| Author |
maxxiking Poziom 5

|
17 Mar 2010 00:01 Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom |
|
|
|
Witam!
Mam taki problem otóż:
Mam dostęp do darmowego internetu radiowego. :) Ale muszę sobie kupić własny sprzęt żeby go odbierać. :D I tu zaczyna się problem bo w tym temacie jestem laikiem. :D Dlatego proszę was o pomoc. :D
Mam już antenę(tubę) :D teraz potrzebuje tylko AP tyle iż nie wiem jaki model jest dobry i w ogóle. :) A i mam takie pytanie czy wiecie może czy istnieje router który może odbierać internet Radiowo, a potem nadawać go u mnie w domu też radiowo ? Czy nie ma takiego routera lub jest drogi i musze mieć drugi router do nadawania wi fi po domu?
Pozdro i czekam na odpowiedź :D
Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" .
Zdania zaczynamy z wielkiej litery, kończymy znakiem interpunkcyjnym, a nie uśmieszkiem. Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
Poprawiłem pisownię! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
niuniu7 Poziom 15

|
17 Mar 2010 01:16 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Ja mam AP OvisLink sprawdza się 2 lata.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 01:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przerabiarka Poziom 17

|
17 Mar 2010 08:56 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
taki router kosztuje w granicach 200-300zł.
np Linksys wrt54g lub blackbox.
z funkcją reapeter albo 'bridge to multipoint' - nie pamiętam dokładnie jak się w nich to nazywa.
|
|
| Back to top |
|
 |
andreooo Poziom 15

|
17 Mar 2010 09:00 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Routerem którego potrzebujesz jest OVISLINK AirLive G.DUO i kosztuje prawie 200zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
18 Mar 2010 14:19 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Dzięki za info. :) Najprawdopodobniej zdecyduję się na tego OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO. :D A co do "Linksys wrt54g lub blackbox" propozycja od przerabiarki : to Linksys ma anteny na stałe(nie chce mi sie przerabiac) a Blackbox nie słyszałem o czymś takim. :D Jak kupię,zamontuję i skonfiguruję to napisze jak się sprawuje. :) POZDRO
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
18 Mar 2010 15:55 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
To, zanim napiszesz coś jeszcze, popraw poprzednie swoje posty.
|
|
| Back to top |
|
 |
senator11111 Poziom 8

|
18 Mar 2010 16:41 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Ja mam Tp-linka WR340GD już 2,5 roku i jeszcze mnie nie zawiódł więc mogę go polecić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 16:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
18 Mar 2010 17:19 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
| senator11111 wrote: |
| Ja mam Tp-linka WR340G już 2,5 roku i jeszcze mnie nie zawiódł więc mogę go polecić. |
Ale chyba nie do celu, o którym mowa w tym wątku. Czy Twój router potrafi odebrać sygnał WiFi na np. kanale 1 i wysłać go np. na kanale 13? Poza tym nawet nie ma wymiennej anteny:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7807580#7807580
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
18 Mar 2010 23:11 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Ja trochę źle napisałem 1 posta. Bo mam teraz niestety AP TP-LINK WR543G ale bardzo się na nim zawiodłem i TP-LINKA żadnego juz nie chcę.
Nie napisałem tego bo i tak muszę całą sieć od nowa zbudować bo antena, którą mam też jest do kitu i wszystko muszę od nowa zrobić. :) W każdym razie zdecyduję sie prawdopodobnie na tego Ovislinka jak zakupię to napisze czy lepiej. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
przerabiarka Poziom 17

|
19 Mar 2010 17:41 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
| maxxiking wrote: |
| Dzięki za info. :) Najprawdopodobniej zdecyduję się na tego OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO. :D A co do "Linksys wrt54g lub blackbox" propozycja od przerabiarki : to Linksys ma anteny na stałe(nie chce mi sie przerabiac) a Blackbox nie słyszałem o czymś takim. :D Jak kupię,zamontuję i skonfiguruję to napisze jak się sprawuje. :) POZDRO |
Jak to nie ma denontowanej anteny? Ma dwie i obie demontowalne. Mam przecież go w domu.
A blackbox? Poszukaj na alledrogo BlackBox BB54G. Znajdziesz nawet za 60zł.
Do obu możesz wgrać alternatywne oprogramowanie co pozwoli ci na cuda w domu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
19 Mar 2010 18:56 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
| przerabiarka wrote: |
<....>A blackbox? Poszukaj na alledrogo BlackBox BB54G. Znajdziesz nawet za 60zł.
Do obu możesz wgrać alternatywne oprogramowanie co pozwoli ci na cuda w domu. |
Cuda może tak, ale tak jak już wyżej napisałem: nie odbierze tymi urządzeniami wifi np. na kanale 1 i "roześle" po domu na np. 13, nawet jeśli kupie je w Erze ;-). Mam oczywiście na myśli jedno pudełko - po połączeniu i odpowiednim skonfigurowaniu dwóch zapewne i owszem.
Swoją drogą uważam, że Airlive G.DUO na fabrycznym oprogramowaniu (innego póki co nie ma) też ma całkiem spore możliwości. Dosyć obszerną recenzję, sporo fotek, printscreenów, itp. znalazłem tutaj:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=54&thread_id=9928
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
19 Mar 2010 20:45 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Decyzja padła na Airlive G.Duo. :) Teraz jeszcze muszę poczekać chwile :D i juz będzie w domu. :) A padła na niego dlatego iż jest to w jednym pudełku: Odbiór neta radiowego i rozesłanie go po domu wi fi. :D Ja czytałem o tym linksysie i wydaje mi sie ze nie ma odkręcanych anten ale nie ważne. Moze to jego brat 300N (tak sie chyba nazywa) nie ma odkręcanych. W każdym razie linksys nie ma mozliwości odbioru i nadania internetu po domu. Dlatego Ovislink to wydaje mi sie sensowy wybór! Pozdro :)
|
|
| Back to top |
|
 |
sanmar Poziom 14

|
20 Mar 2010 13:05 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Witam
Po domu tak ale na większe odległości nie dlatego najlepiej zastosować dwa routerki jeden AP client a drugi zwykły i oczywiście obydwa z rp-sam
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
20 Mar 2010 13:35 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
| sanmar wrote: |
Witam
Po domu tak ale na większe odległości nie dlatego najlepiej zastosować dwa routerki jeden AP client a drugi zwykły i oczywiście obydwa z rp-sam
Pozdrawiam |
Czy mógłbyś rozwinąć o co Ci chodzi? Twórca wątku chce odebrać radiowy internet i "wzmocnić" go w swoim lokalu. G.DUO dokładnie to umozliwia: posiada dwa radia - jednym może odbierać sygnał od ISP (tryb WISP lub AP_client, zaś drugim sygnał nadawać niezależnie, czyli pracowac jako AP. Oba radia mają odkręcane anteny, więc można w zależności od potrzeb podłaczyc inne, np. kierunkowe. Wszystko jest w jednej obudowie, ma jeden zasilacz i jest moim zdaniem stosunkowo proste w konfiguracji. Zresztą conieco o tym napisałem TUTAJ oraz TUTAJ
Dwa osobne pudełka dla zastosowania podobnego jak omawiane w tym topicu widzę w nastepującej sytuacji: jeżeli jest spora odległość miedzy punktem, gdzie jest odbierany dobry sygnał (antena), a miejscem gdzie ma pracować AP. Na przykład między strychem a parterem domu. Wówczas, aby uniknąć długiego kabla antenowego (znaczne tłumienia), można w pobliżu anteny zainstalować jedno urządzenie, pełniące rolę AP_client, natomiast na parterze drugie, pracujące jako AP, zaś oba połaczyć skrętką.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. W polskiej pisowni oprócz liter są jeszcze znaki przestankowe, np. przecinki i kropki.
|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
20 Mar 2010 16:53 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
Mój strych jest strychem i nikt tam nie mieszka. Poza tym próbowałem tak robić tj. mam swój (badziewny AP TP-LINKDZIAD) i pożyczyłem od kumpla router i niestety chodziło to miernie i dużo zabawy było żeby to uruchomić. :) Dlatego wolę mieć 2 w 1 i takie też pytanie padło czy istnieje AP(router) który potrafi "odebrać i nadać internet wi fi po domu) ! Ovislink jest jak narazie chyba jedynym takim budżetowym APkiem ale z testów wynika, że też dobrze działa dlatego się na niego zdecydowałem!
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 16:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
20 Mar 2010 19:06 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
| maxxiking wrote: |
| Mój strych jest strychem i nikt tam nie mieszka. Poza tym próbowałem tak robić tj. mam swój (badziewny AP TP-LINKDZIAD) i pożyczyłem od kumpla router i niestety chodziło to miernie i dużo zabawy było żeby to uruchomić. :) |
Hm, zapewne jest sprzęt (czy raczej sprzęcik) i sprzęt, np. to:
http://www.cyberbajt.pl/produkt/2758/ubiquiti-bullet-2.html
No ale to ustrojstwo kosztuje prawie tyle co G.DUO i jeszcze żeby "rozsyłał" wifi chyba mu trzeba dokupić AP.
| Quote: |
Dlatego wolę mieć 2 w 1 i takie też pytanie padło czy istnieje AP(router) który potrafi "odebrać i nadać internet wi fi po domu) ! Ovislink jest jak narazie chyba jedynym takim budżetowym APkiem ale z testów wynika, że też dobrze działa dlatego się na niego zdecydowałem!
Pozdrawiam |
...poza tym w razie czego, w razie zmiany dostawcy internetu na np. kablowego, G.DUO ustawiasz w tryb Gateway+AP, wpinasz port WAN do modemu i masz "normalny" router z AP. Mało tego jak być może nikt w dzielni nawet z dwoma AP ;-)
Mam nadzieję, że po instalacji zdasz krótką relację jak się sprawuje.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
21 Mar 2010 00:44 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
No wygląda to ciekawie ale CENAAAAA i jest to dalej tylko sam odbiornik. :( A ja już przerabiałem sam odbiornik i potem drugi router do rozsyłania dalej i sie to nie sprawdza może dlatego iż mój internet radiowy jest kiepskiej jakości. Ale teraz będe przekładał antenę w inne miejsce na domu bo myślę, że to dlatego też tak słabo chodziło i dalej chodzi. :(
Pozdrawiam i dzieki za info :D
|
|
| Back to top |
|
 |
maxxiking Poziom 5

|
21 Mar 2010 22:39 Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po |
|
|
|
A mam takie pytanie jeszcze bo w tym routerze OVISLINKA G.DUO są dwa tryby, które mnie interesują mianowicie: -WSIP i CLIENT AP czym one sie róznią???? Ten w WSIP odbierany sygnał wysyła do jakiegoś NAT co to jest ? :) Proszę o odpowiedź i POZDRAWIAM !
| Moderated by DriverMSG: |
Regulamin pkt. 6, 8.1, 10.9, 14, 15, 16.
Temat zamykam. |
|
|
| Back to top |
|
 |