| Author |
romek95 Poziom 7

|
20 Mar 2010 13:06 Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Witam.
Chciałbym rozdzielić sobie połączenie z neostradą na dwa komputery, nie chciałbym kupować routera bo nie mam na to funduszy, więc naszedł mi do głowy taki pomysł:
Kabel który idzie z gniastka telefonicznego w ścianie potraktować rozdzielaczem, tak żeby można było podłączyć drugi modem od Neostrady. Zaprezentuję to na "schemacie"
Tak to wygląda teraz:
[img]http://img682.imageshac
[img]http://img692.imageshac
Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
|
|
| Back to top |
|
 |
piterus99 Poziom 25

Joined: 24 Feb 2005 Posts: 6762 Location: Bolesławiec/Wrocław
|
20 Mar 2010 13:12 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Nie da się. Wcale nie jesteś pierwszy z tym pomysłem, co drugą stronę tego forum ktoś wpada na ten pomysł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 13:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romek95 Poziom 7

|
20 Mar 2010 13:15 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
A jeśli mogę wiedzieć to dlaczego się nie da? połączenie by zrywało czy co? przecież modem i telefon mogą pracować razem.
|
|
| Back to top |
|
 |
piterus99 Poziom 25

Joined: 24 Feb 2005 Posts: 6762 Location: Bolesławiec/Wrocław
|
20 Mar 2010 13:21 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Modem i drugi modem bedą pracować na tym samym paśmie więc..
telefon i telefon tez razem nie popracują(zakładając "próbowanie" dwóch różnych rozmów telefonicznych)
Raz łapałby synchro jeden modem, raz drugi.
|
|
| Back to top |
|
 |
kasiyoni Poziom 8

|
20 Mar 2010 13:22 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Tak samo jakbyś chciał jednocześnie z 2 telefonów na tym samym numerze dzwonić - niemożliwe . Jeśli nie masz kasy to po pisaniu w Google "router adsl" znalazłem taki prosty za 45zł "Encore ENDSL-AR4 - router ADSL " , zawsze się coś znajdzie choćby jakiś używany z allegro.
| piterus99 wrote: |
Raz łapałby synchro jeden modem, raz drugi. |
Albo żaden by nie złapał synchronizacji
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 13:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
majkos Poziom 11

|
20 Mar 2010 13:24 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Potwierdzam-do rozdzielenia Neo potrzebny jest router z modemem ADSL. Poszukaj w sklepach i na allegro, ale polecam tylko sprawdzony i firmowy sprzęt, bo najtańsze routery lubią się wieszać i napsuć nerwów.
|
|
| Back to top |
|
 |
romek95 Poziom 7

|
20 Mar 2010 13:36 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Hmm, no chyba jednak router to najlepsze rozwiązanie.
Korzystając z okazji to mam kolejne pytanie, a po co zakładać kolejny temat, więc przejdę do rzeczy.
Mam dwa laptopy jeden Fujitsu Siemens jakiś tam (nie ważne), a drugi Acer Aspire 5530, utworzyłem między nimi połączenie wifi ad-hoc i z laptopa Siemens udostępniałem Neostradę i ustawiłem IP na 192.168.0.1
Na drugim kompie z Win 7 (pierwszy to XP) ustawiłem IP na 192.168.0.2 bramę domyślną i serwer DNS na 192.168.0.1 (ip pierwszego kompa).
Sieć bezprzewodową nazwałem aaa , nie ustawiałem żadnych zabezpieczeń itp. No i jak tak ustawiłem to internet na win 7 działał, ale tylko do czasu wyłączenia pierwszego laptopa, potem musiałem zakładać nową sieć i wszystko śmigało. nie było mnie w domu kilka dni (wycieczka), teraz wrociłem i chcę jeszcze raz stworzyć sieć, ale laptop 1 (siemens) nie chce się połączyć z żadną siecią, ani z tą założoną u siebie ani z tą założoną na drugim kompie, tzn łączy, ale jest napisane brak połączenia (ach uroki dzieła Microsoftu) . No i utrudnia mi to bo muszę łączyć komputery przez lan, który ciągnie się przez pół domu i utrudnia rodzinie życie. Jakbym mógł to bym poprostu zrobił formata i problem by się naprawił (może), ale to nie mój komputer tylko Matki, a ona napewno nie zrozumie mojego problemu, a nie chcę jej nic gadać poprostu chciałbym żebu było tak jak kilka dni temu, skanowałem komputer i antywir nic nie wykrył (Avira Antyvir). Już nie mam siły do tego, a tak bardzo chciałbym mieć internet "bezprzewodowy" na moim komputerze. przepraszam że tak namieszałem, ale nie wiedziałem jak to wszystko opisać. Mam nadzieję, że ktoś się tu na tym zna i mi pomoże :).
|
|
| Back to top |
|
 |
majkos Poziom 11

|
20 Mar 2010 13:51 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Usuń połączenia ad-hoc i stwórz ponownie. Konfigurację bramy domyślnej, DNS, itp zostaw na ustawieniach automatycznych-po prostu klikasz prawym przyciskiem na połączeniu/właściwości/zakładka udostępnianie i tam zaznaczasz ptaszka. Przy dobrze skonfigurowanym ad-hoc musi działać też udostępnianie neta.
|
|
| Back to top |
|
 |
romek95 Poziom 7

|
20 Mar 2010 14:11 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
No chodzi o to, że połączenie cały czas jest udostępnione, a połączenia co chwilę usuwam i tworzę nowe (połączenia-sieci bezprzewodowe). ale komputer z xp ma cały czas brak połączenia :/. Zapora jest oczywiście wyłączona. A jako ciekawostkę dodam, że połączenia wifi na laptopie 1 nawet nie da się wyłączyć, chyba tylko format pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
majkos Poziom 11

|
20 Mar 2010 14:37 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
A jak konfigurujesz sieć ad-hoc-przez pendrive zrobiony w kreatorze? Polecam jednak założyć hasło chociaż z WEP i spróbować raz jeszcze. Na xp masz żółty wykrzyknik i ograniczenie łączności?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2010 14:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romek95 Poziom 7

|
22 Mar 2010 10:14 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
To nie jest ograniczenie łączności tylko brak połączenia, poprostu laptop z XP nie chce się łączyć, ani na IP przypisanym przeze mnie (192.168.0.1), ani na automatycznym. Już naprawdę nie mam siły do tego.
|
|
| Back to top |
|
 |
majkos Poziom 11

|
22 Mar 2010 13:24 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
A stery tylko systemowe, czy wgrywałeś inne do swojej karty sieciowej WLAN? Ja miałem problemy z zestawieniem ad-hoc jak dodatkowo miałem wgrane stery intela z programem, który zastępował systemową ikonkę w zasobniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
romek95 Poziom 7

|
22 Mar 2010 19:54 Re: Dziwny pomysł na rozdzielenie Neostrady |
|
|
|
Stery są w 100% zgodne z windowsem xp i nie mam żadnych dodatkowych programów do wifi.
|
|
| Back to top |
|
 |