X
  • #1 01 Apr 2010 16:56
    Bagheera
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Witam, mieszkam w domku jednorodzinnym na obierzach Lublina, i chcę zbudować poprawnie działającą instalację do odbioru naziemnej TV.

    Przeważnie była u nas antena siatkowa, z której odbiór był różny, dodatkowo, często padały zasilacze. W tamtym roku zamontowana została niewielka antena, nie znam jej modelu, ale jest to niewielki dysk o średnicy około 35 cm. Początkowo odbiór był dobry, obecnie jest zły. (Na antenie świeciła się od spodu czerwona dioda, teraz już nie świeci)

    Instalacja ma umożliwiać odbiór TVP1, 2, 3, Polsat, TVN, TV4 maksymalnie czterem odbiornikom, z czym aktualnie dwa są wykorzystywane. (2 pozostałe to tunery tv do PC). Mój dom stoi na wzgórzu. Z dachu bezpośrednio (tzn nie ma na drodze przeszkód) widzę nadajniki:
    w Piaskach: http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_E1D
    w Lublinie na Raabego: http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_E1L
    Do pierwszego mam w linii prostej około 23 km, a do Raabego niewiele ponad 5 km. Nadajniki na moim widnokręgu są względem siebie przesunięte o kąt około 90 stopni.

    Potrzebuję pomocy w doborze odpowiednich anten/pozostałych elementów instalacji. Czytałem temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic874888.html,, w którym użytkownik skorzystał z 2 anten kierunkowych (Lubartów, 25 km na północ od Lublina), czy w moim przypadku też takie powinienem zastosować? Jakie konkretnie modele i o jakich parametrach powinny pozwolić na dobry odbiór wszystkich kanałów? Na kominie, z jednej strony jest niewielki masz dla anteny TV, z drugiej paraboliczna antena 60 cm do wifi, nie będą się zakłócały?

    Btw, czy ktoś próbował odbierać kanały dvb-t w lubelskim? Zgodnie z harmonogramem powinna ta usługa być dostępna od marca. http://www.telewizja-cyfrowa.com/harmonogram.html
    Czy ta instalacja będzie potrzebowała jakiś przeróbek, bym mógł odbierać dvb-t (oprócz kupna tunera), na jednym z TV?
  • #2 01 Apr 2010 17:48
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Z tym DVB-T to jeszcze trzeba będzie poczekać. Ile - to może jakiś matoł (czytaj - polityk) wie....

    Po pierwsze: jeżeli na wspólnym maszcie masz WiFi i antenę do telewizora to wykluczone jest stosowanie wzmacniaczy szerokopasmowych.
    Jeżeli przy antenie świeciła się dioda a teraz nie świeci to najzwyczajniej albo nie dochodzi do niej zasilanie albo wzmacniacz dostał podczas burzy i zrobił zwarcie.
    Dobrze jest, że widzisz gołym okiem te nadajniki, to połowa sukcesu.
    Układ kanałowy:
    k. 9 V Piaski TVP1 (polaryzacja pionowa czyli oddzielna antena ustawiona w pionie)
    k.23 H Piaski TVP2
    k.33 H DVB-T Piaski
    k.35 H Piaski Polsat
    k.39 H Bozy Dar TVP3 INFO
    k.41 H Raabego TVN
    k.57 H Raabego TV4

    Odległości od nadajników sa niewielkie i proponuję:
    na kanał 9 cos małego i prostego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_4-elementowa_dipol_4-6-12_A0410.htm z tym ze musi być załozona na wysięgniku obok masztu.
    Na kanały 23 do 39 coś równie małego i prostego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm
    natomiast na kierunek Raabego coś większego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm
    Anteny trzeba podłączyć do zwrotnicy
    http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_5_1-12-21-38-39-69-21-69-75_C0350.htm z tym że nie podłączamy nic do czwartego wejścia antenowego.
    Dodatkowo na każdą z anten UHF warto założyć pułapki, tak by poprawić separacje sygnałów.
  • #3 01 Apr 2010 18:08
    wachcio
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Ja bym spróbował trochę inaczej. Koszty nieznacznie się różnią a raczej nie trzeba będzie stosować pułapek.
    Na Piaski
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_25-21-40_A8725.htm
    i http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_11-elementowa_dipol_11-6-12_A1116.htm
    Na Raabego http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-38-69_A8812.htm
    Nie wiem jak z odbiorem z Bożego Dara gdyż nie znam dokładnej lokalizacji a ponieważ odległości małe od nadajników kąty pomiędzy nimi duże.

    Kolego irekr podałeś dwa takie same linki do anten UHF...
  • #4 01 Apr 2010 22:56
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Anteny są na dwóch niezależnych masztach zamontowanych na jednym kominie (na tym nieużywanym) około 1 m od siebie. Jutro zrobię zdjęcie. Zdemontuję też tę antenę od tv, i spróbuję zdiagnozować, co jej się stało.

    Mam pytanie odnośnie wzmacniaczy. Przy każdej antenie, jaka była w domu, był to zasilacz montowany na końcu linii przy tv, rozumiem, że prawidłowy układ powinien być jak na tym schemacie: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_w_domku_jednorodzinnym_schemat01.htm
    , tj. im bliżej anten/zwrotnicy, tym lepiej?
  • #5 02 Apr 2010 01:13
    wachcio
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Anteny przez nas proponowane nie potrzebują wzmacniaczy na takie odległości .
  • #6 02 Apr 2010 18:19
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok, tak to wygląda:

    Mała instalacja do odbiotu TV naziemnej w Lublinie

    Jak widać (jak mogłem tego wcześniej nie zauważyć :D), antena nie działała, bo przewód wypiął się z za luźno zaciśniętej wtyczki, więc antena wcale nie była podłączona.

    Wszedłem więc na dach i podłączyłem ją ponownie. Przy TV do wtyczki domontowany jest zasilacz 12V/100mA, który posiada niewielką diodę sygnalizującą pracę. Dioda się nie świeciła, więc podłączyłem inny zasilacz, który na pewno jest sprawny. Jak się później okazało, ten też w takim układzie nie sygnalizuje pracy. Po sprawdzeniu miernikiem, okazało się, że oba zasilacze są sprawne. Niestety obraz wcale nie jest lepszy, czy to z zasilaczem podłączonym do sieci, czy też odłączonym (obraz jest niemal taki sam). Czyżby antena uszkodziła się? A może inny powód?

    Jak już będzie ciemno, sprawdzę, czy dioda na antenie świeci się, gdy zasilacz jest podłączony. Jeżeli nie, jutro zdemontuję ją, i spróbuję podłączyć krótkim przewodem bezpośrednio do TV.

    Obecnie instalacja ma około 12 metrów długości (od anteny do TV), na około 4 metrze zamontowany jest dwukanałowy rozgałęźnik marki ALDA 5-1200 MHz.

    UPDATE:
    Dioda na antenie nie świeci się, mimo podłączonego zasilacza. Jak znajdę chwilę czasu, zdemontuję antenę i sprawdzę ją.
  • #7 03 Apr 2010 14:14
    terrade
    Level 36  
    Helpful post? (0)
    Bagheera wrote:
    Przeważnie była u nas antena siatkowa, z której odbiór był różny, dodatkowo, często padały zasilacze.
    I to był błąd, bo przy tych odległościach i mocach wzmacniacz jest zbędny (a nawet szkodliwy, bo na pewno był przesterowany).

    Jak widzisz nawet na samym kablu masz jakiś odbiór. Zapewne wystarczy najtaniej jak wyciągniesz starą siatkę i włożysz do niej symetryzator za ok.3 zł (choć nie wiem czy siły sygnału wystarczy na podział na 4 odbiorniki). Jeśli nie to dużo droższe i lepsze rozwiązania są powyżej (do których symetryzator też się przyda).
  • #8 03 Apr 2010 14:18
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    No nie wiem, czy zbędny, gdyż bez zasilacza zawsze był wyraźnie gorszy odbiór. Problemem było to, żeby wszystkie kanały odbierały tak samo dobrze, czego przy jednej antenie siatkowej się zrobić nie dało. Po świętach sprawdzę, co jest z moją aktualną anteną.

    Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt Wielkanocnych :)
  • #9 03 Apr 2010 14:30
    dipol
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Ta antenka to eksponat do muzeum sztuki nowoczesnej hihi.
  • #10 03 Apr 2010 14:32
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ale działała (do czasu) :)
  • #11 03 Apr 2010 16:50
    dzac4
    Warunkowo odblokowany
    Helpful post? (0)
    Wszyscy już napisali żeby ten wynalazek zdemontować!
    To że ci działało coś to miałeś farta, a jeszcze piszesz że super odbiór to już kawały opowiadasz!


    Zestaw trzech anten zwrotnica kanałowa tak jak kolega irekr opisał.
  • #12 03 Apr 2010 19:46
    terrade
    Level 36  
    Helpful post? (0)
    Bagheera wrote:
    No nie wiem, czy zbędny, gdyż bez zasilacza
    Tak jak napisałem "wzmacniacza", a nie "zasilacza", to ważne, bo niezasilany wzmacniacz tłumi sygnał bardzo mocno, bodajże o ok.20 dB.

    Bagheera wrote:
    bez zasilacza zawsze był wyraźnie gorszy odbiór.
    To potwierdza jak mocny masz sygnał, że nawet mocno wytłumiony i tak był dość wysoki.
  • #13 15 Aug 2010 11:36
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    irekr wrote:
    Z tym DVB-T to jeszcze trzeba będzie poczekać. Ile - to może jakiś matoł (czytaj - polityk) wie....

    Po pierwsze: jeżeli na wspólnym maszcie masz WiFi i antenę do telewizora to wykluczone jest stosowanie wzmacniaczy szerokopasmowych.
    Jeżeli przy antenie świeciła się dioda a teraz nie świeci to najzwyczajniej albo nie dochodzi do niej zasilanie albo wzmacniacz dostał podczas burzy i zrobił zwarcie.
    Dobrze jest, że widzisz gołym okiem te nadajniki, to połowa sukcesu.
    Układ kanałowy:
    k. 9 V Piaski TVP1 (polaryzacja pionowa czyli oddzielna antena ustawiona w pionie)
    k.23 H Piaski TVP2
    k.33 H DVB-T Piaski
    k.35 H Piaski Polsat
    k.39 H Bozy Dar TVP3 INFO
    k.41 H Raabego TVN
    k.57 H Raabego TV4

    Odległości od nadajników sa niewielkie i proponuję:
    na kanał 9 cos małego i prostego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_4-elementowa_dipol_4-6-12_A0410.htm z tym ze musi być załozona na wysięgniku obok masztu.
    Na kanały 23 do 39 coś równie małego i prostego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm
    natomiast na kierunek Raabego coś większego:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm
    Anteny trzeba podłączyć do zwrotnicy
    http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_5_1-12-21-38-39-69-21-69-75_C0350.htm z tym że nie podłączamy nic do czwartego wejścia antenowego.
    Dodatkowo na każdą z anten UHF warto założyć pułapki, tak by poprawić separacje sygnałów.


    Dlaczego antena pierwsza musi być na wysięgniku obok masztu?
    Podałeś dwie takie same anteny UHF
  • #14 15 Aug 2010 11:46
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Sprawdzę...
    Antena na TVP1 albo na wysięgniku albo mocowana za plecy , musi być w pionowym ustawieniu. Nie pamiętam jak ona ma uchwyt zrobiony....

    Dodano po 1 [minuty]:

    Antena na Raabego powinna być : http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_25-41-60_A8820.htm
    lub http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-40-60_A1955.htm (jest nieco mniejsza i lżejsza).
    Mea culpa...
    :)
  • #15 15 Aug 2010 22:46
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czyli czekają mnie zakupy. Oto, co chcę kupić:

    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_4-elementowa_dipol_4-6-12_A0410.htm
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-40-60_A1955.htm

    Do tego jeden symetryzator:
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

    oraz zwrotnica:
    http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_5_1-12-21-38-39-69-21-69-75_C0350.htm

    Teraz dodatkowe pytania, na które chciałbym znać odpowiedzi przez zakupami:

    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_4-elementowa_dipol_4-6-12_A0410.htm

    Czy ta antena nie jest już ustawiona do pracy w polaryzacji pionowej w ustawieniu takim, jakie przedstawia zdjęcie na powyższej stronie?

    Czy zwrotnica powinna być jak najbliżej anten (na maszcie), czy może być np na poddaszu na kominie, 2-3 metry niżej.

    Jak mam prawidłowo podłączyć dwie anteny uhv do zwrotnicy, gdy na obrazku widać tylko jeden zacisk uhf?
  • #16 14 Sep 2010 22:54
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Sorki że tak późno ale dopiero wróciłem w obszar gdzie jest internet.
    Zwrotnica o której mówimy ma w sumie pięć zacisków. Antenę UHF na Raabego podłączasz do zacisku oznaczonego jako "V", antenę UHF na Piaski podłączasz do zacisku oznaczonego jako "IV". Zacisk UHF pozostawiasz niepodłączony, będziesz go używał, gdy zacznie być możliwy odbiór DVB.
    Antenę na kanał 9ty VHF podłączasz do zacisków VHF, wyjście to oczywiście zacisk do odbiornika.
    Antena na VHF oryginalnie jest przeznaczona do mocowania w polaryzacji poziomej, pionowe zamocowanie jest możliwe przy pomocy dodatkowego wysięgnika, poziomej belki mocowanej do masztu. Zamiast tej anteny można użyć http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_7-elementowa_dipol_7-6-12_A0710.htm , z tym ze jest ona droższa i większa ale ma uchwyt "za plecy" który można zamocować tak, by przykręcić antenę bezpośrednio do masztu. Ze względów mechanicznych lepsze jest jednak zastosowanie anteny z wysięgnikiem (mniejsze drgania na wietrze).
    Niektóre anteny maja w zestawie symetryzatory, ważne by każda antena taki symetryzator miała...
  • #17 14 Sep 2010 22:58
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki za informacje. W niedalekiej przyszłości dokonam zakupów, złożę instalację, i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
  • #18 14 Sep 2010 23:13
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Odnośnie miejsca zamocowania: zwrotnice można zamontować bezpośrednio na maszcie, ale lepiej i wygodniej jest sprowadzić kable z każdej z anten pod dach i zwrotnice zainstalować pod dachem. Zawsze to wygodniej cokolwiek zrobić, założyć jakiś filtr czy wzmacniacz pasmowy. Zwrotnica pod dachem będzie służyła niewątpliwie znacznie dłużej.
  • #19 24 Sep 2010 13:45
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Kupiłem anteny i złożyłem je dziś, jutro mam zamiar zamontować je.
    Ale zanim to zrobię, chcę dowiedzieć się kilka rzeczy:

    1. Czy anteny mogą/powinny być odseparowane galwanicznie od masztu? Jeśli tak, to w jakich przypadkach? U mnie będą dwa maszty przymocowane do komina, na jednym z nich będą dwie anteny.

    2. Czy można/należy uszczelnić puszki anten, np oblepiając ich krawędzie/szczeliny sylikonem? Dipolowe puszki nie są zbyt starannie wykonane ani tym bardziej szczelne, więc woda ma spore szanse się tam do symetryzatorów dostać, o samej wilgoci nawet nie wspominam.

    3. Czy prawidłowo przedstawiłem polaryzację pionową dla poniższej anteny?

    Mała instalacja do odbiotu TV naziemnej w Lublinie

    4. Teraz chyba najistotniejsza kwestia, która zwróciła moją uwagę. Spójrzcie na załącznik 1, na zdjęciu widać tę antenę:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-40-60_A1955.htm

    Na obrazku na stronie www ta paraboliczna część, do której przymocowana jest puszka z symetryzatorem, jest połączona galwanicznie z resztą anteny, ale antena, którą kupiłem, takiego połączenia nie ma, sprawdzałem omomierzem. Widać to wyraźnie na moim zdjęciu. Czy to tak powinno być?

    Dla porównania, dodałem zdjęcie tej anteny:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm

    Tutaj niby się wszystko zgadza. Tę antenę musiałem złożyć sam.

    Mała instalacja do odbiotu TV naziemnej w Lublinie Mała instalacja do odbiotu TV naziemnej w Lublinie
  • #20 24 Sep 2010 17:25
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Ważne sprawy poruszasz.

    1. Z propagacyjno-radiowego punktu widzenia antena nie musi być połączona z masztem. Maszt przecież może być wykonany z materiałów nieprzewodzących i tak często się robi. Z elektrycznego punktu widzenia lepiej jak są połączone z uwagi na ładunek potencjalny, powstający często podczas wiatrów i opadów. W przypadku masztów z materiałów nieprzewodzących prawo budowlane i tak nakłada obowiązek uziemienia instalacji, w takich masztach stawia się po prostu odgromnik przymocowany do masztu.
    2. Dobrze puszki antenowe są hermetyczne w klasie IP64. Te dipolowe rzeczywiście nie są najlepiej zrobione i jest to niewątpliwie ich pięta achillesowa. Jeżeli już uszczelniamy puszki to albo robimy to dobrze albo wcale, licząc się z konsekwencjami.
    Pamiętaj że woda ma to do siebie, że jak już wpłynie to tak szybko nie wypłynie. Dlatego warto pomyśleć w niezbyt szczelnych puszkach o otworach odwadniający.
    3. Jeżeli obrócisz antenę w osi belki (boomu) anteny tak że direktory, dipol i reflektor będą w zorientowane w pionie, to będzie dobrze.
    4. Dipol anteny nie musi być połączony galwanicznie z belką ani z resztą konstrukcji. W punkcie mocowania dipola - ta śruba w drugiej antenie - wielkość napięcia jest bardzo bliska zeru. Jednak z uwagi na zjawiska opisane w p.1 lepiej jak dipol jest galwanicznie połączony z reszta anteny i uziemiony (dla prądu stałego).
  • #21 24 Sep 2010 18:19
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    irekr wrote:
    Ważne sprawy poruszasz.

    1. Z propagacyjno-radiowego punktu widzenia antena nie musi być połączona z masztem. Maszt przecież może być wykonany z materiałów nieprzewodzących i tak często się robi. Z elektrycznego punktu widzenia lepiej jak są połączone z uwagi na ładunek potencjalny, powstający często podczas wiatrów i opadów. W przypadku masztów z materiałów nieprzewodzących prawo budowlane i tak nakłada obowiązek uziemienia instalacji, w takich masztach stawia się po prostu odgromnik przymocowany do masztu.
    2. Dobrze puszki antenowe są hermetyczne w klasie IP64. Te dipolowe rzeczywiście nie są najlepiej zrobione i jest to niewątpliwie ich pięta achillesowa. Jeżeli już uszczelniamy puszki to albo robimy to dobrze albo wcale, licząc się z konsekwencjami.
    Pamiętaj że woda ma to do siebie, że jak już wpłynie to tak szybko nie wypłynie. Dlatego warto pomyśleć w niezbyt szczelnych puszkach o otworach odwadniający.
    3. Jeżeli obrócisz antenę w osi belki (boomu) anteny tak że direktory, dipol i reflektor będą w zorientowane w pionie, to będzie dobrze.
    4. Dipol anteny nie musi być połączony galwanicznie z belką ani z resztą konstrukcji. W punkcie mocowania dipola - ta śruba w drugiej antenie - wielkość napięcia jest bardzo bliska zeru. Jednak z uwagi na zjawiska opisane w p.1 lepiej jak dipol jest galwanicznie połączony z reszta anteny i uziemiony (dla prądu stałego).


    1. A co z wpływem jednej anteny na odbiór drugiej, zamocowanej na tym samym (przewodzącym) maszcie?

    2. Mam zamiar je pouszczelniać, zostawiając, lub robiąc mały otwór od spodu puszki

    3. Czyli 90 stopni "do góry", a nie w prawo, bo dopiero zorientowałem się, że narysowaną strzałkę można interpretować dwojako :)

    4. Zobaczę, jakie będą efekty po zamocowaniu i uruchomieniu instalacji

    Dzięki za wszelkie wskazówki.
  • Helpful post
    #22 24 Sep 2010 18:37
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Zasada odległości jest taka:
    Na górę zakładasz antenę do odbioru najsłabszego sygnału. Druga antenę do odbioru wysokich kanałów z Piasków instalujesz co najmniej pół metra poniżej pierwszej, najlepiej na takiej wysokości byś mógł się do do niej dostać.
    Antenę do odbioru TVP1 instalujesz na wysięgniku najlepiej w połowie odległości między a\antena nt 2 a podłożem, ale tez nie za nisko, by śnieg nie przysypał.
    Chodzi o to że najwyższą antenę ukierunkowujesz jako pierwszą, bo odbiera najsłabszy sygnał, kręcisz azymut całym masztem (z anteną).
    Jak już to zrobisz ustawiasz antenę nr 2, ustawiając na max sygnału a antenę na k.9ty ustawiasz "na oko" wg ustawienia anteny nr 2. W przypadku odbić lub problemów wystarczy podejść do tych dwóch dolnych anten i przekręcić w dowolny sposób....
    Pomógłbym Ci poustawiać te anteny, ale do Lublina kawał drogi.....
  • #23 24 Sep 2010 18:38
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Bagheera wrote:
    1. A co z wpływem jednej anteny na odbiór drugiej, zamocowanej na tym samym (przewodzącym) maszcie?[

    W pewnej odległości od siebie - anteny nie wpływają znacznie na charakterystyce promieniowania i nie powinny -same siebie- tzw. zakłócać.
    Quote:
    2. Mam zamiar je pouszczelniać, zostawiając, lub robiąc mały otwór od spodu puszki

    Pamiętaj, że każda puszka instalacyjna przy wibratorze anteny (promienniku) - musi - posiadać od dołu otwór o średnicy około 4mm .
    Quote:
    3. Czyli 90 stopni "do góry", a nie w prawo, bo dopiero zorientowałem się, że narysowaną strzałkę można interpretować dwojako.

    ??? . Przepraszam ale nie wiem wogóle o co chodzi.
    Quote:
    4. Zobaczę, jakie będą efekty po zamocowaniu i uruchomieniu instalacji

    Zobacz i daj znać na tym Forum , aby było - ku potomnym - .


    Pozdrawiam.
  • #24 25 Sep 2010 00:12
    Bagheera
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    @irekr
    Myślę, że sam sobie poradzę z montażem i ustawieniem, potrzebne mi były rady, jak to poprawnie wykonać :)
    Co do masztu, w sumie to może niedokładnie się wyraziłem, bo nie będzie kilkumetrowego masztu z prawdziwego zdarzenia, bo nie ma takiej potrzeby. Mieszkam na wzgórzu i z dachu bezpośrednio, bez przeszkód terenowych widzę oba nadajniki z Lublina na Raabego i ten w Piaskach. Całość będzie na kominie, który widać na tym poście:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7912140&sid=9acc935a17e8893f51370c4885a4f567#7912140

    Na tym maszcie? wysięgniku? co teraz jest ta antenka śmieszna okrągła, będzie antena na Raabego. Pozostałe dwie anteny będą na podobnej konstrukcji, lecz po przeciwnej stronie komina, względem tej anteny parabolicznej od internetu, tyle, że na nieco większym i wyższym "maszcie", tak, żeby bez problemu się tam zmieściły.


    @SP5ANJ
    Na pewno podzielę się wnioskami. Co do pytania 3 chodziło mi o prawidłowe ustawienie anteny w polaryzacji pionowej. Przyjrzyj się obrazkowi, który przygotowałem
    http://obrazki.elektroda.net/21_1285328695.jpg
    Antena na obrazku jest w polaryzacji poziomej, a narysowana strzałka przedstawia sposób obrotu anteny względem masztu, żeby antena odbierała w polaryzacji pionowej. Ale jak popatrzeć na strzałkę, to może oznaczać, że antenę trzeba obrócić "do góry" czy też "do pionu" względem masztu albo, że trzeba w prawo o 90 stopni, w tej samej, poziomej płaszczyźnie :P

    ---UPDATE---

    Udało mi się złożyć instalację, i generalnie wszystkie kanały odbierają bardzo ładnie. Doszedłem też do tego, jak należy ustawić antenę do odbioru w polaryzacji pionowej, obrócić ją w 90 st w prawo lub lewo w osi anteny. Minimalne odbicia są na TVP Lublin, ale to dlatego, że ten kanał nadawany jest z nadajnika w Bożym Darze. W poniedziałek dokonam jeszcze drobnych korekcji.

    Wewnątrz domu będę musiał jeszcze wymienić jedno gniazdko abonenckie, które zdaje się ma takie tłumienie, że w efekcie anteny mogło by nie być wcale :s

    Dzięki wszystkim za porady!
  • #25 01 Oct 2010 00:04
    xerofax
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, mam podobny problem, więc pociągnę temat dalej. Chciałbym zbudować instalację analogową TV i nie wiem, czy dobrze się do tego zabieram. Może po kolei:

    Mała instalacja do odbiotu TV naziemnej w Lublinie

    1. - mój dom
    2. - nadajnik na Raabego, ok. 4 km w linii prostej (TVN-k.41 H, TV4-k.57 H)
    3. - nadajnik w Piaskach, ok. 20 km w linii prostej (TVP1-k. 9 V, TVP2-k.23 H, Polsat-k.35 H)
    4. - nadajnik w Bożym Darze, ok. 25 km w linii prostej (TVP Info-k. 39 H)

    Myślę o takim zestawie:
    http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_5_1-12-21-38-39-69-21-69-75_C0350.htm
    TVP1
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_7-elementowa_dipol_7-6-12_A0710.htm
    TVP2, Polsat
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_13-21-39_A8705.htm
    TVP3
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_13-21-39_A8705.htm
    TVN, TV4
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm

    Proszę o poradę, bo ten zestaw, który złożyłem postał bardziej "na czuja", niż z wiedzy. Dodam, że budynek ma ok 9 m wysokości i do tego planuję 4-metrowy maszt.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #26 01 Oct 2010 05:51
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Dobrze zestawiłeś.
    Po połączeniu wszystkiego do kupy powinno działać. Jeżeli jednak będą odbicia to trzeba będzie powkładać pułapki na poszczególne kable...
  • #27 01 Oct 2010 10:42
    xerofax
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Zapomniałem jeszcze dodać, że sygnał będzie rozdzielony na 4 telewizory. I tutaj kolejne pytanie jaki wzmacniacz jest potrzebny i gdzie go zastosować?
  • #28 01 Oct 2010 12:57
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Najpierw załóż anteny, jak zabraknie sygnału pomyślimy o wzmacniaczach...
  • #29 10 Oct 2010 22:24
    xerofax
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Podłączyłem cały ten zestaw i generalnie sygnał jest bardzo dobry, jedynie można by się przyczepić do TV4 (nie jest idealnie, ale da się oglądać). Natomiast na wszystkich kanałach są odbicia, na jednych większe, na innych mniejsze.
    I po rozdzieleniu sygnału na te 4 telewizory obraz znacznie się pogarsza (szczególnie TVN i TV4).
    I tu powstaje pytanie o te pułapki, jakie i gdzie pozakładać? Dodam, że cała instalacja jest na zewnątrz.
  • #30 11 Oct 2010 10:51
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Oki, przeanalizuję i dam znać wieczorkiem....
    Dla pewności podaj mi na które wejścia podłączyłeś poszczególne anteny...
  Search 4 million + Products
Browse Products