FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nie wyłączajcie świateł w sobotę! Akcja Earth Hour

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Nie wyłączajcie świateł w sobotę! Akcja Earth Hour
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2010 10:39   

W sobotę między godziną 20.30 a 21.30 po raz kolejny rozpocznie się społeczna akcja pod tytułem "Godzina dla Ziemi" zainicjowana przez WWF, która jest zaniepokojona zmianami klimatu spowodowanymi emisją gazów cieplarnianych.

Akcja polega na wyłączaniu świateł w różnych miejscach na Ziemi na jedną godzinę, do całej aukcji wciągane są poszczególne prywatne osoby. Wyłączane będą różne place, piramidy, paryska wieża, Akropol, reklamy w Las Vegas. Do akcji przyłączają się popularni artyści i sportowcy, czy mają jakiś wybór?

W mediach jesteśmy bombardowani informacjami jakoby takie wyłączenie pozwalało chociaż w najmniejszym stopniu zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Jest to kompletna nieprawda. Elektrownie cały czas muszą utrzymywać rezerwę produkowanego prądu. W ciągu godziny nie wygaszą swoich bloków, aby później na nowo je uruchamiać - koszt takiej operacji jest ogromny i dopiero wtedy nasze środowisko otrzymałoby ogromną dawkę gazów cieplarnianych. Elektrownie nawet nie zmniejszą produkcji prądu, spadek zużycia prądu przez godzinę nie zrobi na nich żadnego wrażenia.

Jeżeli chcesz się przysłużyć środowisku - używaj urządzeń i źródeł światła najbardziej ekonomicznych czyli oszczędzaj energię cały czas. Wtedy nie będzie konieczności zwiększania mocy istniejących bloków elektrowni i dobudowywania kolejnych. Dobrze, że istnieje akcja przypominająca o zmniejszeniu zużycia prądu. Ale wciąganie do tego poszczególnych mieszkańców a tym bardziej oszukiwanie ich, że przez tą godzinę mogą się w jakikolwiek sposób przysłużyć środowisku jest niewłaściwe. Później taka osoba zaśnie spokojnie i dalej będzie konsumowała prąd w nieskończoność - w końcu spełniła raz na rok swój obywatelski obowiązek.
Back to top

neoklata
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 25 Mar 2010 12:14   

Re: Nie wyłączajcie świateł w sobotę! Akcja Earth Hour

http://demotywatory.pl/1259835/Ale-Ty
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 12:14   

Back to top

lorak17
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 25 Mar 2010 14:20   

Każdy kto cokolwiek wie na temat funkcjonowania elektrowni wie, że taka akcja żadnych efektów nie daje. Nagły spadek zapotrzebowania odbiorców na energie jest wykorzystywany do np zasilania pomp i magazynowania energii. Żadna elektrownia nie wyłączy turbiny nie wyłączy pieca itp na 1h. Taka akcja niesie za sobą tylko problemy w systemie bo np po godzince parę mln ludzi zapali sobie światełko i przeciąży sieć. Ekolodzy więcej zdrowego rozsądku i myślenia.
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 25 Mar 2010 14:32   

Koledzy wydaje mi się że większość ludzi zdaje sobie sprawę że "ludzka" technologia nie zna żadnej "technologi" która potrafiła by gromadzić taką moc. Powiem więcej my nie potrafimy nawet zrobić należytego akumulatora do samochodów - a obecne zajmują po kilkaset kilo i mają niezbyt wielką pojemność. Reasumując - jeszcze wiele wody w Wiśle musi upłynąć aby takie akcje przyniosły pożądany efekt.
Back to top

mczapski
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 25 Mar 2010 14:38   

A czy nie przyszło wam do głów, że ktoś testuje sposoby wpływania na społeczeństwa? Ot takie badania naukowe.
Back to top

Koolo
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 25 Mar 2010 15:05   

Mnie dziwi że w epoce zbędnych gadgetów np. "cyfrowa ramka do zdjęć"
tak słabo rozpowszechnione się np. urządzenia zasilane z fotoogniw. Przecież każda komórka mogła by mieć tylny dekiel z fotoogniwa albo laptop 15 calową klapę z baterią słoneczną ?
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 25 Mar 2010 15:09   

Wiesz te badania nad manipulacją są bardzo na czasie,więc może i faktycznie tak jest.
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 25 Mar 2010 15:10   

I stałbyś na słońcu z komórką wycelowaną w niebo? Takie patenty były za czasów 3310 i żaden się nie przyjął.
Back to top

pandy
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 25 Mar 2010 16:10   

Koolo wrote:
Mnie dziwi że w epoce zbędnych gadgetów np. "cyfrowa ramka do zdjęć"
tak słabo rozpowszechnione się np. urządzenia zasilane z fotoogniw. Przecież każda komórka mogła by mieć tylny dekiel z fotoogniwa albo laptop 15 calową klapę z baterią słoneczną ?

Napisz ile energii i chemii trzeba zużyć by wyprodukować fotoogniwa - potem pomyśl o środowisku... to dokładnie jak z ta akcja... jednostronne patrzenie na problem, bez wiedzy skutkuje właśnie takimi durnymi pomysłami jak ten z wyłączaniem prądu...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 16:10   

Back to top

Svavo
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 25 Mar 2010 16:47   

lorak17 wrote:
...Nagły spadek zapotrzebowania odbiorców na energie jest wykorzystywany do np zasilania pomp i magazynowania energii...

W jaki sposób magazynuje się energię w systemie energetycznym w takim przypadku?
Back to top

lysy1980
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 25 Mar 2010 16:58   

W przypadku elektrowni wodnych magazynujesz energię w postaci wody przepompowując ją do zbiornika, w przypadku zapotrzebowania na większą produkcję energii, woda zmagazynowana zasila dodatkowo generatory.

Tak wygląda zbiornik w elektrowni Porąbka-Żar
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Elektrownia_Por%C4%85bka-%C5%BBar.jpg

Widok z nieba
Back to top

Svavo
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 25 Mar 2010 17:06   

Tak jest w elektrowniach szczytowo-pompowych. W Żarnowcu jest podobna elektrownia (a od jakiegoś czasu są atrakcje dla turystów przy zbiorniku górnym ;)).
W pytaniu bardziej chodziło mi o konwencjonalne elektrownie. Jak tam można magazynować energię? Wydaje mi się, że po prostu zmniejsza się obciążenie generatora przez co maleje zużycie paliwa zasilającego taki generator.
Back to top

mreq
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 25 Mar 2010 19:46   

Globalne ocieplenie to BZDURA
Polecam obejrzeć film "the great global warming swindle" tam jest wyjaśnione skąd się ta teoria wzięła i do czego posłużyła.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 19:46   

Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 25 Mar 2010 19:59   

A mnie nie boli wyłączyć światło kiedy nie używam, wyłączyć telewizor na noc żeby nie świecił mi diodą standby, nie boli mnie jak metal oddam na skup, śmieci organiczne na kompost do ogródka, butelki do odpowiednich pojemników. Może globalne ocieplenie to bzdura ale ja kiedyś sobie wyobrażałem przyszłość jako zgoda nowoczesnej technologii z naturą. Teraz to zaczyna się rozwijać a większości i tak źle. Skoro ta akcja mija się z celem to dobrze że o tym mówicie, jednak zgaszenie światła gdy nie jest używane to jednak plus do portfela (100 zł ma +=] ) i sądzę że dla środowiska to może też lekko pomoże.
Back to top

lorak17
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 25 Mar 2010 20:51   

Svavo wrote:
Tak jest w elektrowniach szczytowo-pompowych. W Żarnowcu jest podobna elektrownia (a od jakiegoś czasu są atrakcje dla turystów przy zbiorniku górnym ;)).
W pytaniu bardziej chodziło mi o konwencjonalne elektrownie. Jak tam można magazynować energię? Wydaje mi się, że po prostu zmniejsza się obciążenie generatora przez co maleje zużycie paliwa zasilającego taki generator.

W Polsce jak wiadomo energie produkuje się spalając paliwa kopalne, uruchomienie i wygaszenie pieca parę godzin jednak trwa. W takim przypadku, trzeba by zmniejszać ilość przegrzanej pary. Co oczywiście nie jest od tak łatwe do zrobienia, po prostu puszcza się część pary "boczkiem" pomijając turbinę. Na szczęście w Polskim systemie to rzadkie zjawisko bo system pracuje na granicy wydajności, stąd potrzeba budowy nowych elektrowni.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 25 Mar 2010 21:01   

Znowu ekologia ;) Aż się wypowiem.
Nie lubię tego gadania o ekologii. Ja osobiście pewnie nie wyłączę żadnego światła, bo zapomnę o całej akcji. Jak przedmówcy powiedzieli to jest tylko manipulacja ludźmi skoro uda im się przyciągnąć jak najwięcej ludzi to potem każda akcja z przydomkiem "ekologia" będzie lepiej nagłośniona i bardziej medialna. I o to chodzi w tym wszystkim światem rządzą pieniądze i moda na ekologię.

Dla środowiska może to pomóc, bo jak wyłączymy świetlówki to może mniej się spali i będzie mniej zanieczyszczeń, ale na tym się moje plusy kończą ;)

Mnie nurtuje jedna kwestia przecież ekologia powinna działać dla dobra człowieka, a nie stawiać na pierwszym miejscu dobro fauny i flory. Bardziej widział bym akcję typu dzień bez samochodu czy bez komputera ;) Wtedy przynajmniej w dużym mieście będzie czym oddychać.
Pozdrawiam
Back to top

basstec
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 25 Mar 2010 22:17   

Ktos, kto sie nazywa ekologiem powinien miec ustawowy zakaz posiadania samochodu, telefonu, przylacze w domu z 6A na glownym zabezpieczeniu zeby nie uzywac grzejnikow, suszarek czy piekarnikow...
Najlepiej stworzyc im male wioski poza miastami zeby zyli sobie jak amisze, w zgodzie z natura :)
Back to top

isiek78
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 25 Mar 2010 22:45   

Ostatnio koncerny samochodowe, organizacje oraz rząd Japoński zapowiedzieli przyśpieszenie prac nad wprowadzeniem samochodów elektrycznych, jeśli wprowadzą takie auta do produkcji to koncerny naftowe klękną. Taka odpowiedź na temat Japończyków dla zachodu na temat wadliwych pedałów gazu.
Back to top

stefan1943
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 25 Mar 2010 22:54   

Hehe w Mysłowicach woj. Śląskie dawno już zaczęli tę kampanie poprzez wyłączenie świateł na ulicach ;d
Mysłowice Przyjazne Ekologi
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 26 Mar 2010 01:00   

Ale ja nie lubię wciskania ludziom eko-kitu.
Oczywistym jest, że bilans energetyczny musi się zgadzać, więc wraz ze spadkiem obciążenia sieci trzeba odpowiednio mniej mocy dostarczać do generatora aby utrzymać stałą częstotliwość i napięcie wyjściowe.
I oczywiste jest, że zawsze lepiej jest zużyć mniej niż więcej paliwa.
Ale żeby od razu wciskać kit o ekologii, dwutlenku węgla, ociepleniu i końcu świata? Za takie herezje powinni na stosach palić, jak za starego dobrego średniowiecza.
Sposobem na redukcję obciążenia sieci i ilości zużywanego paliwa jest zmniejszenie zużycia mocy tam, gdzie jest ono największe i najmniej potrzebne. A do takich należą: w pierwszej kolejności nikomu niepotrzebne, za to skutecznie wkurzające reklamy i trochę za mocne i przez pewien czas niepotrzebne oświetlenie ulic. Na ten czas bez wahania można przynajmniej zmniejszyć moc oświetlenia, bo nikt nie powiedział, że w nocy ma być jasno jak w dzień.
W domach nikt nie każe, aby komputer i telewizor pracowały cały dzień. A zostawianie włączonego światła w pustych pomieszczeniach jest zwykłym marnotrawstwem.
A WWF, Greenpeace i inne eko-fanatyczne organizacje robiące za pieniądze ludziom wodę z mózgów trzeba zlikwidować i zakazać w podobny sposób, jak faszystów. Tak profilaktycznie :)
Back to top

VSS
Poziom 17
Poziom 17

Post#21 26 Mar 2010 09:07   

precz z eko terrorem. to jest moja żarówka, mój prąd i będę nim świecił ile chcę. nikt nie będzie mną sterował
Back to top

suse1
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 26 Mar 2010 09:42   

A ja uruchomię wszystkie bajery jakie mam w mieszkaniu i dodatkowo sklecę wielką buzuwę w wannie niech się licznik kręci.
Elektrownie zarobią chopy ze ślunska będą fedrować czorny wungiel i wszyscy będą happy.
W ten sposób będę wspierał polską gospodarkę.
Potem nakopę pierwszemu napotkanemu ekologicznemu oszołomowi rozbiorę go do golasa i wypędzę do lasu żeby tam wcinał jagody i inny badziew spał pod liściami i jeszcze będę go pilnował żeby przypadkiem jakiego zająca nie zeżarł bo to przecież też żyjątko które żyje zgodnie z naturą.
Na pewno najbardziej aktywni w akcji gaszenia światła będą gwiazdy show biznesu tłumacząc że to dobre dla ziemi po czym wsiądą do swoich wypasionych fur z wielo litrowymi silnikami palącymi wiadro ropy na setkę i popędzą rozjeżdżając po drodze żaby dżdżownice i emerytów żeby jak najszybciej dotrzeć na disco z megawatami dźwięku i światła.
A tak swoją drogą jeśli dwutlenek węgla jest gazem cieplarnianym bo nie przepuszcza promieniowania podczerwonego odbitego od ziemi i w ten sposób powoduje wzrost temperatury to jak jest z promieniowaniem docierającym do ziemi? Czy to działa w jednym kierunku?
Pisząc zrezygnowałem z interpunkcji bo wygenerowanie znaków interpunkcyjnych powoduje wzrost zapotrzebowania na energię.
Nara.
Back to top

jamajkaPL
Poziom 14
Poziom 14

Post#23 26 Mar 2010 11:11   

Biedni "cywilizowani" ludzi. Nikt wam nie karze wylaczac swiatla na godzine!
Ale jak juz jakis kolega wczesniej pisal, dobrze jest ja w rozsadny sposob oszczedzac i kontrolowac. Wazne jest tez, zeby wiedziec co robic z elektronicznymi smieciami.

Bardzo jestem za wprowadzeniem dnia bez samochodu, dla mnie to moglby byc nawet tydzien lub miesiac. (Mieszkam w woj. slaskim:/)
A jakby tak jeszcze Hute Katowice chociaz na tydzien wylaczyli, hohoho, szalenstwo....
Back to top

timo66
Poziom 17
Poziom 17

Post#24 26 Mar 2010 14:04   

Lol , bo inni wyłączą wiatraki na 1h , a w polsce no ... będą patrzeć co by tu włączyć by się koks nie marnował :D

Jak już nie jeden pisał to akcja ściema w zeszły roku też już to było transmitowane w TV , i jak odłączali kolejne miasta to spadek poboru energii był na poziomie pojedynczych % i też to nie było że wszyscy na hura , tylko tak że jak jedno miasto skończyło akcje to inne zaczynało. Tylko że to jest już jazda beż trzymanki i nadmiar energii zawsze jest "wyłączany" przy elektrowniach niekonwencjonalnych typu wiatrak czy turbina wodna, są tam mechanizmy pozwalające wyłączyć urządzenie.

ps: część ludzi jest uprzedzona do eko-weśniaków i po prostu zawsze będzie mieć zdanie na nie. Sam nie lubie tych oszołomów bo to idzie tylko o jeich kasę - to co niby się zaoszczędzi leci do ich kapsy. Też mi polityka ludziom wciskać kit ekologiczny by pchać gospodarkę do przodu :|
Back to top

El_liero
Poziom 20
Poziom 20

Post#25 26 Mar 2010 14:39   

VSS wrote:
precz z eko terrorem. to jest moja żarówka, mój prąd i będę nim świecił ile chcę. nikt nie będzie mną sterował

a za parędziesiąt lat twój dorosły wnuk wypowie te same zdanie, wtem zaświeci słońce i go zabije, bo nie będzie np: ozonu.

Ale żarówkę swoją będzie miał nadal. To jest plus, racja.
Puknij się...
Wszyscy którzy są na tzw. nie... Szczerze polecam puknąć się!

Dodano po 12 [minuty]:

Teraz zauważyłem:
Quote:

Co ty masz zasoby w głowie, że namawiasz całe forum do niebrania udziału w tym i żeby niszczyli srodowisko.

I tak na uboczu ta akcja ma za zadania przypomnienie ludziom, że trzeba oszczędzać energię. Ta godzina ma zmienić ich zachowanie i pogląd. Ale sama w sobie nie pomoże fizycznie, bo elektrownie będą pracować.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#26 26 Mar 2010 15:46   

>>El_liero
Na jaki pogląd? Wbiłeś się w dyskusję i gadasz od rzeczy. I sam się puknij, jeśli łaskawie możesz. Anty-akcja na forum bardzo mi się podoba. Przedstawienie problemu zużycia energii z jednej strony nie ma sensu, bombardowanie informacjami o tym jakie to szkodliwe jest wytwarzać energię elektryczną. Dlatego temat bardzo dobrze, że powstał. Trzeba jak najwięcej mówić o drugiej stronie i kulisach całej akcji. Nie można dać sobą manipulować, jak dla mnie takie właśnie postępowanie jest bardziej szkodliwe niż setki elektrowni które produkują tony CO2. Swoją drogą CO2 ma niewiele wspólnego z ociepleniem klimatu (osoby interesujące się tematem, a nie "z przypadku" wiedzą o co chodzi).
Pozdrawiam

P.S. Zapalę dodatkową żarówkę. ;)
Back to top

gaspaccio
Poziom 13
Poziom 13

Post#27 26 Mar 2010 16:07   

Jeżeli nawet uda nam się coś zaoszczędzić w Europie przez godzinę to i tak dwa średniej wielkości miasta w Chinach zniweczą nasz wysiłek w ciągu 30 minut.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2010 16:07   

Back to top

saimon79
Poziom 13
Poziom 13

Post#28 26 Mar 2010 16:08   

stefan1943 wrote:
Hehe w Mysłowicach woj. Śląskie dawno już zaczęli tę kampanie poprzez wyłączenie świateł na ulicach ;d
Mysłowice Przyjazne Ekologi

Mogę jedynie potwierdzić :sm37:
Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#29 26 Mar 2010 16:09   

isiek78 wrote:
Ostatnio koncerny samochodowe, organizacje oraz rząd Japoński zapowiedzieli przyśpieszenie prac nad wprowadzeniem samochodów elektrycznych, jeśli wprowadzą takie auta do produkcji to koncerny naftowe klękną. Taka odpowiedź na temat Japończyków dla zachodu na temat wadliwych pedałów gazu.

Na to czekamy już od dawna , zmniejszenie zapotrzebowania na ropę może przynieść spore zawirowania finansowe , ale według mnie odetnie od funduszy terrorystów , zmusi koncerny do do szukania oszczędności u siebie zamiast dodatkowej kasy od klientów . Poprawi się może w końcu jakość powietrza w dużych aglomeracjach i zmniejszy się hałas (ciekawe że ekolodzy tak rzadko hałasem się zajmują) .
Czekam na nowe auto w cenie do 40 tys. z zasięgiem 200 km i komfortem średniej klasy benzyniaka :D
Back to top

raceman
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 26 Mar 2010 16:34   

Takie akcje to tylko działają na prostych ludzi bez pojęcia o technice.Te ekoochołomy nigdy tego nie zrozumieją,.Co głupsi się złapią.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Nie wyłączajcie świateł w sobotę! Akcja Earth Hour
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Google Earth dostępne w wersji przeglądarkowej (7)
Nowy odtwarzacz Popcorn Hour C-200 (6)

Page generation time: 0.169 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed