Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



czujka ruchu podłączenie pomocy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->czujka ruchu podłączenie pomocy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#1 01 Kwi 2010 14:36  Autor tematu   

czujka ruchu podłączenie pomocy


witam, dzisiaj znalazłem w garażu czujkę ruchu. Pomyślałem, że może się do czegoś przydać jednak nie wiem jak ją podłączyć. Chciałbym zrobić coś takiego, że gdy ona wykryje ruch włącza się wówczas syrenka lub jakaś lampka:)
Nie chce eksperymentować z podłączaniem żeby jej nie spalić. Prosiłbym o dokładną podpowiedź gdzie mam podłączyć zasilanie a gdzie kabelki od syreny i czy coś jeszcze potrzeba.
pozdrawiam

czujka ruchu podłączenie pomocy

czujka ruchu podłączenie pomocy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Radzio M.
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Leżajsk/Rzeszów
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 1139
Pomógł: 81
Ocena postów: 202
Radzio M.
Poziom 21
Post#2 01 Kwi 2010 18:40    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Zobacz jak idą ścieżki od przekaźnika . Zasilanie jest między 3 a 4 złączem .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#3 01 Kwi 2010 20:18  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


widzę, że tam pisze 12v.
ale chodzi Ci, że 3 i 4 złącze jest do zasilania? bo pomiędzy to za dużo mi nie mówi, a co z resztą ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#4 01 Kwi 2010 20:36Pomocny post    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Prawdopodobnie jest tak (idąc od lewej):

1, 2 styki przekaźnika (prawdopodobnie zwierne) - sprawdź po ścieżkach do przekaźnika po lewek stronie (ten z naklejką)
3 - +12V
4 - masa
5,6 - styki tego mikrowyłącznika po prawej stronie (sygnalizuje otwarcie obudowy czujki - Tamp - od tamper (majstrować)

możliwe też, że 1 i 2 to są styki przełączne a trzecim stykiem jest zacisk oznaczony 0V, to musisz sprawdzić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#5 01 Kwi 2010 21:07  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


czyli jak miałbym podłączyć jakąś syrenkę to pod styki 1 i 2 czy jak bo tego nie rozumiem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#6 01 Kwi 2010 21:12    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


To musisz sprawdzić, bo ze zdjęcia trudno wywnioskować jak są połączone styki tego przekaźnika do zacisów 1 i 2. Może zrób WYRAŹNE zdjęcie od strony ścieżek to będzie można coś powiedzieć (ustaw płytkę tak by złącze było do góry).

Jak masz możliwość odklejenia tej nalepki z przekaźnika to podaj co na nim napisano.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#7 01 Kwi 2010 21:36  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


po naklejką jest napisane: HR-RC112H
HAN KUK RELAY (<-malutkim drukiem)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#8 01 Kwi 2010 22:29    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Wygląda, że tu jest mały problem.

Te styki przekaźnika nie dają czystej przerwy jak są rozwarte tylko jest do nich podłączony równolegle rezystor (ten niebieski z paskami: brązowy szary czarny itd, przylegający do przekaźnika). To jest takie rozwiązanie pozwalające na wykrycie przerwania przewodu alarmowego od czujki.

czujka ruchu podłączenie pomocy

Prawdopodobnie trzeba będzie usunąć R1, by syrena nie popiskiwała z powodu niepełnego zasilania

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#9 01 Kwi 2010 22:32  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


mi nie zależy żeby ta syrena wyła nie wiadomo ile czasu takie chwilowe może być:)

czyli, że jak podłącze tak jak na schemacie to będzie dobrze?
bo to ma być taka zabawka, "odstraszacz" :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzolo35
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: NOWY SĄCZ
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 158
Pomógł: 14
Ocena postów: 14
dzolo35
Poziom 14
Post#10 01 Kwi 2010 22:53Pomocny post    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Witam.
Jest to typowa czujka alarmowa stosowana w domowych systemach alarmowych,
pierwsze dwa styki o nazwie ALARM jest to obwód załączania naruszenia czujki,następnie 12v to zasilanie czujki + a 0v to - , TAMP to obwód sabotażu czujki.Stykami 1,3,5 ustawiasz czułośc czujki.Nie podłączaj bezpośrednio syreny pod styki czujki tylko przez dodatkowy przekażnik bo inaczej uszkodzisz przekaznik w czujce .Poza tym czujka ma normalnie w czasie czuwania styki w pozycji NC(normalnie zwarte) i syrena by Ci wyła w czasie czuwania a nie naruszenia .

czujka ruchu podłączenie pomocy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#11 01 Kwi 2010 22:56  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


dodatkowy przekaźnik czyli co konkretnie mam użyć?
jakiś przełącznik np. kołyskowy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rafal2000
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowy Sacz
Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 121
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
rafal2000
Poziom 13
Post#12 02 Kwi 2010 12:51Pomocny post    

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Kolega dzolo35 wyraźnie ci napisał przekaźnik potocznie (stycznik)np. http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka a nie przełącznik,
chodzi oto ze po podłączeniu czujki syrenka będzie cały czas zasilana a tobie chodzi o odwrotność. I jeszcze mała sugestia do tak prostej konstrukcji przydało by się zastosować jakiś timer choćby na NE555 bo z samej czujki to chyba trochę głupio to będzie gwizdało.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 20
yoda.master
Poziom 7
Post#13 02 Kwi 2010 16:36  Autor tematu   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


ok, dzieki popróbuję

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> czujka ruchu podłączenie pomocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujka ruchu - podłączenie. (2)
Jaka czujka ruchu? (6)
Potrzebuje doinformowania - czujka ruchu (4)
Czujka ruchu - oświetlenie schodów (7)
Czujka ruchu oraz włącznik światła (1)
Czujka ruchu - jak wykonać w prosty sposób? (4)
Czujka ruchu która pracuje przy niższym napięciu np 4,5V (2)
Podłączenie czujnika ruchu do instalacji 12v (3)
podłączenie czujnika ruchu do listwy z LEDami (3)
Nie wiem jak obciążyc schodowy czujnik ruchu ...(pomocy) (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS