Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Hasło w laptopie Sony vaio


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Hasło w laptopie Sony vaio
Autor
Wiadomość
Paweeel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 10 Sie 2004 17:23   

Hasło w laptopie Sony vaio


mam problem jest haselko odrazu przy wlaczeniu laptopa i reset biosu nie pomaga ma ktos pomysl jak sie pozbyc tego problemu?? z gory dzieki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sie 2004 17:23   





Powrót do góry
   
elbob
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1340
Miasto: Podkarpacie

Post#2 10 Sie 2004 22:33   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Witam.

Może tutaj coś znajdziesz?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=94717&highlight=

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Paweeel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5

Post#3 Post autora tematu 11 Sie 2004 09:13   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


tam sa tylko opisane hasla do biosu niestety mi sie nawet bios nie laduje i odrazu chce haslo:(((
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#4 11 Sie 2004 14:44   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Paweeel :arrow: podaj jakieś konkrety, który VAIO ?
Model PCG- i co dalej
Powrót do góry
   
Paweeel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5

Post#5 Post autora tematu 11 Sie 2004 16:32   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


model: PCG-572M
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#6 11 Sie 2004 17:08   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


PCG-572M nie ma takiego modelu, coś upuściłeś. Sprawdź dokładnie.
poszukaj tez na stronie vaio support http://www.css.ap.sony.com/VAIO/FAQ/CatFAQ_NLS.asp?HmCat=VAIO%20Notebook

Załączniki:
Powrót do góry
   
Tomasz22
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 30 Lip 2004
Posty: 28

Post#7 11 Sie 2004 20:28   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


zapewne hasło zapisane jest w którejs z pamięci Flash. (w najgorszym przypadku trzeba ja przeprogramować(przydatny obraz pamięci z innego egzemplarza takiego samego notbooka ale ze zmnym hasełkiem))
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#8 12 Sie 2004 09:31   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Hasło pamiętane jest w układzie, w którym jest firmware notebooka. Nie mylić z BIOS. Tak to zresztą określa sam Sony. Jest nawet do kupienia taki układ jednak w chorej cenie (około 100$). Tak jak już pisałem Paweeel :arrow: podaj dokładny typ, a wtedy można szukać w internecie i znaleźć
Powrót do góry
   
Paweeel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5

Post#9 Post autora tematu 12 Sie 2004 11:32   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


OK dzieki za pomoc firma SCS ze szczecina zdejmiemi to chaslo za 250zl tak ze nie bede juz kombinowal bardzo dzieki za pomoc myslalem ze jes moze jeszcze jakis sposob programowa poza tymi co znalazlem ale niestety chyba nie ma :( ok pozdrawiam
Powrót do góry
   
Paweeel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 5

Post#10 Post autora tematu 12 Sie 2004 11:33   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


przepraszam haslo mialo byc :)
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#11 12 Sie 2004 12:24   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


250 zł to dość dużo, no ale to Twoja decyzja. Poszukaj, czy nie ma kogoś, kto to zrobi taniej. Zaglądnij do serwisu Sony
Powrót do góry
   
adamdn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 307
Miasto: Olsztyn / Gdansk

Post#12 13 Sie 2004 13:02   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Jezeli haslo jest zalozone w biosie (nie mylic na biosa) to daj znac jakiej firmy masz bios a postaram sie pomoc od reki.

Pozdrawiam
adamdn
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2004 13:02   





Powrót do góry
   
gabik001
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3598
Miasto: KORD/EPKK

Post#13 18 Sie 2004 06:49   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


W zwiazku z tym mam pytanie: dlaczego tak sie dzieje, co jest tego powodem ze nie mozna uruchomic komputera tylko zaraz po wlaczeniu domaga sie hasla. Moj kolega ma ten sam problem i tez sie nakombinowalem i nic. Komputer ma od nowosci od ok. 3-ch lat. Fakt ze 4 miesiace temu instalowal nowego XP bo tamtego mu jakis paszkwil zwalil ale czy to jest powod? Chyba sie Sony w ten sposob nie zabespiecza przed piractwem. Dzieki za wyjasnienie. Pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
adamdn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 307
Miasto: Olsztyn / Gdansk

Post#14 18 Sie 2004 09:43   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Najprawdopobobniej haslo jest zalozone na uruchamianie sie komputera (czyli jeszcze przed lub po zaladowaniu BIOSu) lub systemu (zanim zaladowany zostanie XP). Normalna sprawa - dodatkowe zabezpieczenie przed niepowolanym dostepem osob trzecich.

Sprawe powinien rozwiazac ten plik:

Załączniki:
Powrót do góry
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2003
Posty: 1571
Miasto: Z Nienacka.... "-"

Post#15 18 Sie 2004 11:53   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.
Powrót do góry
   
adamdn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 307
Miasto: Olsztyn / Gdansk

Post#16 18 Sie 2004 15:23   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Pieron napisał:
co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.


Po pierwsze nie rozumiem o co chodzi.
Po drugie aby zdjac haslo, ktore jest zapisane w biosie (nie wazne czy zalozone jest na bios czy na uruchamianie systemu) wystarczy odpowiedni program ktory udostepnilem wyzej.
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#17 18 Sie 2004 21:02   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


adamdn napisał:
Pieron napisał:
co wy chcecie szukac w internecie haslo to wybiera sobie uzytkownik sam
przy dzialajacym NB . i tam tez "Sony Notebook Setup" mozna go wylaczyc. no ale najpierw musi on chodzic zeby z tej funkcji skozystac.


Po pierwsze nie rozumiem o co chodzi.
Po drugie aby zdjac haslo, ktore jest zapisane w biosie (nie wazne czy zalozone jest na bios czy na uruchamianie systemu) wystarczy odpowiedni program ktory udostepnilem wyzej.

adamdn :arrow: Czy nie potrafisz przeczytać postów powyżej tylko się wymądrzasz. Paweeel wyraźnie napisał, że hasło dotyczy komputera Sony Vaio. Nie myśl, że program, który załączasz, już któryś raz z rzędu jest uniwerasalny. Wyraxnie zostało napisane, że to VAIO. Do tego sie Twój programik nie przyda
Powrót do góry
   
adamdn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 307
Miasto: Olsztyn / Gdansk

Post#18 18 Sie 2004 21:11   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Jakie wy macie problemy! Sony nie Sony to i tak to jest laptop. Jak myslisz ze nie pomoze ten program to zawsze mozna wyjac baterie albo przeprogramowac scalak z biosem (czyt. wgrac bios jeszcze raz pod programatorem - numeer ten udal sie w przypadku laptopa Medion).


A poza tym uwagi w stosunku do mojej osoby sa najwyrazniej nie na miejscu. Uzytkownik o ktorym mowa w poprzednim poscie zredagowal go w taki sposob ze nic z niego wywnioskowac nie mozna.

Pozdrawiam
adamdn
Powrót do góry
   
Freddy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 6256
Miasto: Kraków

Post#19 19 Sie 2004 08:21   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Widzisz adamdn. Chodzi o to, że od jakiegoś czasu wiele poważnych firm producentów stosuje inny sposób zapisu hasła w notebookach. Nie jest ono zapisywane w BIOSie i nie wystarczy wyjęcie baterii. Jest ono zapisywane w specjalnie do tego przeznaczonym układzie scalonym. Chodzi o to, aby maksymalnie utrudnić "użyteczność" sprzętu w razie kradzieży. Nie pomogą wię żadne programiki w stylu BIOS320, za który zresztą żadasz aż 3 punkty !
Powrót do góry
   
adamdn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 307
Miasto: Olsztyn / Gdansk

Post#20 19 Sie 2004 10:03   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Nie zadam kategorycznie 3 punktow - jezeli ktos nie chce to moze nie sciagac. Poza tym jako jeden z nielicznych nie zatailem nazwy pliku - wystarczy wpisac w google i sie znajdzie)

Wracajac do tematu. Scalak mozna wyjac i przeprogramowac (jak juz pisalem wyzej udal sie ten manewr w laptopie Medion). Z drugiej strony po co takie manewry producenta z tym haslem - przeciez jak to "zajmie sie" czyims laptopem to i tak z pewnoscia go odblokuje (chociazby za te 250zl) :D

Pozdrawiam
adamdn
Powrót do góry
   
gabik001
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3598
Miasto: KORD/EPKK

Post#21 19 Sie 2004 21:11   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


Dzieki za podpowiedzi. Ale w jaki sposob haslo samo sie uaktywnilo? Ciekawa sprawa, bo wczesnie bylo ok. :)
Powrót do góry
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2003
Posty: 1571
Miasto: Z Nienacka.... "-"

Post#22 21 Sie 2004 07:20   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


wracajac do mojego poprzedniego postu

haslo wybiera sobie urzytkownik przy dzialajacym notebooku funkcje ta jest osiagalna po uruchomieniu windy i znajduje sie w startmenu ->wszystkie programy -> Sony Notebook Setup ->trzecia zakladka i tutaj tez mozna haslo to skasowac/zdeaktywowac

gabik001 napisał:
Dzieki za podpowiedzi. Ale w jaki sposob haslo samo się uaktywnilo? Ciekawa sprawa, bo wczesnie bylo ok. :)


haslo nie uaktywnilo sie napewno samo tylko cos sobie experynentowales i uruchomiles sam nie wiedzac w tym momencie o co sie rozchodzi.
jesli wiesz jakie to haslo i mozesz uruchomic win-a to wejdz do Sony Notebook Setup (jak opis wyzej) i skasuj go.. :idea: pieron
Powrót do góry
   
gabik001
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3598
Miasto: KORD/EPKK

Post#23 21 Sie 2004 08:40   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


No tak tylko ze w moim pierwszym poscie napisalem ze to nie u mnie, ale mniejsza z tym . Fakt ze moze kumpel cos namieszal a teraz proboje odwrocic kota ogonem. No a propo tej zakladki "Sony Notebook setup " to napewno jej nie ma bo system jest nowy nie instalowany przez Sony. Kiedys byl oryginal, ale jak to niektorzy widza tylko komputer jako urzadenie powszechnego urzytku i nieuwazaja (a syfu pelno w necie) i zalatwil system tak ze nic sie niedalo z niego zrobic. No i popracowal sobie na nowym ok. 4 miechy i mu takie haselko wyskoczylo (moze przypadkiem se sam wlaczyl ,moze cos lapnal z netu niewiem a kumpel sie nie przyzna bo zawsze wszyscy winni tylko nie on) ; pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Sie 2004 08:40   





Powrót do góry
   
gabik001
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3598
Miasto: KORD/EPKK

Post#24 27 Sty 2005 05:11   

Hasło w laptopie Sony vaio


Witam ponownie po pol roku...
W ktorej kosci mogloby byc zapisane to haslo? - chodzi o tych ktorzy z tym mieli do czynienia.
Komp to sony Vaio PCG-GR 390,
aha i dodam ze hdd jest w nim tez uwalony (moze to jest powod ze haslo wyszlo?)
Przyszlo mi ten komputer postawic...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
c64club
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Maj 2004
Posty: 305
Miasto: Katowice

Post#25 27 Sty 2005 15:20   

Re: Hasło w laptopie Sony vaio


w niektórych "klapach" (nie wiem jak w sony) trza odkrecic klapature i inne czesci plastikowe tej powierzchni gdzie jest klapatura. potem poprzestawiac wszystkie zworki/dipswitche pojedynczo na stan przeciwny i z powrotem. pomaga zwykle, choc sposob wyjatkowo lamerski

Moderowano przez jankolo:
Temat zamykam

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Hasło w laptopie Sony vaio
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sony Vaio pcg-21313m - Fabryczne hasło w BIOS? (2)
Sony Vaio pcg-8q4m hasło przy właczeniu lapka (2)
SONY Vaio pcg-4t1m - Jak zdjąć hasło z BIOS ? (1)
zasilanie w laptopie sony vaio FZ 21 m (7)
Formatowanie dysku w Laptopie Sony vaio (8)
problem z USB w laptopie Sony vaio (9)
Paski na wyświetlaczy w laptopie sony vaio :( (1)
Recovery disc w laptopie Sony Vaio (3)
Czarny ekran w laptopie Sony Vaio (1)
Sterowniki do grafiki w laptopie Sony Vaio (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS