jovy re 7500 a ci którzy piszą niepochlebne opinie pewnie nigdy nie mieli do czynienia z tym sprzętem.
Stacja jest stabilna dobrze wykonana i wydajna.
Ten sprzęt Achi 3000 lub wersja pro wygląda solidnie ale nie podłączysz jej do komputera.
Sprowadzenie Achi z chin to koszt rzędu 8000 zł plus akcyza.
Pozdrawiam
Back to top

mad81
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 24 Mar 2010 15:16   

Z tego co się dowiadywałem... koszt to 1500$ + 210$ koszt przesyłki * 2,7% akcyza + vat 22%... wyszło mi około 6,5tys zł skąd te 8 tys ?

Po drugie IR-pro ma stabilniejszy stół... podpięcie pod komputer to kwestia sterownika i oprogramowania, wszystko można przerobić, udoskonalić ;)

Ir-PRO posiada promiennik ceramiczny, te wszystkie inne - lampy które są kosztowne.
Back to top

muczo
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 24 Mar 2010 16:57   

Jovy re7500 nie posiada lampy tylko promienniki które z resztą można kupić za około 230 zł więc w razie czego niema problemu.
Jak kupisz z Chin achi pro to raczej nie myśl o jakiejkolwiek gwarancji.
Z przeróbkami to bym się wstrzymał :)
Back to top

mad81
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 24 Mar 2010 20:46   

Pisałem z chińczykami, promiennik jeden dorzucą mi gratis, co do gwarancji to rok czasu + faktura, jedynym, ale to koszty wysyłek ;] z tego co widziałem na youtube to jovy ma promiennik z lampy IR rubinowej (ja taką do testów 250W kupiłem za 17zł) po za tym ma tylko monitoring temperatury + obsługa klawiszy z komputera hymm termopara przetwornik 10bit + kawałek cpu i prosty program do rysowania wykresu temperatury na pc

Po drugie po co mi to, ja tylko potrzebuje zdjąć układ BGA zrobić kulki i postawić go na nowo nie robiąc bałaganu na płycie. jedynym mankamentem jest trafić w pola lutownicze i chyba mam pomysł jak to tanio rozwiązać tylko jak będę miał czas, bo wymaga to napisania kawałka programu do obsługi kamery (mikroskopu)

Jeszcze jeden mankament, mianowicie czytałem, że trzeba podgrzać całą płytę nie tylko fragment bo potem się wykrzywia, jovy ma troszkę mały ten dolny promiennik obawiam się, że gdybym chciał położyć płytę od PC to by całej nie nagrzał równomiernie, gdzie w IR-PRO mam promienniki tak skonstruowane, że duża płyta PC wejdzie i ją nagrzeje. Kłócić się nie będę, pojadę na szkolenie w tedy będę zabierał głos w tych sprawach ;] na wszelkie, ale zaklepie pule pieniędzy na poziomie 8-9 tys na stacje z dotacji bo potem nie będę miał manewru jak wpisze za mało ;].
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 26 Mar 2010 09:37   

a patrzyłeś REECO?
Back to top

muczo
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 27 Mar 2010 20:49   

Promiennik do tej stacji jest o mocy 300W i z pewnością nie kupisz go za 17 zł.
Widzę,że bardziej celujesz w konstruowanie własnej stacji czyli takiej samorobnej.
Gdyby każdy tak oceniał różnego rodzaju stacje to okazało by się iż w twoim mniemaniu sprzęt warty 200 tysięcy można zrobić za 2000 zł a klona stacji Jovy za 100 zł.
Po co tobie precyzyjne pozycjonowanie układu jeżeli 99 % płyt posiada solder-maskę?
Back to top

xbox-serwis.eu
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 24 May 2010 00:10   

Witam, posiadam stację lutowniczą firmy Achi. Po kilku wieczorach udało się ją opanować i jestem zadowolony :)
Jeżeli chodzi o ceny promienników, koszt nie jest wysoki.
Dzięki preheaterowi płyty nie wyginają się, wystarczy je tylko umiejętnie podgrzewać.
Back to top

cradle1000
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 30 May 2010 12:43   

Witam. Mam namiar na firme które sprzedaje Achi. Jeśli chcesz Achi z podpięciem do komputera to wybierz Achi IR Pro SC. Kupisz ją nową za 8500zł. Taka sama bez sterownika kosztuje 7200zł i nazywa się Achi IR Pro, bez literek SC na końcu. Swoją drogą też jescze się zastanawiam. Zainteresowanych proszę o kontakt 667-213-925
Back to top

QaDo
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 03 Jun 2010 13:00   

Firma PlugIT jest oficjalnym dystrybutorem ACHI w Polsce. Można pisać, obecnie w ofercie mamy najnowszy model sterowany PC.
Cena ustalana indywidualnie i jest to cena niższa niż 8 tys....
Back to top

bonzo jan
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 20 Sep 2010 20:13   

,, Przy pomocy ACHI IR PRO-SC bez najmniejszego problemu poradzisz sobie z układami lead-free i wszystkimi PCB wykonanymi w technologi RoHS. Naprawy BGA XBOX360 (CPU/GPU, RAM), PS3 itd są dla niej łatwością. Zakres możliwości jest znacznie szerszy. ,,cytat z linku.
Nie kupuj ,,kota w worku ,,,niech zademonstrują wylutowanie układu GPU xbox360 i ponowne wlutowanie.
Back to top

QaDo
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 21 Sep 2010 07:10   

bonzo janie na tej stacji codziennie stawiam po kilkanaście xboxów skuteczność jest 100%towa, żadnej uszkodzonej solder maski, żadnych przegrzanych układów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2010 07:10   

Back to top

bonzo jan
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 21 Sep 2010 08:06   

Kłamiesz .
Kilkanaście to wygrzać układów możesz.
Ja na czym ,,innym,, mogę tylko jeden układ wlutować dziennie może dwa.
QaDo wrote:
Firma PlugI..........obecnie w ofercie mamy najnowszy model ...........

Jesteś zainteresowany sprzedażą tego sprzętu .
,,Ja mam złotą kaczkę na łańcuchu ,,.Dasz wiarę?
W wielu tematach podobnych odzywają sie sprzedawcy nie mający za wiele wspólnego z profesjonalną czy choćby hobbystyczną elektroniką i serwują podobny spam.
Jemu przyjdzie wymienić w laptopie układ na .+09 (chłopak kupi za ostatnie ciężko zarobione pieniądze czy na kredyt)i będzie problem.
Zawsze jak coś takiego kupujecie to niech wam zademonstrują jak działa .
Back to top

QaDo
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 22 Sep 2010 18:20   

bonzo jan, zapraszam na prezentacje wylut + wlut na PB lub bez jak tylko chcesz :-)
Back to top

strike5
Poziom 9
Poziom 9

Post#15 28 Oct 2010 15:40   

jakies dalsze watki w tym temacie ? mysle nad zakupem tej stacji ACHI IR-PRO-SC moze jakies opinie ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2010 15:40   

Back to top

maz9
Poziom 13
Poziom 13

Post#16 29 Oct 2010 20:04   

Przed zakupem proponuje zawsze wszystko przetestować. Co do wyginania płyt to nijak się to ma do małego czy dużego podgrzewacza. Oczywiscie duży nagrzeje szybciej tylko po co ? Czas grzania bezołowiówki to 3 lub 5 min w innym czasie składniki nie rozstapiają się w sposób prawdłowy. Jovy re 7500 ma mniejszy podgrzewacz mniejsza moc a samym podgrzewaczem można nagrzać każdą płytę pcb do temperatury gdzie możemy zdejmowac elementy bez użycia górnego podgrzewacza ( z tymi ogromnymi podgrzewaczami to wielka lipa ). Co do wyginania płyt to wazny jest spoób grzania inaczej grzejemy cienkie inaczej grube płyty. Płyty cienkie np X-box 360 grzejemy dolnym podgrzewaczem na minimum praktycznie go nieuzywajac zgodnie z proflem który można przejrzeć na www.jovy-systems.pl/strefa.html wtedy płyta cienka się nie wygina !!!!. Kit z dużym pogrzewaczem już się przejad nawet tym co wszystkich w go wkręcali :). Przed zakupem radzę testować 100 km 200km co za róznica lepiej wiedzieć na czym się się będzie pracowało kilka lat. Jak czytam posty to jest tak jak z reklamą Mbanku - to tylko reklama. bonzo jan ma rację radze zwązyc na jego słowa pisane. Co najmniej kilka ośób pracuje na forum a także w tym wątku na rzecz achi i to z jednej firmy pisząc bzdety na temat re 7500 na której garbie chcą sobie zrobić reklame Achi Ale jak widać nie tędy droga temat chyba upadł :)

Owszem jestem równiez jedną z osób zaintersowanych sprzedaża Jovy ale nie wciskam głupot bo to chyba nie o to chodzi. To jest forum dla ludzi którzy sobie pomagają a zachwalanie swoich produktów mija się z rzetelnością wypowiedzi a zasadzie wprowadza zwyczajnie w błąd.
Back to top

Lio85
Poziom 8
Poziom 8

Post#17 31 Oct 2010 09:24   

strike5 wrote:
jakies dalsze watki w tym temacie ? mysle nad zakupem tej stacji ACHI IR-PRO-SC moze jakies opinie ?

Osobiście posiadam taką stację, 4 płytki poszły na szrot ale to jedynie z niedoświadczenia to pad to przegrzanie układu, teraz mogę śmiało powiedzieć że to dobry wybór, ogólnie robie reballing układów graficznych w notebook oraz xbox 360, kolega tutaj pisał że do xbox 360 nie trzeba praktycznie dołu podgrzewać, ale przy 230 od góry oraz 250 od dołu IR bga ani drgnie, może jakieś wskazówki od doświadczonych użytkowników SL IR

Ah, jaki topnik polecacie do dużych układów bga .
Back to top

xbox-serwis.eu
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 25 Nov 2010 11:52   

Witam, przy bezołowiowych 230 od dołu, 200 od góry, przy ołowiowych, 190 od dołu i góry, układy ładnie siadają. Kwestia doświadczenia, Przy wylutowywaniu bezołowiowych, układ "pływa" po 200s, przy wlutowywaniu na ołowiowych, max 180s.
Back to top

strike5
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 25 Nov 2010 12:17   

Witam poszukuje osoby ktora posiada stacje ACHI IR PRO i mogla by mi pokazac jak ona pracuje , chcialbym zobaczyc od poczatku do konca proces reflow,reballingu ukladow graficznych z omowieniem poszczegolnych etapow
w konsoli ps3 , oraz laptopow dv9000.
Chce zajac sie tym typem napraw ale na poczatku chcialbym zobaczyc jak wyglada to w praktyce , przegladnalem duza ilosc filmow na yt , poczytalem ale sami wiecie lepiej zobaczyc jak maszynka pracuje , na co zwrocic szczegolna uwage itd .
Oczywiscie wynagrodze poswiecony mi czas .
Back to top

akrylit
Poziom 2
Poziom 2

Post#20 16 Feb 2011 01:58   

Re: Stacja do bga Infrared IR-PRO?

Nie znalazłem tu informacji na temat zasilania stacji ACHI lub T870A na Ebay jest informacja od sprzedawcy, że sprzęt ten MUSI być podłączony koniecznie przez regulator/stabilizator napięcia inaczej awaria pewna niemal od razu. Jak to jest u Was? Też stosujecie bezwzględnie takie rozwiązanie?
Jeżeli tak to jakie rozsądne ekonomicznie rozwiązanie problemu zasilania proponujecie. Dzięki
Back to top

willyvmm
Poziom 17
Poziom 17

Post#21 16 Feb 2011 08:49   

Czy nie chodzi przypadkiem o USA (110/120v) ?
Back to top

Delllow
Poziom 12
Poziom 12

Post#22 23 Feb 2011 13:38   

Od niedalekiego czasu na allegro - ACHI sprzedaje jakiś gość z Czech.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=achi

Moje pytanie do kolegów: Czy ktoś z was kupował u niego?
Back to top

drozda86
Poziom 13
Poziom 13

Post#23 06 Apr 2011 10:05   

Sorki że odgrzewam. Ale ja kupiłem tą maszynę u czecha i niema z nią najmniejszych problemów. Sam sprzedawca jest uczciwy. Acha, ja osobiście ją odebrałem ;]
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Stacja do bga Infrared IR-PRO?
Page 1 of 1
Similar topics
Stacja lutownicza do BGA (2)
Stacja infrared - jaki emiter podczerwieni? (3)
Jaka stacja lutownicza infrared? (6)
Stacja IR AOYUE Infrared 720 BGA (4)
Stacja do montażu i demontażu BGA (4)
Stacja lutownicza do BGA do 5000zl (13)
Stacja lutownicza do bga xbox360 (3)
Stacja bga od podstaw - problemy i porady (2)
Stacja lutownicza AOYUE BGA Int732 podczerwień IR (20)
Rework BGA stacja. Czy istnieje jakiś kod serwisowy? (1)

Page generation time: 0.154 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed