Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.
Autor
Wiadomość
karolsefory
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 32
Miasto: Sokółka

Post#1 Post autora tematu 18 Mar 2010 22:11   

Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Witam mam aparaturę rc na 35 mhz i kanał 66 oraz odbiornik z takimi samymi parametrami i chciałbym zwiększyć zasięg zestawu. Wiem że jeżeli dobierze się antenę do długości fali to zasięg się powiększy. Tylko pytanie jak to policzyć. Proszę o odpowiedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2010 22:11   





Powrót do góry
   
radio-service
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 3005
Miasto: Warszawa

Post#2 19 Mar 2010 10:58   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Dla fal elektromagnetycznych w próżni lub w powietrzu liczy się to z wzoru:

długość fali w metrach = 300/częstotliwość w MHz

gdzie została przyjęta przybliżona wartość prędkości światła 3·108 m/s.

Czyli w Twoim przypadku 300/35=8,57 , długość fali wynosi 8,57 m .
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5654
Miasto: Warszawa

Post#3 19 Mar 2010 13:24   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Może prościej będzie napisać, jaką masz aparaturę?
Większość aparatur ma dość duży zasięg. Wiele zalezy od odbiornika i jego czułości. Czasami wystarczy po prostu zakupić lepszy odbiornik, by w pełni wykorzystać zasięg zestawu. Zastąpienie odbiornika z pojedyńczą przemianą, na taki, z przemianą podwójną, da ci odczuwalną poprawę.
Niektóre typy (tańszych) aparatur, z uwagi na przeznaczenie do sterowania małymi, blisko latającymi modelami, mają ograniczoną moc nadawczą. Np. niektóre typy E-sky'a 0404. W tym wypadku powiększanie anteny nic nie da.

Dlatego było by łatwiej, jakbyś podał typ nadajnika i odbiornika i jakie masz oczekiwania w stosunku do zasięgu. Wbrew pozorom, do większości zastosowań wcale nie musi być duży. Do spokojnego polatania po polu, spokojnie wystarcz 500m.
Model o rozpiętości 1m jest z takiej odległości już prawie nie widoczny.
Powrót do góry
   
karolsefory
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 32
Miasto: Sokółka

Post#4 Post autora tematu 24 Mar 2010 22:16   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Aparaturę mam Dynam racon 6x nie wiem czy znajdziecie w google. Dołączyłem do odbiornika jeszcze jakieś 70 cm kabla bo poprzednio trochę mi odcięło śmigłem i zauważyłem że zasięg znacznie się poprawił. Duży zasięg jest mi potrzebny bo latam na duże wysokości 500 m spokojnie latam modelu już prawie nie widać tylko mała kropka. Potem pikuję i znowu w górę. Model TO Easy Gilder pro wtajemniczeni wiedzą co to. Odbiornik mam z pojedynczą przemianą niestety. Nie wiem dlaczego dają kabel w odbiorniku tylko 100 cm jak długość potrzebna wynosi ponad 8 m chyba że ma jakąś antenę wewnętrzna nie wiem. Wytłumaczcie o co chodzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2010 22:16   





Powrót do góry
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3028
Miasto: Warszawa

Post#5 24 Mar 2010 22:22   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Nie dają 8m aby się zabawka nie zaplątała, antena może być wydłużona elektrycznie (nie fizycznie) dając niezłe rezultaty, poczytaj o tym.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2010 22:22   





Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5654
Miasto: Warszawa

Post#6 25 Mar 2010 08:12   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


karolsefory napisał:
Aparaturę mam Dynam racon 6x nie wiem czy znajdziecie w google. Dołączyłem do odbiornika jeszcze jakieś 70 cm kabla bo poprzednio trochę mi odcięło śmigłem i zauważyłem że zasięg znacznie się poprawił. Duży zasięg jest mi potrzebny bo latam na duże wysokości 500 m spokojnie latam modelu już prawie nie widać tylko mała kropka. Potem pikuję i znowu w górę. Model TO Easy Gilder pro wtajemniczeni wiedzą co to. Odbiornik mam z pojedynczą przemianą niestety. Nie wiem dlaczego dają kabel w odbiorniku tylko 100 cm jak długość potrzebna wynosi ponad 8 m chyba że ma jakąś antenę wewnętrzna nie wiem. Wytłumaczcie o co chodzi.


Kabel w odbiorniku jest dobrany długością i impedancją do modułu odbiorczego.
Zmiany jego długości są bardzo nie wskazane.
Twoja aparatura raczej już zasiegu nie zwiększy, bo i tak ma moc nadawczą 8 razy większą niż dopuszczają przepisy (100mW dla 35MHz i 10mW dla 2,4GHz).
A ty masz "hamerykańskie" 800mW.

Wydłużanie anteny "na pałę" też jest brnięciem w ślepą uliczkę, bo tu nie ma miejsca na eksperymenty.

Niski zasięg zestawu - ok. 500m wskazuje na słabą jakość odbiornika - niska czułość i selektywność.

Optymalnie byłoby wymienić odbiornik na Markowy, co najmniej z podwójną przemianą.

Po drugie, udać się do dobrego radioelektronika z odpowiednim sprzetem (oscyloskopy, mierniki sygnału itp.) i wystroić precyzyjnie nadajnik razem z odbiornikiem.

Większość tanich aparatur jak twoja, jest fabrycznie strojona, własnie "na oko" i najczęściej wg uniwersalnych nastaw, wygodnych dla monterów.
Jak pokazuje praktyka, często poprawne wystrojenie takiego nadajnika, potrafi 2-3 krotnie zwiększyć zasięg i czułość zestawu.

Drugą częścią zestawu jest odbiornik i to on często odpowiada za słabą jakość połączenia. Słaby jakościowo odbiornik, nawet z dobrym, firmowym nadajnikiem nie uzyska dobrego zasięgu. 500m to typowy zasięg najtańszych odbiorników z pojedyńczą przemianą.

Poszukaj może odbiorników Corony, jak np. ten:
http://www.nastik.pl/corona-rp8d1-35mhz-synteza-p-2376.html
Lub jego 6-cio kanałowy braciszek o 10zł mniej.
Powinieneś odczuć znaczny wzrost czułości układu (a co za tym idzie wzrost zasięgu).

Corony zza granicy są często o połowę tańsze niż w naszych sklepach.
Mogą też być inne, markowe odbiorniki.

Powinieneś na takim zestawie spokjnie uzyskać ok. 1km zasięgu. Bez obserwatora z lunetą i tak raczej takiego zasięgu nie wykorzystasz. ;)
Powrót do góry
   
karolsefory
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 32
Miasto: Sokółka

Post#7 Post autora tematu 28 Mar 2010 19:54   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Zgadza się odbiornik kupiłem najtańszy jaki się da bo miałem wcześniej dobry ale po długim czasie się spalił i przeszedłem na odbiornik e-sky za 50 zł. Dobrze że mam duża moc nadajnika przyda się. Dziwiłem się czemu mam taki duży zasięg na takim słabym odbiornik jak inni uzyskują 300m ale to może przez to że latam w górę a nie na odległość. Zastanawiam się nad kupnem odbiornika hitec na podwójną przemianę.
ten e-sky to twarda sztuka przeżył zamoczenie silną kraksę i jest jak nowy. Nie doczytałem się tylko jak działają odbiorniki na podwójną przemianę i czy współpracują z każdym nadajnikiem bo chyba trzeba do nich specjalny kwarc. Nie wiem więc pytam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2010 19:54   





Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5654
Miasto: Warszawa

Post#8 29 Mar 2010 14:14   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Rozejrzyj się za Coroną RP6D1 z syntezą. lub RP8...
Odpadnie ci problem z kwarcami. Znacznie zwiększy się zasięg. U nas można kupić za niecałe 100zł. Zza granicy jeszcze taniej. Bodajże za 25$ można utrafić.
Powrót do góry
   
Emil19911991
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 152
Miasto: Lubin

Post#9 29 Mar 2010 19:55   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Witam

Sorki że się podpinam ale mam podobny problem, a dokładniej mój odbiornik 27MHz stracił antenę i nie wiem jaką powinna mieć długość, aby uzyskać możliwie duży zasięg. Długość fali przy tej częstotliwości to 11,1 m
Powrót do góry
   
karolsefory
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 32
Miasto: Sokółka

Post#10 Post autora tematu 29 Lip 2010 22:33   

Re: Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.


Rozwiązałem problem ;) Kupiłem sobie nowy odbiornik Allrun 8 kanałowy. I tracił zasięg po jakichś 50 m model od razu dawał sterem kierunku w dół, W ten sposób roztłukłem Easy gilder pro i musiałem robić sobie kadłub. Przedłużyłem antenę do 1/4 długości fali u mnie to 2,10 m. Przeczyściłem jeszcze antenę w miejscu gdzie styka się z modułem nadawczym. No i teraz mogę latać na odległość ok 1 km. No bo gdzieś tyle najdalej byłem. Było widać mikro kropkę.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> Jak zwiększyć zasięg w modelarskiej aparaturze rc.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TURNIGY 9XR - Zamiennik potencjometru od drążka w aparaturze RC (2)
Budowa Tokarki modelarskiej (2)
[czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasięg? (5)
Wykrywacz JABEL - jak zwiększyć zasięg i czułość? (5)
Echosonda bezprzewodowa - jak zwiększyć zasięg? (2)
Jak zwiększyć zasięg sterowania IR (4)
Regulator napiecia, obrotów do wiertarki modelarskiej? (14)
Fusebit-y Atmega8 w programatorze do aparatury modelarskiej (2)
Zasilanie stacji modelarskiej - Podłączenie świetlówek (10)
Jak zwiększyć wzmocnienie? (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS