FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z istalacją XP po formacie (SATA)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Problem z istalacją XP po formacie (SATA)
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 22:15   

Problem z istalacją XP po formacie (SATA)

Witam.
Mam problem z instalacją systemu XP na uprzednio przygotowanym (przez siebie) dysku. W programie do tego przeznaczonym wyczyściłem dysk ze śmieci, utworzyłem nową partycję podstawową (boot) i dyski logiczne. Wszystko ładnie i pięknie. Zabieram się za instalowanie XP`ka.
Napędy (dysk i DVD) są podpięte na złączu SATA. Nie posiadam dyskietek, by dodać ręcznie sterowniki, więc ściągnąłem ze strony producenta te stery, które powinny znaleźć się na tej dyskietce i zmontowałem je z płytą instalacyjną w nLite. Wszystko ładnie i pięknie powinno się zainstalować, ale właśnie NIE CHCE :/
Otwiera się okno z zapytaniem czy chcę zainstalować nową wersję (ENTER), czy naprawić (R) czy zrezygnować... Po kliknięciu ENTER... pojawia się napis w lewym dolnym rogu (Czekaj...) i następuje "stop". W tym momencie zatrzymuje się proces instalacji i tak stoi. Następne w kolejności powinno być okienko o akceptacji licencji (klik w F8 ) ale tego już nie ma.

Aha... czytałem o opcji AHCI, którą na czas instalacji należy wyłączyć w BIOSie. Niestety w BIOSie takiej opcji nie ma. Jest inna ACPI (która z opisu ma znaczenie przy niektórych systemach), ale po jej wyłączeniu komp się cały czas resetuje po wczytaniu dysków. Więc tutaj raczej nic nie pokombinuję.

Dyski mimo SATA są wczytywane jako IDE (Raid wyłączony, a dokładniej, przestawiony w BIOSie na tryb IDE - by nie ma innego do wyboru)

Proszę o rady, bo pomysłów już mi brak.

Płyta: MSI MS-7528 http://www.directron.com/g31m3f.html
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 19 Mar 2010 22:39   

Re: Problem z istalacją XP po formacie (SATA)

Jeżeli w biosie ustawiłeś dyski w tryb IDE to nie potzebujesz sterowników SATA. Z poziomu instalatora usuń partycję i załóż z powrotem, sformatuj i zainstaluj.
Back to top

Cornelius
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 23:03   

Niestety jest to awykonalne, bo jak pisałem:
Quote:
...Otwiera się okno z zapytaniem czy chcę zainstalować nową wersję (ENTER), czy naprawić (R) czy zrezygnować... Po kliknięciu ENTER... pojawia się napis w lewym dolnym rogu (Czekaj...) i następuje "stop". W tym momencie zatrzymuje się proces instalacji i tak stoi....

Poza tym partycje są już przygotowane, oczywiście w NTFS`ie. Inne sugestie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Mar 2010 23:03   

Back to top

romek95
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 20 Mar 2010 13:14   

Jedno mnie dziwi, poco przygotowywałeś te partycje skoro płytką od windowsa możesz je spokojnie utworzyć... no ale ok, spróbuj może np dyski (napęd i twardziel) podłączyć do innych magistrali tj. każdy na osobnym kablu SATA, spróbuj też inną płytkę z windowsem, możliwe że sterowniki, które wgrałeś coś namieszały.
Back to top

kotuspadakus
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 20 Mar 2010 13:38   

Usuń wszystkie partycje z poziomu płyty od systemu operacyjnego. Stwórz wymaganą przez siebie liczbę partycji i jedną z nich wybierz jako lokalizację instalacji Windows. Nie powinno być z tym żadnych problemów, a jeśli są to już wyższa szkoła jazdy.
Back to top

Cornelius
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 00:38   

Czy ja piszę niewyraźnie?
Jak mam zrobić partycje przez instalkę systemu skoro ta właśnie instalka ZATRZYMUJE SIĘ tuż po załadowaniu plików, a przed tymi krokami gdzie wybiera się partycję do instalowania...

Mówicie, że instalka źle zrobiona... to w takim razie jak wytłumaczyć fakt, że Vista (oryginalna) która ma pełne wsparcie systemu SATA wywala niebieski ekran ERROR gdy chcę ją zainstalować? Czy może to świadczyć o padnięciu płyty głównej? bo dysk sprawny jest, sprawdzałem na innym PC i tam wszystko hula jak należy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Mar 2010 00:38   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 21 Mar 2010 00:41   

Cornelius wrote:
wywala niebieski ekran ERROR

I nie widziałes tam żadnych literek i cyferek tylko sam niebieski kolor?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2010 00:41   

Back to top

Cornelius
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 10:25   

Błąd komunikacji występuje 0x000007B ale nawet przy próbie instalacji Visty, która ma pełne wsparcie standardu SATA?! Jak to możliwe?
Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 21 Mar 2010 12:13   

Cornelius wrote:
Błąd komunikacji występuje... ...przy próbie instalacji Visty, która ma pełne wsparcie standardu SATA...

Czyżby na nośniku znajdowały się sterowniki do wszystkich produkowanych kontrolerów? - Zasadnicza różnica między Vista, a XP sprowadza się do możliwości użycia pendrive'a. Może skorzystaj z tej opcji - choćby po to by upewnić się, że właściwe drivery podajesz.
Back to top

Cornelius
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 13:24   

Matuzalem wrote:
Czyżby na nośniku znajdowały się sterowniki do wszystkich produkowanych kontrolerów? - Zasadnicza różnica między Vista, a XP sprowadza się do możliwości użycia pendrive'a. Może skorzystaj z tej opcji - choćby po to by upewnić się, że właściwe drivery podajesz.

Jak mam z tej opcji skorzystać? skoro "halt" następuje tuż po automatycznym ładowaniu (bootowaniu) z nośnika? nawet nie otwiera się dalsze okno w którym dopiero można coś robić (ustawiać, klikać "next>>)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Problem z istalacją XP po formacie (SATA)
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z filmami po formacie (10)
Po formacie dysku - Problem (7)
Dysk sata i obudowa sata - czy musi być sata w komputerze ? (21)
Problem z HDD SATA - nie widać kontrolera SATA w MU (3)
Dysk 500 GB Sata II USB - w formacie FAT32 (8)
WD 1600AAJS SATA - odzyskanie danych po formacie (9)
Problem z istalacją Jet Audio (1)
Problem z plikami w formacie RM (3)
Problem z dzwiękiem po formacie (10)
XP Problem z netem po formacie (2)

Page generation time: 0.071 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed