| Author |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
19 Mar 2010 22:53 nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
przed wczoraj miałem dziwne zdarzenie podczas uruchamianie visty
komputer ma 9 miesięcy bez gwarancji (otworzyłem obudowę i zniszczyłem przy tym plombę gwarancyjną , otwarty w dniu awarii )
AWARIA.
wieczorem zachciało mi się grać w silent hunter 3, no dobra odpalam i wchodze w tryb multiplayer zaczynam rozgrywke po jakiejś godzinie niespodziewanie znika dzwięk. alt tab i wchodze na pulpit, sprawdzam głośność, wszystko jest okej, ustawienia przy głośnikach też. przy wyjmowaniu z gniazdka słychać pierdnięcie co wskazuje że głośnik dobry , myślałem że to głośnik zdechł, podłaczam inny to samo. wtedy niespodziewanie zastygła myszka nie mogłem ani alt ctrl delete ani nic. tylko restart. po restarcie dzwięk wraca, winamp idzie youtube idzie windows media player też ale tylko pozornie po około godzinie dzwięk znika, komp chodzi dalej, resetuje z menu start. i znowu to samo tyle że dzwięk znika szybciej! przy okazji zaczął zwisać jeszcze bardziej! pomyślałem że brud na radiatorze , delikatnie zdejmuje plombe gwarancyjną z obudowy , niestety rozerwałem ją, no trudno. potem rozkręciłem obudowę i zaglądam do środka , kurzu jest mało w biosie temperatura procka 35 stopni plyty glównej 33. podczas grania temperatura szla na procku do 44 stopni , memtest nie wykrył niczego , skanowanie nod32 też nie. pomyślałem że system padł. no to reinstalka. i tu dopiero cyrk! kiedy zaczeło rozpakowywać pliki przy 89% zwis, reset i instaluje od nowa, i to samo ale zwis przy 0% , za trzecim razem sie dostalem w tryb awaryjny i z tamtad instalacje z plyty robilem, udalo sie. stary system skasowalem , wgralem sterowniki z płyty dołączonej do komputera , instalowałem winampa , odpalam muzyke po jakimś czasie to samo czyli śmierć dzwięku i po jakimś czasie zwis, resetuje i tym razem zwisa ten zielony pasek co z lewej w prawą idzie.
poszedłem do sąsiada o porade, kazał wyjąć wszystkie płytki i wsadzić spowrotem, tak też zrobiłem problem nie został rozwiązany.
dodam że do mojej pyty ściągałem już sterowniki najnowsze ale one nie rozwiązały problemu, wrzuciłem te stare bo ustawienia realtek audio hd zniklo z panelu sterowania
procesor intel core 2 quad q8200 2,33ghz/1333mhz 4mb box
plyta glowna gigabyte ga-g31m-s2l g31 uatx
karta grafiki ati radeon hd4670 512mb gv-r467d3-512l
pamiec ddram2 2048mb 800mhz hynix hymp123u64cp8
twardy dysk 500gb hitachi hdp725050gla360 3,5/16m/7200/s2
system: windows vista ultimate
|
|
| Back to top |
|
 |
neophyte Poziom 21

|
19 Mar 2010 23:04 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Zasilacz jaki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
19 Mar 2010 23:23 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
wklejam tez loga z everesta
tu jest duza ilosc danych
============
sprawdzilem zasilacz firmy enlight
sprawdzalem kondensatory na nim i plycie glownej, nie znalazlem żadnych zdegenerowanych ani nie przegrzewają sie więc one sa okej
aha jest problem naklejki nie moge rozczytac trudnodostepna i cyfrówką nie moge trafić, wczesniej komp nie nawalal dopiero od tyh w/w dni
""""""""""""""
edit wszedlem na youtube zrobic test dzwieku dokladnie tu
http://www.youtube.com/watch?v=lsAQB20gFPA
przez chwile dziala potem dzwiek skrzypi , i trzeszczy po chwili wraca do normy by zniknac do nastepnego restartu o godzinie 23-27 restartowalem komputer o 23-28 bylem w systemie teraz jest 23-31, dzwiek okropnie skrzeczy przelaczam glosniki dzwiek taki sam. teraz znikł :/ nie dziala winamp ani inny program, tzn pasek postepu stoi jak martwy w w/w programach inne tez nie dzialaja
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Everest.txt |
| Contents: |
|
| Filesize: |
63.9 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 00:38 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
pomoze ktos?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 00:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
neophyte Poziom 21

|
20 Mar 2010 00:50 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Napięcie jakieś bzdurne wyświetla, pokaż zrzut ekranu ze speedfana. Zobacz tez w BIOSie napięcia. Jak masz miernik to zmierz napięcia miernikiem. Zaktualizuj BIOS do wersji F9.
Wyjmij kartę graficzną i sprawdź czy to samo się będzie działo na na zintegrowanej grafice.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 01:15 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
komputer to nie składak tylko kupiony w galerii krakowskiej dokładniej w "saturnie"
w biosie niema info o zintegrowanej grafie. ale jest karta dzwiekowa
co do napięć to w biosie nie sprawdzalem ale zobacze. porobie pare fotek i wrzuce
przy okazji wrzuce kilka fotek z chkdsk'a bo byly jakies dziwne anomalie .
miernika nie posiadam pożyczenie zasilacza jest nie możliwe.
==============
wklejam zdjecie innego programu easy tune pro
==============
zdjęc z biosu nie moge wklejic nie widzi cyfrówki pyta sie o sterowniki .. to samo przy montowaniu wirtualnych napędów..// chce wiedziec dlaczego sie dzwięk zepsuł. szukałem w googlach w stylu "vista bez dzwięku" "brak dzwięku w viscie" .. i nie znalazłem tego czego szukam czyli tego że dzwięk chwile jest potem znika.. jakies 10minut temu musialem machnąć 10 restartów bo co restart system sie wieszał przy starcie, raz na chckdsk czy jakmutam i potrzebny byl restart, potem druga wpadka przy tym pasku, trzecia po uruchomieniu systemu odpaleniu przegladarki , wpadek mozna wymieniac w kolko macieju.. zwisy są niespodziewane , nawet chciałem zapisywać czas resetyu i zas zawieszenia na kartce by dowiedziec się coś więcej, kilka resttartów było w granicach minuty niektóre po 15 , temperatury wykluczone , styki też gdyz wyjmowane wszytko i wkladane spowrotem czynność powtórzyłem jeszcze raz.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
awaria.jpg |
| Contents: |
|
| Filesize: |
212.09 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
neophyte Poziom 21

|
20 Mar 2010 01:50 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
+12V wyświetla 1,58...
Masz tam płytę Gigabyte ze zintegrowaną grafiką, możesz wyjąć obecną i sprawdzić czy zasilacz nie wymięka bo jest za słaby na tego Radeona.
Jaki to dokładnie model tego Enlighta?
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 01:59 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
enlight corporation
model GPS 400AB C
P/N 84007C7A1
co do zasilacza to w takim razie dlaczego problem nie wystąpił wcześniej?
btw odlaczylem jeden dysk ten mniejszy odlaczylem nagrywarke i to samo zwiechy dalej wylaczenie wiatraka na obudowie nic nie daje ,
|
|
| Back to top |
|
 |
neophyte Poziom 21

|
20 Mar 2010 02:08 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Słabiutki ten zasilacz, on ma 350W realnie a 400 to moc szczytowa.
Tylko 228W na +12V, może się nie wyrabiać przy Quadzie i HD4670.
Odpal jakiegoś live-CD Linuksa i zobacz czy po pewnym czasie będzie wariował i/lub dźwięk zniknie. Pokaż też SMART dysku twardego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 09:39 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
linuksa żadnego nie posiadam o ściągnięciu niema mowy internet nadaje sie tylko do stron tak kiepski transfer
dałem inny zasilacz bo w starym kompie (z 2007 roku) miałem sprawny , podpiąłem go ale nie zrobiło to na kompie wrażenia
|
|
| Back to top |
|
 |
stroggo81717 Poziom 22

|
20 Mar 2010 10:23 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
A ten inny zasilacz jakiej marki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 11:11 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
chieftec .. starego komputera niemam bo w nim poszła płyta główna a była to asus p5ld2 .. tamten chieftec ma 450w numer seryjny nieczytelny bo nalepka jest zdarta
|
|
| Back to top |
|
 |
irondick Poziom 17

|
20 Mar 2010 12:42 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Może sprawdź czy jest właściwe chłodzenie mostków. Często się przegrzewają bo pasta kiepska pomiędzy radiatorem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 18:43 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
sprawdzalem radiator gorący tak bardzo że oparzony koniuszek palca. podprowadziłem tam wentylator z tamtego kompa ale poprawa jest chwilowa.
powiem krocej , zawiechy kompa nie ustepily. reset jest nawet przed uruchomieniem systemu ba nawet po zaladowaniu , jak kompa zostawie z wlaczonym panelem biosu to nie wiesza sie
druga sprawa to dzwięk który znika, nawet jak jakimś cudem komp nie zawiśnie to znika dzwięk . najdłuższa praca bez resetu to półtorej godziny najkrótsza nawet kilka sekund przed zaladowaniem/po zaladowaniu czasem po 10minutach
udalo mi sie zrobic harmonogram awarii dzwieku
o 15-36 restart komputera
o 15-38 zaladowal sie
o 15-40 odpalam winampa i słucham muzyke
okolo 15-47 dzwiek stopniowo harczy
okolo 15-50 dzwiek przypomina raczej zgrzytanie ołówka o styropian
okolo 15-53 wraca do normy
okolo 16-00 dzwiek nagle znika , nieda sie nic odtworzyc brak dzwieku gdziekolwiek nawet w gadugadu ,. totalna cisza.
|
|
| Back to top |
|
 |
teslatroper Poziom 7

|
20 Mar 2010 18:43 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Wyłącz zintegrowane audio w BIOS-ie. I zobacz czy komp się zawiesi po pewnym czasie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 18:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
xestra Poziom 8

|
20 Mar 2010 19:04 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
a zobacz jaka jakosc dziweku masz ustawiona w systemi. Start>ustawienia>Dzwiek>>Zaawansowane i potem jest takie pole wyboru.
Ustaw na CD i napisz czy dalo rade?
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
20 Mar 2010 20:09 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
wlasnie odpalilem filmik na youtube. niby jest okej ale nagle zwisl komputer. zrestartowalem i tym razem jak wyzej zwis przy chkdsk potem znowu reset zwis przy ladowaniu , zawiesil sie i tryb awaryjny. teraz sie nie zwiesil. zrobilem to co pisales narazie jest dobrze nie robi zgrzytow w postaci trzaskow pisków tylko dlaczego niespodziewanie dzwięk znika ?
=================
edit o godzinie 20-11 zawisl firefox a chwile potem caly komp. oczywiscie ctrl alt delete daje error coś w stylu błąd - opcje zabespieczeń oczywiscie musialem zrobic nastepny reset
edit to pomogło!! dzwięk juz calkowicie nie harczy aczkolwiek wciąż sie urywai nie wraca i po restarcie komputera dzwięk jest znowu...by zniknąć ponownie lada chwila :/
|
|
| Back to top |
|
 |
xestra Poziom 8

|
21 Mar 2010 10:09 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
sprawdził bym na Twoim miejscu co za sterowniki masz przy tej karcie muzycznej, no a objawy przy instalacji wskazują jakbyś miał coś z kością pamięci. A może to tylko kurz na gnieździe. Sprawdź jakimś programem do testowania pamięci dość fajny jest Hiren Boot CD.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
21 Mar 2010 18:37 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Realtek Semiconductor Corp. - dostawca
2008-02-14 - data sterownika
6.0.1.5567 - wersja sterownika
microsoft windows hardware compatibility publisher - podpis cyfrowy
a sprzet to realtek high definition audio
==============================
czyli te co instalowalem z plyty dolaczonej do komputera ,
Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:
chyba znalazłem wskazówkę. otóż odpaliłem filmik z youtube i wszedłem w wustawienia dzwięku i z jakości cd dałem na jakość dvd wtedy dzwięk znkł. danie na jakość cd nie pomogło. poprzednio mialem jakość studyjną stad były harki a kumpel z osiedla mowil ze na jakości studyjnej nie powinno być problemu :/
po restarcie odpalilem youtube dalem opcje dzwieku jak wyzej i zostawilem otwarte , odpaliłem silent hunter 3 grałem jakies 30 minut , i dzwięk znikł, wychodze alt tab ustawienia dzwięku nie były zmienione mimo to dzwięku nie było.
w menedźerze urządzń wyłączyłem sprzęt dzwiękowy i ponownie włączyłem jednak nic z tego.
w sekcji korekta parametrów pomieszczenia klikam na lewy głośnik, ten sie odzywa, potem klikam na prawy ten też sie odzywa. ale outube dalej milczy
|
|
| Back to top |
|
 |
xestra Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
21 Mar 2010 18:58 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Płyta się przegrzewa, albo zasilacz wariuje. Ewentualnie system, zorganizuj jakoś linuxa na liveCD.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
21 Mar 2010 23:08 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
u mnie sprzęt jest prawidowo rozpoznawany i wykrywany a tam pisze ze jak jest znak zapytania, u mnie tego niema. na pw ktos powiedzial aby wylaczyc przejmowanie kontroli nad urzadzeniem przez aplikacje, to chyba zadzialalo bo prawie godzina minela i dzwiek jest .. teraz kolej na zwiechy , mialem sytuacje teraz taka ze ani tryb awaryjny ani normalnie nie startowal , pomoglo przywracanie systemu. dlatego teraz pisze.
wiec tak testy pamieci nic nie wykazaly wyjmowanie kosci pamieci i wsadzenie w drugi slot nic nie wskoraly. zwiechy sa w kazdej chwili zamiennika niemam poza zasilaczem ktory nie rozwiazal problemu .
aha jesst nowy problem, system widzi aparat cyfrowy ale nie widzi go jako dodatkowego dysku , widzi tylko w menedzerze urządzeń , bez wykrzyknika i znaku zapytania lecz skrzeczy że sterowniki są potrzebne.. to samo z telefonem :/ problem jest też przy wirtualnych dyskach system pyta o sterowniki równierz do tych
zdjęcia mam porobione ale nie mam jak wrzucić jutro podskocze do kawiarenki internetowej i tam wrzuce . oczywiscie zdjęcia z wnętrza komputera oraz błędów z chkdsk'a
Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:
pisze z telefonu. system windows sie juz nie uruchamia pojawia sie pasek ruchomy potem kursor myszi i koniec dysk sie zatrzymuje tzn przestaje sie kręcić. smart niczego nie znalazł. . uruchomil sie dopiero jak powtorzylem czynnosc czyli przywracanie systemu. po pierwszym przywroceniu nic nie zrobilem tprocz wlaczeniem firefoxa. ...
doszły kolejne problemy , firefox sie wiesza nonstop nawet przy przegladaniu jednej strony.. zawiesil sie nawet na googlach, najczesciej odwiedzam strone gry xwars battledawna i desert operations strony interii oraz wykop
wysiadl installshield gdy chcialem zainstalować gre, poprostu pasek postepu zatrzymal sie na samym poczatku
przy starcie systemu jak sie pokazuje pulpit czasem robi sie mleczny ekran i sie wiesza, przepiąłem dysk z xp i to samo.
dodam że jak komputer zostawie z wlaczonym panelem biosu nie wiesza sie !
Dodano po 38 [minuty]:
====================
niestety ale dzwięk znikł :/ myslałem że to rozwiązało problem a jednak sie głęboko pomyliłem dzwięku niema dalej
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
22 Mar 2010 03:49 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Pierwsza i podstawowa sprawa to odpalenia LiveCD. Bez tego, nie wiemy, czy dysk jest sprawny, i czy np. nie ma wirusów, które uszkadzają system.
Jeżeli LiveCD nie zadziała, to uszkodzona płyta albo zasilacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
22 Mar 2010 12:46 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
jakiś link by sie przydał bo google daje rozbieżne rezultaty
|
|
| Back to top |
|
 |
irondick Poziom 17

|
22 Mar 2010 15:00 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Wyłączałeś kartę w BIOSie i odpalałeś komputer?
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
22 Mar 2010 16:05 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
tak -- bez zmian
dzwiekowa tez wylaczalem w biosie ale zwiechy nie przestaly sie pojawiac btw gdzie ściągne liveCD do visty
|
|
| Back to top |
|
 |
xestra Poziom 8

|
22 Mar 2010 17:00 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
Moim zdaniem to cos ze sterownikami lub pamięcią, wadliwa pamięć powoduje bledy podczas instalacji lub podczas uruchamiania, mozliwe tez ze masz zle taktowana pamiec, robiles jakis overclocking?
Ustaw w biosie wyszystko na default i sprobuj ponownie, jak to nic nie da to jakims programem pod DOS przelec pamieć jak pisalem wyzej HIREN BOOT CD ma w sobie wiele takich narzedzi test trwa dosc dlugo ale jest skuteczny. Możesz też pozyczyc od kogos pamieć i sprawdzic. Jak sie bedzie zachowywal system.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2010 17:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Keeper_Sajuuk Poziom 9

|
22 Mar 2010 17:58 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
komputer chodzi bez overclockingu byl zakupiony na poczatku kwietnia zeszlego roku ,
po raz drugi pytam skad te cuda wziasc bo nie moge znalesc :/
jak rozwiazac problem z dzwiekiem? bo znika dalej przez co nie moge min słuchac muzyki/ ogladac filmów
co do zwiechów to troche pomogło gdy komputer postawiłem przy drzwiach balkonowych troche je uchyliłem i otworzyłem oudowe. ale tylko ograniczylo bo juz nie ma przy starcie. co do tego hiren boot cd nigdzie niemoe znaleść do ściągnięcia ,
wciaz walcze z dzwiękiem, :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
xestra Poziom 8

|
22 Mar 2010 18:28 Re: nietypowe zachowanie komputera z vistą! |
|
|
|
po pierwsze primo ultimo jest coś takiego jak Google jeśli chodzi o hirena po drugie primo ultimo tu masz HIREN BOOT CD link http://www.hirensbootcd.net/download.html 180M wazy(dlaczego hiren , bo działa pod dosem gdzie sprzęt raczej nie pracuje na pełnej mocy i wydaje mi sie, że testy pod DOS sa bardziej wiarygodniejsze niz w windzie po trzecie primo ultimo :), mówiłeś, ze mostek Ci się grzeje, a co z innymi elementami. Pamięć, procesor?
Jak ci sie uda jakos inaczej sprawdzic pamiec i sie okaze ze to nie jest wina pamieci to chyba bedziesz musial kogos innego poprosic o pomoc lub podac wiecej szczegolow, bo byc moze czegos nam nie powieidziales i mozemy sie jedynie domyslac przyczyn zwieszania sie kompa. Przyczym moim zdaniem moze byc wiele, jak wspominalem pamiec, moze jakis kondensator spuchl ci na plycie, kurz, jak ktos wyzej mowil zle przylozony radiator, zasilacz to chyba w ostatecznosci ale nie wykluczone, jednak ja stawialbym na stery i na pamiec.
|
|
| Back to top |
|
 |