FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 00:01   

Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom

Witam!
Mam taki problem otóż:
Mam dostęp do darmowego internetu radiowego. :) Ale muszę sobie kupić własny sprzęt żeby go odbierać. :D I tu zaczyna się problem bo w tym temacie jestem laikiem. :D Dlatego proszę was o pomoc. :D
Mam już antenę(tubę) :D teraz potrzebuje tylko AP tyle iż nie wiem jaki model jest dobry i w ogóle. :) A i mam takie pytanie czy wiecie może czy istnieje router który może odbierać internet Radiowo, a potem nadawać go u mnie w domu też radiowo ? Czy nie ma takiego routera lub jest drogi i musze mieć drugi router do nadawania wi fi po domu?
Pozdro i czekam na odpowiedź :D

Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom.
Zdania zaczynamy z wielkiej litery, kończymy znakiem interpunkcyjnym, a nie uśmieszkiem. Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]

Poprawiłem pisownię! :)
Back to top

niuniu7
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 17 Mar 2010 01:16   

Re: Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po

Ja mam AP OvisLink sprawdza się 2 lata.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2010 01:16   

Back to top

przerabiarka
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 17 Mar 2010 08:56   

taki router kosztuje w granicach 200-300zł.
np Linksys wrt54g lub blackbox.
z funkcją reapeter albo 'bridge to multipoint' - nie pamiętam dokładnie jak się w nich to nazywa.
Back to top

andreooo
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 17 Mar 2010 09:00   

Routerem którego potrzebujesz jest OVISLINK AirLive G.DUO i kosztuje prawie 200zł.
Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 17 Mar 2010 12:06   

andreooo wrote:
Routerem którego potrzebujesz jest OVISLINK AirLive G.DUO

Zgadza się, tu krótka recenzja:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7825026#7825026

Quote:
i kosztuje prawie 200zł.

Moim zdaniem warto dać.

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 14:19   

Dzięki za info. :) Najprawdopodobniej zdecyduję się na tego OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO. :D A co do "Linksys wrt54g lub blackbox" propozycja od przerabiarki : to Linksys ma anteny na stałe(nie chce mi sie przerabiac) a Blackbox nie słyszałem o czymś takim. :D Jak kupię,zamontuję i skonfiguruję to napisze jak się sprawuje. :) POZDRO
Back to top

DriverMSG
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 18 Mar 2010 15:55   

To, zanim napiszesz coś jeszcze, popraw poprzednie swoje posty.
Back to top

senator11111
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 18 Mar 2010 16:41   

Ja mam Tp-linka WR340GD już 2,5 roku i jeszcze mnie nie zawiódł więc mogę go polecić.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Mar 2010 16:41   

Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 18 Mar 2010 17:19   

senator11111 wrote:
Ja mam Tp-linka WR340G już 2,5 roku i jeszcze mnie nie zawiódł więc mogę go polecić.

Ale chyba nie do celu, o którym mowa w tym wątku. Czy Twój router potrafi odebrać sygnał WiFi na np. kanale 1 i wysłać go np. na kanale 13? Poza tym nawet nie ma wymiennej anteny:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7807580#7807580

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 23:11   

Ja trochę źle napisałem 1 posta. Bo mam teraz niestety AP TP-LINK WR543G ale bardzo się na nim zawiodłem i TP-LINKA żadnego juz nie chcę.
Nie napisałem tego bo i tak muszę całą sieć od nowa zbudować bo antena, którą mam też jest do kitu i wszystko muszę od nowa zrobić. :) W każdym razie zdecyduję sie prawdopodobnie na tego Ovislinka jak zakupię to napisze czy lepiej. :D
Back to top

przerabiarka
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 19 Mar 2010 17:41   

maxxiking wrote:
Dzięki za info. :) Najprawdopodobniej zdecyduję się na tego OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO. :D A co do "Linksys wrt54g lub blackbox" propozycja od przerabiarki : to Linksys ma anteny na stałe(nie chce mi sie przerabiac) a Blackbox nie słyszałem o czymś takim. :D Jak kupię,zamontuję i skonfiguruję to napisze jak się sprawuje. :) POZDRO

Jak to nie ma denontowanej anteny? Ma dwie i obie demontowalne. Mam przecież go w domu.
A blackbox? Poszukaj na alledrogo BlackBox BB54G. Znajdziesz nawet za 60zł.
Do obu możesz wgrać alternatywne oprogramowanie co pozwoli ci na cuda w domu.
Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#12 19 Mar 2010 18:56helpful post - solution   

przerabiarka wrote:
<....>A blackbox? Poszukaj na alledrogo BlackBox BB54G. Znajdziesz nawet za 60zł.
Do obu możesz wgrać alternatywne oprogramowanie co pozwoli ci na cuda w domu.

Cuda może tak, ale tak jak już wyżej napisałem: nie odbierze tymi urządzeniami wifi np. na kanale 1 i "roześle" po domu na np. 13, nawet jeśli kupie je w Erze ;-). Mam oczywiście na myśli jedno pudełko - po połączeniu i odpowiednim skonfigurowaniu dwóch zapewne i owszem.

Swoją drogą uważam, że Airlive G.DUO na fabrycznym oprogramowaniu (innego póki co nie ma) też ma całkiem spore możliwości. Dosyć obszerną recenzję, sporo fotek, printscreenów, itp. znalazłem tutaj:

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=54&thread_id=9928

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 20:45   

Decyzja padła na Airlive G.Duo. :) Teraz jeszcze muszę poczekać chwile :D i juz będzie w domu. :) A padła na niego dlatego iż jest to w jednym pudełku: Odbiór neta radiowego i rozesłanie go po domu wi fi. :D Ja czytałem o tym linksysie i wydaje mi sie ze nie ma odkręcanych anten ale nie ważne. Moze to jego brat 300N (tak sie chyba nazywa) nie ma odkręcanych. W każdym razie linksys nie ma mozliwości odbioru i nadania internetu po domu. Dlatego Ovislink to wydaje mi sie sensowy wybór! Pozdro :)
Back to top

sanmar
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 20 Mar 2010 13:05   

Witam

Po domu tak ale na większe odległości nie dlatego najlepiej zastosować dwa routerki jeden AP client a drugi zwykły i oczywiście obydwa z rp-sam

Pozdrawiam
Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 20 Mar 2010 13:35   

sanmar wrote:
Witam

Po domu tak ale na większe odległości nie dlatego najlepiej zastosować dwa routerki jeden AP client a drugi zwykły i oczywiście obydwa z rp-sam

Pozdrawiam

Czy mógłbyś rozwinąć o co Ci chodzi? Twórca wątku chce odebrać radiowy internet i "wzmocnić" go w swoim lokalu. G.DUO dokładnie to umozliwia: posiada dwa radia - jednym może odbierać sygnał od ISP (tryb WISP lub AP_client, zaś drugim sygnał nadawać niezależnie, czyli pracowac jako AP. Oba radia mają odkręcane anteny, więc można w zależności od potrzeb podłaczyc inne, np. kierunkowe. Wszystko jest w jednej obudowie, ma jeden zasilacz i jest moim zdaniem stosunkowo proste w konfiguracji. Zresztą conieco o tym napisałem TUTAJ oraz TUTAJ

Dwa osobne pudełka dla zastosowania podobnego jak omawiane w tym topicu widzę w nastepującej sytuacji: jeżeli jest spora odległość miedzy punktem, gdzie jest odbierany dobry sygnał (antena), a miejscem gdzie ma pracować AP. Na przykład między strychem a parterem domu. Wówczas, aby uniknąć długiego kabla antenowego (znaczne tłumienia), można w pobliżu anteny zainstalować jedno urządzenie, pełniące rolę AP_client, natomiast na parterze drugie, pracujące jako AP, zaś oba połaczyć skrętką.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. W polskiej pisowni oprócz liter są jeszcze znaki przestankowe, np. przecinki i kropki.
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#16 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 16:53   

Mój strych jest strychem i nikt tam nie mieszka. Poza tym próbowałem tak robić tj. mam swój (badziewny AP TP-LINKDZIAD) i pożyczyłem od kumpla router i niestety chodziło to miernie i dużo zabawy było żeby to uruchomić. :) Dlatego wolę mieć 2 w 1 i takie też pytanie padło czy istnieje AP(router) który potrafi "odebrać i nadać internet wi fi po domu) ! Ovislink jest jak narazie chyba jedynym takim budżetowym APkiem ale z testów wynika, że też dobrze działa dlatego się na niego zdecydowałem!
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Mar 2010 16:53   

Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 20 Mar 2010 19:06helpful post - solution   

maxxiking wrote:
Mój strych jest strychem i nikt tam nie mieszka. Poza tym próbowałem tak robić tj. mam swój (badziewny AP TP-LINKDZIAD) i pożyczyłem od kumpla router i niestety chodziło to miernie i dużo zabawy było żeby to uruchomić. :)

Hm, zapewne jest sprzęt (czy raczej sprzęcik) i sprzęt, np. to:
http://www.cyberbajt.pl/produkt/2758/ubiquiti-bullet-2.html

No ale to ustrojstwo kosztuje prawie tyle co G.DUO i jeszcze żeby "rozsyłał" wifi chyba mu trzeba dokupić AP.

Quote:

Dlatego wolę mieć 2 w 1 i takie też pytanie padło czy istnieje AP(router) który potrafi "odebrać i nadać internet wi fi po domu) ! Ovislink jest jak narazie chyba jedynym takim budżetowym APkiem ale z testów wynika, że też dobrze działa dlatego się na niego zdecydowałem!
Pozdrawiam

...poza tym w razie czego, w razie zmiany dostawcy internetu na np. kablowego, G.DUO ustawiasz w tryb Gateway+AP, wpinasz port WAN do modemu i masz "normalny" router z AP. Mało tego jak być może nikt w dzielni nawet z dwoma AP ;-)
Mam nadzieję, że po instalacji zdasz krótką relację jak się sprawuje.

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#18 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 00:44   

No wygląda to ciekawie ale CENAAAAA i jest to dalej tylko sam odbiornik. :( A ja już przerabiałem sam odbiornik i potem drugi router do rozsyłania dalej i sie to nie sprawdza może dlatego iż mój internet radiowy jest kiepskiej jakości. Ale teraz będe przekładał antenę w inne miejsce na domu bo myślę, że to dlatego też tak słabo chodziło i dalej chodzi. :(
Pozdrawiam i dzieki za info :D
Back to top

maxxiking
Poziom 5
Poziom 5

Post#19 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 22:39   

A mam takie pytanie jeszcze bo w tym routerze OVISLINKA G.DUO są dwa tryby, które mnie interesują mianowicie: -WSIP i CLIENT AP czym one sie róznią???? Ten w WSIP odbierany sygnał wysyła do jakiegoś NAT co to jest ? :) Proszę o odpowiedź i POZDRAWIAM !

Moderated by DriverMSG:
Regulamin pkt. 6, 8.1, 10.9, 14, 15, 16.
Temat zamykam.

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Odbiór internetu radiowego w domu i dalsze rozsyłanie po dom
Page 1 of 1
Similar topics
TP-LINK WA501G - czy da się ustawić na odbiór i rozsyłanie? (17)
Odbiór internetu wifi - nadajnik 15 m od domu (3)
Odbiór WiFi oraz rozsyłanie po domu, po WiFi oraz LAN (16)
Rozdzielenie internetu radiowego na 2 komputery w domu. (4)
Sieć WiFi z domu z Internetu radiowego... (6)
odbiór internetu radiowego? (4)
Odbiór sygnału WiFi oraz jego dalsze rozgłoszenie (bridge) (3)
Dzielenie internetu radiowego (8)
Dzelenie internetu radiowego (3)
Rozdział internetu radiowego (4)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed