Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
akowalska20
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 17

akowalska20
Poziom 6
Post#1 30 Mar 2010 13:12  Autor tematu   

W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Z tego co widzę mogę to zmienić w biosie. Zastanawia mnie jednak czy muszę do tego posiadać specjalne kable SATA czy może da się to uruchomić na zwyczajnych kabelkach?

Kolejne pytanie czy jest sens w ogóle uruchamiać ten tryb? Czy będzie zauważalny skok wydajności?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14410
Miasto: Olsztyn

Matuzalem
Poziom 26
Post#2 30 Mar 2010 13:19    

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


A może tak od Adama i Ewy, a nie od środka byś zaczął, bo nie bardzo wiadomo co, na czym i dlaczego chcesz wymusić (wtedy okaże czy jest aktywne AHCI czy inne ustawienie). Zwykle bowiem kontroler komunikuje się z dyskiem w najwyższym z możliwych "wspólnych" trybów i nie ma potrzeby ustawiania czegokolwiek.

PS.
Nie ma "specjalnego kabla" S-ATA.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
akowalska20
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 17

akowalska20
Poziom 6
Post#3 01 Kwi 2010 13:20  Autor tematu   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Dysk jest w moim zestawie wąskim gardłem dlatego poszukuje możliwości zwiększenia jego wydajności. Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6. Sprawdziłam w HDTune i widzę że tryb ten oznaczony jest jako wspierany.

W biosie mam ustawione na Auto. Czy możliwe jest że inne urządzenie np nagrywarka DVD negocjuje taka predkosc?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14410
Miasto: Olsztyn

Matuzalem
Poziom 26
Post#4 01 Kwi 2010 13:30    

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Łaskaw bądź jednak zdradzić model płyty i tryb pracy kontrolera S-ATA.
Mam bowiem wrażenie, że to w nich jest pies pogrzebion.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
akowalska20
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 17

akowalska20
Poziom 6
Post#5 01 Kwi 2010 23:23  Autor tematu   

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Płyta: ASUS P5QPL-AM. Jeśli chodzi o tryb to nie bardzo wiem jak to sprawdzić Smile Proszę o podpowiedz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
@rtemid@
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 153

@rtemid@
Poziom 14
Post#6 02 Kwi 2010 01:00    

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Generacje UDMA Tryb Transfer Nazwa
Mode 0 16,7 MByte/s UDMA16
Mode 1 25,0 MByte/s UDMA25
Mode 2 33,3 MByte/s UDMA33
Mode 3 44,4 MByte/s UDMA44
Mode 4 66,7 MByte/s UDMA66
Mode 5 100,0 MByte/s UDMA100
Mode 6 133,3 MByte/s UDMA133
SATA jest bezpośrednim następcą równoległej magistrali ATA.
Opracowano trzy generacje interfejsu SATA. Pierwsza, najstarsza wersja SATA I umożliwia szeregową transmisję danych z maksymalną przepustowością 1,5 Gbit/s (ok. 170 MiB/s). Druga generacja (SATA II) oferuje przepustowość 3,0 Gbit/s (ok. 350 MiB/s). Trzecia generacja SATA 3 udostępnia przepustowość 6,0 Gbit/s (ok. 750 MiB/s).
Mib - megabajt
Źródło Wikipedia.

"Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6."

Tylko po co skoro Pani dysk pracuje w wyższym standardzie.
Chyba że nie rozumiem postu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rzymo
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 895
Miasto: Grudziądz

rzymo
Poziom 20
Post#7 02 Kwi 2010 01:05    

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


@rtemid@ napisał:

"Posiadam dysk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (SATA/300) co teoretycznie daje mi możliwość skorzystania z UDMA6."

Tylko po co skoro Pani dysk pracuje w wyższym standardzie.
Chyba że nie rozumiem postu.

Często SATA jest widoczne jako UDMA 5 lub 6, ale to nic nie zmienia pod względem wydajności.

Proponuję sprawdzić dysk jakimkolwiek programem do pomiaru szybkości transferu (np. HD Tach) - będzie widać czy interfejs jest ograniczeniem, czy nie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
irondick
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1035
Miasto: Ożarów Mazowiecki

irondick
Poziom 20
Post#8 02 Kwi 2010 01:13    

Re: W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6


Matuzalem to kobieta więc proszę się zwracać jak przystało. (-:
A tak swoją drogą odnośnie trybu DMA to ustaw to na auto i zostaw.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> W jaki sposób wymusić tryb UDMA 6
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wielki problem z UDMA. Ma być UDMA-5 a jest UDMA-2 ? (13)
Dysk wolno dziala? udma 5 vs udma 6 (8)
Ubuntu - jak wymusić tryb 1024x768 85Hz ? (5)
Interfejs IDE UDMA-2 na IDE UDMA-66 (5)
wirus ukash - nie działa sposób z ccleaner i tryb awaryjny (3)
obsługa projektora, jaki program, w jaki sposób - ogólnie (6)
do specjalistów od XP (UDMA) (10)
UDMA a MWDMA (4)
UDMA 66/100 (16)
K7VZA rev.3.0 UDMA (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS