FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Transformator spawalniczy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Transformator spawalniczy
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 13:06   

Transformator spawalniczy

Witam.

Zajmuję się właśnie modelowaniem transformatora spawalniczego jednofazowego, rdzeń tego trafo ma 3 kolumny na 1 uzwojenie pierwotne, na 2 wtórne a na 3 tej środkowej jest bocznik magnetyczny regulujący wielkość szczeliny powietrznej a co za tym idzie prądu spawania.

Potrzebuje mieć właśnie wymiary takiego rdzenia, żebym go mógł zamodelować. To najważniejsze.

I moje pytania: 1. skoro trafo pracuje w stanie zwarcia mogę pominąć gałąź poprzeczna schematu zastępczego?
2. jak uzależnić indukcyjność rozproszenia od wielkości szczeliny chodzi mi o matematyczny wzór?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Mar 2010 13:06   

Back to top

janekwzk
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 21 Mar 2010 22:58   

Re: Transformator spawalniczy

Witam.Jeśli możesz to wyślij foto tego trafa i tego schematu zastępczego to coś wymyślimy,jeszcze opisz dokładniej co zamierzasz z tego zrobić i czy przerabiałeś już taki temat bo ja wykonując lub naprawiając tego typu sprzęt nie zwracałem na to uwagi ale efekty w działaniu były świetne.Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2010 22:58   

Back to top

Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 22 Mar 2010 00:06   

Re: Transformator spawalniczy

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic882324.html#6219093 - p.16 regulaminu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Transformator spawalniczy
Page 1 of 1

Page generation time: 0.077 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed