Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

czujka ruchu podłączenie pomocy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> czujka ruchu podłączenie pomocy
Autor
Wiadomość
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#1 Post autora tematu 01 Kwi 2010 14:36   

czujka ruchu podłączenie pomocy


witam, dzisiaj znalazłem w garażu czujkę ruchu. Pomyślałem, że może się do czegoś przydać jednak nie wiem jak ją podłączyć. Chciałbym zrobić coś takiego, że gdy ona wykryje ruch włącza się wówczas syrenka lub jakaś lampka:)
Nie chce eksperymentować z podłączaniem żeby jej nie spalić. Prosiłbym o dokładną podpowiedź gdzie mam podłączyć zasilanie a gdzie kabelki od syreny i czy coś jeszcze potrzeba.
pozdrawiam

czujka ruchu podłączenie pomocy

czujka ruchu podłączenie pomocy
Powrót do góry
   
Radzio M.
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 819
Miasto: Leżajsk/Rzeszów

Post#2 01 Kwi 2010 18:40   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Zobacz jak idą ścieżki od przekaźnika . Zasilanie jest między 3 a 4 złączem .

Moje artykuły: (Dodaj)
23 Kwiecień 2014 Timer do naświetlarki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2010 18:40   





Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#3 Post autora tematu 01 Kwi 2010 20:18   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


widzę, że tam pisze 12v.
ale chodzi Ci, że 3 i 4 złącze jest do zasilania? bo pomiędzy to za dużo mi nie mówi, a co z resztą ?
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7106
Miasto: Warszawa

Post#4 01 Kwi 2010 20:36pomocny post - solucja   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Prawdopodobnie jest tak (idąc od lewej):

1, 2 styki przekaźnika (prawdopodobnie zwierne) - sprawdź po ścieżkach do przekaźnika po lewek stronie (ten z naklejką)
3 - +12V
4 - masa
5,6 - styki tego mikrowyłącznika po prawej stronie (sygnalizuje otwarcie obudowy czujki - Tamp - od tamper (majstrować)

możliwe też, że 1 i 2 to są styki przełączne a trzecim stykiem jest zacisk oznaczony 0V, to musisz sprawdzić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2010 20:36pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#5 Post autora tematu 01 Kwi 2010 21:07   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


czyli jak miałbym podłączyć jakąś syrenkę to pod styki 1 i 2 czy jak bo tego nie rozumiem
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7106
Miasto: Warszawa

Post#6 01 Kwi 2010 21:12   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


To musisz sprawdzić, bo ze zdjęcia trudno wywnioskować jak są połączone styki tego przekaźnika do zacisów 1 i 2. Może zrób WYRAŹNE zdjęcie od strony ścieżek to będzie można coś powiedzieć (ustaw płytkę tak by złącze było do góry).

Jak masz możliwość odklejenia tej nalepki z przekaźnika to podaj co na nim napisano.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2010 21:12   





Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#7 Post autora tematu 01 Kwi 2010 21:36   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


po naklejką jest napisane: HR-RC112H
HAN KUK RELAY (<-malutkim drukiem)
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7106
Miasto: Warszawa

Post#8 01 Kwi 2010 22:29   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Wygląda, że tu jest mały problem.

Te styki przekaźnika nie dają czystej przerwy jak są rozwarte tylko jest do nich podłączony równolegle rezystor (ten niebieski z paskami: brązowy szary czarny itd, przylegający do przekaźnika). To jest takie rozwiązanie pozwalające na wykrycie przerwania przewodu alarmowego od czujki.

czujka ruchu podłączenie pomocy

Prawdopodobnie trzeba będzie usunąć R1, by syrena nie popiskiwała z powodu niepełnego zasilania
Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#9 Post autora tematu 01 Kwi 2010 22:32   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


mi nie zależy żeby ta syrena wyła nie wiadomo ile czasu takie chwilowe może być:)

czyli, że jak podłącze tak jak na schemacie to będzie dobrze?
bo to ma być taka zabawka, "odstraszacz" :D
Powrót do góry
   
dzolo35
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 107
Miasto: NOWY SĄCZ

Post#10 01 Kwi 2010 22:53pomocny post - solucja   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Witam.
Jest to typowa czujka alarmowa stosowana w domowych systemach alarmowych,
pierwsze dwa styki o nazwie ALARM jest to obwód załączania naruszenia czujki,następnie 12v to zasilanie czujki + a 0v to - , TAMP to obwód sabotażu czujki.Stykami 1,3,5 ustawiasz czułośc czujki.Nie podłączaj bezpośrednio syreny pod styki czujki tylko przez dodatkowy przekażnik bo inaczej uszkodzisz przekaznik w czujce .Poza tym czujka ma normalnie w czasie czuwania styki w pozycji NC(normalnie zwarte) i syrena by Ci wyła w czasie czuwania a nie naruszenia .

czujka ruchu podłączenie pomocy
Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#11 Post autora tematu 01 Kwi 2010 22:56   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


dodatkowy przekaźnik czyli co konkretnie mam użyć?
jakiś przełącznik np. kołyskowy?
Powrót do góry
   
rafal2000
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 123
Miasto: Nowy Sacz

Post#12 02 Kwi 2010 12:51pomocny post - solucja   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


Kolega dzolo35 wyraźnie ci napisał przekaźnik potocznie (stycznik)np. http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka a nie przełącznik,
chodzi oto ze po podłączeniu czujki syrenka będzie cały czas zasilana a tobie chodzi o odwrotność. I jeszcze mała sugestia do tak prostej konstrukcji przydało by się zastosować jakiś timer choćby na NE555 bo z samej czujki to chyba trochę głupio to będzie gwizdało.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2010 12:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
yoda.master
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 21

Post#13 Post autora tematu 02 Kwi 2010 16:36   

Re: czujka ruchu podłączenie pomocy


ok, dzieki popróbuję
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> czujka ruchu podłączenie pomocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujka ruchu - oświetlenie schodów (7)
Czujka ruchu a ich zakłócenie (26)
Adresowalna czujka ruchu - protokół (4)
Potrzebuje doinformowania - czujka ruchu (4)
Czujka ruchu SEMICO (4)
Jaka czujka ruchu? (6)
Czujka ruchu pasywna. (5)
Czujka ruchu - podłączenie. (2)
Czujka czy czujnik ruchu? (7)
Nietypowa czujka ruchu do domowego alarmu... (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS