Ulyssess Poziom 16

|
17 Mar 2010 01:35 Sposób na TUX-020 Sony Xplod |
|
|
|
Witam.
Sprawa dotyczy radia Sony XR-CA600X z najlepszym tunerem TUX-020/2. Mam takie radio z usterką typową dla tych tunerów, czyli brak dźwięku na ukf przy działającym strojeniem i RDSem. Usterka jest na wyjściu MPX z głowicy (pin nr 10) - napięcie na nim wynosi 4,45V zamiast prawdidłowych 3V. Moduł tunera na wymianę jest, jak każdy wie, praktycznie nieosiągalny przy, dodatkowo, zaporowej cenie. Przeglądając serwisówke tego radia zauważyłem, że sygnał MPX z tunera idzie tylko do dekodera stereo, natomiast do dekodera RDSu idzie sygnał z pinu nr 9 głowicy, opisany jako RDS. Wiadomym jest że sygnał podawany na dekoder RDS jest sygnałem rówież MPX. Wykonałem więc test. Odłączyłem uszkodzony pin 10 tunera a zamiast niego podłączyłem sygnał z pinu nr 9. W efekcie radio ożyło i gra normalnie.
Możliwe jest, że jakość dźwięku mogła ulec pogorszeniu za względu na fakt, że ten sam sygnał idzie na dekoder RDS i dekoder stereo. Jednak w takim "ryradle" jak Xplod raczej tego nie słychać.
Jeśli by ktoś chciał zrobić takie coś w innym radiu z tym super tunerem to trzeba przepatrzyć jak jest podawany sygnał MPX z tunera. W przypadku mojego radia sygnał z pinu 10 idzie na wtórnik na tranzystorze Q91 - prosto na bazę. Wynika z tego że rezystor polaryzacyjny jest jeszcze w głowicy. Nie wiedząc jak jest skonstruowane wyjście nr 9 tunera, podałem z niego sygnał poprzez kondensator 100n oraz dolutowałem rezystor 82k do bazy i kolektora tranzystora Q91.
Dodatkowo przykleiłem kawałek blaszki do układu tunera, celem chłodzenia go - może jeszcze trochę pożyje.
Efekt mojej modernizacji widoczny na fotce.
Pozdrawiam Piotrek
|
|