| Author |
maciek24wroclaw Poziom 2

|
18 Mar 2010 17:04 Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
Witam, mam problem z Intekiem 760 plus, a mianowicie głośnik padł.
Czytałem wiele postów i:
- sprawdziłem wszystkie ustawienia
- sprawdziłem też poprzez włączenie słuchawek do gniazda z tyłu obudowy i działa.
Czyli wydaje mi się, że jest gdzieś przerwa, bo jak lekko pukam w obudowę palcami, to czasami na sekundę, dwie, głośnik zaskoczy.
Teraz mam takie pytanie, co może być zepsute i czy dam radę sam to zrobić?
Oczywiście jeśli to jakiś kabel, to z przylutowaniem nie będzie problemu a jeśli coś więcej to już gorzej.
Nie używaj w tytule zwrotu "problem" (regulamin punkt 11.1). Zmień, zanim post trafi do kosza. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 17:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leo1966 Poziom 6

|
18 Mar 2010 19:21 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
Kolego, śmiało możesz zajrzeć do głośnika. Jak otworzysz obudowę, będziesz wszystko widział, na pewno nic poważnego się nie stało, skoro czasami działa. Być może kabelek jest naderwany, lub to gniazdo do głośnika zewnętrznego nie ma dobrego styku. Tam są takie cienkie blaszki .
|
|
| Back to top |
|
 |
maciek24wroclaw Poziom 2

|
18 Mar 2010 19:35 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
| leo1966 wrote: |
| Kolego śmiało możesz zajrzeć do głośnika jak otworzysz obudowę będziesz wszystko widział, na pewno nic poważnego się nie stało skoro czasami działa być może kabelek jest naderwany , lub to gniazdo do głośnika zewnętrznego nie ma dobrego styku tam są takie cienkie blaszki . |
Podobno te Inteki mają problemy z głośnikami. Radio jest niemalże nowe. To znaczy ma prawie rok ale używane było sporadycznie i leżało w większości w szafie.
Mam gwarancję, ale firma w której kupiłem, mieści się 60km od mojego miejsca zamieszkania. Więc musiałbym zawieźć radio i ponownie po naprawie jechać do tego sklepu, więc szkoda kasy na paliwo, jak i czasu skoro mogę to sam przylutować.
|
|
| Back to top |
|
 |
leo1966 Poziom 6

|
18 Mar 2010 20:50 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
Kolego, jak chodzi z głośnikiem zewnętrznym, to w takim razie podłącz głośnik zewnętrzny i tak zostaw. Miałem takiego samego Inteka 760 + i powiem Ci szczerze, że od pierwszego uruchomienia radia zawsze chodziło na zewnętrznym, bo ten w radiu to porażka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hazayu Poziom 6

|
18 Mar 2010 21:26 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
Miałem ten sam problem. Głośnik padł nagle i nagle się naprawił ;-) Po tym jak padł podłączyłem zewnętrzny, który o wiele lepiej się spisuje niż standardowy. Któregoś dnia odłączyłem zewnętrzny przy poprawianiu radia i okazało się, że działa wbudowany :| Duchy jakieś ;-) Do dziś działa, ale ja i tak wolę zewnętrzny. Za 50 zł kupisz dobry głośniczek 5W, przykładowo taki mam ja:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 21:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leo1966 Poziom 6

|
18 Mar 2010 21:48 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
Czasami tak się zdarza za zewnętrzny rozłącza ten wbudowany rozpychając złącze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Evangelo Poziom 14

|
18 Mar 2010 22:33 Re: Intek 760 - uszkodzony głośnikiem? |
|
|
|
No to żyletka (ta do golenia) pinceta albo cuś, łapiesz doprowadzenie do cewki głośnika i nadrabiasz byle kawałkiem drucika, tam nie ma wielkich "watów" wytrzyma póki nie kupisz nowego
|
|
| Back to top |
|
 |