FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Junkers EUROMAXX - ciśnienie i wiele innych rzeczy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Junkers EUROMAXX - ciśnienie i wiele innych rzeczy
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 17:34   

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem, więc proszę na wstępie wybaczyć mi wszelkie błędy merytoryczne. Z góry przepraszam :)

Mam w domu piec Junkers EUROMAXX (nie mam pojęcia jaki model bo nie widzę nigdzie na piecu żadnego napisu ani naklejki. W każdym razie podgrzewa on wodę oraz zajmuje się ogrzewaniem [grzejnikami]). Jestem totalnym laikiem w sprawach technicznych, więc zaznaczam że trzeba mi tłumaczyć jak dziecku :)

Otóż... już dość dawno (z 2 lata temu) działo się z piecem coś dziwnego. Wyłączał się nagle bez większego powodu (podczas ogrzewania wody bieżącej), wywalał wtedy jakiś błąd na wyświetlaczu (E z jakąś cyfrą... nie pamiętam jaką) i trzeba go było wyłączyć i włączyć ponownie żeby zaczął działać.

Potem wezwaliśmy "fachowca" (ale nie z Junkersa, bo piec ten "odziedziczyliśmy" po moich rodzicach, a nas niestety nie stać na tak drogie usługi), który coś tam pomerdał, pokręcił i porobił... no i błąd przestał wyskakiwać. Właściwie to piec zaczął działać normalnie z tym wyjątkiem że ogrzewanie (grzejniki) nie dawały tyle ciepła co wcześniej. Woda natomiast ogrzewała się normalnie.

Po jakimś czasie zauważyłem że na wskaźniku ciśnienia strzałka wskazuje 0... więc za radą ojca "dopuściłem wody" Takim małym zaworem pod piecem. Ciśnienie wzrosło do wyznaczonej normy (zielona przestrzeń między 1 a 2 bodajże) i było ok przez kilka tygodni... potem znowu trzeba było je zwiększać i tak dalej i tak dalej...

Niedawno, po zwiększeniu ciśnienia spadało ono w bardzo krótkim czasie... dosłownie 10-20 minut. Przy tym słychać było "syczenie" gdzieś u góry pieca.

Dzisiaj jednak piec przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Żona puściła ciepłą wodę, po chwili leciała już zimna. Do puki woda była odkręcona na piecu migały litery: AA. Kiedy się ja zakręca, od razu gaśnie. Nie wiedząc co zrobić - spróbowałem zwiększyć to ciśnienie. No i pomogło... piec działał normalnie, ogrzewał wodę i tak dalej. Problem w tym że tym razem ciśnienie zamiast spaść to drastycznie wzrosło. Sprawdzałem co jakiś czas i 10 minut temu sięgnęło już prawie górnej skali (4), więc wyłączyłem piec w obawie, że coś się w końcu stanie.

Nie mam pojęcia co robić, boję się w tej chwili nawet go włączyć, bo to ciśnienie mnie przeraża. O ile za niskie (zerowe :P) jeszcze mogłem przełknąć... o tyle za wysokiego się po prostu boję. Żona wpadła w panikę generalnie. Wezwałbym fachowca, ale jak mówię - nie mamy za bardzo na to pieniędzy (a właściwie wcale nie mamy), a wykąpać i wyprać jakoś trzeba.

Czy jest cokolwiek co mógłbym zrobić własnoręcznie żeby poprawić sytuację?

Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi i pozdrawiam.
Nerg
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 19 Mar 2010 17:59   

Re: Junkers EUROMAXX - ciśnienie i wiele innych rzeczy

Wyłączenie było słuszne a tak szybki wzrost ciśnienia wskazuje na uszkodzenie naczynia przeponowego ( taki czerwony baniak na "plecach" kotła ). Dorażnie możesz spróbować dopompować powietrza poprzez zaworek u góry naczynia - jest tam zwykły wentylek . Musisz jednak zrobić to na pustym kotle i odciętej od niego instalacji . Dopompuj powietrza do wartości ok.1,2 - 1,3 bar.
Jeżeli to nie pomoże , tzn. ciśnienie nadal będzie wzrastać to pozostaje tylko wymiana naczynia lub dołożenie na powrocie instalacji osobnego "Reflexa".
Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 20:15   

Wiem że mój ojciec dopompowywał to powietrze co jakiś czas, ale słyszałem też od tego "fachowca" że z tym baniakiem jest coś nie tak i że ta czynność prawdopodobnie nic nie da.

To ciśnienie nadal utrzymuje się na poziomie 3,5 i nie spada wcale. Dla sprawdzenia włączyłem piec, spadło trochę (o jakieś 0,2) ale teraz stoi nadal.

Trzeba zdejmować obudowę żeby tam dopompować tego powietrza? I czym je dopompować?
Back to top

12B
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 19 Mar 2010 22:22   

W tej sytuacji mógłbyś zrobić własnoręcznie tylko jedną rzecz - wziąć telefon i zadzwonić i zaprosić do kotła fachowca. Piszesz że manometr wskazuje 3,5 - 4 bar - przy takim ciśnieniu z kotła powinna lać się woda z zaworu bezpieczeństwa - widocznie nie działa !!!!!!!! jeszcze trochę i coś pęknie przy okazji zalewając mieszkanie. Dodatkowo puste naczynie wzbiorcze , awaria AA , wizyta kogoś i zapewne czyszczenie 2 lata temu - po prostu brak odpowiedzialności !!! Piszesz że nie masz pieniędzy na naprawy kotła więc już niedługo będziesz musiał z tego "braku pieniędzy" kupić sobie nowy kocioł.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Mar 2010 22:22   

Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 02:30   

Prosiłbym bez takich... Nie zna pan mojej sytuacji osobistej, więc prosiłbym o nie pisaniu tekstów, że brak mi odpowiedzialności, bo nie z mojej winy wynika taki stan. To nie ja się rozwiodłem ze swoją matką zostawiając rodzinę na lodzie, bez środków do życia i to nie ja olałem takie rzeczy jak poinformowanie o kotle.

Mam 20 lat, jestem laikiem który dostał w spadku niesprawny kocioł. Skąd ja mam wiedzieć czy coś jest dobrze czy źle? Więc proszę o niewrzeszczenie na mnie z powodu mojej nie wiedzy.

Nie mam pieniędzy na naprawę i nie znam się na tym, a wiem że usługi Junkersa są drogie, więc zdecydowaliśmy dzisiaj kupić nowy kocioł na raty w przyszłym tygodniu. Pytam tylko co mogę zrobić żeby wytrzymać max do środy bez totalnej destrukcji mieszkania i z ciepłą wodą.

Jak się nie da to trudno - wyłączę w cholerę i będę się kąpał u znajomych. Ale jeśli da się coś zrobić "doraźnie" to z chęcią skorzystam, dlatego właśnie piszę.

Uważam że następnym razem powinien pan pomyśleć zanim napisze coś takiego, bo nie wszyscy są bogaci i nie wszyscy znają się na kotłach, dlatego też wchodzą na takie fora, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie tylko usłyszeć kilka zdań na temat swojej nieodpowiedzialności...

Pozdrawiam
Nerg
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 20 Mar 2010 12:28   

Niestety nic sam nie zdziałasz . Jeśli zdecydowaliście o zakupie nowego kotła to pozostaje wyłączyć ten z użytku . Musisz jednak wiedzieć , że naprawa tego była by znacznie tańsza niż cena nowego i posłużył by wam jeszcze długie lata .Na przyszłość mam taką radę - warto raz w roku wezwać serwisanta na przegląd . Koszt takiej usługi naprawdę jest wart "świętego spokoju" .
Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 16:42   

Mhm...

Podam konkretny model, bo znalazłem instrukcję: ZWC-24-1MFK.

Mniej to znaczy ile? Ile może wynieść naprawa i na ile pan by to szacował? Bo z tego co słyszałem to Junkers jest strasznie drogi (wizyta 200 zł, czyszczenie 550 zł), więc nawet gdyby go naprawić to dalsza eksploatacja przyprawia mnie o zawrót głowy :)

Zakładając że coś nie tak jest z tym "czerwonym baniakiem" i trzeba go wymienić... ile by mogło kosztować zrobienie tego wszystkiego (bo 750 zł przywalą nam na wstępie)??
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 20 Mar 2010 17:08   

Gruba przesada z tymi podanymi przez ciebie cenami . Myślę , że w 500 - 600 PLN remont kotła by się zamknął . A rocznie ok. 250 PLN na standartowy przegląd serwisowy to chyba nie jest straszna suma . Zyskujesz w zamian pewność , że z kotłem nie dzieje się nic złego a jeśli nawet , to serwisant poinformuje cię o tym co zauważył . Nowy kocioł też wymaga płatnych przeglądów serwisu choćby po to aby nie utracić gwarancji . Z reguły pierwszy taki przegląd trzeba wykonać przed upływem pierwszego roku od daty uruchomienia .
Back to top

12B
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 20 Mar 2010 17:31   

Jeśli uraziłem w swoich wypowiedziach to przepraszam. Niemniej jednak uważam że dbanie o kocioł który zapewnia ciepłą wodę i ciepło w domu należy do priorytetów pomimo nawet skromnych środków. Raz na jakiś czas należy mu się przegląd a jeśli Pan się na tym nie zna to trzeba zaprosić fachowca.
Moje wypowiedzi są pisane nie po to by komuś wytknąć jego sytuację finansową ale by zmusić do zastanowienia się co dalej. Sam Pan pisze że jest laikiem w tych sprawach więc po sposobie pisania przez Pana w moim odczuciu najlepsza rada - wezwać fachowca.
Za pewnik natomiast uważa Pan "że usługi Junkersa są drogie". Zapewniam że nie jest tak źle jak Pan myśli. Proponuję podzwonić i się przekonać . Dla ułatwienia link http://www.junkers.com/pl/pl/kontakt_2/kontakt_3.html .
Poza tym wszystkim zgadzam się z moim przedmówcą że koszt remontu może zamknąć się w 500-600 zł chyba że kocioł nadal będzie eksploatowany pomimo tych dolegliwości o których Pan pisał.
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 20 Mar 2010 22:00   

Ja dodam, że koszt naprawy będzie mniejszy, niż rata za nowy kocioł. Kupno nowego nic nie zmieni., Za 2-3 lata znów kupisz nowy kocioł?
Znaczy to tylko jedno: JESTEŚ MAJĘTNY.
Gdybyś nie miał kasy, pewnie poprosił byś serwisanta o naprawę. Te kotły są naprawdę dobre i nie jest jeszcze ich czas, żeby lądowały na "śmietniku"
Ale to Twój wybór; zresztą dokonany.
Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 00:51   

No ja nie biorę sobie tych cen z głowy :) Jak ostatnio zaczęły się z nim dziać dziwne rzeczy (to o czym pisałem - buczenie podczas ogrzewania wody), dzwoniliśmy do Junkersa (do gościa który zakładał u nas piec) i pytaliśmy. Za samą wizytę (przyjazd na miejsce) i obejrzenie kotła liczą 200 zł. Za czyszczenie w granicach 450-550 (a nie był on "przeglądany" kilka lat więc pewnie koszt sięgnie górnej granicy).

Dlatego wtedy zrezygnowaliśmy z tej usługi, bo jeszcze kot nam zachorował w tym czasie i nie było pieniędzy na to.

Teraz natomiast koszt pewnie jeszcze wzrośnie bo oprócz czyszczenia i przyjazdu trzeba też powymieniać jakieś części bo COŚ zepsuło się na pewno (obstawiam ten czerwony baniak czy jak to się tam nazywa).

Nie wiem szczerze mówiąc co mam zrobić. Mam dosłownie 560 zł które mogę przeznaczyć od ręki na jakąś naprawę, a w grę wchodzi tylko ktoś z Junkersa, bo inni fachowcy nie chcą się podjąć grzebania przy tym piecu. Nie zna ktoś z Panów kogoś kto podjąłby się tego za niższą kwotę z okolic Łodzi?
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 21 Mar 2010 10:52   

Kot potrzebny, kocioł też.
Wczytaj się dokładnie we wszystkie odpowiedzi (serwisant73)
Sprawdź też w linku podanym przez "12B", czy aby ten "gość" jest na tej liście. Dojazd to również koszt, który musisz ponieść = 1 PLN/km Nikt za darmo Ci tego nie zrobi. Montaż drugiego kotła również jest płatny.

Nerg wrote:
Nie wiem szczerze mówiąc co mam zrobić. Mam dosłownie 560 zł które mogę przeznaczyć od ręki na jakąś naprawę, a w grę wchodzi tylko ktoś z Junkersa, bo inni fachowcy nie chcą się podjąć grzebania przy tym piecu.

NAPRAWIAJ
Tu masz kontakt:
http://www.junkers.com/pl/pl/kontakt_2/dzkie/dzkie_1.html
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 21 Mar 2010 11:00   

Konkludując - nie zawsze warto naprawiać , lecz w tym przypadku uwierz mi ,że to opłacalne . To porządny kocioł i jeśli będziesz o niego dbał , to posłuży ci jeszcze długo więc chyba warto . Serwisantów znajdziesz na liście - link wyżej .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2010 11:00   

Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#14 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 20:49   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za pomoc. Jutro zadzwonię do któregoś z serwisantów z listy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej pożyczkę się weźmie, jeśli naprawdę twierdzicie Panowie że opłaca się ten kocioł ratować.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Przy okazji, mam pytanie:

Szukałem jak odpowietrzać grzejniki... nawet próbowałem to zrobić, ale z tego "dziubka" co tam jest przy tym odpowietrzaczu to tylko woda leciała, tak jak by odpowietrzony był (a nie jest na pewno bo ciepły jest tylko na dole i to bardzo słabo, a ostatni raz ktoś cokolwiek z nim robił jakieś 4 lata temu). Czytałem też że są jakieś specjalne odpowietrzacze do całej instalacji grzewczej w domu... problem w tym że ja nie mam pojęcia gdzie tego szukać. Są jakieś konkretne miejsca w których powinno to być zamontowane? (nie wiem... potrzebuje wskazówki typu: "między piecem a pierwszym grzejnikiem", albo: "koło licznika").

Ogólnie chodzi o to że grzejniki działają tak sobie... mamy dość spore mieszkanie (stare budownictwo) i ciężko je ogrzać, nawet jak chodzi na full, a gdy piec zaczynają szwankować to już w ogóle jest zimno (bogu dzięki ociepliło się teraz).
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#15 21 Mar 2010 22:15   

Jak będzie serwisant, to rzuć mu ten temat. Niech również sprawdzi iglice na zaworach termostatycznych - czy się nie zastały.
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 22 Mar 2010 06:34   

Automatów odpowietrzających szukaj w najwyższych punktach instalacji.
http://www.gamasan.pl/katalog/index.php?grupa=4_6 Obejrzyj i poczytaj.
Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 Post from the author of the topic 23 Mar 2010 19:01   

No to czeka mnie sporo szukania... :P

Dzięki za pomoc. Dzisiaj ma być serwisant koło 17 to dowiem się dokładnie wszystkiego i dam wam znać co powiedział.

Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

Przepraszam za post pod postem :)

No więc był pan fachowiec. Zapłaciliśmy 450 zł, więc nie tak źle... ale to tylko dzięki temu, że nie było potrzeby nic wymieniać...

Po 1: STRAAAASZNY SYF. Gdybym wiedział że trzeba to czyścić to bym go wezwał o wiele wcześniej, bez względu na koszty... No i ten syf to główny powód całego problemu.

Po 2: Brak filtra... (powiem to po swojemu, bo nie pamiętam jak on to mówił ^^) "w rurce powracającej z instalacji grzewczej". Generalnie woda z grzejników wraca do pieca, a tam nie ma filtra i jest jeden wielki syf w piecu przez to. Czemu nie ma filtra? Pojęcia nie mam.

Po 3: Zakamieniona... eee... Ta taka kratka z dwoma rurkami u góry pieca (pod naczyniem) w kolorze miedzi idącymi w dół. W środku jest kamień, spowodowany podobno brakiem ciśnienia właśnie (bo jak mówiłem - wcześniej było ZERO). Przez to woda się gotowała w tych rurkach i wytrącał się kamień... tak mi to fachowiec wytłumaczył mniej więcej ^^

Po 4: Coś nie tak z regulatorem temp. ogrzewania (takie małe coś co mam na ścianie w salonie, na którym ustawia się temperaturę... na tym regulatorze ustawia się temp. np. 15 stopni, kiedy w mieszkaniu jest 17,5 stopnia... a piec i tak grzeje ;/). Pan jednak stwierdził że to dość drogi interes i kazał nam poczekać do następnej zimy jeśli teraz nie mamy kasy.

No i zlecił też odkamienianie tej kratki o której pisałem w punkcie trzecim. Ale to znowu dopiero latem.

Swoją drogą: co oznacza kod błędu F0? Bo szukałem w necie i nie ma nic, a wyskakiwało to na początku, a pan fachowiec nie wiedział za bardzo co to oznacza...

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :)
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 23 Mar 2010 21:07   

Jak widzisz " nie taki diabeł straszny..." Pamiętaj o przeglądach raz w roku a kociołek będzie służył wam jeszcze długie lata .
Powodzenia .
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#19 23 Mar 2010 22:52   

Nerg wrote:
co oznacza kod błędu F0?

F0, to błąd wewnętrzny.
Tu masz kody błędów, ale nie wszystkie dotyczą Twojego kotła

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Mar 2010 22:52   

Back to top

Nerg
Poziom 4
Poziom 4

Post#20 Post from the author of the topic 25 Mar 2010 17:01   

Istnieje możliwość że to ma coś wspólnego ze szwankującym "sterowalnikiem" do pieca? (chodzi mi o to takie małe coś co wisi w salonie na ścianie z dwoma pokrętłami do temperatury i programatorem)
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 26 Mar 2010 06:35   

Nie , raczej nie to jest przyczyną .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Junkers EUROMAXX - ciśnienie i wiele innych rzeczy
Page 1 of 1
Similar topics
kody bledow: junkers euromaxx ZWC 21-1 MFA 2 - pilnie szukam (6)
Junkers Euromaxx ZWC 24-1 MFK (7)
Junkers Euromaxx problem z CO i CWU (10)
Junkers Euromaxx wyświetla H 7. (3)
junkers euromaxx ZWC 24-1 (3)
Junkers Euroline - ciśnienie (3)
Junkers ZWE 24-3 ciśnienie wody co. (2)
Junkers ZW 20 99rok rosnące ciśnienie na manometrze (5)
Junkers Euroline zw 23 ke 23/21 - jak zmniejszyć ciśnienie ? (11)
Junkers Eurostar ZWE 24-2 KP - za wysokie ciśnienie (14)

Page generation time: 0.153 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed