Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu
Autor
Wiadomość
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#1 Post autora tematu 01 Kwi 2010 20:38   

Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam, mam problem z uruchomieniem tego agregatu po przezwojeniu stojana. Agregat, to podróbka uzwojenie na stojanie było wykonane drutem aluminiowym przezwoiłem je tak jak było oryginalnie stosując do tego drut miedziany, Problem polega na tym że po podłączeniu wszystkiego agregat pracuje przez około pół minuty i się wyłącza, przy czym w tym czasie praca silnika jest bardzo szarpana a silnik nie wchodzi na obroty, na wyjściu jest około 200V napięcia między fazowego.
Po odłączeniu regulatora AVR od szczotek uzwojenia wzbudzenia silnik spalinowy pracuje poprawnie wchodzi na obroty i pracuje ok, a napięcie na wyjściu regulatora jest równe około 14V. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego że silnik tak pracuje i wyłącza się po chwili jeśli ktoś ma jakieś pomysły będę bardzo wdzięczny za sugestię.

Może być przyczyną takiego zachowania to że coś źle zrobiłem przy przezwojeniu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2010 20:38   





Powrót do góry
   
ruski
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 16
Miasto: Radom

Post#2 02 Kwi 2010 10:31   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam
Czy na pewno na uzwojeniu wzbudzenia powinien być drut miedziany? Jeżeli nie to sam wiesz najlepiej, że zmienione zostają parametry uzwojenia; przede wszystkim popłynie większy prąd wzbudzenia, wytworzy większy strumień, a w konsekwencji moment obciążenia - kiedyś takie uzwojenia wykonywało się, ale teraz to chyba rzadkość.
Myślę, że problem może być bardziej prozaiczny - zakłócenia zapłonu silnika spalinowego. Jeżeli masz możliwość to sprawdź co dostaje moduł zapłonowy, cewka czy cokolwiek co steruje świecą.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#3 Post autora tematu 02 Kwi 2010 12:08   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Dziękuje za odpowiedź znalazłem błąd dlaczego silnik tak pracował żle podłączyłem odczep pomiarowy, poprawiłem to ale dalej coś jest nie tak. A więc na chwilę obecną silnik chodzi poprawnie nie gaśnie, ale na wyjściu mam tylko jakieś 30V napięcia fazowego, zasilanie szczotek wynosi jakieś 10-12V i tu leży chyba przyczyna takiego stanu rzeczy. Idąc dalej odpiąłem całkowicie regulator i pomierzyłem napięcia i tak:
na zasilaniu regulatora mam tylko 3 do 4V AC to chyba stanowczo za mało, a z pomiarowego odczepu jest tylko ok. 1,7V AC.
Czyli oba napięcia są stanowczo za małe. A więc teraz szukając przyczyny takiego stanu chyba mogę wyeliminować błąd w przezwojeniu stojana gdyż znalazłem jego schemat, schemat tutaj:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1553478&highlight=&sid=5856abbd18c13dec0ff244f99f934e04

i na chwilę obecną jest prawie zgodny z moim różnica jest tylko w uzwojeniu pomiarowym, u mnie wygląda to tak:
cewka jednej fazy jest nawinięta dwoma drutami po 15 zw, obie cewki następnie połączone są szeregowo co w sumie daje 30zw na fazę tak jak w dwóch poprzednich. Z połączenia końca pierwszej cewki i początku drugiej jest wyprowadzony odczep pomiarowy. A koniec drugiej cewki jest dołączony do środka gwiazdy, tak że wydaje mi się że tutaj jest wszystko dobrze.
Uzwojenie zasilania regulatora jest wykonane tak samo jak na schemacie.

Podsumowując czytając trochę o tych prądnicach kilka osób ostrzegało że wirnik w nich może się rozmagnesować może to jest przyczyną? bo przecież napięcie zasilania regulatora powinno być niezależne od reszty uzwojeń i wynosić mniej-więcej tyle co podane w temacie powyżej. Co do wirnika przykładając do niego metalowe przedmioty to nawet je przyciąga i nie najsłabiej.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co może być przyczyna tej usterki.
Pozdrawiam Tomek.
Powrót do góry
   
ruski
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 16
Miasto: Radom

Post#4 02 Kwi 2010 14:00   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Czyli brakuje wzbudzenia, a z tego postu gdzie kolega miał podobny temat masz wszystkie parametry. Spróbuj może wzbudzić zewnętrznym źródłem - wirnik przemagnesuje się i może będzie ok.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#5 02 Kwi 2010 23:50   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam!
Jeżeli chcesz stwierdzić co masz uszkodzone to odłącz regulator AVR i podaj obce napięcie 24 DCV na wirnik - wzbudzenie. Pomierz napięcia na biegu jałowym. Jeżeli napięcie pomiarowe będzie inne - źle przewinięty stojan, napięcia prawidłowe - uszkodzony AVR. Te dwie sprawy to podstawa. Najważniejsze: odczep pomiarowy z uzwojenia nie jest brany ze środka - połączenia cewek / było by to za wysokie napięcie/ . Między odczepem a punktem neutralnym jest napięcie 14-17 ACV.Powodzenia .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2010 23:50   





Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#6 Post autora tematu 03 Kwi 2010 15:00   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


A więc dzisiaj podałem z zewnętrznego zasilacza napięcie na szczotki około 20V i przy takim napieciu uzyskałem około 330V napięcia międzyfazowego a wiec uważam że ta część jest dobrze przewinięta, co do odczepu pomiarowego to został on wykonany tak jak było oryginalnie tj ze środka uzwojenia jednej z faz, u mnie to wyglądało tak że jedna faza była nawinięta dwoma drutami po 15zw na ramkę a to z kolei później było połączone szeregowo a ze środka wyprowadzony był odczep pomiarowy i tak też zrobiłem teraz, może jednak coś sknociłem przy odwijaniu i liczeniu zwojów ale ok to jest do poprawienia. Większy problem jest z tym że na zaciskach uzwojenia zasilającego regulator mam tylko jakieś 3V AC., przecież to jest oddzielny obwód i tu niezależnie od reszty powinno wszystko być w porządku czy nie tak? Wcześniejsza rada kolegi ruski co do namagnesowania się wirnika po podłączeniu zasilania na szczotki, to wydaje mi się że wirnik jest poprawnie namagnesowany, czy przyczyną takiego stanu rzeczy może być to że wirnik obciera lekko o stojan? Uzwojenie zasilania zostało nawinięte identycznie jak w podanym wcześniej schemacie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2010 15:00   





Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#7 03 Kwi 2010 15:30   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam ponownie.
Przy takim napięciu wzbudzenia te 330 V jest poprawne . Ocierający wirnik może mieć wpływ tylko na częstotliwość pulsowania napięcia roboczego. Napięcie zasilania regulatora powinno być ok 90 ACV. Przecież regulator zasilany jest z uzwojenia , w którym jest do 100 zw. cienkim drutem. Jeżeli chodzi o odczep pomiarowy to zmierz jaką masz rezystancję między tym odczepem a neutralnym. Powinna być ok 0,20 Ohma tj ok 16 zwoi. Nie widzę tego uzwojenia lecz powtarzam jeszcze raz , odczep nie jest brany ze środka - połączenia obydwu cewek. Czy policzyłeś ile było drutów we wszystkich palcach uzwojenia roboczego nie tylko pomiarowego? Przeanalizuj dokładnie mój schemat . Swoje wywody opieram na agregatach , które naprawiałem dotychczas : 1-fazowe , 3-fazowe z pomiarem na jednej fazie i na trzech / dlatego różne regulatory AVR /. Zasada pomiaru napięcia była taka sama we wszystkich przypadkach.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#8 Post autora tematu 03 Kwi 2010 16:22   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


ok. pozostawmy narazie ten odczep i skupmy się na kwestii dlaczego na tym oddzielnym uzwojeniu zasilania regulatora nie indukuje się napięcie, są nawinięte dwie ramki po 44zw co daje 88zw tego uzwojenia czy wpływ na to może mieć złe nawinięcie cewki tej jednej fazy?
Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#9 03 Kwi 2010 16:53   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam.
Uzwojenie zasilające regulator jest oddzielnym i niezależnym od innych . Jeżeli nie indukuje się w nim napięcie to może źle połączone są wyprowadzenia - przeciwsobnie bądź jest zwarcie w uzwojeniu. W Twoim przypadku 1 V/zw powinno dać ok 90V na wyprowadzeniach. Uzwojenie robocze i pomiarowe- odniesienia nic nie ma wspólnego z zasilającym AVR.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#10 Post autora tematu 03 Kwi 2010 16:58   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Uzwojenie to jest nawinięte w całości nie jest dzielone na połowę są nawinięte dwie ramki po 44 zw i włożone tak jak u ciebie na schemacie oporność tego uzwojenia to jakieś 5Ω
Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#11 03 Kwi 2010 17:35   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam ponownie .
Jeżeli uzwojenie jest prawidłowo rozłożone y=14 i rezystancja uzwojenia jest ok 5 Ohm , to może pod wpływem obrotów następuje skrót bądź połówki uzwojenia połączone są przeciwsobnie / napięcia znoszą się / .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#12 Post autora tematu 03 Kwi 2010 18:26   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


A o co chodzi z tym skrótem?
Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#13 03 Kwi 2010 20:56   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witaj !
Skrót tzn. zwarcie zwojowe , inaczej z 88 zwoi napięcie oddaje tylko np. 10. Wtedy masz 10 V na zaciskach. Więcej pomysłów na brak prawidłowego napięcia zasilania AVR nie mam. A może problem jest banalny , słaby styk na kostce lub źle podlutowany przewód.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#14 Post autora tematu 05 Kwi 2010 17:32   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Ok chyba już doszedłem co może być nie tak z tym uzwojeniem zasilania połączyłem je najprawdopodobniej odwrotnie i dlatego pewnie nie ma tam napięcia, zdecydowałem że przezwoję ją jeszcze raz.
Dlatego proszę o pomoc jak teraz nawinąć uzwojenia fazowe. Przewinę ją według schematu który zamieszczony jest powyżej, ale nie wiem czy dobrze rozumiem go, chce więc zrobić tak:
każdą fazę nawinąć po 30 zwojów na ramkę ze skokiem 8,10,12,14 (dwie takie ramki na fazę)
nie bardzo wiem o co chodzi z tym "17 zwojów na 8 żłobków" czy chodzi o to że jak nawinę już wszystkie fazy to równolegle do jednej fazy nawinąć po 2 zwoje w ramce i w jednej 3? a potem połączę to szeregowo z ta fazą co da w sumie 240+17=257 zw na fazę. Nie wiem czy dobrze myśl proszę mnie poprawić jeśli coś jest nie tak w tym rozumowaniu.
Pozdrawiam Tomek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2010 17:32   





Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#15 05 Kwi 2010 22:55   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam !
Dobrze kombinujesz , z tym że równolegle 28 zw+ 2 zw / w jednym żłobku 3 zw/ w żłobku bo przecież musisz mieć 30 x 8 = 240 zwoi .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#16 Post autora tematu 06 Kwi 2010 16:01   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Ok czyli mam zrobić to tak:
cewka fazowa nawijam 7 ramek po 28zw i jedną 27zw i wkładam tak jak na schemacie,
cewka pomiarowa 7 ramek po dwa zwoje i jedna ramka z trzema zwojami, wkładam je tak jak na schemacie tzn na tą cewkę fazową.
Potem łącze koniec cewki fazowej z początkiem pomiarowej, a koniec pomiarowej do środka gwiazdy, co da te 240zw na fazę. Dobrze myślę?
Powrót do góry
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 101
Miasto: KOŁBIEL

Post#17 06 Kwi 2010 19:32   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam !
No i włąśnie o to chodziło . Na każdej fazie musisz mieć 240 co Ci da właściwe napięcie. Można by było w jednym palcu nawinąć 22 + 8 lecz kitajce rozłożyli w każdym po 2 zwoje. Wielu ludzi robi błąd w tym połączeniu . Zasada jest prosta , tak jak odczepy w transformatorze , musimy mieć określone napięcie pomiarowe - odniesienia / 14 - 18 ACV /. Ta sama zasada obowiązuje w kontroli napięcia na pozostałych fazach.
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#18 Post autora tematu 12 Kwi 2010 23:08   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam ponownie i niestety mam złe wiadomości po przezwojeniu prądnica dalej nie działa :cry:
Zrobiłem wszystko identycznie jak na schemacie powyżej ale niestety jak widać nie w tym leży problem, aha trochę danych napięcie pomiarowe 0V, napięcie zasilające moduł ok 2V AC.
Coś jest nie tak w tym że nie indukują się te napięcia, ale co to nie mam pomysłu.
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestię.?
I jeszcze dodam że po dodaniu na wirnik zewnętrznego napięcia ok 20V napięcie międzyfazowe mam około320V.


Posty scaliłem. Następnym razem jeśli chcesz coś dodać, używaj przycisku "Zmień". [Łukasz]

Po podłączeniu na szczotki zewnętrznego napięcia około 20V DC, na uzwojeniu zasilania regulatora mam około 80V AC, a na doczepie około 15VAC.
Powrót do góry
   
tom_2388_
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 51
Miasto: Wawa

Post#19 Post autora tematu 22 Kwi 2010 08:20   

Re: Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu


Witam, okazało się jednak że wina leżała po stronie regulatora kupiłem go na allegro i powiedzmy że wszystko działa. Teraz z kolei mam problem z jego mocą Pan który sprzedawał mi regulator twierdzi że tutaj nadaje się tylko regulator do prądnicy 2,5kW i taki tez kupiłem. Problem polega na tym że przy podłączeniu silnika 1,5kW który ma nie za dobre łożyskowanie prądnica nie rusza, przy podłączeniu innego silnika 1,5kW który ma dobre łożyskowanie prądnica działa i zasila silnik lecz jeśli ten sam silnik przy rozruchu przytrzymam za wał prądnica już nie odpala ewidentnie widać że nie mam mocy przy starcie. Prosił bym o sugestie jak to rozwiązać aby prądnica chciała chodzić przy obciążeniu jej silnikiem do 2,2kW
Pozdrawiam Tomek.

Temat zamykam, następnym razem dostaniesz ostrzeżenie za notoryczne pisanie postów pod swoimi postami. [Łukasz]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat HONDA EM 5500 po przezwojeniu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat Honda EM 5500 cxs (2)
Pseudo agregat HONDA CM 5500 CXS za niskie napięcia! (7)
Agregat prądotwórczy ecmt 3000 po przezwojeniu. (8)
Agregat Honda Em 4500 s - Agregat Honda na 230 V daje 330 V - o co chodzi ? (9)
Agregat honda gc160 - Agregat działa lecz nie daje prądu (3)
Honda (chińska) EC 5500-uszkodzony regulator. (1)
agregat HONDA (5)
Agragat pseudo Honda EM 5500 CXS - schemat uzwojenia. (24)
Honda EM 5500 CXS - Jakie rzeczywiste parametry ma ta podróba. (9)
Agregat prądotwórczy [Honda?] EC9500 (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS