X

Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu

tom_2388_ 01 Apr 2010 20:38
  • #1 01 Apr 2010 20:38
    tom_2388_
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam, mam problem z uruchomieniem tego agregatu po przezwojeniu stojana. Agregat, to podr鏏ka uzwojenie na stojanie by這 wykonane drutem aluminiowym przezwoi貫m je tak jak by這 oryginalnie stosuj帷 do tego drut miedziany, Problem polega na tym 瞠 po pod陰czeniu wszystkiego agregat pracuje przez oko這 p馧 minuty i si wy陰cza, przy czym w tym czasie praca silnika jest bardzo szarpana a silnik nie wchodzi na obroty, na wyj軼iu jest oko這 200V napi璚ia mi璠zy fazowego.
    Po od陰czeniu regulatora AVR od szczotek uzwojenia wzbudzenia silnik spalinowy pracuje poprawnie wchodzi na obroty i pracuje ok, a napi璚ie na wyj軼iu regulatora jest r闚ne oko這 14V. Nie mam poj璚ia co mo瞠 by przyczyn tego 瞠 silnik tak pracuje i wy陰cza si po chwili je郵i kto ma jakie pomys造 b璠 bardzo wdzi璚zny za sugesti.

    Mo瞠 by przyczyn takiego zachowania to 瞠 co 幢e zrobi貫m przy przezwojeniu?
  • #2 02 Apr 2010 10:31
    ruski
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Czy na pewno na uzwojeniu wzbudzenia powinien by drut miedziany? Je瞠li nie to sam wiesz najlepiej, 瞠 zmienione zostaj parametry uzwojenia; przede wszystkim pop造nie wi瘯szy pr康 wzbudzenia, wytworzy wi瘯szy strumie, a w konsekwencji moment obci捫enia - kiedy takie uzwojenia wykonywa這 si, ale teraz to chyba rzadko嗆.
    My郵, 瞠 problem mo瞠 by bardziej prozaiczny - zak堯cenia zap這nu silnika spalinowego. Je瞠li masz mo磧iwo嗆 to sprawd co dostaje modu zap這nowy, cewka czy cokolwiek co steruje 鈍iec.
    Pozdrawiam
  • #3 02 Apr 2010 12:08
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzi瘯uje za odpowied znalaz貫m b陰d dlaczego silnik tak pracowa 磧e pod陰czy貫m odczep pomiarowy, poprawi貫m to ale dalej co jest nie tak. A wi璚 na chwil obecn silnik chodzi poprawnie nie ga郾ie, ale na wyj軼iu mam tylko jakie 30V napi璚ia fazowego, zasilanie szczotek wynosi jakie 10-12V i tu le篡 chyba przyczyna takiego stanu rzeczy. Id帷 dalej odpi掖em ca趾owicie regulator i pomierzy貫m napi璚ia i tak:
    na zasilaniu regulatora mam tylko 3 do 4V AC to chyba stanowczo za ma這, a z pomiarowego odczepu jest tylko ok. 1,7V AC.
    Czyli oba napi璚ia s stanowczo za ma貫. A wi璚 teraz szukaj帷 przyczyny takiego stanu chyba mog wyeliminowa b陰d w przezwojeniu stojana gdy znalaz貫m jego schemat, schemat tutaj:

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1553478&highlight=&sid=5856abbd18c13dec0ff244f99f934e04

    i na chwil obecn jest prawie zgodny z moim r騜nica jest tylko w uzwojeniu pomiarowym, u mnie wygl康a to tak:
    cewka jednej fazy jest nawini皻a dwoma drutami po 15 zw, obie cewki nast瘼nie po陰czone s szeregowo co w sumie daje 30zw na faz tak jak w dw鏂h poprzednich. Z po陰czenia ko鎍a pierwszej cewki i pocz徠ku drugiej jest wyprowadzony odczep pomiarowy. A koniec drugiej cewki jest do陰czony do 鈔odka gwiazdy, tak 瞠 wydaje mi si 瞠 tutaj jest wszystko dobrze.
    Uzwojenie zasilania regulatora jest wykonane tak samo jak na schemacie.

    Podsumowuj帷 czytaj帷 troch o tych pr康nicach kilka os鏏 ostrzega這 瞠 wirnik w nich mo瞠 si rozmagnesowa mo瞠 to jest przyczyn? bo przecie napi璚ie zasilania regulatora powinno by niezale積e od reszty uzwoje i wynosi mniej-wi璚ej tyle co podane w temacie powy瞠j. Co do wirnika przyk豉daj帷 do niego metalowe przedmioty to nawet je przyci庵a i nie najs豉biej.
    B璠 wdzi璚zny za wszelkie wskaz闚ki co mo瞠 by przyczyna tej usterki.
    Pozdrawiam Tomek.
  • #4 02 Apr 2010 14:00
    ruski
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Czyli brakuje wzbudzenia, a z tego postu gdzie kolega mia podobny temat masz wszystkie parametry. Spr鏏uj mo瞠 wzbudzi zewn皻rznym 廝鏚貫m - wirnik przemagnesuje si i mo瞠 b璠zie ok.
    Pozdrawiam
  • #5 02 Apr 2010 23:50
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Je瞠li chcesz stwierdzi co masz uszkodzone to od陰cz regulator AVR i podaj obce napi璚ie 24 DCV na wirnik - wzbudzenie. Pomierz napi璚ia na biegu ja這wym. Je瞠li napi璚ie pomiarowe b璠zie inne - 幢e przewini皻y stojan, napi璚ia prawid這we - uszkodzony AVR. Te dwie sprawy to podstawa. Najwa積iejsze: odczep pomiarowy z uzwojenia nie jest brany ze 鈔odka - po陰czenia cewek / by這 by to za wysokie napi璚ie/ . Mi璠zy odczepem a punktem neutralnym jest napi璚ie 14-17 ACV.Powodzenia .
    Pozdrawiam.
  • #6 03 Apr 2010 15:00
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    A wi璚 dzisiaj poda貫m z zewn皻rznego zasilacza napi璚ie na szczotki oko這 20V i przy takim napieciu uzyska貫m oko這 330V napi璚ia mi璠zyfazowego a wiec uwa瘸m 瞠 ta cz窷 jest dobrze przewini皻a, co do odczepu pomiarowego to zosta on wykonany tak jak by這 oryginalnie tj ze 鈔odka uzwojenia jednej z faz, u mnie to wygl康a這 tak 瞠 jedna faza by豉 nawini皻a dwoma drutami po 15zw na ramk a to z kolei p騧niej by這 po陰czone szeregowo a ze 鈔odka wyprowadzony by odczep pomiarowy i tak te zrobi貫m teraz, mo瞠 jednak co sknoci貫m przy odwijaniu i liczeniu zwoj闚 ale ok to jest do poprawienia. Wi瘯szy problem jest z tym 瞠 na zaciskach uzwojenia zasilaj帷ego regulator mam tylko jakie 3V AC., przecie to jest oddzielny obw鏚 i tu niezale積ie od reszty powinno wszystko by w porz康ku czy nie tak? Wcze郾iejsza rada kolegi ruski co do namagnesowania si wirnika po pod陰czeniu zasilania na szczotki, to wydaje mi si 瞠 wirnik jest poprawnie namagnesowany, czy przyczyn takiego stanu rzeczy mo瞠 by to 瞠 wirnik obciera lekko o stojan? Uzwojenie zasilania zosta這 nawini皻e identycznie jak w podanym wcze郾iej schemacie.
  • #7 03 Apr 2010 15:30
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (+1)
    Witam ponownie.
    Przy takim napi璚iu wzbudzenia te 330 V jest poprawne . Ocieraj帷y wirnik mo瞠 mie wp造w tylko na cz瘰totliwo嗆 pulsowania napi璚ia roboczego. Napi璚ie zasilania regulatora powinno by ok 90 ACV. Przecie regulator zasilany jest z uzwojenia , w kt鏎ym jest do 100 zw. cienkim drutem. Je瞠li chodzi o odczep pomiarowy to zmierz jak masz rezystancj mi璠zy tym odczepem a neutralnym. Powinna by ok 0,20 Ohma tj ok 16 zwoi. Nie widz tego uzwojenia lecz powtarzam jeszcze raz , odczep nie jest brany ze 鈔odka - po陰czenia obydwu cewek. Czy policzy貫 ile by這 drut闚 we wszystkich palcach uzwojenia roboczego nie tylko pomiarowego? Przeanalizuj dok豉dnie m鎩 schemat . Swoje wywody opieram na agregatach , kt鏎e naprawia貫m dotychczas : 1-fazowe , 3-fazowe z pomiarem na jednej fazie i na trzech / dlatego r騜ne regulatory AVR /. Zasada pomiaru napi璚ia by豉 taka sama we wszystkich przypadkach.
    Pozdrawiam.
  • #8 03 Apr 2010 16:22
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    ok. pozostawmy narazie ten odczep i skupmy si na kwestii dlaczego na tym oddzielnym uzwojeniu zasilania regulatora nie indukuje si napi璚ie, s nawini皻e dwie ramki po 44zw co daje 88zw tego uzwojenia czy wp造w na to mo瞠 mie z貫 nawini璚ie cewki tej jednej fazy?
  • #9 03 Apr 2010 16:53
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Uzwojenie zasilaj帷e regulator jest oddzielnym i niezale積ym od innych . Je瞠li nie indukuje si w nim napi璚ie to mo瞠 幢e po陰czone s wyprowadzenia - przeciwsobnie b康 jest zwarcie w uzwojeniu. W Twoim przypadku 1 V/zw powinno da ok 90V na wyprowadzeniach. Uzwojenie robocze i pomiarowe- odniesienia nic nie ma wsp鏊nego z zasilaj帷ym AVR.
    Pozdrawiam.
  • #10 03 Apr 2010 16:58
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Uzwojenie to jest nawini皻e w ca這軼i nie jest dzielone na po這w s nawini皻e dwie ramki po 44 zw i w這穎ne tak jak u ciebie na schemacie oporno嗆 tego uzwojenia to jakie 5Ω
  • #11 03 Apr 2010 17:35
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witam ponownie .
    Je瞠li uzwojenie jest prawid這wo roz這穎ne y=14 i rezystancja uzwojenia jest ok 5 Ohm , to mo瞠 pod wp造wem obrot闚 nast瘼uje skr鏒 b康 po堯wki uzwojenia po陰czone s przeciwsobnie / napi璚ia znosz si / .
    Pozdrawiam.
  • #12 03 Apr 2010 18:26
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    A o co chodzi z tym skr鏒em?
  • #13 03 Apr 2010 20:56
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witaj !
    Skr鏒 tzn. zwarcie zwojowe , inaczej z 88 zwoi napi璚ie oddaje tylko np. 10. Wtedy masz 10 V na zaciskach. Wi璚ej pomys堯w na brak prawid這wego napi璚ia zasilania AVR nie mam. A mo瞠 problem jest banalny , s豉by styk na kostce lub 幢e podlutowany przew鏚.
  • #14 05 Apr 2010 17:32
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok chyba ju doszed貫m co mo瞠 by nie tak z tym uzwojeniem zasilania po陰czy貫m je najprawdopodobniej odwrotnie i dlatego pewnie nie ma tam napi璚ia, zdecydowa貫m 瞠 przezwoj j jeszcze raz.
    Dlatego prosz o pomoc jak teraz nawin望 uzwojenia fazowe. Przewin j wed逝g schematu kt鏎y zamieszczony jest powy瞠j, ale nie wiem czy dobrze rozumiem go, chce wi璚 zrobi tak:
    ka盥 faz nawin望 po 30 zwoj闚 na ramk ze skokiem 8,10,12,14 (dwie takie ramki na faz)
    nie bardzo wiem o co chodzi z tym "17 zwoj闚 na 8 興obk闚" czy chodzi o to 瞠 jak nawin ju wszystkie fazy to r闚nolegle do jednej fazy nawin望 po 2 zwoje w ramce i w jednej 3? a potem po陰cz to szeregowo z ta faz co da w sumie 240+17=257 zw na faz. Nie wiem czy dobrze my郵 prosz mnie poprawi je郵i co jest nie tak w tym rozumowaniu.
    Pozdrawiam Tomek.
  • #15 05 Apr 2010 22:55
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witam !
    Dobrze kombinujesz , z tym 瞠 r闚nolegle 28 zw+ 2 zw / w jednym 興obku 3 zw/ w 興obku bo przecie musisz mie 30 x 8 = 240 zwoi .
    Pozdrawiam.
  • #16 06 Apr 2010 16:01
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok czyli mam zrobi to tak:
    cewka fazowa nawijam 7 ramek po 28zw i jedn 27zw i wk豉dam tak jak na schemacie,
    cewka pomiarowa 7 ramek po dwa zwoje i jedna ramka z trzema zwojami, wk豉dam je tak jak na schemacie tzn na t cewk fazow.
    Potem 陰cze koniec cewki fazowej z pocz徠kiem pomiarowej, a koniec pomiarowej do 鈔odka gwiazdy, co da te 240zw na faz. Dobrze my郵?
  • #17 06 Apr 2010 19:32
    wmazek
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Witam !
    No i w陰郾ie o to chodzi這 . Na ka盥ej fazie musisz mie 240 co Ci da w豉軼iwe napi璚ie. Mo積a by by這 w jednym palcu nawin望 22 + 8 lecz kitajce roz這篡li w ka盥ym po 2 zwoje. Wielu ludzi robi b陰d w tym po陰czeniu . Zasada jest prosta , tak jak odczepy w transformatorze , musimy mie okre郵one napi璚ie pomiarowe - odniesienia / 14 - 18 ACV /. Ta sama zasada obowi您uje w kontroli napi璚ia na pozosta造ch fazach.
    Pozdrawiam .
  • #18 12 Apr 2010 23:08
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam ponownie i niestety mam z貫 wiadomo軼i po przezwojeniu pr康nica dalej nie dzia豉 :cry:
    Zrobi貫m wszystko identycznie jak na schemacie powy瞠j ale niestety jak wida nie w tym le篡 problem, aha troch danych napi璚ie pomiarowe 0V, napi璚ie zasilaj帷e modu ok 2V AC.
    Co jest nie tak w tym 瞠 nie indukuj si te napi璚ia, ale co to nie mam pomys逝.
    Mo瞠 kto ma jeszcze jakie sugesti.?
    I jeszcze dodam 瞠 po dodaniu na wirnik zewn皻rznego napi璚ia ok 20V napi璚ie mi璠zyfazowe mam oko這320V.


    Posty scali貫m. Nast瘼nym razem je郵i chcesz co doda, u篡waj przycisku "Zmie". [ㄆkasz]

    Po pod陰czeniu na szczotki zewn皻rznego napi璚ia oko這 20V DC, na uzwojeniu zasilania regulatora mam oko這 80V AC, a na doczepie oko這 15VAC.
  • #19 22 Apr 2010 08:20
    tom_2388_
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam, okaza這 si jednak 瞠 wina le瘸豉 po stronie regulatora kupi貫m go na allegro i powiedzmy 瞠 wszystko dzia豉. Teraz z kolei mam problem z jego moc Pan kt鏎y sprzedawa mi regulator twierdzi 瞠 tutaj nadaje si tylko regulator do pr康nicy 2,5kW i taki tez kupi貫m. Problem polega na tym 瞠 przy pod陰czeniu silnika 1,5kW kt鏎y ma nie za dobre 這篡skowanie pr康nica nie rusza, przy pod陰czeniu innego silnika 1,5kW kt鏎y ma dobre 這篡skowanie pr康nica dzia豉 i zasila silnik lecz je郵i ten sam silnik przy rozruchu przytrzymam za wa pr康nica ju nie odpala ewidentnie wida 瞠 nie mam mocy przy starcie. Prosi bym o sugestie jak to rozwi您a aby pr康nica chcia豉 chodzi przy obci捫eniu jej silnikiem do 2,2kW
    Pozdrawiam Tomek.

    Temat zamykam, nast瘼nym razem dostaniesz ostrze瞠nie za notoryczne pisanie post闚 pod swoimi postami. [ㄆkasz]
  Search 4 million + Products
Browse Products