Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.
Author
Message
karolsefory
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jul 2009
Posts: 31
Location: Sokółka

Post#1 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 21:11   

Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Witam mam aparaturę rc na 35 mhz i kanał 66 oraz odbiornik z takimi samymi parametrami i chciałbym zwiększyć zasięg zestawu. Wiem że jeżeli dobierze się antenę do długości fali to zasięg się powiększy. Tylko pytanie jak to policzyć. Proszę o odpowiedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2010 21:11   





Back to top
   
radio-service
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 07 Jun 2009
Posts: 2964
Location: Warszawa

Post#2 19 Mar 2010 09:58   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Dla fal elektromagnetycznych w próżni lub w powietrzu liczy się to z wzoru:

długość fali w metrach = 300/częstotliwość w MHz

gdzie została przyjęta przybliżona wartość prędkości światła 3·108 m/s.

Czyli w Twoim przypadku 300/35=8,57 , długość fali wynosi 8,57 m .

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6041
Location: Warszawa

Post#3 19 Mar 2010 12:24   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Może prościej będzie napisać, jaką masz aparaturę?
Większość aparatur ma dość duży zasięg. Wiele zalezy od odbiornika i jego czułości. Czasami wystarczy po prostu zakupić lepszy odbiornik, by w pełni wykorzystać zasięg zestawu. Zastąpienie odbiornika z pojedyńczą przemianą, na taki, z przemianą podwójną, da ci odczuwalną poprawę.
Niektóre typy (tańszych) aparatur, z uwagi na przeznaczenie do sterowania małymi, blisko latającymi modelami, mają ograniczoną moc nadawczą. Np. niektóre typy E-sky'a 0404. W tym wypadku powiększanie anteny nic nie da.

Dlatego było by łatwiej, jakbyś podał typ nadajnika i odbiornika i jakie masz oczekiwania w stosunku do zasięgu. Wbrew pozorom, do większości zastosowań wcale nie musi być duży. Do spokojnego polatania po polu, spokojnie wystarcz 500m.
Model o rozpiętości 1m jest z takiej odległości już prawie nie widoczny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 12:24   





Back to top
   
karolsefory
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jul 2009
Posts: 31
Location: Sokółka

Post#4 Post from the author of the topic 24 Mar 2010 21:16   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Aparaturę mam Dynam racon 6x nie wiem czy znajdziecie w google. Dołączyłem do odbiornika jeszcze jakieś 70 cm kabla bo poprzednio trochę mi odcięło śmigłem i zauważyłem że zasięg znacznie się poprawił. Duży zasięg jest mi potrzebny bo latam na duże wysokości 500 m spokojnie latam modelu już prawie nie widać tylko mała kropka. Potem pikuję i znowu w górę. Model TO Easy Gilder pro wtajemniczeni wiedzą co to. Odbiornik mam z pojedynczą przemianą niestety. Nie wiem dlaczego dają kabel w odbiorniku tylko 100 cm jak długość potrzebna wynosi ponad 8 m chyba że ma jakąś antenę wewnętrzna nie wiem. Wytłumaczcie o co chodzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2010 21:16   





Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3072
Location: Warszawa

Post#5 24 Mar 2010 21:22   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Nie dają 8m aby się zabawka nie zaplątała, antena może być wydłużona elektrycznie (nie fizycznie) dając niezłe rezultaty, poczytaj o tym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6041
Location: Warszawa

Post#6 25 Mar 2010 07:12   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


karolsefory wrote:
Aparaturę mam Dynam racon 6x nie wiem czy znajdziecie w google. Dołączyłem do odbiornika jeszcze jakieś 70 cm kabla bo poprzednio trochę mi odcięło śmigłem i zauważyłem że zasięg znacznie się poprawił. Duży zasięg jest mi potrzebny bo latam na duże wysokości 500 m spokojnie latam modelu już prawie nie widać tylko mała kropka. Potem pikuję i znowu w górę. Model TO Easy Gilder pro wtajemniczeni wiedzą co to. Odbiornik mam z pojedynczą przemianą niestety. Nie wiem dlaczego dają kabel w odbiorniku tylko 100 cm jak długość potrzebna wynosi ponad 8 m chyba że ma jakąś antenę wewnętrzna nie wiem. Wytłumaczcie o co chodzi.


Kabel w odbiorniku jest dobrany długością i impedancją do modułu odbiorczego.
Zmiany jego długości są bardzo nie wskazane.
Twoja aparatura raczej już zasiegu nie zwiększy, bo i tak ma moc nadawczą 8 razy większą niż dopuszczają przepisy (100mW dla 35MHz i 10mW dla 2,4GHz).
A ty masz "hamerykańskie" 800mW.

Wydłużanie anteny "na pałę" też jest brnięciem w ślepą uliczkę, bo tu nie ma miejsca na eksperymenty.

Niski zasięg zestawu - ok. 500m wskazuje na słabą jakość odbiornika - niska czułość i selektywność.

Optymalnie byłoby wymienić odbiornik na Markowy, co najmniej z podwójną przemianą.

Po drugie, udać się do dobrego radioelektronika z odpowiednim sprzetem (oscyloskopy, mierniki sygnału itp.) i wystroić precyzyjnie nadajnik razem z odbiornikiem.

Większość tanich aparatur jak twoja, jest fabrycznie strojona, własnie "na oko" i najczęściej wg uniwersalnych nastaw, wygodnych dla monterów.
Jak pokazuje praktyka, często poprawne wystrojenie takiego nadajnika, potrafi 2-3 krotnie zwiększyć zasięg i czułość zestawu.

Drugą częścią zestawu jest odbiornik i to on często odpowiada za słabą jakość połączenia. Słaby jakościowo odbiornik, nawet z dobrym, firmowym nadajnikiem nie uzyska dobrego zasięgu. 500m to typowy zasięg najtańszych odbiorników z pojedyńczą przemianą.

Poszukaj może odbiorników Corony, jak np. ten:
http://www.nastik.pl/corona-rp8d1-35mhz-synteza-p-2376.html
Lub jego 6-cio kanałowy braciszek o 10zł mniej.
Powinieneś odczuć znaczny wzrost czułości układu (a co za tym idzie wzrost zasięgu).

Corony zza granicy są często o połowę tańsze niż w naszych sklepach.
Mogą też być inne, markowe odbiorniki.

Powinieneś na takim zestawie spokjnie uzyskać ok. 1km zasięgu. Bez obserwatora z lunetą i tak raczej takiego zasięgu nie wykorzystasz. Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2010 07:12   





Back to top
   
karolsefory
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jul 2009
Posts: 31
Location: Sokółka

Post#7 Post from the author of the topic 28 Mar 2010 19:54   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Zgadza się odbiornik kupiłem najtańszy jaki się da bo miałem wcześniej dobry ale po długim czasie się spalił i przeszedłem na odbiornik e-sky za 50 zł. Dobrze że mam duża moc nadajnika przyda się. Dziwiłem się czemu mam taki duży zasięg na takim słabym odbiornik jak inni uzyskują 300m ale to może przez to że latam w górę a nie na odległość. Zastanawiam się nad kupnem odbiornika hitec na podwójną przemianę.
ten e-sky to twarda sztuka przeżył zamoczenie silną kraksę i jest jak nowy. Nie doczytałem się tylko jak działają odbiorniki na podwójną przemianę i czy współpracują z każdym nadajnikiem bo chyba trzeba do nich specjalny kwarc. Nie wiem więc pytam

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6041
Location: Warszawa

Post#8 29 Mar 2010 14:14   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Rozejrzyj się za Coroną RP6D1 z syntezą. lub RP8...
Odpadnie ci problem z kwarcami. Znacznie zwiększy się zasięg. U nas można kupić za niecałe 100zł. Zza granicy jeszcze taniej. Bodajże za 25$ można utrafić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Emil19911991
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Mar 2009
Posts: 155
Location: Lubin

Post#9 29 Mar 2010 19:55   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Witam

Sorki że się podpinam ale mam podobny problem, a dokładniej mój odbiornik 27MHz stracił antenę i nie wiem jaką powinna mieć długość, aby uzyskać możliwie duży zasięg. Długość fali przy tej częstotliwości to 11,1 m

Helpful message? + -

Back to top
   
karolsefory
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jul 2009
Posts: 31
Location: Sokółka

Post#10 Post from the author of the topic 29 Jul 2010 22:33   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Rozwiązałem problem Wink Kupiłem sobie nowy odbiornik Allrun 8 kanałowy. I tracił zasięg po jakichś 50 m model od razu dawał sterem kierunku w dół, W ten sposób roztłukłem Easy gilder pro i musiałem robić sobie kadłub. Przedłużyłem antenę do 1/4 długości fali u mnie to 2,10 m. Przeczyściłem jeszcze antenę w miejscu gdzie styka się z modułem nadawczym. No i teraz mogę latać na odległość ok 1 km. No bo gdzieś tyle najdalej byłem. Było widać mikro kropkę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.
Page 1 of 1
Similar topics
Jak zwiększyć zasięg sterowania IR (4)
Jak zwiększyć zasięg pilota samochodowego? (7)
termometr bezprzewodowy, jak zwiększyć zasięg (8)
Jak zwiększyć zasięg pilota na podczerwień (5)
Jak zwiększyć zasięg czujnika podczerwieni? (2)
Termometr DS1820 - jak można zwiększyć zasięg? (26)
VOYAGER MD3006 VLF - jak zwiększyć zasięg?? (2)
Jak zwiększyć zasięg w samochodzie zdalnie sterowanym (4)
[czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasięg? (5)
detektor ruchu - jak zwiększyć zasięg - przedłużacz? pomysł (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl topic RSS feed