| Author |
junek Poziom 15

|
15 Mar 2010 22:55 Lenovo r400 ubuntu karmic koala pożera baterię :( |
|
|
|
Hej, Zainstalowałem sobie jako drugi system - jak w temacie, karmic koala, najnowsza wersja, powyłączane "bajery" i mimo to w ciągu niecałej godziny zjada baterię. Ten sam komp na XP wcześniej Vista B (wywaliłem i zrobiłem downgrade) - trzyma 4-6h... Szukam porady, bo mimo wyłączenia wszelkich dodatków typu animacje, deformacje okien itp nadal jest podobnie, a zarządzanie energią dostępne w zainstalowanym linuxie jest prawie żadne...Niestety nie znalazłem prostych porad co do np zmiany ustawień matrycy, zarządzania dyskami i ogólnie energią itp. Piszę prostych, bo jak do tej pory omijałem niestety linuxa i nie wiele wiem :) i proszę nie odsyłać mnie na fora o linuxie:) byłem, czytałem, szukam prostej porady, nie chcę namieszać ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2010 22:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mayekk Poziom 18

|
16 Mar 2010 10:50 Re: Lenovo r400 ubuntu karmic koala pożera baterię :( |
|
|
|
problem moze byc w driverach acpi. pomimo ze wylaczone sa wszystkie "bajery" to np. nie ma regulacji mocy cpu, wylaczania niewykorzystanych portow itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 10:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
junek Poziom 15

|
17 Mar 2010 19:38 Re: Lenovo r400 ubuntu karmic koala pożera baterię :( |
|
|
|
| mayekk wrote: |
| problem moze byc w driverach acpi. pomimo ze wylaczone sa wszystkie "bajery" to np. nie ma regulacji mocy cpu, wylaczania niewykorzystanych portow itp. |
W międzyczasie instalowałem jeszcze mandrive, xubuntu i szykuję się do testów innych wersji np SUSE, po drodze rozwaliłem tablicę partycji, wywaliłem GRUB-a (error 15) i takie tam, ale to tylko dobra nauka. Acpi w pierwotnym ubuntu nie sprawdziłem, bo mi zniknął i teraz kombinuję nad kilkoma linuxami na jednym kompie by testować i stwierdzić różnice itp...
|
|
| Back to top |
|
 |