FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 15:29   

Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?

Witam
Złożyłem zawiadomienie na policji o oszustwie polegającym na braku wysłania towaru przez sprzedawcę z Allegro. Tak się składa że jest to drugie takie zawiadomienie w tym roku ( i w ogóle drugie, bo po pierwszym sprzedawca wysłał towar). Gościu z policji straszy mnie że przyjedzie ktoś i zabierze dysk albo cały komputer.
Jak to się ma faktycznie do rzeczywistości?
Czy ktoś miał coś takiego?
Oczywiście wyciągam obecny dysk i wkładam z Ubuntu ;) jak i "resztę" rzeczy schowam ;) bo po co mają coś przypadkiem znaleźć.
Czy policja przychodzi sprawdzić komputer czy mieszkanie również?

Do moderatora - nie wiem czy to dobry dział na taki temat więc proszę o wyrozumiałość.
Back to top

stanleym126
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 19 Mar 2010 15:40helpful post - solution   

Re: Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?

11111olo wrote:

Gościu z policji straszy mnie że przyjedzie ktoś i zabierze dysk albo cały komputer.

Jeżeli przyjdzie z nakazem przeszukania wystawionym przez prokuratora to nie masz innego wyjścia jak oddać wskazaną rzecz za pokwitowaniem.Może być również w postanowieniu wskazane przeszukanie mieszkania i innych pomieszczeń, ale to sa raczej strachy, chyba że Policja wie,że coś ukrywasz.
Back to top

mayekk
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 19 Mar 2010 15:45helpful post - solution   

Skoro dowód oszustwa jest na Twoim komputerze to będzie potrzebny policji. Zgraj e-maile i inna korespondencje typu gadu etc. od sprzedającego, nagraj na cd i przekaz policji. Najlepiej wydrukuj to również (z maili tez nagłówki - z adresami IP itd.) oraz aukcje z Allegro.

Dowodem w tym przypadku będzie głownie aukcja Allegro, numery kont i adresy IP przekazane przez Allegro. Mieszkania nie powinni sprawdzać jeśli nie ma podejrzenia popełnienia przestępstwa.

W celu zebrania materiału nikt nie wpadnie w nocy ani o 6 rano tylko przedzwonią i się omówią raczej wiec spokojnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Podsumowując zgraj wsio na CD, wydrukuj wraz z nagłówkami maile od sprzedającego, wydrukuj aukcje Allegro itd. Przekaz na posterunku z informacja ze nie masz nic więcej.

Proszę o korzystanie z przycisku Czy policja ma prawo sprawdzić komputer? przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne/ gramatyczne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15.
"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
Nie kasować wpisów moderacyjnych!
Proszę to poprawić.
[_P_]

PW

Back to top

Lukasszz
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 19 Mar 2010 15:53helpful post - solution   

Też kiedyś składałem zawiadomienie o oszuście z allegro na policji. Wraz z złożeniem zawiadomienia złożyłem wydruki maili z nagłówkami i całą historie rozmów na gg z sprzedającym, oraz samą aukcje allegro. Jednak w moim przypadku wystarczyło że policja zainteresowała się sprawą i po pierwszym przesłuchaniu podejrzanego oszust sam ze mną się skontaktował i oddał pieniądze, to i ja wycofałem swoje oskarżenia (za 100zł nie miałem ochoty się ciągać i udowadniać jego winy).
Ale jak wyżej napisali jeżeli prokurator na dowód będzie chciał komputer i wystawi stosowny nakaz to można się pożegnać na jakiś czas z komputerem, za "wersjami edukacyjnymi" po domu raczej nie powinni się rozglądać ale zawsze warto je ukryć aby niebyły na wierzchu ;p.
Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 16:24   

Jak pisałem przy pierwszym razie sprzedawca wysłał towar - to inna sprawa - po "odwiedzinach" policji. Ci twierdzili że się nieźle wystraszył. Stracił pracę, przestał płacić za internet i telefon więc mu go wyłączyli. Tylko czemu nie wysłał towaru ani się nie skontaktował?
A w tym przypadku mogę zadzwonić do sprzedawcy tylko nikt nie odbiera a po pięciu dzwonkach włącza się poczta głosowa.
Chyba wyniosę całe pudło "dowodów" do komórki ;)
Wydruki aukcji, sporu itd. już przekazałem policji, więc raczej nie mają co szukać.
Gościowi chodzi raczej o nielegalne oprogramowanie na dysku.
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 19 Mar 2010 16:42helpful post - solution   

11111olo wrote:
Gościu z policji straszy mnie że przyjedzie ktoś i zabierze dysk albo cały komputer.

Policja to wszędzie jest chyba taka sama. :not:
Co do nalotu to po prostu ich nie wpuszczasz. Żaden prokurator nie wystawi nakazu na pokrzywdzonego. A Ty zawsze możesz złożyć zażalenie na prace funkcjonariusza;) Typ ma ci służyć pomocą a nie zastraszać !! Będzie musiał pisać wyjaśnienie i odechce mu się głupich żartów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Mar 2010 16:42helpful post - solution   

Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 16:46   

Trochę zmoczyłem sprawę, bo mogłem powiedzieć, że kupowałem w kawiarence :D
W sumie, to nie rozumiem, co policja miała by szukać na moim komputerze, skoro CAŁĄ dokumentację im przekazałem.
Back to top

kszumek
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 19 Mar 2010 19:23helpful post - solution   

Witam
policjant może tak powiedział bo chce cię zniechęcić do dalszego postępowania
bo to w sumie kupa papierkowej roboty
ma nadzieje że się sam wycofasz, i oszczędzisz mu tego
kiedyś dla mojej żony, po kradzieży telefonu,policjanci na komisariacie próbowali wmówić że go zgubiła że na pewno w domu zostawiła
ot taka polska rzeczywistość
pozdrawiam
Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 19:33   

W sumie możesz mieć rację bo na początku gadał czy na pewno jestem zdecydowany złożyć oświadczenie, że ma listę osób z adresami IP które w jakiejś tam sprawie miały nielegalne pliki itd. i że zgłaszając drugi raz prokurator zabierze mój dysk do analizy pod względem nielegalnego oprogramowania, tylko co ma mój dysk do całej sprawy? Ciekaw jestem czy brali by dysk z kawiarenki jak bym nie maił internetu tylko wszystko tam załatwiał.
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 19 Mar 2010 19:48helpful post - solution   

Policja nie chce się duperelami zawracać i dlatego mówią pierdoły.
Back to top

kszumek
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 19 Mar 2010 20:06helpful post - solution   

Witam ponownie
ja bym zgrał , wydrukował i zaniósł im jako dowody
a do gościa bym powiedział że jeszcze jeden taki tekst
i idziesz pisać skargę na niego a masz do tego pełne prawo
potraktowali Cie jeszcze gorzej niż żonę
żaden myślący prokurator nie wystawi nakazu na przeszukanie
mieszkania świadka, nic się nie bój tylko dopnij swego !
(ps pewnie był to stary koleś co pamięta dawne czasy,
stąd pewnie takie ma nawyki)
pozdrawiam
Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 22:05   

Na początku tylko mnie zniechęcał bo jak teraz wnioskuje nie chciało się mu pisać protokół itp. Potem w miarę rzetelnie spisał całość, jednak był trochę zdenerwowany całą sprawą i chciał pokazać że policja może zrobić co chce strasząc sprawdzeniem komputera. Jeśli by znalazł nielegalne oprogramowanie to za każdy plik miałby być zarzut. Jak wspomniałem o niskiej szkodliwości czynu to mnie wyśmiał. Gość ma ok 40 lat i wcześniej jak z anim rozmawiałem (anulując oskarżenie za poprzednią sprawę - protokół pisał kto inny) sprawiał wrażenie człowieka w porządku. Może sama kwota nie jest jakoś oszałamiająca bo to lekko ponad 60 zł jednak sprzedający z allegro coś wywinął bo mu konto zawiesili, a mi bardziej zależy na tym co kupiłem niż na tych pieniądzach - bo to ciężko kupić z powodu starości.
Back to top

Krzyq
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 20 Mar 2010 00:24   

11111olo wrote:
Witam
Czy ktoś miał coś takiego?

Znajomy admin pewnego znanego serwisu społecznościowego miał dylemat - bo jakiś chłopak zamieścił tam swój list samobójczy. Zadzwonił więc na Policję. Ci oczywiście wysłali do niego patrol w celu wyjaśnienia. Jakież zdziwienie jego było kiedy Policjant zamiast zapytania o sprawę samobójstwa już od progu pytał gdzie jest komputer i "czy ma oryginalne oprogramowanie". Po dokonaniu oględzin i stwierdzeniu że chłopak ma Linuxa, nadal dopytywali się o oprogramowanie. Dopiero po całej szopce przyjęli zgłoszenie...

11111olo wrote:

To opisane jest w odpowiednich przepisach. Ale sprawa była głośna swego czasu jak podczas zwykłego zgłoszenia policjanci ponoć nadużyli siły wobec jednego z przedsiębiorców i jego żony - pisały o tym gazety, Angora wrzała.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Mar 2010 00:24   

Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 20 Mar 2010 00:49   

kszumek wrote:
Witam
policjant może tak powiedział bo chce cię zniechęcić do dalszego postępowania
bo to w sumie kupa papierkowej roboty
ma nadzieje że się sam wycofasz, i oszczędzisz mu tego
kiedyś dla mojej żony, po kradzieży telefonu,policjanci na komisariacie próbowali wmówić że go zgubiła że na pewno w domu zostawiła
ot taka polska rzeczywistość
pozdrawiam

Witam kolega pisze bardzo dobrze ale powiem coś i ja po pierwsze nie ma czegoś takiego jak nakaz prokuratora na przeszukanie mieszkania lub zabranie twojego komputera bo to ty jesteś poszkodowany i możesz im jedynie go "udostępnić" a dokładnie to informatykowi sadowemu który zgra twoje gg maile itp tyle ze jak będą nachalni to przekopią ci całego kompa a wtedy i mp3 filmy gry i Windowsa natomiast nakaz jak już to będzie na tego co ci nie wysłał przesyłki.... wiem to na własnej skórze, moja rada zgraj maile gg itp na płytę i im daj bo jak wezmą kompa to za to ze będą mieć kupę roboty papierkowej jak to w Polsce każą sprawdzić ci cały komputer..... mnie każde mp3 policzyli po 3 zł filmy i gry ok 50 za winde 500 (filmów miałem 50.... mp3- 8000 do tego winda) wiec zanim coś zrobisz pomyśl. Tak zwane nagonki na mieszkania wpadali z nakazem.
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 20 Mar 2010 06:40   

Quote:
mnie każde mp3 policzyli po 3 zł filmy i gry ok 50 za winde 500 (filmów miałem 50.... mp3- 8000 do tego winda) wiec zanim coś zrobisz pomyśl. Tak zwane nagonki na mieszkania wpadali z nakazem.

Zapłaciłeś?
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 20 Mar 2010 06:56helpful post - solution   

U nas tak to wszystko działa ....
http://fakty.interia.pl/news/pomogl-policji-stracil-komputer,1439333/600bd8ff8c340a70559ecec3f70b676f
Ciekawe jeszcze czy poza "złotymi blachami" są jeszcze nagrody pieniężne.
http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Zobacz-ktorzy-policjanci-zatrzymali-najwiecej-piratow-w-Polsce,wid,11792113,wiadomosc.html?ticaid=19d6f
Back to top

Hammer111
Poziom 20
Poziom 20

Post#17 20 Mar 2010 06:59helpful post - solution   

Szanowni Panowie-trochę żeście się zapędzili sami w kozi róg-dlaczego????Ano dlatego, że policja na podstawie legitymacji może wejść do mieszkania i dokonać jego przeszukania(tak stanowi Ustawa o Policji)ale musi to być w PEŁNI uzasadnione i po wykonaniu czynności - czyli sporządzeniu protokołu przeszukania pomieszczeń, sporządzeniu wykazu rzeczy zatrzymanych, której kopie otrzymujecie-dany sprzęt(komputer zabierają)Najważniejsze aby taką czynnośc zatwierdził pisemnie Prokurator ze stwierdzeniem, że dokonane przeszukanie było w pełni uzasadnione bo w innym przypadku robicie sobie JAZDĘ na policjancie i ma pod górkę.W tym wszystkim pic polega na tym, że Prokurator i tak takie przeszukanie zatwierdzi bez mrugnięcia oka-dlaczego???Dlatego,że jest sporo programów licencjonowanych i WIELU z WAS je używa bezprawnie-czyż NIE????Natomiast wracając do kwestii złozonego zawiadomienia o oszustwie na allegro i gadania bzdur przez nazwijmy go "policjantem" nie douczonym to powinniście dostarczyc wyłącznie nr aukcji,opis przedmiotu licytacji-zakupu,dowód zapłacenia-wszystko można wydrukować i to wystarzcy-NIC PONADTO.Policja się i tak zwraca do Allegro w Poznaniu i otrzymuje wszystkie potrzebne dokumenty i kupującego i sprzedającego.A straszenie policjanta, że mi komputer zabierze.....Niech się nie ośmiesza bo świadczy to o jego nieudolności, wiedzy i braku jakichkolwiek kompetencji.pozdrawiam
Back to top

pawel380V
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 20 Mar 2010 07:17helpful post - solution   

A myślicie że "panowie policjanci" mają wszystko legalne na swoich prywatnych komputerach... ? Ciekawi mnie dlaczego nigdy nikt nie wpadnie im do mieszkania i nie sprawdzi co mają na dysku.
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#19 20 Mar 2010 09:49helpful post - solution   

Hammer111: Masz rację. policja MOŻE wejść do mieszkania. Zaś Ty MOŻESZ ich nie wpuszczać!!
Back to top

stanleym126
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 20 Mar 2010 11:39   

J_Bravo wrote:
Hammer111: Masz rację. policja MOŻE wejść do mieszkania. Zaś Ty MOŻESZ ich nie wpuszczać!!

Przez zamknięte drzwi przecież nie będą mówić ,że przychodzą na przeszukanie i każdy kto jest normalnym obywatelem i jest w domu wpuści policjantów(tym co nie wpuszczają to widzicie w TV lub necie jak wchodzą sami bez zaproszenia - z drzwiami)
Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 20 Mar 2010 12:37   

[quote="piotrekn95"]
Quote:
mnie każde mp3 policzyli po 3 zł filmy i gry ok 50 za winde 500 (filmów miałem 50.... mp3- 8000 do tego winda) wiec zanim coś zrobisz pomyśl. Tak zwane nagonki na mieszkania wpadali z nakazem.

Zapłaciłeś?[

sprawa była 2 lata temu z zakresu przestępczości gospodarczej (filmy winda mp3) jako ze minęło już tyle czasu nic nie zapłaciłem a i nic mi nie przyszło hehe co do nakazu co do wypowiedzi Kolegi Hammer111 ma racje w tym ze wejdą na legitymacje tak było u mnie po 3 dniach dostałem pismo prokuratora zatwierdzające przeszukanie do kumpla co miał ok 500 płyt wpadli już z nakazem, jeśli znajdą choć 1 plik nielegalny trzeba się pożegnać z dyskiem, w moim przypadku pożegnałem 2 dyski- 80 Gb i 400Gb (wtedy to jest jako dowód w sprawie) jeśli nie znajda nic nielegalnego do 30 dni musza zwrócić. dodam jeszcze ze wysyłali pisma do przedstawicieli w Polsce: Werner Bros, Pictures itp czy chcą mnie ścigać za to wtedy usłyszałem ze jeden film może mnie kosztować nawet 250 zł, od informatyka sadowego się dowiedziałem ze mam szczęście ze nie miałem emulatora bo gdyby mi go wykrył miałbym również paragraf za rozpowszechnianie plików a ze nie miałem to tylko za posiadanie nielegalnych rzeczy
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 20 Mar 2010 12:46   

Ech ... chłopie szkoda na ciebie słów. Powiem tylko że "normalny obywatel" powinien znać swoje prawa.
Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#23 20 Mar 2010 13:04   

J_Bravo wrote:
Ech ... chłopie szkoda na ciebie słów. Powiem tylko że "normalny obywatel" powinien znać swoje prawa.

chłopie mi szkoda twoich słów......bo nie miałeś takiej sytuacji a mądrzysz się znajdę to pismo zeskanuje i przestaniesz tak pisać ciekawe jak ty je znasz "swoje prawa"
Back to top

bialy20
Poziom 15
Poziom 15

Post#24 20 Mar 2010 13:53   

serwisantscani1 Jeśli Ci nie udowodniono nielegalnego uzysku mp3 i filmów, to nic Ci nie zrobią. Co innego licencjonowane progi. Niestety, podejrzewam, że jeśli nie masz prokuratorskiego postanowienia o zakończeniu sprawy, to jeszcze czeka Cię sprawa sądowa. Policyjny "numer na Allegro", jak go nazywam, polega na tym, że być może nie tylko ty złożyłeś zawiadomienie o oszustwie! Czyli, de facto kupowałeś od złodzieja! A więc dla policji jesteś paserem! I mają pretekst do rewizji! A jak któryś kolega powyżej słusznie zauważył, mało kto ma całkowicie "czystego" kompa! I zamiast sprawy jednego oszusta, mają "wykrytych" dziesiątki piratów! Swego czasu była głośnia sprawa kolesia, który sprzedawał kolby do "mauserow". Jako że jest moda na rekonstrukcje, sporo ludzi kupiło... Po jakimś czasie mieli rewizje w poszukiwaniu nielegalnej broni... "Dodatkiem" było przeszukiwanie kompów, pod pretekstem iż transakcja odbyła się poprzez Internet...
Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#25 20 Mar 2010 14:13   

pojęcia nie mam czy mi udowodnili czy nie bo nic nie dostałem poza pismem ze wykryto nielegalne rzeczy i dyski są dowodami w sprawie o tamtego czasu i 2 przesłuchaniach Cisza z czego się ciesze na dowód co do mojego przeszukania i kompa daje skany żeby ktoś nie myślał ze nie mogą wejść i zabrać.

Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?

Post edytowałem.
Duduś74

Back to top

cranky
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 20 Mar 2010 15:33   

serwisantscani1
Czy policjanci zabrali ci cały komp, czy tylko dyski i czy coś oddali? Czy w przeszukaniu brał udział jakiś spec od komputerów czy chociaż technik policyjny czy tylko zwykły policjant?
Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#27 20 Mar 2010 15:35   

zabrali cały komputer po miesiącu oddali prawie cały.... bo bez dysków bo były dowodami ze na nich jest nielegalny Windows filmy mp3 co do speców to był informatyk policyjny z wydziału kryminalnego na dodatek na moje pismo zostało mi skopiowane na płyty dvd wszystko co było legalne (moje prywatne plik) lecz dysków już nie odzyskałem
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#28 20 Mar 2010 15:43   

Mogą wejść i zabrać. Masz rację. Dysków nie odzyskasz. Przepadną na rzecz państwa i przy okazji czeka cię sprawa w sądzie. Gdybyś ich nie wpuścił to miał byś czyste konto;P Nikt nie wejdzie "z drzwiami" z powodu nielegalnego winrara!! Teraz lepiej idź do prawnika KTÓRY MA JUŻ ZA SOBĄ PODOBNE SPRAWY i wypytaj się co masz mówić. Nic nie udostępniałeś więc możesz się z tego wywinąć "po kosztach"
Back to top

stanleym126
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 20 Mar 2010 15:45   

Trzeba mieć na uwadze jeszcze jedno.czasem można sobie jakieś pornolki oglądać i jakis programik może trojan (nie znam się za bardzo na technice komputerowej) potrafi na dysku zapisać odnośnik do stron z dziećmi. I jak przy okazji duperelki policja zabierze kompa i to wyjdzie podczas badania przez biegłego to dupcia mokra.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Mar 2010 15:45   

Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 20 Mar 2010 15:51   

J_Bravo wrote:
Mogą wejść i zabrać. Masz rację. Dysków nie odzyskasz. Przepadną na rzecz państwa i przy okazji czeka cię sprawa w sądzie. Gdybyś ich nie wpuścił to miał byś czyste konto

heheh ja ich nie wpuścił sami weszli poza tym drzwi były otwarte co do sprawy to już chyba przeszłość to było prawie 2 lata temu i jest cicho nic mi nie przyszło ze mam coś płacić
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Czy policja ma prawo sprawdzić komputer?
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Czy ten schemat ma prawo zadziałać? (4)
Czy ta instalacja ma prawo działać (3)
Jakie to prawo? Fizyka, Jak nazywa się to prawo? (9)
Czy komus z was POLICJA zabrala kompa do ekspertyzy?? (17)
Czy policja skieruje sprawę do sądu? (19)
Policja na gg - Żart? Czy poważna sprawa? (10)
Policja, komputer był na firmę-co robić (18)
PRAWO, P2P, pOLICJA i kary (4)
Próbnik stanów logicznych. Czy to ma prawo działać? (3)
Czy ten nadajnik (shemat) ma prawo dziłać? (8)

Page generation time: 0.082 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed