| Author |
kompresor Poziom 10

|
16 Mar 2010 21:32 Re: Elektronia Jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| michal-michalik wrote: |
>>kompresor
Chcesz mi udowodnić, że polska w czasie komuny była zacofanym technologicznie krajem ? |
Nadal jest.
Jak to powiedział pewien człowiek z tytułem Dr z dziedziny obróbki plastycznej, że jesteśmy jakieś 50 lat do tyłu pod względem produkcji stali. Z tego co mówił to do 2000roku nikt nie wytłoczył wanny z polskiej blachy :D
Na tym koniec oftopu z mojej strony.
Wracając do tematu to może pójdziemy w ślady F16 i kupimy elektrownie z likwidacji gdzieś z zachodu :D
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
16 Mar 2010 22:00 Re: Elektronia Jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
F16 nie były z likwidacji :)
I spokojnie nikomu od awarii 5 nóg nie wyrośnie. Najwyżej będzie umierał przez kilka tygodni w niewyobrażalnych męczarniach.
A elektrownie kazałbym budować zagranicznej firmie i niech ręka boska broni przez dopuszczeniem jakiejkolwiek naszej "pomocy" przy wykonywaniu. Nawet obsługę bym sprowadził. Ten naród za dużo kombinuje.
"Kochanie przyniosłem wiaderko uranu!"
"A po co ci?"
"Nie wiem. Szło ukraść to ukradłem".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 22:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-michalik Poziom 18

|
16 Mar 2010 22:17 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Chyba sobie sami pracujemy na ten wizerunek.
Nie zgodzę się ta mentalność jest już wypierana może nie tak szybko jak by się chciało, ale jest. I Polacy są dobrymi pracownikami nie mówię tu o "wiejskich fachowcach" ale tej solidniejszej części.
|
|
| Back to top |
|
 |
timo66 Poziom 16

|
16 Mar 2010 22:37 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
No 10 jest solidnych , ale wystarczy 1 "ekspert" i wystarczy , dziwnym trafem spotykam więcej tych ekspertów niż fachowców, inną sprawą jest to że w polsce za duże jest kolesiostwo by nie unikać "wpadki na stanowisku" . Najpierw się dostaje dobrą posadę , a potem załatwia się tym "pociotką" papierki ze szkoły.
ps: ze wsi gorszy od mieszczucha??
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Mar 2010 22:45 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
>>timo66
Nie jest gorszy sorki za określenie. To taki potoczny zwrot nie mający nic wspólnego z określeniem pochodzenia pracownika. Właśnie mnie trochę denerwuje, że znajdzie się kilku cwaniaków i my sami sobie opinie psujemy nawet nie za zewnątrz tylko u siebie na swoim podwórku.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sonyq Poziom 13

Joined: 28 Nov 2007 Posts: 110 Location: Londyn. Sercem Polskie wybrzeze;)
|
16 Mar 2010 22:56 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Nie rozumiem wypowiedzi kolegów o naszych rodakach. Ze są nie fachowi,nic nie potrafią. Musimy w końcu się obudzić z komunistycznego snu i iść do przodu. Nikt uranu nie ukradnie. Tak jak wyżej, nie te czasy. Odnośnie F16: To były zupełnie nowe samoloty do tego jedna z najwyższych wersji. Powinien się kolega cieszyć ze w końcu nasi piloci mogą patrolować granice czymś przyzwoitym. Jak dla mnie mogą postawić Polska elektrownie atomowa naprzeciwko mego domu a wspaniale wiatraki, elektrownie słoneczne, falowe niech dalej stawiają ale nie tu. Potrzebujemy energii nie pro-ekologicznego bełkotu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kompresor Poziom 10

|
16 Mar 2010 23:00 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Świetny przykład partaniny w konstrukcji skomplikowanej niczym elektrownia jądrowa:
Link
Zapewne to nie jest przypadek odosobniony, ale nie wszystko się zawala - wychodzi na światło dzienne...
A odnośnie F16, mój błąd nie są używane tylko "nowe". Szkoda tylko że niektóre musiały zawrócić z nad Atlantyku bo trzeba było naprawić :D A po naprawie lądować gdzieś dalej bo kolejna awaria nie pozwoliła lecieć dalej. Jak wyczytalem na naprawy 3 lata temu poszło ponad 300mln PLN, a kredyt za ten sprzęt rzekomo spłacany jest od tego roku to 2025 :D
sonyq - nie trudno znaleźć że 20 letnie Su.. są mniej awaryjne...
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
16 Mar 2010 23:36 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Też się nie ma co wielce obrażać, bo nie mamy doświadczenia w tej dziedzinie a w przypadku atomówki to nie ma się co za bardzo bawić w metodę prób i błędów.
kompresor
Jak gdzieś kiedyś przeczytałem różnica między samolotami z USA a Rosji jest taka, że ten pierwszy ci pokaże, że coś nie jest OK, ten drugi sygnalizuje to uderzeniem w ziemię. Nie demonizuj, że pojawiają się błędy to normalka, F16 są tańsze i wytrzymalsze niż konkurencja. O jakości samolotów zza wschodniej granicy poczytaj w artykułach o zwrocie migów przez Algierię z powodu m.in. wsadzenia do nich starych części(!). Zresztą teraz to już nie konkurencja, stracili z 10 lat do reszty.
|
|
| Back to top |
|
 |
megamacs Poziom 10

|
17 Mar 2010 00:15 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
A ja się nie zgodzę z wami .Reaktor w świerku działa od lat 50tych i napewno ktoś zdobył na nim jakieś doświadczenie. Nigdy nie bylo żadnej szopki z ich strony no może troszkę im ogrodzenia ukradli ale okoliczni mieszkańcy nie mają zielonej poświaty.Kiedyś poszła fama że straż pożarna została wezwana aby usunąć wielką pajęczynę.I jeszcze jedno najciekawsze:ruskie dostarczaly stanom stopy hexagonalne wlaśnie do konstrukcji samolotów. Dzieki znajomości jednego inżyniera mogłem obejrzeć kilka próbek i powiem wam że to było coś niesamowitego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
17 Mar 2010 19:51 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Tyle, że reaktor Maria, w Świerku, mam moc cieplną 30 MW, a planowane instalacje mają mieć moc 3 GW każda, czyli 100 razy większa moc.
Jak dla mnie to jest siadanie za kierownicę TIR-a, po wieloletnich udanych "wsiadaniach" do Malucha ...
|
|
| Back to top |
|
 |
maciej_333 Poziom 22

|
18 Mar 2010 00:52 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Problemów z elektrowniami jądrowymi kilka na świecie było. Ostatnia w Czeskim Temelinie, doszło tam do wycieku radioaktywnej wody (choć woda promieniować nie może, ale to dłuższa kwestia). Czasy utopijnego socjalizmu mamy na szczęście już za sobą. Obecnie nie ma już tzw. ludzi z "awansu społecznego". W związku z tym możemy sobie poradzić z obsługą EA. W mojej opinii fachowcy są w Polsce.
Co do wykorzystania źródeł geotermalnych dobre jest to dla krajów skandynawskich, Islandii itp, ale nie Polski. Biomasa, biogazy itd to mało wydajne i kosztowne rozwiązania. Obecnie choćby nie wiem co robić nie da się zrezygnować z elektrowni cieplnych, lub EA.
Uranu na ziemii nie ma wiele. Jednak jest to paliwo, które przy bardzo małej objętości dostarcza ogromne ilości energii. Żadne inne paliwo na ziemii tego nie potrafi. Przy racjonalnym wykorzystaniu uranu wystarczy go na jakieś kilkaset lat. Natomiast węgla w Polsce na jakieś 50 lat, może 100 jeżeli założyć nowe kopalnie.
Ogólnie korzyści jakie niesie energetyka jądrowa są tak duże, że nie ma co się zastanawiać i budować w Polsce EA.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nagus Poziom 13

|
18 Mar 2010 08:41 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Nikt nie zwraca uwagi na takie drobne szczegóły jak to, że EA o mocy 1600MW zostawia 50 ton rocznie odpadów radioaktywnych (5 metrów sześć.), z czego można przetworzyć (recykling) nawet 95%, a to co zostaje zakopuje się głęboko. Elektrownia węglowa tej samej mocy produkuje rocznie 13 tysięcy ton (sic!) odpadów radioaktywnych (dane ZEWT S.A), które są rozpylane w atmosferze i składowane na powierzchni...
|
|
| Back to top |
|
 |

|
18 Mar 2010 10:44 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| maciej_333 wrote: |
| Co do wykorzystania źródeł geotermalnych dobre jest to dla krajów skandynawskich, Islandii itp, ale nie Polski. Biomasa, biogazy itd to mało wydajne i kosztowne rozwiązania. Obecnie choćby nie wiem co robić nie da się zrezygnować z elektrowni cieplnych, lub EA. |
Kolega chyba naprawdę za mocno ufa niektórym mediom ;) Już dawno powiedziano, że polska ma bardzo duże złoża geotermalne. Tylko, że ta energia najbardziej obecnie nadaje się do ogrzewania w mniejszym stopniu do wytwarzania energii elektrycznej. Może rozwój technologi pozwoli kiedyś produkować bardzo wydajnie energię elektryczną. Pożyjemy zobaczymy.
Dla niedowiarków: Link
| Nagus wrote: |
| Elektrownia węglowa tej samej mocy produkuje rocznie 13 tysięcy ton (sic!) odpadów radioaktywnych (dane ZEWT S.A), które są rozpylane w atmosferze i składowane na powierzchni... |
Nie jestem specjalistą od promieniowania i mnie to zaciekawiło. Jakie to promieniowanie i jak jest ono mocne :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 Mar 2010 14:08 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Przepraszam Panowie za off topic ale pewna wypowiedź mnie bardzo zaintrygowała:
| megamacs wrote: |
| I jeszcze jedno najciekawsze:ruskie dostarczaly stanom stopy hexagonalne wlaśnie do konstrukcji samolotów. Dzieki znajomości jednego inżyniera mogłem obejrzeć kilka próbek i powiem wam że to było coś niesamowitego. |
Można coś więcej wiedzieć na temat "stopów hexagonalnych"? Pierwsze słyszę o takim pojęciu. Nurtuje mnie jeszcze jedna ważna sprawa, jak można widząc próbki stopu ocenić go jako coś niesamowitego?
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
20 Mar 2010 20:11 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| owik wrote: |
Przepraszam Panowie za off topic ale pewna wypowiedź mnie bardzo zaintrygowała:
| I jeszcze jedno najciekawsze:ruskie dostarczaly stanom stopy hexagonalne wlaśnie do konstrukcji samolotów. Dzieki znajomości jednego inżyniera mogłem obejrzeć kilka próbek i powiem wam że to było coś niesamowitego. |
|
Słyszał jak dorośli o czymś rozmawiają i teraz powtarza - taki "głuchy telefon". Ruska technika militarna, do tego amerykańska, wszystko z klauzulą "top secret" i kolega Megamacs dostąpił zaszczytu... Dowiemy się czy to było w trakcie wizytacji przez kolegę Kremla, czy Pentagonu? A może słynnego "Area 51 ?"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 20:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
megamacs Poziom 10

|
21 Mar 2010 13:02 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
YEAH TOP SECRET.
Dodano po 49 [sekundy]:
A słyszeliście może nazwę elektron?
Dodano po 27 [sekundy]:
Dodam że ma związek z aluminium.
Dodano po 1 [minuty]:
to jest k***a zagadka?co panie owiktolamus?
| Moderated by Duduś74: |
| Blokada pisania 30 dni. |
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
21 Mar 2010 13:18 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
A słyszeliście może nazwę elektron?
Dodano po 27 [sekundy]:
Dodam że ma związek z aluminium.
|
Tak kolego, słyszeliśmy - stop znany i używany w konstrukcjach lotniczych od czasów 1WŚ. Nic niezwykłego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
21 Mar 2010 15:46 Re: Elektronia Jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| kompresor wrote: |
| michal-michalik wrote: |
>>kompresor
Chcesz mi udowodnić, że polska w czasie komuny była zacofanym technologicznie krajem ? |
Nadal jest.
Jak to powiedział pewien człowiek z tytułem Dr z dziedziny obróbki plastycznej, że jesteśmy jakieś 50 lat do tyłu pod względem produkcji stali. Z tego co mówił to do 2000roku nikt nie wytłoczył wanny z polskiej blachy :D
|
Bzdura. Polska zawsze przodowała w opracowywaniu nowych technologii. Z połowa tzw. "nowych technologii" jest oparta na polskich opracowaniach i wynalazkach.
Polska natomiast nigdy nie umiała wykorzystać własnych osiągnięć. Co nasi naukowcy odkryją, to sie okazuje, że nie ma chętnych do wprowadzenia, za to chętnie się sprzedaje na zachód całe technologie. A po paru latach kupujemy z powrotem "nowoczesne produkty" wyprodukowane przeż kogoś innego.
Sam pracowałem w zakładzie, który sprzedał najpierw japończykom komletną linię technologiczną do produkcji podzespołów okrętowych, a za 10 lat odkupił ją ponownie po drobnych unowocześnieniach jako "najnowszą Japońską technologię". Oczywiście za kilka razy więcej "zielonych".
Polska blacha zawsze była dobra. Tyle, że za komuny "te lepsze" produkty szły za granicę, a ty kupowałeś wanny z "niemieckiej blachy" bo miały niemieckie nalepki.
I nie tylko przemysł metalowy jest tu przykładem.
|
|
| Back to top |
|
 |
kompresor Poziom 10

|
21 Mar 2010 17:13 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Nie ma co dyskutować na temat krajowych super technologi, bo ich nigdzie nie widzę na co dzień niestety. To że ktoś coś tam wymyślił to jest nieistotne - jakie to ma znaczenie. Istotne jest kto z tego czerpie korzyści.
Szczególnie w przemyśle motoryzacyjnym natworzyliśmy nowych technologii :D Malucha w 2000 roku CAN, GDI, ESP etc... Z polskiej super stali :D
Miałem niedawno okazję podziwiać polską frezarkę CNC, to z polskich elementów widziałem tylko skorupę i suporty. Cała kluczowa rzecz (elektronika/oprogramowanie) nie miało nic wspólnego z tym krajem. W domu z polskich rzeczy mam tylko ściany i to co w nich (instalacje), parę mebli i drogę zbudowaną z błota.
PS. niedługo będzie okazja podziwiania polskiej technologi nakładania kolejnej warstwy łat na "drogach". I muszę nazbierać pieniędzy na kolejny remont zawieszenia....
Jeszcze jedno sobie przypomniałem. Znajomy kupił sobie piękny polski pług obrotowy. Wizualnie podobny do zachodnich, cenowo również. Po kilku latach odkładnice mu zaczęły znikać :D (pomijam inne szczegóły typu pogięta rama). W podobnych zachodnich urządzeniach takie elementy są tak twarde, że niemożliwe jest zapunktowanie... otwór można wykonać tylko palnikiem, bądź przecinarką plazmową :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18444 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
21 Mar 2010 17:57 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Madrik ma dużo racji w pierwszej częsci swojej wypowiedzi. Jeżeli chodzi o tzw nowe stopy to już w okresie międzywojennym mieliśmy spore osiągnięcia, sporo wyprzedzające inne kraje.
|
|
| Back to top |
|
 |
blue_17 Poziom 22

|
21 Mar 2010 18:07 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Osobiście cieszę się że powstanie w Polsce elektrownia jądrowa i jestem w pełni świadomy że w elektrowni jądrowej nie może dojść do wybuchu jądrowego,
Dawka promieniowania jak jest na "płocie" elektrowni jądrowej wynosi 0.01 miliSewrów a, my siedząc w swoich domach otrzymujemy dawkę 3,37 miliSewrów więc niema porównania. Astronauci na orbicie podczas prac otrzymują dawkę promieniowania o wartości 100 miliSewrów i również taką dawkę promieniowania otrzymała Polska po wybuchu w Czarnobylu.
Może niektóży zapytają się jak to niemoże dojść do wybuchu jak nastopiło to w Czarnobylu :?:
Więc od razu odpowiadam
W Czarnobylu mieliśmy do czynienia z reaktorem starego typu który był skonstruowany w taki sposób aby mógł w razie potrzeby przedstawić się na produkcję paliwa do bomb atomowych co zmusiło konstruktorów do "mniej szczelnej" zabudowy reaktora.
Chciano tam wykonać eksperyment podczas którego zostaną zatrzymane pompy chłodzące reaktor przez co doszło do spalania grafitu i ulotnienia się do atmosfery promieniotwórczych pierwiastków .
Co do Polskich fachowców to nie mamy nic naszym rodakom do zarzucenia ponieważ to Polskie firmy budują jedną z elektrowni jądrowych w Skandynawii
|
|
| Back to top |
|
 |
Kociak1984 Poziom 13

|
21 Mar 2010 23:45 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Abstrachując od sprzeczek w tym temacie pragnę powiedzieć od siebie że elektrownia atomowa to jest coś co powinniśmy mieć od conajmniej 10 lat, i to w liczbie powyżej jednej sztuki. Po sławetnym 86 roku społeczeństwo hasłami m.in. "Żarnobyl" zaczęło blokować budowę elektrowni atomowej.
Podobnie jest dziś, każdy patrzy przez pryzmat 1986 roku. Dziś, kiedy to "nawiedzony ekooszołom" (tak ich nazywam na własny użytek) pytając mnie na ulicy o miejsce gdzie moim zdaniem najlepiej byłoby postawić farmę wiatrową dostał wykład o tym że elektownie atomowe są lepszym rozwiązaniem, zaraz spojrzał na mnie z miną "o, predator, jasna cholera" i zaczął mi mówić że promieniowanie na zewnątrz budynku, itp. Skąd się tacy ludzie biorą? Nie przekonało go nawet moje stwierdzenie że większą dawkę dostaje codziennie chodząc po bułki...
Farmy wiatrowe też nie są aż takie "pro-eko" - koleżanka która siedzi w temacie (sama jest lekko "anty-atom") powiedziała mi jaka kosmiczna kasa związana jest z samym wyborem miejsca (chodzi głównie o nietoperze, które "zakochują się na zabój" w wirnikach).
Może w takim razie na powrót zacznijmy chodzić w skórach zwierząt i palić ogniska przed wejściami do naszych jaskiń?
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
22 Mar 2010 20:59 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Polak potrafi zrobić coś fajnego, ale za granicę.
Weźmy prosty przykład np. WS442 produkcji diory, dla polaków był wykonywany z byle czego i weźmy WS440 też diory tylko że wykonywany na zachód pod szyldem "MacWatts" stosowano tam ładniejszy design , a co najważniejsze to miał opóźnione załączanie kolumn i zabezpieczenie głośników przed składową stałą oraz obwody LC na wyjściu.
Każdy znawca polskich sprzętów (ja znam tylko kilka urządzonek) wie że konstrukcje wykonywane na export były o wiele lepsze.
Polacy może i potrafią budować EA za granicą , ale co będzie w Polsce :?:
Wiadomo ,pewnie użyją najgorszych (co nie znaczy że najtańszych) materiałów i będzie kicha.
Niestety nasza polityka blokuje rozwój naszego "pięknego" kraju.
|
|
| Back to top |
|
 |
maciex753 Poziom 6

