Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6
Autor
Wiadomość
akowalska20
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 21

Post#1 Post autora tematu 30 Mar 2010 13:12   

W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Z tego co widzę mogę to zmienić w biosie. Zastanawia mnie jednak czy muszę do tego posiadać specjalne kable SATA czy może da się to uruchomić na zwyczajnych kabelkach?

Kolejne pytanie czy jest sens w ogóle uruchamiać ten tryb? Czy będzie zauważalny skok wydajności?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2010 13:12   





Powrót do góry
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15482
Miasto: Olsztyn

Post#2 30 Mar 2010 13:19   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


A może tak od Adama i Ewy, a nie od środka byś zaczął, bo nie bardzo wiadomo co, na czym i dlaczego chcesz wymusić (wtedy okaże czy jest aktywne AHCI czy inne ustawienie). Zwykle bowiem kontroler komunikuje się z dyskiem w najwyższym z możliwych "wspólnych" trybów i nie ma potrzeby ustawiania czegokolwiek.

PS.
Nie ma "specjalnego kabla" S-ATA.
Powrót do góry
   
akowalska20
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 21

Post#3 Post autora tematu 01 Kwi 2010 13:20   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Dysk jest w moim zestawie wąskim gardłem dlatego poszukuje możliwości zwiększenia jego wydajności. Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6. Sprawdziłam w HDTune i widzę że tryb ten oznaczony jest jako wspierany.

W biosie mam ustawione na Auto. Czy możliwe jest że inne urządzenie np nagrywarka DVD negocjuje taka predkosc?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2010 13:20   





Powrót do góry
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15482
Miasto: Olsztyn

Post#4 01 Kwi 2010 13:30   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Łaskaw bądź jednak zdradzić model płyty i tryb pracy kontrolera S-ATA.
Mam bowiem wrażenie, że to w nich jest pies pogrzebion.
Powrót do góry
   
akowalska20
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 21

Post#5 Post autora tematu 01 Kwi 2010 23:23   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Płyta: ASUS P5QPL-AM. Jeśli chodzi o tryb to nie bardzo wiem jak to sprawdzić :) Proszę o podpowiedz.
Powrót do góry
   
@rtemid@
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 154

Post#6 02 Kwi 2010 01:00   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Generacje UDMA Tryb Transfer Nazwa
Mode 0 16,7 MByte/s UDMA16
Mode 1 25,0 MByte/s UDMA25
Mode 2 33,3 MByte/s UDMA33
Mode 3 44,4 MByte/s UDMA44
Mode 4 66,7 MByte/s UDMA66
Mode 5 100,0 MByte/s UDMA100
Mode 6 133,3 MByte/s UDMA133
SATA jest bezpośrednim następcą równoległej magistrali ATA.
Opracowano trzy generacje interfejsu SATA. Pierwsza, najstarsza wersja SATA I umożliwia szeregową transmisję danych z maksymalną przepustowością 1,5 Gbit/s (ok. 170 MiB/s). Druga generacja (SATA II) oferuje przepustowość 3,0 Gbit/s (ok. 350 MiB/s). Trzecia generacja SATA 3 udostępnia przepustowość 6,0 Gbit/s (ok. 750 MiB/s).
Mib - megabajt
Źródło Wikipedia.

"Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6."

Tylko po co skoro Pani dysk pracuje w wyższym standardzie.
Chyba że nie rozumiem postu.
Powrót do góry
   
rzymo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 726
Miasto: Grudziądz

Post#7 02 Kwi 2010 01:05   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


@rtemid@ napisał:

"Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6."

Tylko po co skoro Pani dysk pracuje w wyższym standardzie.
Chyba że nie rozumiem postu.

Często SATA jest widoczne jako UDMA 5 lub 6, ale to nic nie zmienia pod względem wydajności.

Proponuję sprawdzić dysk jakimkolwiek programem do pomiaru szybkości transferu (np. HD Tach) - będzie widać czy interfejs jest ograniczeniem, czy nie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2010 01:05   





Powrót do góry
   
irondick
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 896
Miasto: Ożarów Mazowiecki

Post#8 02 Kwi 2010 01:13   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Matuzalem to kobieta więc proszę się zwracać jak przystało. (-:
A tak swoją drogą odnośnie trybu DMA to ustaw to na auto i zostaw.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wielki problem z UDMA. Ma być UDMA-5 a jest UDMA-2 ? (13)
Dysk wolno dziala? udma 5 vs udma 6 (8)
Ubuntu - jak wymusić tryb 1024x768 85Hz ? (5)
Interfejs IDE UDMA-2 na IDE UDMA-66 (5)
wirus ukash - nie działa sposób z ccleaner i tryb awaryjny (3)
obsługa projektora, jaki program, w jaki sposób - ogólnie (6)
do specjalistów od XP (UDMA) (10)
UDMA a MWDMA (4)
UDMA 66/100 (16)
K7VZA rev.3.0 UDMA (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS