| Author |
916 Poziom 2

|
18 Mar 2010 13:19 RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
Witam.
Stoję przed problemem wyboru RTOSa dla ARM7 i Cortex-M3. Musi mieć pewnie działającą obsługę TCP/IP, filesystem, ewentualnie USB. Przeglądam różne strony, i...każda sroczka swój ogonek chwali. Dlatego proszę ludzi mających doświadczenie o opinie i polecenie czegoś. Może to być system komercyjny, jak i darmowy (zastanawiam się nad µC/OS-II). Ważne żeby pewnie działał i miał dobra wsparcie.
pozdrawiam
--
t.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 13:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nenpa8lo Poziom 15

|
18 Mar 2010 14:18 Re: RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
Jaki procek, ile ram flash itd?
|
|
| Back to top |
|
 |
916 Poziom 2

|
18 Mar 2010 14:48 Re: RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
| nenpa8lo wrote: |
| Jaki procek, ile ram flash itd? |
ARM7: rodzina LPC, np. LPC2368: 32kB RAM, 512kB Flash
Cortex: rodzina STM, RAM i flash z tego co pamiętam mniej więcej jak wyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 14:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ciastek4 Poziom 13

|
18 Mar 2010 20:22 Re: RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
Co do STM32 to sprawa wygląda tak:
-biblioteki do USB-a są na stronie ST
-Stos TCP/IP jest na stronie ST ( lwIP TCP/IP stack ) ilość RAM-u na obsługę zależna jest od Ciebie i od kryteriów transmisji.
-Polecam FREE RTOS-a, który jest darmowy, pełno przykładów na ten i nie tylko uC. Jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej wypasionego to możesz zawsze kupić licencjonowaną wersję FreeRTOS-a.
-filesystem (pełnego tego jest na internecie np. FAT File System Module)
Źródła oczywiście trzeba skompilować i dorzucić do SO.
Wiem, że dla SAM7 był jakiś przykład z FreeRTOS-em i stosem IP. Musisz sobie poszukać w przykładach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 20:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
916 Poziom 2

|
22 Mar 2010 09:08 Re: RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
| ciastek4 wrote: |
Co do STM32 to sprawa wygląda tak:
-biblioteki do USB-a są na stronie ST
-Stos TCP/IP jest na stronie ST ( lwIP TCP/IP stack ) ilość RAM-u na obsługę zależna jest od Ciebie i od kryteriów transmisji.
-Polecam FREE RTOS-a, który jest darmowy, pełno przykładów na ten i nie tylko . |
Sam FreeRtos wydaje się być ciekawy. Trochę gorzej z obsługą TCP/IP. Biblioteka InterNiche nie za bardzo mi się uśmiecha. IwIP musiałbym potestować, tyle że z tego co widzę licencja IwIP wymaga wpisu w dokumentację końcowego użytkownika, a nie wiem, czy to będzie do przełnięcia dla klienta.
W mojej apilkacji będę musiał dość często otwierać/zamykać połączenie TCP i przesyłać przez nie ciągły strumień danych odebranych z UARta 38400.
Czy IwIp sprawdzi się w takim zastosowaniu?
Czy ktoś używa ECOS'a?
|
|
| Back to top |
|
 |
slomo Poziom 15

|
22 Mar 2010 10:39 Re: RTOS dla ARM7 i Cortex-M3 |
|
|
|
Jezeli chodzi o komercyjne to jest ich całkiem sporo.Z darmowych to zostaje jeszcze np.ChibiOS/RT(tylko rtos) tnkernel (ostatnio wzbogacony o TN NET TCP/IP stack ) , µC/OS-II - nie wiem jak jest teraz ale kiedys wystarczyło zakupic ksiażke,w której był dostępny kod źródłowy a porty dla różnych uC sa dostępne są na stronie (chociaz wszystkie porty,które sciągałem miały tez zawarty w sobie kod źródłowy).W ofercie również maja stosy TCP/IP ale juz płatne a udostępniaja chyba oganiczoną wersje demo plus nowa wersja µC/OS-III.Z innych to jeszcze NuttX lub µTasker.
pz
|
|
| Back to top |
|
 |