| Author |
Tlalocc Poziom 3

|
01 Jun 2010 11:30 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Od niedawna jestem na forum (jak widać) i nie bardzo wiedziałem jak się zwracać.Dzięki wielkie za wymiary jak znajdę trochę czasu to chyba coś zmontuje w oparciu i Twoje.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Y-Traxx Poziom 10

|
24 Jun 2010 20:31 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
powiedz mi drogi przyjacielu gdzie można załątwić takie płytki pod terminale ??
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
24 Jun 2010 21:45 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Płytki są wykonane według mojego projektu. Zrobili mi je koledzy(z innego wydziału) w zakładzie, w którym pracuję. Jest z tym duży problem, program na laser pisze jeden kolega, ktoś inny obsługuje prasę laserową, jeszcze od innego znajomego muszę wyprosić kawałem blachy nierdzewnej, dalej inny gość mi to szlifował po wycięciu, żeby jeszcze inny mi ją w końcu wypiaskował tak, aby nie różniła się od terminali z Polinka :) Męka normalnie. Masa chodzenia, proszenia się i załatwiania. Poza tym, ci koledzy mają nad sobą nadzór, a takich chętnych na różne fuchy jest masa :) Nie wspomnę tutaj jeszcze o podstawach pod kolumny, kolcach, nakrętkach na nie i podkładkach :)
Dzisiaj odstawiłem do sezonowania przed fornirowaniem bliźniaczą konstrukcję. Zmieni się tylko fornir, nie będzie czarnych obramówek i minimalnie zmienią się wymiary. Mniej więcej od miesiąca krążę wokół tych kolegów, ale chyba prędko się nie doczekam na te elementy :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Y-Traxx Poziom 10

|
26 Jun 2010 03:23 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
ciekawe czy można cos takiego zakupić gdzies na allegro. potrzebował bym takich do moich PMS na seasach. Narazie zrobiłem drewniany element pod terminale ale jest wielki niedosyt... dziękuje za odpowiedz:)
|
|
| Back to top |
|
 |
bart1986 Poziom 16

|
26 Jun 2010 14:17 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
znam osoby które mogą takie coś wyciąć i wypalić napis laserem ale piaskowanie musiał byś sam zrobić mogę popytać ile to by kosztowało i czy nie wystawił by ci na allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Y-Traxx Poziom 10

|
27 Jun 2010 14:27 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
narazie jeśli możesz zapytałbyś się o cenę
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2010 14:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KKacper113 Poziom 4

|
03 Jul 2010 18:02 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
witam też mam zamiar zrobić sobie takie dwie i pół drogi lecz mam problem z skrzynkami br mianowicie ja chciałby mniej wiecej coś takiego jak na rysunku
czy to będzie dobrze grać czy do bani jak myślicie a jak nie to doradźcie jakieś inne rozwiązanie .....głównie chodzi o to ze ma być wązka ponieważ będzie wisieć na ścianie .... pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
03 Jul 2010 22:17 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Możesz zapomnieć o takiej konstrukcji. Po pierwsze skrzynia musi mieć około 40l brutto pojemności wewnątrz, po drugie jak chcesz zmieścić 16cm tunel w tak wąskiej skrzyni? Dochodzi jeszcze odległość tunelu od tylnej ścianki na wymiar otworu wewnętrznego tunelu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2010 22:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KKacper113 Poziom 4

|
04 Jul 2010 09:57 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź .....a napisz mi jeszcze ile tak mniej więcej powinna wynosić odległość tunelu br od tylnej ścianki a np tego tunelu nie dało by rady zrobić z boku kolumny wiadomo powiększył bym ją do tych 40 litrów .... czy tunel musi być w tej samej linii co przetworniki ...a może da rade np dwa br tylko o np. większej średnicy a krótsze ....pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bart1986 Poziom 16

|
04 Jul 2010 20:16 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Czy można 2 br zamiast 1 to zależy od przetwornika ale zawsze można coś wykombinować br może być np z tyłu a czy z boku może być nie jestem pewien ale myślę że tak
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
KKacper113 Poziom 4

|
05 Jul 2010 00:10 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Dzięki koledzy życie mi uratowaliście ....... a powiedzcie mi jescze ile powinna mieć komora to tych 2 AWX-ów czy to 40 l starczy czy może 52l tak jak jest w orginale...pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
05 Jul 2010 08:09 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Zrób tak jak jest w oryginale, czyli około 40l brutto. Nie wiem skąd Ci się wzięło to 52l?
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
11 Jul 2010 20:50 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Nie będę zaśmiecał forum nowym wątkiem, bo konstrukcja którą pokazuję, jest nieco zmodyfikowaną wersją tej z tego wątku.
Zmieniły się minimalnie rozmiary, płytka pod terminale, fornir(bloodwood) i ogólna koncepcja fornirowania.
Może komuś się spodoba:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2010 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tlalocc Poziom 3

|
12 Jul 2010 19:23 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Świetna modyfikacja wyglądają jak kolumny za powyżej 10 tys
Mam małe pytanie gdyż jestem w trakcie robienia podobnej konstrukcji. Jak kolumny zostały wygłuszone tzn. czy wszystkie ścianki są obłożone matą z filcem?
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
12 Jul 2010 19:40 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Tak, całość jest wyłożona matą i filcem.
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
02 Oct 2010 18:27 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Skoro w tym temacie pojawiła się większość moich konstrukcji, dodam też klona moich 2way, tylko że w OZ i na przetwornikach Scana z AkustyKowej konstrukcji CCM:
|
|
| Back to top |
|
 |
karol22m Poziom 11

|
03 Oct 2010 19:28 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Następna piękna konstrukcja.
Opisz jak robiłeś te czarne paski pomiędzy fornirem jak możesz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
03 Oct 2010 20:12 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Wykonanie jest raczej proste w założeniach, ale strasznie pracochłonne i żmudne. Paski forniru(w tym przypadku szer. 5cm), kleimy z dylatacją pomiędzy nimi około 1,5-2mm. Potem należy okleić pasy forniru tak, aby wolne zostały tylko przestrzenie na te paski. Za pomocą szpachelki lub(tak lepiej) jakiegoś kawałka plastikowej, gjętkiej płytki nakładamy szpachlę hebanową. Taśmę klejącą ściągamy od razu po nałożeniu szpachli. Po wyschnięciu(około 2-3godz.) szlifujemy do równości z fornirem. Niestety taki zabieg trzeba wykonać przynajmniej dwa razy. Szpachla schnąc, zapada się i przy szlifie powstają małe wyrwy.
|
|
| Back to top |
|
 |
womperm Poziom 11

|
25 Oct 2010 18:28 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Widziałem taką konstrukcje na diyaudio.
Prezentują się znakomicie jak z wysokiej półki >1800.
Dużo ta konstrukcja pracy musiała Cię kosztować, doceniam to.
|
|
| Back to top |
|
 |
bingant Poziom 9

|
09 Dec 2011 19:09 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Nie zakładam nowego tematu, tylko pokażę kilka zdjęć tutaj. Wszak to nie gotowa kolumna, a tylko same obudowy. Klimaty Sonus Faber "Amati Futura"
Źle zamieszczone zdjęcia proszę to poprawić, regulamin wewnętrzny pkt. 2
(joy_pl)
|
|
| Back to top |
|
 |
kumen Poziom 1

|
26 Dec 2011 13:18 Re: Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX |
|
|
|
Kolego chciałbym skopiować twój poprzedni projekt na stx`ach. Dodam, że jestem prawie zielony jeżeli chodzi o budowę kolumn i jedyne co mogę zrobić to wykonać coś dokładnie według projektu. Czy mógłbyś podać odległości pomiędzy środkami poszczególnych otworów w płycie czołowej i czy wszystkie przegrody mają otwory również ta która oddziela głośnik wysokotonowy? Według opisu na stronie stx dwie przegrody są skośne i bez otworów żeby wyeliminować zjawisko fali stojącej a w Twoim opisie znalazłem info że przegrody są równoległe. A może masz rysunek z wymiarami który mógłbyś udostępnić? Byłbym bardzo wdzięczny za każdy rodzaj pomocy.
Twój ostatni projekt normalnie powala na kolana. Może kiedyś będę w stanie wykonać takie cudo. Jakiego drewna użyłeś?
|
|
| Back to top |
|
 |