| Author |
Belialek Poziom 19

|
16 Mar 2010 23:25 Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows XP |
|
|
|
Kilka chwil temu informowaliśmy Was o nowościach w silniku Internet Explorera 9. Do tych świetnych informacji mówiących między innymi o wykorzystaniu procesora karty graficznej do obsługi aplikacji uruchamianych po stronie klienta takich jak nowa wersja ms javascript czy innowacyjny HTML5, trzeba dodać jedną, za to ogromną, wadę: Internet Explorer 9 nie będzie działał na systemie Windows XP i starszych.
Nowa wersja przeglądarki jest w fazie wczesnych testów, i Microsoft planuje wypuścić kilka wersji zanim produkt osiągnie status "beta". Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, iż premiera oficjalnej wersji przeglądarki ma się odbyć kilka miesięcy przed premierą następcy systemu Windows 7, a więc w roku 2011.
Microsoft udostępnił specjalną aplikację, dzięki której można zobaczyć nowości jakie za sobą ma przynieść Internet Explorer 9 - m. in. demo szumnie zapowiadanego HTML5. Aplikacja do pobrania jak również próbki możliwości dostępne są pod adresem http://ie.microsoft.com/testdrive/ - oczywiście aplikacja - jak i docelowa wersja przeglądarki - tylko dla systemów Microsoft Windows Vista SP2 lub wyżej.
Źródło: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
17 Mar 2010 08:27 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| Belialek wrote: |
...
Nowa wersja przeglądarki jest w fazie wczesnych testów, i Microsoft planuje wypuścić kilka wersji zanim produkt osiągnie status "beta". Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, iż premiera oficjalnej wersji przeglądarki ma się odbyć kilka tygodni przed premierą następcy systemu Windows 7, a więc w roku 2011.
...
Źródło: Link |
Ja myślę ze nie wypuszcza następcy Windowsa w 2011, siódemka za dobrze się sprzedaje i jest po prostu dobrym systemem, który jeszcze długo pociągnie na rynku!
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
17 Mar 2010 09:16 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| lukasker wrote: |
| Belialek wrote: |
| (...) Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, iż premiera oficjalnej wersji przeglądarki ma się odbyć kilka tygodni przed premierą następcy systemu Windows 7, a więc w roku 2011. |
Ja myślę ze nie wypuszcza następcy Windowsa w 2011, siódemka za dobrze się sprzedaje i jest po prostu dobrym systemem, który jeszcze długo pociągnie na rynku! |
W tekście był błąd - miało być miesięcy a nie tygodni :) Krąży plotka, iż następca Win7 ma się pojawić w pierwszej połowie roku 2012 (Za wyjątkiem okresu WinXP - Win Vista czas pomiędzy kolejnymi wydaniami systemu MS to od 1 roku do 3 lat, rok 2012 wydaje się być prawdopodobny), tak więc rok 2011 na premierę IE9 pasuje jak ulał. Zresztą - pożyjemy zobaczymy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 09:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HDD-SATA Poziom 14

|
17 Mar 2010 09:34 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
Co do systemu to między 2011/2012 ma powstać ''Windows 8'' z wersją NT 7.0 i budowanym Internet Explorer 9. (Kolejnym systemem ma być Midori) 8 będą ulepszenia DFSR, przebudowa jądra, dodanie obsługi klastrów oraz replikacji jednostronnej. Ma zostać wprowadzony interfejs, który będzie miał układ logiczny bardziej zbliżony do Visty, i będzie jeszcze wygodniejszy niż w 7. 8 będzie miała możliwość wyboru przeglądarki. Dodane zostanie podstawowe oprogramowanie biurowe, chyba Office Starter.
A co do Internet Explorer 9 to nie korzystam z tego typu złomu i nie rusza mnie że nie będzie dostępny dla XP, może i dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
17 Mar 2010 09:41 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
Koledzy czas już rozstać się z XP, zaraz stuknie mu 10 lecie. System wysłużony i należy mu się emerytura.
|
|
| Back to top |
|
 |
BuBos18 Poziom 18

|
17 Mar 2010 09:43 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| sokoleokoo2 wrote: |
| Koledzy czas już rozstać się z XP, zaraz stuknie mu 10 lecie. System wysłużony i należy mu się emerytura. |
Ja nie widzę sensu, skoro mi działa szybko i bezawaryjnie, a jak będę chciał świecidełka to sobie na monitorze powieszę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
17 Mar 2010 09:56 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
Nie będzie działać pod xp - to trudno, ich strata, bo przez to IE9 będzie mniej popularny. Nikt nie będzie kupował nowego systemu, bo chce nową przeglądarkę. Zresztą i tak znaczna większość internautów używa konkurencyjnych przeglądarek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fredw Poziom 15

|
17 Mar 2010 11:06 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| Koolo wrote: |
Opera version 10.50 nie radzę strasznego potworka stworzyli wiesza się i cały system lepiej pozostać na 10.10.
Jest już 10.51 trochę poprawili ale też gniot. |
Co ma piernik do wiatraka:|
Krzyżyk na drogę, mnie jakoś brak IE9 nie będzie bolał :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 11:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Koolo Poziom 14

|
17 Mar 2010 12:33 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| Fredw wrote: |
| Koolo wrote: |
Opera version 10.50 nie radzę strasznego potworka stworzyli wiesza się i cały system lepiej pozostać na 10.10.
Jest już 10.51 trochę poprawili ale też gniot. |
Co ma piernik do wiatraka:|
Krzyżyk na drogę, mnie jakoś brak IE9 nie będzie bolał :D |
Wykasowano komentarz który komentowałem (ktoś zachwycał się operą) więc wyszła bez sensu ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
17 Mar 2010 16:45 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
M$ po prostu kombinuje, jak nakłonić ludzi na nowy system. Przy Viście było tak samo, tylko, że tym nakłonieniem było szybkie zakończenie sprzedaży XP. To tutaj celuje w IE, bo trzeba mieć Win7, żeby zainstalować IE.
Dla mnie cała polityka jest bardzo dziwna. Przedsiębiorstwo wypuszcza nowy system pod hasłami, że nowoczesny, najlepszy itp, a już się mówi o następnej wersji. Czyli z góry zakłada, że można wyprodukować system lepszy od Win7?
Albo też M$ działa w pośpiechu, byle szybko wydać system, a błędy poprawić później w postaci Service Pack. Moim zdaniem lepiej jest dawać system rzadko, ale w 99,99% wolny od wad (bo program w 100% wolny od wad i błędów nie istnieje), niż co 3 lata. Mogli się z Win7 wstrzymać i wydać go dopiero wtedy, kiedy Win7 będzie miał funkcje, które mają być w następnym systemie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 16:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HDD-SATA Poziom 14

|
17 Mar 2010 17:13 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
Tu chodzi o kasę, bo kto będzie chciał win 8 będzie zmuszony kupić nowy komputer bo inaczej windowsa nie zainstaluje bo za słaby komp.
|
|
| Back to top |
|
 |
LechU Poziom 8

|
17 Mar 2010 20:17 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| sokoleokoo2 wrote: |
| Koledzy czas już rozstać się z XP, zaraz stuknie mu 10 lecie. System wysłużony i należy mu się emerytura. |
:lol: :lol: Kolego a pieniążki na zakup komputera na którym ten wspaniały windows 2011, 2012 itp. będzie rozsądnie chodził to Kolega prześle mi przekazem czy też podać numer konta ? :lol: :lol:
Nie każdego stać na zmienianie komputera co 2 lata - tym bardziej gdy służy on głównie do pisania krótkich dokumentów i przeglądania internetu. Gdy zaczynałem pracę z komputerami, mowa o "Wymaganiach systemu operacyjnego" to była czysta bzdura. W tej chwili aby uruchomić jakiś edytor tekstu do napisania 1 kartki A4. musimy uruchomić system operacyjny wymagający megabajtów RAM-u, gigabajtów na dysku itp. itd. - totalna paranoja ...
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
07 Mar 2011 16:33 Re: Microsoft Internet Explorer 9 nie dla posiadaczy Windows |
|
|
|
| lukasker wrote: |
| Ja myślę ze nie wypuszcza następcy Windowsa w 2011, siódemka za dobrze się sprzedaje i jest po prostu dobrym systemem, który jeszcze długo pociągnie na rynku! |
Niestety konkurencja ich goni i są w zasadzie zmuszeni wypuścić Windows 8 z obsługą procesorów ARM. Inaczej stracą rynek tabletów - a tego raczej nie chcą.
A co do IE9 - nic w tym dziwnego że nie jest on dla XP. Każdy producent systemu operacyjnego w pewnym momencie musi uciąć ogon i skupić się na nowym.
Apple tak zrobiło wiele razy i nikt nie pomstował.
Dodano po 3 [minuty]:
| andrzejlisek wrote: |
| Albo też M$ działa w pośpiechu, byle szybko wydać system, a błędy poprawić później w postaci Service Pack. Moim zdaniem lepiej jest dawać system rzadko, ale w 99,99% wolny od wad (bo program w 100% wolny od wad i błędów nie istnieje), niż co 3 lata. Mogli się z Win7 wstrzymać i wydać go dopiero wtedy, kiedy Win7 będzie miał funkcje, które mają być w następnym systemie. |
No to popatrz na częstotliwość wydawania np. wersji systemu Android czy iOS. Ci to dopiero szaleją - zwłaszcza Google, którego Android 2.2 jest mniej więcej tak 'dopracowany' jak wczesne wersje beta z Microsoftu. Mam i wiem ile jeszcze niedoróbek zawiera. A MS nie może w tym nie uczestniczyć. W szalonym rajdzie na wersje bo 'tłum' woli podniecać się nową wersją systemu. Prawa marketingu.
W ogóle nie rozumiem malkontentów. Nikt nikogo nie zmusza do kupna nowej wersji Windows. W ogóle do zakupu Windows czy do instalowania Internet Explorer 9. Gdzie widzicie jakieś zmuszanie do zmiany Windows i sprzętu? W ogóle nie musicie uzywać Windows i sytuacja jest pod tym względem tak dobra jak nigdy wcześniej. Jest mnóstwo dobrych wersji Linuksa, jest bardzo dobry OpenOffice, jest bardzo dobry system operacyjny MacOs X itd itd... Jest Firefox i Opera. Jest wreszcie iOS i Android.
Jak kogoś nie stać na zmianę auta co 2 lata to jeździ starym. Tak samo z komputerem i systemem operacyjnym. Tylko nie powinien mieć producentowi aut za złe że ten obecnie zajmuje się opracowywaniem nowego modelu auta. A opracowywanie modyfikacji do jego kilkunastoletniego zabytku ma w głębokim poważaniu.
|
|
| Back to top |
|
 |