|
27 Mar 2010 20:34 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Moim zdaniem elektrownia atomowa to przyszłość, już od dawna raczkujemy w tej dziedzinie, zdarzały nam się potknięcia (bądź co bądź z ogromnym skutkiem), no ale jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz. Bo w końcu elektrownia w 100% ekologiczna to szansa dla nas na czyste środowisko. Oczywiście gdy zachowamy zdobytą wiedzę, zachowamy odpowiednie procedury, to nie widzę przeszkód. Jestem na TAK.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
27 Mar 2010 20:54 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Tia, powiedziałbym nawet być może promienna przyszłość, szczególnie, że już zapowiedziano, że wybierzemy najtańszą ofertę ... :(
A poza tym jaka to ekologia jak potem taką elektrownię, po okresie użytkowania, się dezaktywuje przez ponad 100 lat i jeszcze trzeba część jej elementów (tych napromieniowanych) gdzieś składować ?
Kto się u nas zgodzi na składowisko odpadów wysokoradioaktywnych jak przy zwykłym nadajniku w Konstantynowie, który przecież był dużo mniej niebezpieczny, były takie protesty, że go nieodbudowano ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
27 Mar 2010 21:18 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Były protesty, bo ludziom się uwidziało, że nie i już. Gdyby uciszyć wszystkich zielonych oszołomów i zorganizować akcję informacyjną prowadzoną przez inżynierów, którzy mają pojęcie o tym, co robią, to nikt by się nie sprzeciwiał elektrowniom atomowym. Za to pojawiłyby się pytania, dlaczego do tej pory trujemy się spalinami z elektrowni węglowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
27 Mar 2010 22:37 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Trujemy się, trujemy a ciągle jest nas 39 000 000, coś nieskuteczne to trucie ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Kociak1984 Poziom 13

|
27 Mar 2010 22:52 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| Paweł Es. wrote: |
| (...) Kto się u nas zgodzi na składowisko odpadów wysokoradioaktywnych (...) |
Nie wiem czy wysokoradioaktywnych, ale w Różanie mamy takowe...
Idą tam m.in. stare czujki dymu, tudzież inne "świecidełka", myślę że spokojnie pluton znalazłby tam zwoje miejsce...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
28 Mar 2010 01:01 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
Co z tego, że 39 milionów? Zapytaj tych, którzy mieszkają w okolicy elektrowni, jak im się mieszka i czy rzeczywiście się nie trujemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2010 01:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
29 Mar 2010 19:22 Re: Elektrownia jądrowa powstanie w Żarnowcu |
|
|
|
| Kociak1984 wrote: |
| Paweł Es. wrote: |
| (...) Kto się u nas zgodzi na składowisko odpadów wysokoradioaktywnych (...) |
Nie wiem czy wysokoradioaktywnych, ale w Różanie mamy takowe...
Idą tam m.in. stare czujki dymu, tudzież inne "świecidełka", myślę że spokojnie pluton znalazłby tam zwoje miejsce... |
Przeczytaj co przechowuje Różan i ile zgromadzono tam przez 40 lat jego istnienia, a dla porównania te dwie elektrownie co je planują mają produkować 1080 m3 odpadów radioaktywnych (różnych rocznie).
http://nuclear.pl/index2.php?dzial=polska&plik=ksop
I rozróżnij materiały poreaktorowe od od czujek dymu, bo jest między nimi pewna "drobna" różnica ....
| Krzysiek16 wrote: |
| Co z tego, że 39 milionów? Zapytaj tych, którzy mieszkają w okolicy elektrowni, jak im się mieszka i czy rzeczywiście się nie trujemy. |
Przeczytaj tu sobie jak spadły emisje z elektrowni przy prawie nie zmienionym zużyciu węgla (od 1999 roku do 2008 roku, bo tyle te dane obejmują):
http://www.min-pan.krakow.pl/zaklady/zrynek/cf_web.htm
|
|
| Back to top |
|
 |