| Author |
robi1771 Poziom 9

|
18 Mar 2010 22:26 Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
Był już taki temat ale chyba mało wyjaśniony lub źle opisany.
Opiszę go więc raz jeszcze lub może raczej pokaże.
Diody ze schematu świecą się cały czas i w tym cały problem.
Dlaczego świecą cały czas?
Mam nadzieje że admin się nie obrazi... w końcu wszystko dokładnie opisałem a to piaskownica (co do lektury "not" którą mi zadał to już to dawno czytałem).
-rezystory to 510ohm
-diody małe(ok 2mm na 6mm), kwadratowe, czerwone
-układ to CD4060BE
-zasilanie 5.10v z zasilacza komputerowego (dla pewności czerwony(+) i czarny (masa))
-rezonator = 32,768 kHz
całość wygląda nie estetycznie (zrobiłem to przed chwilą na potrzeby tego tematu) więc nie pokaże ale wszystkie styki są ok bo sprawdzałem miernikiem.
dodam że układ kupiłem jakiś tydzień temu i był nie otwierany, lutowałem go na 250 stopni żadnych styków mu nie zmieniałem ani nic.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartosz-jagiela Poziom 14

|
18 Mar 2010 22:31 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
| robi1771 wrote: |
Diody ze schematu świecą się cały czas i w tym cały problem.
|
A jak te diody mają się zachowywać ??
|
|
| Back to top |
|
 |
robi1771 Poziom 9

|
18 Mar 2010 23:01 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
według mnie jedna powinna migać co 2 sekundy a druga po 16 taktach (tą zrobiłem do ręcznego podawania taktu bo trudno by było tak podać 32768 prawda...)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 23:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
18 Mar 2010 23:02 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
Do wejścia CLOCK ma być podłączony sygnał z generatora kwarcowego a nie sam rezonator kwarcowy. Tak to Ci nigdy nie ruszy. Zajrzyj do datasheeta.
|
|
| Back to top |
|
 |
Szymon Tarnowski Poziom 19

|
18 Mar 2010 23:12 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
| goldi74 wrote: |
| Do wejścia CLOCK ma być podłączony sygnał z generatora kwarcowego a nie sam rezonator kwarcowy. Tak to Ci nigdy nie ruszy. Zajrzyj do datasheeta. |
Chyba nie ten datasheet oglądałeś, bo ten układ ma oscylator dedykowany do obsługi kwarcu lub układu RC.
Z własnej praktyki wiem że ten chip bywa bardzo wredny, widziałem wiele projektów zegarów w których był wykorzystany ten układ, schematy wręcz banalne a całość nie chciała działać ze względu na problemy z dobraniem parametrów oscylatora.
Tak na szybko to kwarc jest źle podłączony, zajrzyj do datasheeta tam jest schemat i opis parametrów elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
jony Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 23:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robi1771 Poziom 9

|
18 Mar 2010 23:53 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
OK, dziękuję, poczytam z wielkim zapałem tylko jutro... a rezystory są, tylko małe i pewnie ich nie widać...
A co do tych pustych wejść, to co z nimi się robi? podłącza do + ? i czy to się tyczy też resetu? U mnie jest on podpięty do włącznika czyli tak jak by nie jest podłączony... z wyjściami jest tak samo ?
A poza tym to dzięki Chłopaki za multum nowych informacji... nie wiem czemu ale na google trudno jest znaleźć coś konkretnego.
W każdym razie liczę na to, że już niedługo zbuduję sobie wreszcie ten zegar... jak zrozumiem o co chodzi to wsadzę tutaj jeszcze schemat do sprawdzenia...
A gdyby ktoś nie wiedział dlaczego układ nie jest na procesorze, to dlatego, że mało wiem o procesorach (ja muszę wiedzieć jak coś działa) a po drugie trochę mi tak głupio sprawę upraszczać... z CMOS jest trudniej ale za to wiem co się dzieje...(inaczej, to dla mnie jest bezsensowna praca)
| Moderated by Mirek Z.: |
Ostrzeżenie za fatalną pisownię i slang - p.10.9 i p.15 regulaminu.
Proszę poprawić pozostałe posty w tym temacie - w innym przypadku niestety Kosz.
Dwa zbędne już usunąłem - będzie mniej pracy. |
|
|
| Back to top |
|
 |
jony Poziom 24

|
19 Mar 2010 00:04 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
| robi1771 wrote: |
ok thx poczytam z wielkim zapałem tylko jutro... a rezystory są tylko małe i pewnie ich nie widać...
a co do tych pustych wejść to co z nimi się robi? podłącza do + ? i czy to się tyczy też resetu? bo u mnie jest on podpięty do włącznika czyli tak jak by nie jest podłączony... z wyjściami jest tak samo?
|
Albo do + albo minusa zależny od wejścia.
Co do resetu.
To układ 4060 resetuje się stanem wysokim, więc stanem spoczynkowym jest stan niski. I właśnie dlatego by wejście nie wisiało w powietrzu musimy wstawić rezystor "podciągający" który w spoczynku ściągnie nóżkę reset do masy (stanu niskiego).
Czyli musisz dodać rezystor (10K) jedną końcówką połączony do masy a drugą do resetu.
|
|
| Back to top |
|
 |
robi1771 Poziom 9

|
19 Mar 2010 12:58 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
ok... reset do masy przez rezystor 10k a wyjścia do... jeśli na wejściu jest + to wyjścia do - ?
ps: co do pisowni w poście powyżej to nie mogę jej zmienić ponieważ "post był edytowany przez administratora" ale z drugiej strony nie wiem co się tak tej pisowni uczepił Pan... ale dobra
| Moderated by prezeswal: |
| Regulamin p.4 i p.15. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
19 Mar 2010 13:12 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
Zastanawiam się jak te diody LED świecą, bo na tym pierwszym schemacie to są wrysowane odwrotnie lub powinny być podłączone katodami do masy a nie do plusa zasilania. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Mar 2010 13:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robi1771 Poziom 9

|
19 Mar 2010 16:35 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
eee dłuższa nóżka(+) powinna iść do + i tak też jest... możesz dokładniej powiedzieć o co chodzi?
diody świecą.
Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:
Zważając na wasze uwagi i na schematy które sobie pooglądałem, zaprojektowałem taki układ "testowy" :
-czy będzie on działał poprawnie (tzn diody będą migać tak jak powinny)?
-po co te 2 rezystory przy rezonatorze (to akurat odwzorowałem)?
-po co kondensator? (o trymer nie pytam bo chyba nie ma innych zastosowań niż dostrajanie kwarcu?)?
-na schemacie w temacie który ktoś tutaj "zaproponował" reset nie był podpięty do niczego, więc jak mam robić?
| Moderated by prezeswal: |
Regulamin p.15 i p.16.
Blokuję możliwość wypowiadania się na forum. Możliwość odblokowania - po kontakcie z Adminem Mirek Z. |
|
|
| Back to top |
|
 |
prezeswal Poziom 25

|
19 Mar 2010 17:11 Re: Co zrobiłem źle? -schemat |
|
|
|
Autor ignoruje udzielone mu porady (wskazówki) lub nie umie z nich skorzystać.
Temat zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |