| Author |
sonax Poziom 5

|
18 Mar 2010 14:37 funkcja WakeOnLan przez router |
|
|
|
Witam!
Od pewnego czasu próbuje uruchomić funkcjonalność WakeOnLan przez internet dla mojego domowego kompa, który stoi za routerem. Przeszukiwałem forum i czytałem sporo wątków i artykułów, ale ostatecznie nie udało mi się uruchomić w pełni WOL.
Oto pokrótce mój problem:
Komputer stacjonarny, karta sieciowa zintegrowana, płyta główna Gigabyte GA-M61SME-S2L. W biosie nie ma opcji WakeOnLan (jest tylko WakeOnRing i jest aktywna). W ustawieniach karty sieciowej w menadżerze urządzeń wszystkie opcje związane z WakeOn są włączone. Komputer jest podłączony do switcha w routerze D-Link 524. W routerze w zakładce Virtual Servers dodałem wpis (przekierowanie ruchu udp port 7/7 na adres rozgłoszeniowy 192.168.XX.255 - załącznik). Nie musiałem tego wpisu robić poprzez jakiś zaawansowany skrypt (magiczne zaklęcie podał ktoś na forum już ktoś), bo przyjęło mi 192.168.XX.255.
Następnie uruchomiłem na laptopie (który działa po wifi za tym samym routerem) program Wake On Lan GUI. Po wpisaniu MAC karty (router ma sklonowany taki sam), IP zewnętrzne routera (sieci), maski 255.255.255.0 oraz portu 7, spróbowałem wybudzić wyłączony komp.
Z opcją local network działa bez problemu i wcale mnie to nie dziwi. Natomiast po wybraniu opcji internet, guzik! Zabrałem laptopa do pracy, żeby był zupełnie poza siecią moją i ponowiłem próby przez internet. Niestety bez skutku.
Bardzo proszę o pomoc. Gdzie mogą być jeszcze jakieś przeszkody? Co jest nie tak?
Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 14:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wgruza Poziom 17

|
18 Mar 2010 17:20 Re: funkcja WakeOnLan przez router |
|
|
|
Miałem podobny problem i sobie z nim nie poradziłem. Pakiet WOL nie przechodził przez router mimo wielu prób. Rozwiązaniem jest wygenerować go lokalnie na routerze. Niektóre routery Zyxel czy Drytek mają taką opcję, ew inne z alternatywnym softem np WRT54GL.
Ja zastosowałem router /komputer z oprogramowaniem IPCop i dodatkiem Wane On Lan.. i działa to bez problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 17:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adamz74 Poziom 18

|
18 Mar 2010 18:54 Re: funkcja WakeOnLan przez router |
|
|
|
Jeśli wybudzanie działa z LAN-u tzn. że komputer jest poprawnie skonfigurowany.
Router również wygląda na skonfigurowany poprawnie. Oczywiście, pomimo przekierowania, może nie wysyłać broadcast-u i wybudzanie nie będzie działało.
O adres pytałem się (w skasowanym poscie) z bardzo konkretnego powodu. Wyglądało na to, że program wysyłał magic packet nie bezpośrednio na adres routera, ale na domniemany (na podstawie maski 255.255.255.0) adres rozgłoszeniowy (czytaj: nie wiadomo gdzie). Przy próbach z zewnątrz, w programie spróbuj wpisać adres publiczny routera i maskę 255.255.255.255.
Przy testach możesz użyć "stronki" udostępniającej wysyłanie pakietów WoL, np. http://www.wakeonlan.me/. Musisz jedynie sprawdzić jakiego portu używa i odpowiednio zmodyfikować przekierowanie,... powyższa używa portu 9.
Pozdr!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 18:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sonax Poziom 5

|
19 Mar 2010 08:38 Re: funkcja WakeOnLan przez router |
|
|
|
Udało się :)
Zastosowałem maskę 255.255.255.255 na stronce, a potem w programie Wake On Lan GUI oraz port 9 i działa. Dziękuję za pomoc i wskazówki.
|
|
| Back to top |
|
 |