| Author |
pseven Poziom 23

|
29 Mar 2010 18:10 Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
Japonia znajduje się o krok od zniesienia restrykcji narzucanych przez operatorów na użytkowników telefonów komórkowych. W niedalekiej przyszłości Japończyk podróżujący do Stanów Zjednoczonych czy Europy będzie mógł swobodnie w swoim telefonie użyć karty SIM lokalnego operatora. W czwartek, pierwszego kwietnia 2010 ma odbyć się specjalne posiedzenie rządu, podczas którego politycy mają się zastanowić nad sensem funkcjonowania blokady SIM-lock. Inicjatorem dyskusji jest obecny minister komunikacji, Kazuhiro Haraguchi. Wszyscy spośród trzech największych dostawców usług telekomunikacyjnych w Japonii stosują blokady SIM-lock w oferowanych przez siebie telefonach komórkowych. W związku z czym użytkownik podróżujący za ocean zmuszony jest do korzystania z taryf roaming`owych lub do zakupu dodatkowego telefonu komórkowego za pełną jego wartość i pozbawionego blokady. Pomysłowi zdjęcia ograniczenia sprzeciwia się główny japoński operator telefonii komórkowej – NTT DoCoMo. Firma swoje stanowisko uzasadnia tym, że zmniejszy to konkurencyjność ofert, powiązanych ze sprzedażą unikalnego dla danej sieci aparatu i dedykowanych dla niego usług, których brak w ofercie konkurencji.
Źródło:
http://news.smh.com.au/breaking-news-technology/japan-considers-end-to-cellphone-sim-lock-20100329-r88t.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2010 18:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oldking Poziom 20

|
29 Mar 2010 21:12 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
Witam
A w Polsce ERA już od roku sprzedaje telefony bez SIM-loka.
|
|
| Back to top |
|
 |
misiekgo Poziom 5

|
29 Mar 2010 21:40 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
W Play też nie ma blokad a ci co mają mogą za darmo ściągnąć w salonie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2010 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kasjo Poziom 16

|
30 Mar 2010 12:38 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
Przynajmniej w czymś wyprzedamy Japonię :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Olleo Poziom 16

|
30 Mar 2010 12:46 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
To tylko udowadnia, że tzw. product code (od product code zależy firmware, może być np. brandowany, jak w Play'u) nie ma wpływu na SIM locka, więc NTT DoCoMo z premedytacją kłamie.
|
|
| Back to top |
|
 |
o-o0o-o Poziom 11

|
30 Mar 2010 18:32 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
W Plusie również wszystkie słuchawki są bez locka. W tyle pozostaje już chyba tylko pomarańcza :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2010 18:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
maciej113 Poziom 14

|
31 Mar 2010 10:16 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
| o-o0o-o wrote: |
| W Plusie również wszystkie słuchawki są bez locka. W tyle pozostaje już chyba tylko pomarańcza :) |
Tak, dokładnie. Zdziwiło mnie to że Plus nawet o tym nie wspomniał i nie zrobił reklamy jak Era że "uwolnili telefony".
Kiedyś szukałem info na ten temat i znalazłem jeden artykuł że plus ma to w planach, więcej szczegółów nie mogłem się dowiedzieć. No a że umowa mi się kończyła to wymieniałem telefon no i przy okazji sprawdziłem czy ma blokade i byłem mile zaskoczony bo działał bezproblemowo w innych sieciach.
Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, bo co ich to interesuje co ja zrobie z telefonem i co w niego włożę skoro i tak mam podpisaną umowę i muszę płacić co miesiąc.
|
|
| Back to top |
|
 |
sobiech_polska Poziom 18

|
31 Mar 2010 10:25 Re: Japonia rozważa rezygnację z blokad SIM-lock |
|
|
|
| maciej113 wrote: |
| Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, bo co ich to interesuje co ja zrobie z telefonem i co w niego włożę skoro i tak mam podpisaną umowę i muszę płacić co miesiąc. |
O Plusie czytałem wypowiedź jakiegoś przedstawiciela (zdaje się, że na DI) i powiedział mniej więcej to, co Ty :).
Dziwię się, że Orange dalej daje telefony z simlockiem (chyba, że jestem nieco w tyle z informacjami).
|
|
| Back to top |
|
 |