FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

joomla ilość artykułów na stronie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> joomla ilość artykułów na stronie
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 22:50   

Witam , ucze się dopiero tworzenia stron i radzę sobie że tak powiem tak sobie
Nie mam żadnych konkretnych pomysłów na stronę więc na poczatek zacząłem sobie wrzucać video z youtube . ale nie wiem czemu mi się tak robi że jak wrzucę więcej niż 3 videa to mi kolejne po 3 wyświetla z boku a chciał bym żeby mi wszystko wyświetlało w jednej kolumnie , szukałem w ustawieniach ale nigdzie tam nie widze nic takiego żeby to jakoś zdefiniować .
www.starebuty.yoyo.pl to adres strony na której się uczę i tam w odnośniku "starsze rzeczy" jest 4 videa , no i nie wiem jak to zrobić żeby wyświetlało normalnie z góry w dół .
Zna ktoś sposób na to ??
Back to top

damiancloud85
Poziom 6
Poziom 6

Post#2 25 Mar 2010 23:44helpful post - solution   

Re: joomla ilość artykułów na stronie

CZeść !
Gdy zaczynałem przygodę ze stronami miałem również tego typu przygody co ty. Próbowałem zbudować sklep internetowy w oparciu o Joomle i VM (virtua martk) czyli taki dodatek do joomli dodający funkcjonowanie sklepu.
Prawie wszystko działało , ale prawie czyni wielką różnice, miłem problem z zamówieniami . Teoretycznie powinno działać, ale praktycznie nie działało. Na wielu postach szukałem odpowiedzi, ludzie mieli ten sam problem co ja , ale nikt nie znał odpowiedzi. Nawet na anglojezycznym forum posty były bez odpowiedzi.
Z samąjoomla również miałem przeboje . Nie działały mi flashe .Męczyłem sie z tym 2 dni i nie zrobiłem tego (wszystko teoretycznie było dobrze powino działać a nie działało). Okazało się że ta wersja której używałem joomli blokuje flashe , masakra .
Podsumowywując :
- Polecam Wp wordpresa (na poczatek zbuduj swój blog )napewno wszystko bedzie ci działąć , tam nie ma takich problemow.
- jezeli dalej chcesz bawic sie z joomla sproboj zrobic to samo co robisz tylko uzywajac innej wersji np starszej , najprawdopodobniej zadziała na niej poprawie wszystko
-Zacznij uzczyc sie HTMLA , CSSow a potem PHP to sie naprawde opłaca i po 3 miechach sam napiszesz swój prosty system cms

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 23:44helpful post - solution   

Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 26 Mar 2010 22:15   

Narazie pisze tylko w html,u właściwie to na swoje potrzeby to by mi to wystarczyło , ale czasem mam ochote na zrobienie czegoś takiego żebym mógł edytować stronę online i nie musiał za każdym razem wszystkiego wrzucać na serwer . html jest na tyle dobry że to co się napisze można od razu sprawdzić sobie na komputerze a php już chyba nie działa na komputerze , trzeba dopiero wrzucać na serwer żeby sprawdzić co się napisało i to mnie tak trochę zniechęca do nauki .
też właśnie chciałem zrobić sobie logo z flasha i skończyło się na tym że strona przestała działać , chyba muszę zmienić oprogramowanie :-)
Dzięki za dobre rady
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 27 Mar 2010 00:17helpful post - solution   

hipichild wrote:
html jest na tyle dobry że to co się napisze można od razu sprawdzić sobie na komputerze a php już chyba nie działa na komputerze , trzeba dopiero wrzucać na serwer żeby sprawdzić co się napisało i to mnie tak trochę zniechęca do nauki.
spróbuj xampp, możesz też użyć Aptany ma wbudowany server php.
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 Post from the author of the topic 27 Mar 2010 13:42   

dzięki może się to przyda , ściągnąłem tego xamppa teraz musze poczytać jak tego używać . narazie jestem w trakcie kończenia jednej strony to mam mało czasu na inne rzeczy ale trzeba będzie się tym zająć bo bez znajomości php konkretnej strony nie zrobię
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 Post from the author of the topic 28 Mar 2010 13:01   

Kurcze na tym yoyo co chwile awarie mają , znacie jakieś jeszcze serwery gdzie można za darmoche stronę założyć ?? no i żeby tak nie siadały jak te na yoyo
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 28 Mar 2010 13:38helpful post - solution   

www.cba.pl
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 Post from the author of the topic 30 Mar 2010 17:57   

Na cba nawet szybciej działa .
jedną stronke skończyłem , teraz chciał bym zrobić jakąś bardziej zaawansowaną , jak narazie robię tylko w html-u .
zastanawiam się czy da się w html-u zrobić coś takiego żeby np. za pomocą przycisku wymienić tekst w tabeli żebym nie musiał całej strony ładować ze wszystkimi obrazkami tylko żeby jak klikne jakiś przycisk zmieniła mi się tylko zawartość jednej tabeli czy jednego wiersza w tabeli .
Da się to zrobić w czystym html czy trzeba javascriptu użyć do tego ??
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 30 Mar 2010 18:28helpful post - solution   

W "czystym" HTML nic poza statyczną stroną nie zrobisz.
JavaScript lub PHP.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Mar 2010 18:28helpful post - solution   

Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 Post from the author of the topic 31 Mar 2010 00:04   

Kurde no niby wszystko jest proste jak czytam o tych javascryptach ale jak chce coś zrobić to za cholery nie wychodzą mi najprostrze rzeczy , przeglądnąłem całą masę różnych kursów i nic z tego nie wiem .
chcę sobie zrobić taką prostą rzecz żeby po wpisaniu w okienku tekstu i kliknięciu na przycisk tekst pojawił się na stronie , tak jak np. tutaj na forum klikam "odpowiedź (+2pkt)" i widze co napisałem .
Męcze się z tym chyba 5 godzin albo lepiej i nie chce mi to zadziałać .
tym :"var text= dokument.getElementById('textarea');" pobieram tekst z ramki .
a tym : " dokument.write('text');" chce go zapisać niby proste ale nie wiem jak to wszystko zgrać żeby zadziałało .
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 31 Mar 2010 11:20helpful post - solution   

No to musisz się zabrać za PHP. W JavaScript-cie możesz co prawda zmodyfikować stronę, aby w jakimś miejscu wyświetlała Ci podany tekst, ale po zamknięciu strony, wszystkie dokonane zmiany zostaną wyzerowane.
Jeżeli chcesz coś zapisać "na stałe", aby móc do tego wrócić za jakiś czas, to tylko PHP i do wyboru :
bazę danych (np. MySQL, SQLite) lub pliki (TXT,XML).
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 Post from the author of the topic 31 Mar 2010 11:40   

Ok dzięki . wykombinowałem na tyle że mi zapisuje tekst z okienka ale w nowo otwartej pustej stronie .
Ale w php to się chyba nie da tak zrobić że jak mam stronę u siebie na komputerze to mi to będzie działać , i to mnie właśnie zniechęca do nauki php .
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 31 Mar 2010 11:45   

Da się, bez problemu :)
Ściągasz i instalujesz XAMPP i masz wszystko na swoim komputerze.
Serwer WWW, PHP, Perl-a, MySQL i jeszcze kilka dodatków.
Możesz wszystko napisać, sprawdzić, poprawić na własnym komputerze, zanim wyślesz to gdzieś na serwer WWW dostępny z internetu.

Możesz także pobrać i zainstalować NetBeans i używać go jako IDE do PHP.

Wszystko za darmo i legalnie :)
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 Post from the author of the topic 01 Apr 2010 00:05   

tego xamppa to ja sobie ściagnąłem i zainstalowałem ale nie dowiadywałem się jeszcze jak się z tego korzysta , bo na serwer to się wrzuca i jest na serwerze a to zainstalowałem , jakieś nowe dwie usługi się pojawiły ale gdzie ten serwer jest i jak to wygląda to nie mam pojęcia jak narazie . jak znajde czas to poczytam o tym , dzisiaj zeszło mi cały dzień ze zrobieniem galerii , najpierw kombinowałem z czymś takim żeby wstawić ramkę z rozszerzeniem *.png i wymieniać w tej ramce obrazy ale no i niby jak wstawiłem "layer" to dało się tą ramkę nakładać na obrazy ale jakoś mi się to nie do końca nakładało tak jak chciałem , to zrezygnowalem z tego i wkleiłem każdy obraz w ramke photoshopem.
no i zeszło że już dzisiaj zmęczony jestem to jutro popatrzę jak się dobrać do tego xamppa
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 01 Apr 2010 09:56helpful post - solution   

"Dostać" się do serwera HTML/PHP jest całkiem prosto.
W katalogu w którym masz zainstalowanego XAMPP, posiadasz katalog htdocs. Tam musisz umieścić swoją stronę lub/i skrypty.
joomla ilość artykułów na stronie.
Plik index.php który się tam znajduje, przesyła cię automatycznie do strony ustawień XAMPP. Po prostu go usuń.
Jak umieścisz w w/w katalogu swoją stronę, to możesz ją odpalić w dowolnej przeglądarce, wpisując localhost jako nazwę strony.
Jeżeli chcesz uzyskać dostęp do panelu administracji XAMPP, to wystarczy wpisać localhost/xampp. Panel jest przetłumaczony w 99% na język polski. Masz tam także kilka przykładów skryptów PHP, między innym coś bardzo podobnego do tego o co pytałeś.
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 Post from the author of the topic 01 Apr 2010 12:05   

Ok dzięki za info nie będe musiał googlować
Zaraz się zabieram do testów
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 Post from the author of the topic 04 Apr 2010 00:10   

bardzo fajna sprawa ten xampp , już zdążyłem sobie napisać własnego prostego cms'a w oparciu o php . Ale mam jeden problem że jak wpisze w pole "textarea" znak " to nie zapisuje mi go normalnie w pliku tekstowym tylko zapisuje razem z takim ukośnikiem : \" , nie wiem czemu tak się dzieje i jak to rozwiązać . Jest na to jakiś sposób ??
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 04 Apr 2010 04:00   

Daj tutaj kod. Zobaczymy co jest "nie tak". Podejrzewam jakiś "ruski błąd" - literówkę, albo przestawioną kolejność znaków.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Apr 2010 04:00   

Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 Post from the author of the topic 04 Apr 2010 11:00   

Kod mam taki :
Code:

<?php

$pole1 = $_POST['pole1'];

$filename = "art1.txt";
$a = "$pole1";
$filed = @fopen($filename, "a+");
@fwrite($filed, "$a");

fclose($filed);
 ?>

a z tego co na googlach znalazłem to że serwer może mieć włączone magic_quotes czy coś takiego , i trzeba to jakoś ominąć jest na to jakaś metoda
"stripslashes" ale jeszcze nie doszłem jak się jej używa .
Edit: Ok już doszlem , trzeba w pierwszej linijce zrobić tak :
Code:

$pole1 = stripslashes($_POST['pole1']);

i już działa
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 04 Apr 2010 11:33   

Sprawdź taki kod :
Code:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
        <title></title>
    </head>
    <body>
        <form id="form1" name="form1" method="post" action="<?php echo $PHP_SELF; ?>">
            <table border ="0" cellpadding="5">
       <td><input name='pole1' type='text' value='' /></td>
       <input name=dodaj type=submit value='Dodaj wpis.' />
        <?php
        $pole1=$_POST['pole1'];
        if ($pole1){
        $filename = "art1.txt";
        $filed = @fopen($filename, "a+");
        @fwrite($filed, "$pole1\n");
        fclose($filed);
        }
        ?>
      </table>
     </form>
    </body>
</html>

Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#21 Post from the author of the topic 04 Apr 2010 12:00   

ten co podałeś też wstawia te "slashe" , no ale z tym sobie już poradziłem teraz to będę się uczył jak zabezpieczyć hasłem takie podstrony jak dodawanie artykułów , usuwanie zawartości folderów , upload plików .
bo narazie to mam tego swojego cms'a ale każdy kto wszedł by na podstrone z której dodaje artykuły czy zdjęcia czy kasuje zawartość mógł by mi zdrowo namieszać .
narazie testuje wszystko w xamppie ale jak już zabezpieczę hasłem mogę wrzucać na serwer swoją własną dynamiczną stronke .
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#22 Post from the author of the topic 06 Apr 2010 14:50   

Dało by się za pomoca javaskryptu albo php wyłączyć obsługę javascript w przegladarce ??
przydało by mi się coś takiego żeby ktoś po wejściu na moją stronę na yoyo czy cba nie musiał oglądać tych głupawych relkam .
Back to top

arnoldziq
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 06 Apr 2010 14:56   

Nie jestem pewien, czy masz możliwość ingerowania w przeglądarkę w ten sposób, ale nawet gdyby, to jest to bezcelowe. Reklamy i tak w jakiejś formie będą wyskakiwać.
Na pojedynczym (czytaj : twoim) komputerze można to "obejść", np. instalując różnego rodzaju blokery reklam.
Back to top

hipichild
Poziom 10
Poziom 10

Post#24 Post from the author of the topic 06 Apr 2010 15:06   

u siebie wystarczy że wyłącze obsługę javascript w operze i strona wygląda idealnie , pozostawiam tylko włączone obsługe wtyczek żeby mi wideo z youtube działało .
To będe musiał sam zrobić pływające okienko z napisem "Wszystko będzie wyglądać ok jak wyłączysz obsługę javascript w swojej przegladarce"
Znalazłem jeden darmowy hosting prawie bez reklam , tylko jeden cieniutki pasek na dole się pokazuje ale tam php nie działa jak trzeba .
To szkoda że się tak nie da wyłączyć jak myślałem .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> joomla ilość artykułów na stronie
Page 1 of 1

Page generation time: 0.119 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed