FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

legalno¶æ wersji dedykowanej windows XP przy braku naklejki?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> legalno¶æ wersji dedykowanej windows XP przy braku naklejki?
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#1 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 17:11   

Re: legalno¶æ wersji dedykowanej windows XP przy braku nakle

Mam tu u siebie HP NC6000 ktory z tego co wiem zawsze byl sprzedawany z winXP pro ale ten jest juz bez naklejki.
Zastanawiam siê czy w³a¶ciwie naklejka COA jest potrzebna aby system uznaæ za legalny skoro jest on jakby fabrycznie przypisany do tego modelu laptopa -do ka¿dej jego sztuki ?
Mam kopiê oryginalnej p³yty instalacyjnej winXP dedykowanej do HP do tego laptopa - instaluje sie on nie pytaj±c o numer seryjny ani nie przeprowadza aktywacji. PRzechodzi weryfikacjê online w MS pomy¶lnie np. w trakcie instalacji windows media player 11. Podobnie dzia³a on na NC6400 (gdzie nie mia³em takiej p³yty a mo¿e w praktyce by³a to ta sama)
Ale mo¿e to by wystarczy³o za granic± ale ju¿ nie w PL ?

Kilka w±tków na ten (szerzej) temat przejrza³em i nie widzia³em jednoznacznej odpowiedzi. Opinie s± ró¿ne. Moze kto¶ ma tu wiêksz± pewno¶æ albo mo¿e siê powo³aæ na ¼ród³a (prawne lub semi-prawne itp) ?

Dodano po 12 [minuty]:

Mam tez innego laptopa który podobnie jw. by³ wyposa¿ony w winXP pro wersjê angielsk± i dedykowan± isntalkê. Obecnie numer seryjny na nalepce ju¿ nie jest widoczny.

Je¶li oryginalny no¶nik tez siê ju¿ gdzie¶ zatraci³ i zosta³a mi tylko kopia, to co system przestawa³ by byæ ju¿ legalny ?! Chodzi mi o to, ¿e numer seryjny sprzêtu te¿ powinien wystarczyæ ?

Na stronach MS jest mnóstwo o naklejkach no¶nikach itp ale nie widzê informacji rozstrzygaj±cych jak w ww. przypadku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Mar 2010 17:11   

Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 17 Mar 2010 17:20   

Mo¿e co¶ siê zmini³o, ale by³o tak, ¿e wymagali conajmniej dwóch, z trzech rzeczy: faktura na system, no¶nik, naklejka z kodem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2010 17:20   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 17:54   

Dobrze wiedzieæ je¶li tak jest, widzia³em ju¿ gdzie¶ takie wzmianki.
Ale idiotyczne by³oby to w przypadku chocia¿by mojego starego laptopa gdzie faktury nie mia³em (kupiony na ebayu), naklejka siê zatar³a, zosta³ tylko no¶nik - i za to mia³bym mieæ k³opoty prawne ?
Mo¿e ww. zasada nie odnosi siê do dedykowanych instalacji ? Sam instalator windowsa sprawdza zdaje siê dane z p³yty g³ównej (jakies vendor ID chyba lub cos podobnego).
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 17 Mar 2010 18:12   

Zawsze mo¿na zadzwoniæ do M$ i zapytaæ, jakie oni maj± zdanie na ten fascynuj±cy temat :-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2010 18:12   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 18:49   

No dobra prze³ama³em siê i zadzwoni³em :D Okazuje siê, ¿e w¶ród tych elementów wymienionych przez Ciebei "Certyfikat autentyczno¶ci" - nawet je¶li zatarty - jest elementem "koniecznym".
W sytuacji kiedy nalepki nie ma ju¿ ca³kowicie nale¿y zwróciæ siê do producenta o duplikat. Je¶li ten bêdize niemo¿liwy do uzyskania to system traci wa¿no¶æ ;)
Co - imho - nie przeszadza w jego u¿ytku domowym ale w firmie to ju¿ raczej nie (pomijaj±c kwestiê czy tam nadawa³a by siê wersja angielska)

Nie wiem czy inna Pani/Pan na linii poda³a by t± sam± wersjê ale ta akurat brzmia³a konkretnie i nie zastanawia³a siê
Je¶li dodzwoniê siê do kogo¶ w HP to zrobiê update ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> legalno¶æ wersji dedykowanej windows XP przy braku naklejki?
Page 1 of 1
Similar topics
windows XP a komunikat o braku wolnego miejsca (2)
Internet przy braku TP (1)
Legalno¶æ Windows XP. Pad³ dysk. Partycja recovery. (26)
Czy Windows XP Professional MSDN przyjmie kod z naklejki (3)
Legalno¶æ Windows XP. Zainstalowanie na innym komputerze. (10)
legalno¶æ windows 98, oferty sprzeda¿y na allegro. (4)
Windows i komunikat o braku miejsca na dysku (1)
Niepotrzebny komunikat o braku myszki - Windows 98se (6)
Windows XP i komunikat o braku/uszkodzeniu pliku HAL.DLL (8)
Komunikat Windows - zamykanie z powodu braku odp. RPC. (22)

Page generation time: 0.061 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed