Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl
Autor
Wiadomość
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 280

Post#1 Post autora tematu 19 Mar 2010 21:37   

podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją domeny.

Zakupiłem domenę bpm.jgora.pl w serwisie nazwa.pl Przekierowałem ją na adres url
http://www.grzeniob.dami.pl/ gdyż w vectrze mam darmowy serwer www. Ale jest problem, wchodząc na stronę bpm.jgora.pl wczytywana jest zawartość właściwej strony jako ramka. I nie mogę z panelu nazwa.pl zmienić nagłówków tj title ani meta.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić ale wydaje mi się, że idę w dobrym kierunku. Chcę przekierować domenę na zewnętrzne adresy dns. O ile firmę dami (vectra) nie przekonam do dodania mojej wykupionej domeny do ich serwerów dns o tyle mam zewnętrzne IP i swój serwer BIND.

Tak więc dodałem wpisy w bind tj. utworzyłem strefę bpm.jgora.pl

zone "bpm.jgora.pl" {
type master;
file "/var/named/master/bpm.jgora.pl.internal-in.hosts";
};

i utworzyłem plik .hosts z zawartością:

$ttl 38400
bpm.jgora.pl. IN SOA ToshibaPro. serwis.bpm.jgora.pl. (
1269029680
10800
3600
604800
38400 )
bpm.jgora.pl. IN NS ToshibaPro.
ftp.bpm.jgora.pl. IN A 192.168.0.2
www.bpm.jgora.pl. IN CNAME grzeniob.dami.pl.

Wszystko jest prawie Ok. wpisujac ftp.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie na wewnętrzny serwer ftp w sieci. Wpisując zaś www.bpm.jgora.pl przekierowuje mnie do właściwej strony z aliasu czyli do grzeniob.dami.pl ALE bez przedrostka www nie wyświetla strony. DNS'a konfiguruję przez webmina, a ten nie pozwala mi zrobić aliasu dla samego wpisu bpm.jgora.pl gdyż to jest główna strefa dns.
Pomocy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 21:37   





Powrót do góry
   
BlackD
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 86
Miasto: Podkarpacie

Post#2 19 Mar 2010 23:35   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Ponieważ domeny nie przekierowuje się na URL tylko DNS lub IP :)
Sprawdź u twojego dostawcy hostingu WWW, żeby ci podał DNS, wtedy przekierujesz sobie go na domenę i dodasz w panelu hostingu adres tej domeny.
Powrót do góry
   
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 280

Post#3 Post autora tematu 19 Mar 2010 23:40   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Adres dns dostawcy znam, ale jak dobrze rozumiem dostawca internetu musiałby dodać wpis w swoim serwerze dns aby nazwa: bpm.jgora.pl wksazywala na katalog serwerach dostawcy, a takiej usługi to oni raczej nie przewidują stąd problem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2010 23:40   





Powrót do góry
   
BlackD
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 86
Miasto: Podkarpacie

Post#4 19 Mar 2010 23:51   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Tak, właśnie dlatego że taki serwer nie jest do serwisów które będą w rozwoju, ponieważ dostawca nie chce obciążenia na serwerze.

Zainwestuj w hosting www typu. linuxpl (poszukaj w google)

Panel to DirectAdmin w nim możesz wszystko.
Powrót do góry
   
Boosterpl
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 280

Post#5 Post autora tematu 19 Mar 2010 23:56   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


No dobra, ale już tak nie wiele brakuje. Vectra ma szybkie serwery, wszystko sam przekierowałem na własnym DNS'ie. Jedyny problem to przekerowanie bez słowa www. Jak to ustawic w BIND? A może jakoś przekierować na swój apache a tam ailas już dla www oraz bez www na grzeniob.dami.pl?

Ktoś wie jak to w bind ustawić lub w apache?
Powrót do góry
   
redlin
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2004
Posty: 256

Post#6 07 Cze 2010 07:25   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


hej, tworzysz plik .htaccess, a w nim:

Kod:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena.pl/$1 [R=301,L]

Options -Indexes


Oczywiście domeny wpisujesz swoje. Wrzucasz ten pliczek na serwer i powinno śmigać.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Cze 2010 07:25   





Powrót do góry
   
szwagros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 718
Miasto: Kielce

Post#7 07 Cze 2010 07:39   

Re: podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl


Zamotałeś strasznie.
1. Co to jest ToshibaPro ?
2. Aliasem dla grzeniob.dami.pl jest www.bpm.jgora.pl, ale jego adres nie jest nigdzie zdefiniowany.
3. Czy robisz tą domenę tylko do użytku w sieci lokalnej ? Jeśli nie, to wpis 192.168.0.2 też jest błędny.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> podpięcie domeny pod serwer DNS w nazwa.pl
Strona 1 z 1
Podobne tematy
problem - Podpięcie domeny pod serwer. (1)
Podpięcie domeny pod serwer apache (10)
Podpięcie domeny z nazwa.pl (6)
Przypisanie domeny do IP. Darmowy DNS, przekierowanie domeny. (7)
Jaki serwer pod kontroler domeny ok 60-70 hostów (2)
Routing i DNS. Konfiguracja tablic routingu. Serwer DNS. (4)
Problem z przekierowaniem domeny na dns (5)
Przekierowanie domeny na wlasny DNS (14)
jak sprawdzic nazwe domeny DNS ? (2)
Przekierowanie domeny z adresu IP na serwery DNS (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS