Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl
Author
Message
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 282

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 21:37   

podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją domeny.

Zakupiłem domenę bpm.jgora.pl w serwisie nazwa.pl Przekierowałem ją na adres url
http://www.grzeniob.dami.pl/ gdyż w vectrze mam darmowy serwer www. Ale jest problem, wchodząc na stronę bpm.jgora.pl wczytywana jest zawartość właściwej strony jako ramka. I nie mogę z panelu nazwa.pl zmienić nagłówków tj title ani meta.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić ale wydaje mi się, że idę w dobrym kierunku. Chcę przekierować domenę na zewnętrzne adresy dns. O ile firmę dami (vectra) nie przekonam do dodania mojej wykupionej domeny do ich serwerów dns o tyle mam zewnętrzne IP i swój serwer BIND.

Tak więc dodałem wpisy w bind tj. utworzyłem strefę bpm.jgora.pl

zone "bpm.jgora.pl" {
type master;
file "/var/named/master/bpm.jgora.pl.internal-in.hosts";
};

i utworzyłem plik .hosts z zawartością:

$ttl 38400
bpm.jgora.pl. IN SOA ToshibaPro. serwis.bpm.jgora.pl. (
1269029680
10800
3600
604800
38400 )
bpm.jgora.pl. IN NS ToshibaPro.
ftp.bpm.jgora.pl. IN A 192.168.0.2
www.bpm.jgora.pl. IN CNAME grzeniob.dami.pl.

Wszystko jest prawie Ok. wpisujac ftp.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie na wewnętrzny serwer ftp w sieci. Wpisując zaś www.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie do właściwej strony z aliasu czyli do grzeniob.dami.pl ALE bez przedrostka www nie wyświetla strony. DNS'a konfiguruję przez webmina, a ten nie pozwala mi zrobić aliasu dla samego wpisu bpm.jgora.pl gdyż to jest główna strefa dns.
Pomocy?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 21:37   





Back to top
   
BlackD
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Jul 2008
Posts: 86
Location: Podkarpacie

Post#2 19 Mar 2010 23:35   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Ponieważ domeny nie przekierowuje się na URL tylko DNS lub IP Smile
Sprawdź u twojego dostawcy hostingu WWW, żeby ci podał DNS, wtedy przekierujesz sobie go na domenę i dodasz w panelu hostingu adres tej domeny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 23:35   





Back to top
   
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 282

Post#3 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 23:40   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Adres dns dostawcy znam, ale jak dobrze rozumiem dostawca internetu musiałby dodać wpis w swoim serwerze dns aby nazwa: bpm.jgora.pl wksazywala na katalog serwerach dostawcy, a takiej usługi to oni raczej nie przewidują stąd problem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 23:40   





Back to top
   
BlackD
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Jul 2008
Posts: 86
Location: Podkarpacie

Post#4 19 Mar 2010 23:51   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Tak, właśnie dlatego że taki serwer nie jest do serwisów które będą w rozwoju, ponieważ dostawca nie chce obciążenia na serwerze.

Zainwestuj w hosting www typu. linuxpl (poszukaj w google)

Panel to DirectAdmin w nim możesz wszystko.

Helpful message? + -

Back to top
   
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 282

Post#5 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 23:56   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


No dobra, ale już tak nie wiele brakuje. Vectra ma szybkie serwery, wszystko sam przekierowałem na własnym DNS'ie. Jedyny problem to przekerowanie bez słowa www. Jak to ustawic w BIND? A może jakoś przekierować na swój apache a tam ailas już dla www oraz bez www na grzeniob.dami.pl?

Ktoś wie jak to w bind ustawić lub w apache?

Helpful message? + -

Back to top
   
redlin
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Jul 2004
Posts: 256

Post#6 07 Jun 2010 07:25   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


hej, tworzysz plik .htaccess, a w nim:

Code:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena.pl/$1 [R=301,L]

Options -Indexes


Oczywiście domeny wpisujesz swoje. Wrzucasz ten pliczek na serwer i powinno śmigać.

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jun 2010 07:25   





Back to top
   
szwagros
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 23 Jul 2004
Posts: 751
Location: Kielce

Post#7 07 Jun 2010 07:39   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Zamotałeś strasznie.
1. Co to jest ToshibaPro ?
2. Aliasem dla grzeniob.dami.pl jest www.bpm.jgora.pl, ale jego adres nie jest nigdzie zdefiniowany.
3. Czy robisz tą domenę tylko do użytku w sieci lokalnej ? Jeśli nie, to wpis 192.168.0.2 też jest błędny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl
Page 1 of 1
Similar topics
problem - Podpięcie domeny pod serwer. (1)
Podpięcie domeny pod serwer apache (10)
Podpięcie domeny z nazwa.pl (6)
Przypisanie domeny do IP. Darmowy DNS, przekierowanie domeny. (7)
Jaki serwer pod kontroler domeny ok 60-70 hostów (2)
Routing i DNS. Konfiguracja tablic routingu. Serwer DNS. (4)
Problem z przekierowaniem domeny na dns (5)
Przekierowanie domeny na wlasny DNS (14)
jak sprawdzic nazwe domeny DNS ? (2)
Przekierowanie domeny z adresu IP na serwery DNS (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed