Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Użycie procesora skacze na 100%


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Użycie procesora skacze na 100%
Autor
Wiadomość
Aron15
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2010 20:15   

Użycie procesora skacze na 100%


Witam Serdecznie!
Przed założeniem tematu sprawdziłem czy na forum nie istnieje przypadek dokładnie taki jak mój... Wg. mnie nie istnieje, więc piszę.

Posiadam:
- Procesor Pentium M 1,4 MHz (laptop Dell Latitiude D600)
- Ram 512 MB

Problem jest jaki:
Laptop włącza się wolniej, ciągle się przycina, nawet kursor się płynnie nie porusza...
Użycie procesora skacze
Użycie procesora skacze na 100%
Menadżer zadań
Użycie procesora skacze na 100%

Nie wiem czym to jest spowodowane, oprócz Mozilli nic nie instalowałem (wcześniej miałem wersję 2 a teraz 3.6 lub już nowszą) - wydaje mi się że po tej instalacji jeszcze było OK. Zresztą na drugim kompie u siebie zrobiłem tak samo i działa OK.
Rozkręciłem laptopa na "części pierwsze" - "odkurzyłem" sprężonym powietrzem, dalej to samo...

Może ktoś wie co mam zrobić przed ewentualnym przeinstalowaniem systemu?
Używam SP3
Dodam, że na komputerach za mocno się nie znam.
Z góry - Dziękuję BARDZO WAM za Pomoc!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2010 20:15   





Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40575
Miasto: Warszawa

Post#2 16 Mar 2010 20:43pomocny post - solucja   

Re: Użycie procesora skacze na 100%


Uzyj Process Explorer i podaj jaki DOKLADNIE proces obciaza procesor.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2010 20:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
lucasglos
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 155
Miasto: lublin

Post#3 16 Mar 2010 20:51   

Re: Użycie procesora skacze na 100%


Wejdź w menadźera urządzeń/Kontrolery IDE ATA-ATAPI
i zobacz czy dysk nie przestawił się w tryb PIO
pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2010 20:51   





Powrót do góry
   
Aron15
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 5

Post#4 Post autora tematu 16 Mar 2010 21:20   

Re: Użycie procesora skacze na 100%


Sprawdziłem, jeśli chodzi o tryb PIO to wygląda tak:
Użycie procesora skacze na 100%
Mam coś zmieniać? Jeśli tak... to co :) ?

Process Explorer już instaluję i będzie screen :)

Więc jest tak:

Process PID CPU Description Company Name
System Idle Process 0 65.18
Interrupts n/a 3.57 Hardware Interrupts
DPCs n/a 0.89 Deferred Procedure Calls
System 4
smss.exe 1384 Menedżer sesji Windows NT Microsoft Corporation
csrss.exe 1512 Client Server Runtime Process Microsoft Corporation
winlogon.exe 1544 Aplikacja logowania systemu Windows NT Microsoft Corporation
services.exe 1592 2.68 Usługi i aplikacja Kontroler Microsoft Corporation
ati2evxx.exe 1792 ATI External Event Utility EXE Module ATI Technologies Inc.
svchost.exe 1812 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
wmiprvse.exe 3604 WMI Microsoft Corporation
wmiprvse.exe 668 WMI Microsoft Corporation
klwtblfs.exe 1224 WebToolBar component Kaspersky Lab
svchost.exe 1920 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
svchost.exe 384 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
wuauclt.exe 1596 Windows Update Microsoft Corporation
svchost.exe 508 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
svchost.exe 912 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
WLTRYSVC.EXE 1184
BCMWLTRY.EXE 1216 0.89 Dell Wireless WLAN Card Wireless Network Controller Dell Inc.
spoolsv.exe 1300 Spooler SubSystem App Microsoft Corporation
scardsvr.exe 1352 Smart Card Resource Management Server Microsoft Corporation
avp.exe 828 Kaspersky Anti-Virus Kaspersky Lab
svchost.exe 848 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
GtDetectSc.exe 884 GtDetectSc OptionNV
hamachi-2.exe 956 Hamachi2 Client Tunneling Engine LogMeIn Inc.
jqs.exe 1084 Java(TM) Quick Starter Service Sun Microsystems, Inc.
NicConfigSvc.exe 1116 Internal Network Card Power Management Service Dell Inc.
svchost.exe 2104 Generic Host Process for Win32 Services Microsoft Corporation
wmiapsrv.exe 3912 Usługa karty wydajności WMI Microsoft Corporation
alg.exe 736 Application Layer Gateway Service Microsoft Corporation
lsass.exe 1604 LSA Shell (Export Version) Microsoft Corporation
ati2evxx.exe 276 ATI External Event Utility EXE Module ATI Technologies Inc.
taskmgr.exe 2496 Menedżer zadań systemu Windows Microsoft Corporation
explorer.exe 484 Eksplorator Windows Microsoft Corporation
atiptaxx.exe 1292 ATI Desktop Control Panel ATI Technologies, Inc.
WLTRAY.EXE 1468 Dell Wireless WLAN Card Wireless Network Tray Applet Dell Inc.
VCDDaemon.exe 1312 Virtual CloneDrive Daemon Elaborate Bytes AG
GrooveMonitor.exe 2040 GrooveMonitor Utility Microsoft Corporation
Amoumain.exe 264 Amoumain A4Tech Co., Ltd.
quickset.exe 360 QuickSet Dell Inc
hpztsb04.exe 372 HP
iPlusChecker.exe 640
rundll32.exe 1748 Uruchamia plik DLL jako aplikację Microsoft Corporation
avp.exe 1496 0.89 Kaspersky Anti-Virus Kaspersky Lab
ctfmon.exe 1852 CTF Loader Microsoft Corporation
WLANUTL.EXE 2112 1.79 SAGEM Wi-Fi 11g USB adapter LAN Utility
procexp.exe 4020 9.82 Sysinternals Process Explorer Sysinternals - www.sysinternals.com
firefox.exe 2096 14.29 Firefox Mozilla Corporation
mmc.exe 2020 Microsoft Management Console Microsoft Corporation

Użycie procesora skacze na 100%


Po kilku minutach pracy programu:
Użycie procesora skacze na 100% Użycie procesora skacze na 100% Użycie procesora skacze na 100%

Jak źle wykorzystałem ten program to Proszę niech ktoś mnie sprostuje...
Ja dalej nie wiem z czego to wynika... Mozilla?
Acha, jeszcze dodam że częściej włącza się "chłodzenie" no i dysk wydaje ciche stuknięcia i tyknięcia... Może to on siada?
Z góry dziękuję za pomoc! ;)
Powrót do góry
   
lucasglos
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 155
Miasto: lublin

Post#5 16 Mar 2010 22:11pomocny post - solucja   

Re: Użycie procesora skacze na 100%


no więc usuń podstawowy kanał IDE (kliknij prawym/odinstaluj), uruchom ponownie, napisz efekty (powinno byc teraz na DMA), przeskanuj dysk HDDTune lub lepiej Victorią. Mógł się przestawić przez bad sektory na dysku.
pozdro.

Jeśli Ci dysk tyka to napewno przez bad sektory, tryb PIO (wszystko co idzie z dysku przechodzi przez procesor i dlatego się grzeje), a przełącza się z trybu DMA na PIO właśnie jak są problemy z dyskiem, i wtedy wszystko się dyrastycznie spowalnia.
Powrót do góry
   
Aron15
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 5

Post#6 Post autora tematu 17 Mar 2010 23:47   

Re: Użycie procesora skacze na 100%


Dzięki raz jeszcze, ostatecznie przeinstalowałem system i laptop ruszył, więc to nie dysk - może aktualizacja mu nie podeszła... Nie wiem, w każdym razie jest już OK, DZIĘKUJĘ ZA POMOC! Pozdrawiam! :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Użycie procesora skacze na 100%
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Użycie procesora skacze do 100% (10)
100% Użycie procesora, wolny system, skacze. (5)
Sony Vaio VPCEB3L9E - użycie procesora skacze do 100% (5)
użycie procesora-srasznie skacze (9)
Użycie procesora 100% - Obciążenie procesora 100% (13)
Użycie procesora 100% (1)
Użycie procesora 100%??? (25)
Użycie procesora 100% (16)
Użycie procesora 100 % (8)
PC - użycie procesora 100% (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS