Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Hasło w laptopie Sony vaio


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Hasło w laptopie Sony vaio Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostałe nośniki i napędy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Paweeel
Poziom 9
Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5
Paweeel
Poziom 9
Post#1 10 Sie 2004 17:23  Autor tematu   

Hasło w laptopie Sony vaio


mam problem jest haselko odrazu przy wlaczeniu laptopa i reset biosu nie pomaga ma ktos pomysl jak sie pozbyc tego problemu?? z gory dzieki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elbob
Poziom 32
Miasto: Podkarpacie
Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1448
Pomógł: 204
Ocena postów: 25
elbob
Poziom 32
Post#2 10 Sie 2004 22:33    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Witam.

Może tutaj coś znajdziesz?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=94717&highlight=

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweeel
Poziom 9
Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5
Paweeel
Poziom 9
Post#3 11 Sie 2004 09:13  Autor tematu   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


tam sa tylko opisane hasla do biosu niestety mi sie nawet bios nie laduje i odrazu chce haslo:(((

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#4 11 Sie 2004 14:44    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Paweeel :arrow: podaj jakieś konkrety, który VAIO ?
Model PCG- i co dalej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweeel
Poziom 9
Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5
Paweeel
Poziom 9
Post#5 11 Sie 2004 16:32  Autor tematu   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


model: PCG-572M
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#6 11 Sie 2004 17:08    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


PCG-572M nie ma takiego modelu, coś upuściłeś. Sprawdź dokładnie.
poszukaj tez na stronie vaio support http://www.css.ap.sony.com/VAIO/FAQ/CatFAQ NLS.asp?HmCat=VAIO%20Notebook

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tomasz22
Poziom 11
Dołączył: 30 Lip 2004
Posty: 28
Tomasz22
Poziom 11
Post#7 11 Sie 2004 20:28    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


zapewne hasło zapisane jest w którejs z pamięci Flash. (w najgorszym przypadku trzeba ja przeprogramować(przydatny obraz pamięci z innego egzemplarza takiego samego notbooka ale ze zmnym hasełkiem))

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#8 12 Sie 2004 09:31    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Hasło pamiętane jest w układzie, w którym jest firmware notebooka. Nie mylić z BIOS. Tak to zresztą określa sam Sony. Jest nawet do kupienia taki układ jednak w chorej cenie (około 100$). Tak jak już pisałem Paweeel :arrow: podaj dokładny typ, a wtedy można szukać w internecie i znaleźć

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Paweeel
Poziom 9
Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5
Paweeel
Poziom 9
Post#9 12 Sie 2004 11:32  Autor tematu   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


OK dzieki za pomoc firma SCS ze szczecina zdejmiemi to chaslo za 250zl tak ze nie bede juz kombinowal bardzo dzieki za pomoc myslalem ze jes moze jeszcze jakis sposob programowa poza tymi co znalazlem ale niestety chyba nie ma :( ok pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Paweeel
Poziom 9
Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5
Paweeel
Poziom 9
Post#10 12 Sie 2004 11:33  Autor tematu   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


przepraszam haslo mialo byc :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#11 12 Sie 2004 12:24    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


250 zł to dość dużo, no ale to Twoja decyzja. Poszukaj, czy nie ma kogoś, kto to zrobi taniej. Zaglądnij do serwisu Sony

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamdn
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Gdansk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 312
Pomógł: 24
adamdn
Poziom 18
Post#12 13 Sie 2004 13:02    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Jezeli haslo jest zalozone w biosie (nie mylic na biosa) to daj znac jakiej firmy masz bios a postaram sie pomoc od reki.

Pozdrawiam
adamdn

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gabik001
Poziom 36
Miasto: KORD/EPKK
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3731
Pomógł: 239
Ocena postów: 8
gabik001
Poziom 36
Post#13 18 Sie 2004 06:49    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


W zwiazku z tym mam pytanie: dlaczego tak sie dzieje, co jest tego powodem ze nie mozna uruchomic komputera tylko zaraz po wlaczeniu domaga sie hasla. Moj kolega ma ten sam problem i tez sie nakombinowalem i nic. Komputer ma od nowosci od ok. 3-ch lat. Fakt ze 4 miesiace temu instalowal nowego XP bo tamtego mu jakis paszkwil zwalil ale czy to jest powod? Chyba sie Sony w ten sposob nie zabespiecza przed piractwem. Dzieki za wyjasnienie. Pozdrawiam :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamdn
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Gdansk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 312
Pomógł: 24
adamdn
Poziom 18
Post#14 18 Sie 2004 09:43    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Najprawdopobobniej haslo jest zalozone na uruchamianie sie komputera (czyli jeszcze przed lub po zaladowaniu BIOSu) lub systemu (zanim zaladowany zostanie XP). Normalna sprawa - dodatkowe zabezpieczenie przed niepowolanym dostepem osob trzecich.

Sprawe powinien rozwiazac ten plik:

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pieron
Poziom 30
Miasto: Z Nienacka.... "-"
Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 1596
Pomógł: 122
Ocena postów: 5
Pieron
Poziom 30
Post#15 18 Sie 2004 11:53    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamdn
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Gdansk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 312
Pomógł: 24
adamdn
Poziom 18
Post#16 18 Sie 2004 15:23    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Pieron napisał:
co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.


Po pierwsze nie rozumiem o co chodzi.
Po drugie aby zdjac haslo, ktore jest zapisane w biosie (nie wazne czy zalozone jest na bios czy na uruchamianie systemu) wystarczy odpowiedni program ktory udostepnilem wyzej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#17 18 Sie 2004 21:02    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


adamdn napisał:
Pieron napisał:
co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.


Po pierwsze nie rozumiem o co chodzi.
Po drugie aby zdjac haslo, ktore jest zapisane w biosie (nie wazne czy zalozone jest na bios czy na uruchamianie systemu) wystarczy odpowiedni program ktory udostepnilem wyzej.

adamdn :arrow: Czy nie potrafisz przeczytać postów powyżej tylko się wymądrzasz. Paweeel wyraźnie napisał, że hasło dotyczy komputera Sony Vaio. Nie myśl, że program, który załączasz, już któryś raz z rzędu jest uniwerasalny. Wyraxnie zostało napisane, że to VAIO. Do tego sie Twój programik nie przyda

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamdn
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Gdansk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 312
Pomógł: 24
adamdn
Poziom 18
Post#18 18 Sie 2004 21:11    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Jakie wy macie problemy! Sony nie Sony to i tak to jest laptop. Jak myslisz ze nie pomoze ten program to zawsze mozna wyjac baterie albo przeprogramowac scalak z biosem (czyt. wgrac bios jeszcze raz pod programatorem - numeer ten udal sie w przypadku laptopa Medion).


A poza tym uwagi w stosunku do mojej osoby sa najwyrazniej nie na miejscu. Uzytkownik o ktorym mowa w poprzednim poscie zredagowal go w taki sposob ze nic z niego wywnioskowac nie mozna.

Pozdrawiam
adamdn

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Freddy
Poziom 42
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 10516
Pomógł: 562
Freddy
Poziom 42
Post#19 19 Sie 2004 08:21    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Widzisz adamdn. Chodzi o to, że od jakiegoś czasu wiele poważnych firm producentów stosuje inny sposób zapisu hasła w notebookach. Nie jest ono zapisywane w BIOSie i nie wystarczy wyjęcie baterii. Jest ono zapisywane w specjalnie do tego przeznaczonym układzie scalonym. Chodzi o to, aby maksymalnie utrudnić "użyteczność" sprzętu w razie kradzieży. Nie pomogą wię żadne programiki w stylu BIOS320, za który zresztą żadasz aż 3 punkty !

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamdn
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Gdansk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 312
Pomógł: 24
adamdn
Poziom 18
Post#20 19 Sie 2004 10:03    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Nie zadam kategorycznie 3 punktow - jezeli ktos nie chce to moze nie sciagac. Poza tym jako jeden z nielicznych nie zatailem nazwy pliku - wystarczy wpisac w google i sie znajdzie)

Wracajac do tematu. Scalak mozna wyjac i przeprogramowac (jak juz pisalem wyzej udal sie ten manewr w laptopie Medion). Z drugiej strony po co takie manewry producenta z tym haslem - przeciez jak to "zajmie sie" czyims laptopem to i tak z pewnoscia go odblokuje (chociazby za te 250zl) :D

Pozdrawiam
adamdn

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gabik001
Poziom 36
Miasto: KORD/EPKK
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3731
Pomógł: 239
Ocena postów: 8
gabik001
Poziom 36
Post#21 19 Sie 2004 21:11    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Dzieki za podpowiedzi. Ale w jaki sposob haslo samo sie uaktywnilo? Ciekawa sprawa, bo wczesnie bylo ok. :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pieron
Poziom 30
Miasto: Z Nienacka.... "-"
Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 1596
Pomógł: 122
Ocena postów: 5
Pieron
Poziom 30
Post#22 21 Sie 2004 07:20    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


wracajac do mojego poprzedniego postu

haslo wybiera sobie urzytkownik przy dzialajacym notebooku funkcje ta jest osiagalna po uruchomieniu windy i znajduje sie w startmenu ->wszystkie programy -> Sony Notebook Setup ->trzecia zakladka i tutaj tez mozna haslo to skasowac/zdeaktywowac

gabik001 napisał:
Dzieki za podpowiedzi. Ale w jaki sposob haslo samo się uaktywnilo? Ciekawa sprawa, bo wczesnie bylo ok. :)


haslo nie uaktywnilo sie napewno samo tylko cos sobie experynentowales i uruchomiles sam nie wiedzac w tym momencie o co sie rozchodzi.
jesli wiesz jakie to haslo i mozesz uruchomic win-a to wejdz do Sony Notebook Setup (jak opis wyzej) i skasuj go.. :idea: pieron

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gabik001
Poziom 36
Miasto: KORD/EPKK
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3731
Pomógł: 239
Ocena postów: 8
gabik001
Poziom 36
Post#23 21 Sie 2004 08:40    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


No tak tylko ze w moim pierwszym poscie napisalem ze to nie u mnie, ale mniejsza z tym . Fakt ze moze kumpel cos namieszal a teraz proboje odwrocic kota ogonem. No a propo tej zakladki "Sony Notebook setup " to napewno jej nie ma bo system jest nowy nie instalowany przez Sony. Kiedys byl oryginal, ale jak to niektorzy widza tylko komputer jako urzadenie powszechnego urzytku i nieuwazaja (a syfu pelno w necie) i zalatwil system tak ze nic sie niedalo z niego zrobic. No i popracowal sobie na nowym ok. 4 miechy i mu takie haselko wyskoczylo (moze przypadkiem se sam wlaczyl ,moze cos lapnal z netu niewiem a kumpel sie nie przyzna bo zawsze wszyscy winni tylko nie on) ; pozdrawiam :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gabik001
Poziom 36
Miasto: KORD/EPKK
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3731
Pomógł: 239
Ocena postów: 8
gabik001
Poziom 36
Post#24 27 Sty 2005 04:11    

Hasło w laptopie Sony vaio


Witam ponownie po pol roku...
W ktorej kosci mogloby byc zapisane to haslo? - chodzi o tych ktorzy z tym mieli do czynienia.
Komp to sony Vaio PCG-GR 390,
aha i dodam ze hdd jest w nim tez uwalony (moze to jest powod ze haslo wyszlo?)
Przyszlo mi ten komputer postawic...
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
c64club
Poziom 17
Miasto: Katowice
Dołączył: 04 Maj 2004
Posty: 320
Pomógł: 13
Ocena postów: 35
c64club
Poziom 17
Post#25 27 Sty 2005 14:20    

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


w niektórych "klapach" (nie wiem jak w sony) trza odkrecic klapature i inne czesci plastikowe tej powierzchni gdzie jest klapatura. potem poprzestawiac wszystkie zworki/dipswitche pojedynczo na stan przeciwny i z powrotem. pomaga zwykle, choc sposob wyjatkowo lamerski

Moderowano przez jankolo:
Temat zamykam


Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Hasło w laptopie Sony vaio
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sony Vaio pcg-21313m - Fabryczne hasło w BIOS? (2)
zapomniane hasło Sony Vaio Windows 8 - jak odblokować? (2)
Sony Vaio pcg-8q4m hasło przy właczeniu lapka (2)
SONY Vaio pcg-4t1m - Jak zdjąć hasło z BIOS ? (1)
zasilanie w laptopie sony vaio FZ 21 m (7)
Formatowanie dysku w Laptopie Sony vaio (8)
problem z USB w laptopie Sony vaio (9)
Paski na wyświetlaczy w laptopie sony vaio :( (1)
Recovery disc w laptopie Sony Vaio (3)
Czarny ekran w laptopie Sony Vaio (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.211 seconds

elektroda.pl temat RSS