| Author |
stawrogin Poziom 4

|
02 Apr 2010 16:48 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
| vv3k70r wrote: |
Zacznijmy od tego ze sprawiedliwie mozesz rowniez spac po oddaniu cnoty swojej corki lokalnemu notablowi, pod widelcem latwo wprowadzic prawo pierwszej nocy. Oczywiscie zgodzisz sie na to i zasniesz snem sprawiedliwego?
Prawa autorskie to jest bandytyzm i nalezy wszelkie takie idee zwalczac w zarodku. To jest sposob jak nic nie robic i dostawac za to papu.
Zauwaz ze policja, zamiast zajmowac sie prawdziwymi przestepcami broni interesu ekonomicznego firmy, ktorre nawet nie placa w Polsce podatkow?
A na policje placa mieszkancy Polski, a korzysci odnosza koncerny placace podatki nigdzie. Nie czujesz sie okradziony? (itpe i tede) |
Hmm.. "Ius primae noctis", z tego co się orientuję występowało w ustroju feudalnym, a taki nie funkcjonuje na terenie RP. Sama paralela wydaje mi się też być "nieco" chybiona: cnota córki = prawa autorskie. Trochę szacunku dla córki proszę ;) Żyjemy w takim kraju, a nie innym i godzimy się tym samym na obowiązujące w nim uregulowania prawne. A jeśli nam się coś nie podoba to pozostaje zawsze taki instrument jak obywatelska inicjatywa ustawodawcza. Przyznaję: prawa autorskie nie są tworem doskonałym (w końcu ustanawiają je ludzie), ale czy od razu trzeba je wyrzucać do kosza?
A co do tego czy czuję się w takiej rzeczywistości okradziony, to pozwól, że pozostawię tę informację dla siebie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
vv3k70r Poziom 6

|
04 Apr 2010 11:56 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Stawrogin:
Przeciez ludzie ktorzy wymyslili ostatnimi laty "prawa autorskie" gwalca Twoj portfel. A dokaldnie zmuszaja Cie do pracowania wiecej na nich "bo takie jest prawo". Feudalizm nie jest jak widac konieczny aby istniala panszczyzna.
"Żyjemy w takim kraju, a nie innym i godzimy się"
To my tworzymy ten kraj, a nie inny i sie nie godzimy tylko jestesmy zmuszani.
Roznica zasadnicza dla kazdego wolnego czlowieka.
Kiedy ostatni raz widziales zeby obywatelom udalo sie skutecznie (i w sprawie naruszajacej interes lobbystow) przeprowadzic jakakolwiek inicjatywe?
Mowisz o gwarancji ustawowej, ktora nie jest samowykonalna. To tylko zapis. Kompletnie martwy.
" Przyznaję: prawa autorskie nie są tworem doskonałym (w końcu ustanawiają je ludzie), ale czy od razu trzeba je wyrzucać do kosza? "
Tak, od razu trzeba je wyrzucic. Tego glupiego pomyslu nie bylo jak sie urodzilem i nie widze powodu zeby byl jak bede umieral.
To jest bandytyzm naszych czasow i musimy sobie z nim poradzic.
A jesli tworcom (ktorzy sa mniejszoscia) sie to nie podoba-nie musza tworzyc.
Bo sami korzystaja z dorobku naukowego tysiecy lat i nie zaplacili za to ani grosza.
"A co do tego czy czuję się w takiej rzeczywistości okradziony, to pozwól, że pozostawię tę informację dla siebie Wink"
Kwestia "inicjatywy obywatelskiej" :) i bedziesz musial takie informacje wywieszac na drzwiach :)
Bo przeciez jako czlowiek zgadzajacy sie z "porzadkiem prawnym"...
I czy porzadek to tu dobre slowo?
|
|
| Back to top |
|
 |
jadrota Poziom 7

|
08 Apr 2010 13:06 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Zbiorę kilka myśli przedmówców w pewną konkluzję,
że organizacja społeczeństwa w naszym kraju (i to nie tylko w tym aspekcie) nie jest żadnym "porządkiem prawnym" a stertą przepisów wymuszonych przez lobbystów i wbijanych pałami społeczeństwu przez policję (opłacaną zresztą właśnie przez to społeczeństwo).
A a żyję w takim kraju nie dlatego że się z tym stanem zgadzam ale dlatego że to ja mieszkam na tym kawałku ziemi i ciągle jest mi i moim sąsiadom wbijana pałami coraz to nowa bzdura dla poprawienia bytu nie licznych, i to nie koniecznie mieszkających w tym kraju, z którą właśnie się nie zgadzam i nie mam za bardzo wiedzy aby zmieniać nie akceptowalne przepisy.
Innymi słowy to nie ja jestem gościem w naszym kraju tylko wbijane przepisy muszą być takie abym je zaakceptował (nie muszę się z nimi zgadzać ale muszę je zaakceptować aby stać na straży ich przestrzegania), a jeśli to się to całej machinie nie udaje (i to nie tylko co do mojej osoby) ponieważ przepisy w oczywisty sposób nie działają dla dobra społeczeństwa i jego rozwoju a tylko dla zwiększenia możliwości kumulowania wartości dodanej przez nielicznych "wybrańców", to wcześniej czy później należy się liczyć z niekontrolowanym wybuchem niezadowolenia i całość wspomnianej machiny od kilkunastu lat już się na to przygotowuje.
Poza tym to między innym ja ciężko pracuję na odbudowę naszego kraju i mam nadzieję ze podniesie się ze zgliszczy w tym zgliszczy organizacji społeczeństwa.
Nadzieję taką pozwala mieć ta dyskusja (i wiele jej podobnych) w której widać rozmiar problemów i stan akceptacji "wprowadzanych przepisów" w społeczeństwie ale zarazem widać ludzi myślących którzy dostrzegają niebezpieczeństwo "wbijanych przepisów" i ich niesprawiedliwość.
|
|
| Back to top |
|
 |
stawrogin Poziom 4

|
15 Apr 2010 15:32 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Całkiem sympatyczne résumé Przedmówcy wyszło. Nie powiem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kukuryk Poziom 6

|
19 Apr 2010 11:24 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Ślad w windzie pozostaje praktycznie na zawsze. Rejestr, historia stron itd itp. winda to jeden wielki koń trojański, i albo trzeba wiedzieć jak go używać by nie narobić sobie kłopotów, albo z niego zrezygnować. M$ posiada (wchodzi w posiadanie w momencie instalacji windy) prawa do zbierania informacji o stanie komputera, sprzęcie, zainstalowanym oprogramowaniu, danych osobowych właściciela (podanych przy rejestracji). Nawet tak niewielka zmiana jak dołożenie dysku HD, czy zmiana procka np. z 800MHz na 1000MHz powoduje niezgodność z danymi przechowywanymi w M$ co w przypadku legalnej windy (taką posiadam) powoduje konieczność PRZYPISANIA NOWEGO ID produktu do klucza użytego podczas instalacji.
Dla średnio zaawansowanego użytkownika windy "nielegalnej" dane zbierane przez M$ wydają się nie mieć znaczenia. Do momentu podłączenia do internetu... D twojego IP, (lub IP dostawcy przy dynamicznym IP odbiorców - upraszczam) zostaje przypisana konfiguracja nielegalnie pracującego hardware/software i lokalizacji, i wysłana do M$.
Jedyną kwestią jaka ICH powstrzymuje przed działaniem prewencyjnym, jest niedostosowanie prawa własności intelektualnej (jeszcze) pomiędzy "właścicielem">odbiorcą (dostawca netu)>konsumentem (TY) oraz powszechność tego procederu. Dlatego mamy kampanie prowadzone przez np. M$ mające na celu zwiększenie kontroli internetu, blokowanie programów P2P, filtrowanie i inwigilowanie CAŁEGO ruchu sieciowego. Dlatego też M$ ciągle mnoży nowe produkty (vista, W7) bo stare prędzej czy później zostają "złamane".
Nie jest to kwestia naszego wyboru jakiego oprogramowania używamy. My go nie mamy (w sensie prawa własności/ prawo wyboru). Albo ONI albo opensource, które jest ogólnie dostępne. Pisząc "ogólnie" mam na myśli udostępnione IM i nam. Tak TY możesz je rozwijać, jak ONI modyfikować na swoje potrzeby.
Żyjemy pośród wszechobecnej kontroli, inwigilacji, w świecie w którym nigdy już nie będziesz anonimowy. Trzeba do tego się "przyzwyczaić" lub zmienić. Internet dał nam wiedzę, ale odebrał anonimowość.
jardota
Smutne to jest, ale masz rację.
Reasumując nasuwa mi się wniosek. UWOLNIĆ choć jedno medium. UWOLNIĆ INTERNET.
|
|
| Back to top |
|
 |
vv3k70r Poziom 6

|
27 Apr 2010 00:23 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Kukuryk:
"prawa do zbierania informacji o stanie komputera, sprzęcie, zainstalowanym oprogramowaniu, danych osobowych właściciela"
Prawo to jest jak sie takich madrali z marnosoftu na latarniach obwiesza.
A to co opisales to jest sromota i przeniewierstwo.
Dlatego kto im uszczupla i na zlosc robi - slusznie robi.
Dlatego calkiem jawnie "nie sugeruje" zeby na bezczelnego "po poznaniu sie z licencja" towar oddawac i tak otwierac kolejne paczki na polce w sklepie... bo przeciez umowa jest tak dluga i skomplikowana ze sie na opakowaniu nie miesci.
A rozpakowany towar to zadna strata dla sprzedawcy, a koszmar dla dystrybutora. Bo takie rozpakowane komputery z OEM czy pootwierane gry, programy to straszny balagan, a zanim to znowu popakowane bedzie to bedzie juz stare.
Skoro takich metod na zarabianie "okradanie" jak lewa intelektualne wymyslili to trzeba ze swoich konsumenckich praw korzystac i zlosliwie "zgodnej z oczekiwaniem klienta" umowy po produktach szukac :)
Od tego wlasnie sa konsumenci zeby na rynku nieuczciwym srube przykrecac. Bez litosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Apr 2010 16:38 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Przykład: oprogramowanie jest zakupione w firmie legalnie i nie obowiązuje mnie licencja bo jest nie ważna (np. dla tego, że nie moge programu zainstalować na wielu maszyna co jest sprzeczne z ustawą o prawach autorskich). Teraz kontrast: ten sam program ściągam z internetu, instaluje w firmowym komputerze, olewam licencje, olewam zakup i wychodze na to samo. W takim przypadku policja "teoretycznie" nie ma prawa się przyczepić. Jedyne co muszę mieć to dowód oryginalności produktu wśród znajomych. Czy są jakieś inne regulacje na temat praw autorskich? oprócz ustawy o prawach autorskich.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Apr 2010 16:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
27 Apr 2010 17:03 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
| tridio wrote: |
| nie obowiązuje mnie licencja bo jest nie ważna (np. dla tego, że nie moge programu zainstalować na wielu maszyna co jest sprzeczne z ustawą o prawach autorskich) |
Czy mógłbyś opisać tą sprzeczność wskazując odpowiednie zapisy w obydwu dokumentach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Apr 2010 18:35 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
| Quote: |
Art. 74.
4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów
art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do:
1) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości
lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie; w zakresie,
w którym dla wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania i
przechowywania programu komputerowego niezbędne jest jego zwielokrotnienie,
czynności te wymagają zgody uprawnionego;
2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych
zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych
zmian dokonała;
3) rozpowszechniania, w tym użyczenia lub najmu, programu komputerowego
lub jego kopii.
Art. 75.
1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu
komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów
przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu
komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może
być używana równocześnie z programem komputerowym;
2) obserwowanie, badanie i testowanie funkcjonowania programu |
Tak na marginesie to chciałem, żeby pan vv3k70v potwierdził czy dobrze to rozumiem.
Co do licencji to wstawię ją później bo teraz nie mogę jej znaleźć.
|
|
| Back to top |
|
 |
J. Kleban Poziom 20

|
28 Apr 2010 11:03 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
A jak miala by sie sprawa upgrade ?
Jakies 8-9 lat temu kupilem Office 2000 ktorego licencja pozwalala na instalacje na max. 4 maszynach.
Obecnie mam upgrade na Office 2003 i skoro poprzednia wersja byla na 4 kompy to jego upgrade jak sama nazwa mowi " Upgrade" tez musi byc na 4 kompy.
Ale z tego co mi wiadomo to kupujac upgrade w sklepie licencja jest na jedna maszyne, mimo ze na liscie office-ow do ktorych to upgrade upowaznia jest stara wersja ktora zawsze miala licencje na 4 kompy.
Co o tym sadzicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2010 11:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CuBeX Poziom 3

|
28 Apr 2010 21:17 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
a ja mam pytanie trochę inne - niektóre stronki erotyczne oferują dostep do members za opłatą np na miesiąc za $29.95. Czy po wykupieniu sciąganie fimów wtedy jest legalne i czy te filmy moga byc przechowywane na dysku twardym i w razie gdyby policja sie toba zainteresowala to jak sie tłumaczysz tym ze wykupiłes dostep do stronki czy jakoś inaczej ?
Tak pisze na jednej stronce :
Unlimited Access to our Content - Over 28,776,431 MB.
Unlimited Downloads - All download managers are allowed.
No Restrictions - Just download whatever you want.
FREE Access to our 4 Large Paysites.
Full DVD Movies - Thousands of movie files.
New Sites Added Every Day.
No Hidden Charges or Extra Fees - Just $29.95/month.
prosze o odpowiedz na moje pytanie - pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
vv3k70r Poziom 6

|
29 Apr 2010 22:12 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
Trido, a co mam uscislic?
Chodzi o to zeby oddawac odpakowane pudelka z programami gdzie nie odpawiada nam licencja.
Sprzedawca zajmie sie wtedy czyms bardziej pozytecznym spolecznie a dystrybutor i producent oprogramowania pojda z torbami.
---------------------
J.Kleban:
Pozwij sprzedawce upgradu o ograniczanie warunkow umowy BEZ porozumienia stron.
--------------------
CuBeX
Tlumaczysz sie tak:
Zaplacilem, jest moje.
A jak sie komus nie podoba-do sadu.
Przedstawisz wydruk z konta w sadzie, a za zatrzymanie komputera skasujesz od podatnikow/skarbu panstwa i starczy na samochod.
Jedyny sposob walki z naduzyciami to rowniez naduzywac. Tyle ze swoich praw jako konsument. Robic firmom ktore maja gdzies etyke i zdrowy rozsadek balagan w sprzedazy, oddawac towar, reklamowac, robic zwroty i pozywac o straty, o oszustwo (wystarczy znalezc niezgodnosci w dzialaniu z oferta, a pozniej wykluczyc wykluczenia licencji zaslaniajac sie prawem lokalnym, gdize tez licencja z Californi jest psu na bude.
|
|
| Back to top |
|
 |
karczochrulez Poziom 12

|
01 May 2010 00:56 Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? |
|
|
|
| CuBeX wrote: |
a ja mam pytanie trochę inne - niektóre stronki erotyczne oferują dostep do members za opłatą np na miesiąc za $29.95. Czy po wykupieniu sciąganie fimów wtedy jest legalne i czy te filmy moga byc przechowywane na dysku twardym i w razie gdyby policja sie toba zainteresowala to jak sie tłumaczysz tym ze wykupiłes dostep do stronki czy jakoś inaczej ?
prosze o odpowiedz na moje pytanie - pozdrawiam |
No skoro mnie nagabujesz prywatnie to odpowiem.
Generalnie lepiej przeznaczyć 30$ na poderwanie jakiejś zdrowej niuni :)
ale - mamy demokrację, czyli co kto lubi
Po prostu zamiast tych pustych haseł które przytaczasz na stronie powinno być zapewnienie o posiadanych prawach do udostępniania kontentu. Oczywiście ma to jakiś sens jeżeli serwer jest US lub UE, bo jak jest np z Chile czy inny Paragwaj to wiadomo ile to jest warte.... I uprzedzając dalsze ewentualne pytania - nie będę się wgłębiał w tę materię, czyli analizował :) linków
a przy okazji ....kolega który pisze o licencji na stanowiska komputerowe, że jest niezgodna z prawem autorskim przytacza artykuły których treści nie rozumie
|
|
| Back to top |
|
 |