marti_ns Poziom 4

|
19 Mar 2010 09:05 prosze o pomoc DLS 4000-optymalne ustawienie |
|
|
|
witam, proszę o podanie optymalnej przykładowej liczby pakietów na użytkownika oraz liczby połączeń na sek przy łączu dsl 4096/512 kb/s. sieć jest podzielona na 4+4 kompy, tzn 4 komputery są połączone w jedną sieć i do niej jest dopięta jeszcze jedna z 4 komputerami. przy czym łącze chce podzielić na 2 mb/s dla pierwszych 4 i 2 mb/s dla pozostałych 4 (patrz rysunek w załączniku), komputerom 1,2,3,4 chcę podzielić ich 2 MB po równo i każdemu ograniczyć liczbę połączeń i pakietów na sek, żeby każdy mógł równo korzystać. komputerom 5,6,7,8 chce przydzielić łącze wspólne, czyli puścić 2 mb na ovisa a potem ile komu potrzeba to tyle sobie weźmie
konfiguracja będzie na appro 2405 i chce łącze przykrócić do 3900/490 kb/s żeby nie obciążać łączna na max, czy przy tej konfiguracji 90 pps na usera dla komputerów 1,2,3,4 i 360 dla ovisa bedzie ok??
co do liczby połączeń na sek nie mam pojęcia jak ustawić żeby było dobrze
proszę o jakikolwiek komentarz, bo nie mam zielonego pojęcia na ten temat a mam w sieci gościa ( komputer 1) który na maxa obciąża łącze i chce go przykrócić aby inni tez mogli korzystać.
bardzo proszę o pomoc
w razie braku podpowiedzi ustawię na parę dni pakiety bez ograniczeń a potem ustawię wg statystyk..
czy to dobre rozwiązanie??
a druga sprawa to wie ktoś jak w tym się włącza dynamiczny podział łącza?? czy w ogóle jest taka opcja??
|
|