| Author |
satanistik Poziom 20

|
17 Mar 2010 01:28 Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Ostatnio kolega przywiózł mi moduł zapłonowy z samochodu Seat Toledo. Po wstępnej diagnozie stwierdziłem zwarcie w obwodzie sterowania cewki zapłonowej - objaw taki że cewka była połączona na stałe z zasilaniem. A że była to sobota wieczorem i nie było perspektyw na zakup takiego modułu to postanowiłem naprawić istniejący. Po otwarciu pokrywki odkryłem tranzystor w formie gołej struktury zalanej dziwnym półpłynnym sylikonem. Na ten sylikon znalazłem ciekawy sposób - należy włożyć w niego mały płaski śrubokręt i kręcić - cały się ładnie nawija i po kłopocie. Zamiast uszkodzonego tranzystora zastosowałem tranzystor z toru linii jakiegoś tv lub monitora. O dziwo taka pajęczarska naprawa sprawuje się na tyle dobrze że kolega postanowił nie wymieniać modułu (w razie uszkodzenia wystarczy wymienić tranzystor za 7zł ;-)
To może koledzy też pochwalą się takimii prowizorycznymi naprawami które jednak zadziałały?
|
|
| Back to top |
|
 |
krzemowy Poziom 16

|
17 Mar 2010 10:03 Re: Druciarstwo - wasze opinje |
|
|
|
No to ja zacznę(i to samochodowo) żeby się Motronic nie musiał bulwersować:
Prototyp nr 1 układu wtrysku:
Prototyp nr 2:
Prototyp nr 3 trochę lepsiejszy:
Prototyp nr 4 w zasadzie nie będący już prototypem:
Jeżeli ktoś miałby ochotę te wypociny wyszydzić to od razu uprzedzam że zostały one już wyszydzone na elektrodzie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
23 Mar 2010 22:20 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
:arrow: satanistik czym zalałeś ten układ :?: epidianem :?:
[b]EDIT:[\B]
Jejku zauważyłem to przecież szybka na silikonie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
24 Mar 2010 02:42 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
AVE...
Moje obecne słuchawki marki Philips...
Z góry przepraszam za jakość, ale gdzieś zgubiłem kartę od aparatu i robiłem zdjęcia telefonem...
Co zrobiłem:
- do przetworników przylutowałem kawałki przewodów wydobytych ze skrętki F/UTP-C i zalałem to żywicą epoksydową;
- z drugiej strony dałem gniazda goldpin by móc wymieniać przewody, całość zabezpieczyłem rurką termokurczliwą;
- znalazłem tylko stary kabel głośnikowy i połączyłem go z kiepskim wtykiem jack, na drugim końcu goldpiny;
- do całości dołożyłem tulejkę ferrytową, coby zakłócenia ograniczyć.
Gra, ale czasem szumi jak diabli...
Muszę się do sklepu wybrać po nową wtyczkę i kable. Aha, goldpiny się nie sprawdzają - musiałem dodać dodatkową rurkę, by się nie rozłączały...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Mar 2010 02:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
24 Mar 2010 09:13 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
:arrow: Urgon właśnie przypomniałeś mi że naprawiałem kiedyś koledze słuchawki do mp3.
Rozciąłem starego jacka przylutowałem kabelki na nowo , naciągnąłem koszulkę zgrzałem no i pokleiłem butapremam, niestety zepsuł to po kilku dniach :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
24 Mar 2010 09:51 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
AVE...
To dlatego, że te kabelki w słuchawkach do niczego się nie nadają. Są gorsze do lutowania i mniej wytrzymałe, niż lica do anten ferrytowych. Dlatego trza stosować nowe kable. A i do przetworników trza umiejętnie przylutować. Za wysoka temperatura i ścieżki z nich złażą(pola lutownicze są zrobione na bardzo cienkim laminacie)...
Moje słuchawki też zaczynają się psuć - puściły luty między skrętką, a goldpinami. Zamienię je na gniazda i wtyczki jack 2.5mm mono...
Kiedyś naprawiłem też słuchawki nauszne od Manty. Działały, ale w obudowach zatrzaski były popękane i całość kupy(i ucha) się nie trzymała...
|
|
| Back to top |
|
 |
GoldenSaint Poziom 19

|
24 Mar 2010 10:11 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Da się słuchawki dobrze naprawić :-D Ja to rozgryzłem i teraz wszystkim znajomym naprawiam. Po przylutowaniu zabezpieczam wszystko termoglutem i na to naciągam koszulkę termokurczliwą. Trzyma nie gorzej niż fabrycznie. Nic nie trzeszczy i nie buczy. Jedyny problem jest z otwarciem co niektórych pchełek - strasznie ciężko rozbieralne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
24 Mar 2010 10:30 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
AVE...
Bo z reguły one są nierozbieralne. Plastikowe połówki są ze sobą łączone na gorąco. Zgrzewane...
W moich szumy są z powodu nieekranowanych kabli - błąd łatwy do naprawy. A poza tym grają całkiem dobrze. Wbrew pozorom to opłacalna zabawa - nie muszę już wydawać co trzy miesiące 40-80 złotych na nowe słuchawki...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Mar 2010 10:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
24 Mar 2010 20:23 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Oto moje słuchawki od SE , niestety po naprawieniu jednego kanału po kilku dniach poszedł drugi , a 30 zł. drogą nie chodzi.
Kabelki były emaliowane więc lutowałem je na jakiejś pastylce, później dopiero do pól lutowniczych.
Nie było żadnych trzasków i padł drugi , co za ironia.
Może ktoś zauważy że słuchawka na zdjęciu jest poklejona taśmą. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Mihas66 Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
25 Mar 2010 22:16 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
AVE...
Ale my tu piszemy o druciarstwie elektronicznym, a nie mechanicznym...
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel01 Poziom 19

|
26 Mar 2010 23:57 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
A oto moje słuchafony jak dzwony do Noki n73 TDI
Potrzebowałem przejściówkę na mini Jack i wziąłem ta przelotkę ze słuchawek od sony ericssona w200, miało iść bezpośrednio bez tego nokiowskiego mikrofonu ale wtedy jedna słuchawka grała tylko.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
25 Apr 2010 19:08 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Temat trochę stary ale muszę pochwalić się swoją słuchawką do SE.
Widać że jest naprawdę odjechana tylko problem tkwi w tym że słuchawkę muszę trzymać ręką i wstyd wyjść z tym na ulicę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
05 May 2010 14:06 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
AVE...
Wynalazek sprzed 5 minut: przetwornica samowzbudna step-up z części zasilacza komputerowego i taśmy samoprzylepnej:
Daje jakieś 55V z baterii 9V...
Daje stabilne 55.3V przy zasilaniu napięciem od 5 do 9V. Przy 12V tranzystor pragnie zmienić stan skupienia...
Swoją drogą to dowodzi, że da się zrobić działający układ ze sterty części i bez robienia jakichkolwiek obliczeń... :D
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
24 Jun 2010 16:34 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Temat stary , ale muszę pokazać swoją wtyczkę od monitora.
Dzięki wtyczce za 2.2zł zaoszczędziłem jakieś 400 zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
24 Jun 2010 18:31 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Dziwne wygląda jak VGA 9-pin lub RS-232
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2010 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
24 Jun 2010 19:41 Re: Druciarstwo - wasze opinie |
|
|
|
Obudowa jest taka sama jak do rs232 (db9) , a wtyczka wygląda tak.
|
|
| Back to top |
|
 |