Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Boosterpl
Level 17
Joined: 15 Jun 2004
Posts: 304
Helped: 17
Post rating: 2
Boosterpl
Level 17
Post#1 19 Mar 2010 21:37  Topic author   

podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją domeny.

Zakupiłem domenę bpm.jgora.pl w serwisie nazwa.pl Przekierowałem ją na adres url
http://www.grzeniob.dami.pl/ gdyż w vectrze mam darmowy serwer www. Ale jest problem, wchodząc na stronę bpm.jgora.pl wczytywana jest zawartość właściwej strony jako ramka. I nie mogę z panelu nazwa.pl zmienić nagłówków tj title ani meta.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić ale wydaje mi się, że idę w dobrym kierunku. Chcę przekierować domenę na zewnętrzne adresy dns. O ile firmę dami (vectra) nie przekonam do dodania mojej wykupionej domeny do ich serwerów dns o tyle mam zewnętrzne IP i swój serwer BIND.

Tak więc dodałem wpisy w bind tj. utworzyłem strefę bpm.jgora.pl

zone "bpm.jgora.pl" {
type master;
file "/var/named/master/bpm.jgora.pl.internal-in.hosts";
};

i utworzyłem plik .hosts z zawartością:

$ttl 38400
bpm.jgora.pl. IN SOA ToshibaPro. serwis.bpm.jgora.pl. (
1269029680
10800
3600
604800
38400 )
bpm.jgora.pl. IN NS ToshibaPro.
ftp.bpm.jgora.pl. IN A 192.168.0.2
www.bpm.jgora.pl. IN CNAME grzeniob.dami.pl.

Wszystko jest prawie Ok. wpisujac ftp.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie na wewnętrzny serwer ftp w sieci. Wpisując zaś www.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie do właściwej strony z aliasu czyli do grzeniob.dami.pl ALE bez przedrostka www nie wyświetla strony. DNS'a konfiguruję przez webmina, a ten nie pozwala mi zrobić aliasu dla samego wpisu bpm.jgora.pl gdyż to jest główna strefa dns.
Pomocy?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
BlackD
Level 12
Location: Podkarpacie
Joined: 30 Jul 2008
Posts: 86
Helped: 4
BlackD
Level 12
Post#2 19 Mar 2010 23:35    

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Ponieważ domeny nie przekierowuje się na URL tylko DNS lub IP :)
Sprawdź u twojego dostawcy hostingu WWW, żeby ci podał DNS, wtedy przekierujesz sobie go na domenę i dodasz w panelu hostingu adres tej domeny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Boosterpl
Level 17
Joined: 15 Jun 2004
Posts: 304
Helped: 17
Post rating: 2
Boosterpl
Level 17
Post#3 19 Mar 2010 23:40  Topic author   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Adres dns dostawcy znam, ale jak dobrze rozumiem dostawca internetu musiałby dodać wpis w swoim serwerze dns aby nazwa: bpm.jgora.pl wksazywala na katalog serwerach dostawcy, a takiej usługi to oni raczej nie przewidują stąd problem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
BlackD
Level 12
Location: Podkarpacie
Joined: 30 Jul 2008
Posts: 86
Helped: 4
BlackD
Level 12
Post#4 19 Mar 2010 23:51    

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Tak, właśnie dlatego że taki serwer nie jest do serwisów które będą w rozwoju, ponieważ dostawca nie chce obciążenia na serwerze.

Zainwestuj w hosting www typu. linuxpl (poszukaj w google)

Panel to DirectAdmin w nim możesz wszystko.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Boosterpl
Level 17
Joined: 15 Jun 2004
Posts: 304
Helped: 17
Post rating: 2
Boosterpl
Level 17
Post#5 19 Mar 2010 23:56  Topic author   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


No dobra, ale już tak nie wiele brakuje. Vectra ma szybkie serwery, wszystko sam przekierowałem na własnym DNS'ie. Jedyny problem to przekerowanie bez słowa www. Jak to ustawic w BIND? A może jakoś przekierować na swój apache a tam ailas już dla www oraz bez www na grzeniob.dami.pl?

Ktoś wie jak to w bind ustawić lub w apache?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
redlin
Level 16
Joined: 14 Jul 2004
Posts: 256
Helped: 5
Post rating: 6
redlin
Level 16
Post#6 07 Jun 2010 07:25    

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


hej, tworzysz plik .htaccess, a w nim:

Code:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena.pl/$1 [R=301,L]

Options -Indexes


Oczywiście domeny wpisujesz swoje. Wrzucasz ten pliczek na serwer i powinno śmigać.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szwagros
Level 28
Location: Kielce
Joined: 23 Jul 2004
Posts: 888
Helped: 135
Post rating: 22
szwagros
Level 28
Post#7 07 Jun 2010 07:39    

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Zamotałeś strasznie.
1. Co to jest ToshibaPro ?
2. Aliasem dla grzeniob.dami.pl jest www.bpm.jgora.pl, ale jego adres nie jest nigdzie zdefiniowany.
3. Czy robisz tą domenę tylko do użytku w sieci lokalnej ? Jeśli nie, to wpis 192.168.0.2 też jest błędny.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl
Page 1 of 1

Similar topics to podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl

problem - Podpięcie domeny pod serwer. (1)
Podpięcie domeny pod serwer apache (10)
Podpięcie domeny z nazwa.pl (6)
Przypisanie domeny do IP. Darmowy DNS, przekierowanie domeny. (7)
Jaki serwer pod kontroler domeny ok 60-70 hostów (2)
Routing i DNS. Konfiguracja tablic routingu. Serwer DNS. (4)
Problem z przekierowaniem domeny na dns (5)
Przekierowanie domeny na wlasny DNS (14)
jak sprawdzic nazwe domeny DNS ? (2)
Przekierowanie domeny z adresu IP na serwery DNS (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.092 seconds