Pa5iK Poziom 2

|
22 Mar 2010 00:59 Acer Aspire 9500 uszkodzony Bios |
|
|
|
Witam.
Problem dotyczy laptopa Acer Aspire 9500. W zwiazku z haslem na bios i brakiem mozliwosci zmiany kolejnosci bootowania, a w konsekewncji reinstalacji systemu, postanowilem to haslo usunac. Poczatkowo probowale programow, ktore mialy na celu odczytanie tego hasla, nastepnie probowalem hasel backdoorowych. Nic nie pomagalo, nawet zwieranie jumpera, ktorego znalazlem w instrukcji serwisowej. Ostatecznie postanowilem uzyc programu Cmospwd. Program rozpakowalem, umiescilem na C:\ i odpalilem z cmd haslem cmospwd /k. Po tym komputerek mi sie juz nie uruchomil. Ekran jest czarny, laptop odpala ale nic poza tym. Po przejrzeniu setek stron w internecie, znalazlem z pozoru proste rozwiazanie problemu. Okazuje sie ze w tym laptopie mozna probowac przywrocic bios wgrywajac go odpowiednio na pen-drive'a (odpowiednio dla kazdego modelu i pliku w jakim zapisany jest bios). Odlaczamy baterie, zasilanie. Podlaczamy pena, wciskamy kombinacje "Fn+Esc" i trzymamy caly czas. Nastepnie podlaczamy zasilanie i trzymajac nadal wcisniete klawisze wlaczamy lapka. Trzymamy kolejnych 30 sekund az dioda na penie zacznie mrugac, co w domysle ma oznaczac odczyt z pamieci flash. Tu pojawia sie problem, dioda miga raz, systematycznie co kilkadziesiat sekund i na tym koniec. Z instrukcji dowiedzialem sie ze laptop po zakonczeniu operacji powinien sie sam zrestartowac i dzialac poprawnie. Niestety ten moment nigdy nie nastepuje. Pytanie moje brzmi, czy ktos moze spotkal sie juz z takim przypadkiem i wie co moge zrobic by naprawic komputer? Czy moglbym jakos wgrac ponownie biosa nie wymieniajac calej plyty glownej, badz kosci samej? I jesli opcja odzyskiwania z pendrive'a jets mozliwa, to czy moze zle jakos go skonfigurowalem? Badz moze powinienem stworzyc cos na wzor dysku startowego systemu i zapisac uruchamianie aplikacji update'ujacej bios? Naprawde, brak mi juz pomyslow, a bardzo zalezy mi na naprawie tego laptopa.
|
|