FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stacja lutownicza na Atmega8

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza na Atmega8
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#271 30 Oct 2011 20:50   

Re: Stacja lutownicza na Atmega8

Ale ja mam płytke v2 od kamila s
Back to top

kubag1
Poziom 3
Poziom 3

Post#272 01 Nov 2011 01:04   

Witam,

Składam właśnie ta lutownicę (wersje JaroFon 3.2 marco 47 poprawioną). Docelowo chciałbym tą lutownicę odpalić z paroma ulepszeniami (w sofcie głównie), ale jak na razie chce sprawdzić czy zwykła wer mi ruszy. Moje pytanie do kolegów, którzy już ją złożyli brzmi, czy w tym poprawionym schemacie są jakieś błędy? Jeśli tak to proszę o podpowiedź jakie. Przeczytałem prawie cały temat i wiem że kilka zostało wykrytych ale pogubiłem się już w których wer itd :):)

Dzięki i pozdrawiam
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#273 01 Nov 2011 23:53   

Jeśli chodzi o załącznik marco47 strona 8 to wartość R10 powinna wynosić 10K a na schemacie jest 990K.

http://obrazki.elektroda.pl/2555158800_1304789141.jpg
Back to top

cbool10
Poziom 12
Poziom 12

Post#274 05 Nov 2011 01:22   

Witam!
Za niedługo będę miał uszkodzoną stacje hot-air(coś z grzałką) i tak się zastanawiam w przypadku gdyby elektronika też była do d*** czy może nie skorzystać z tego projektu i zastosować ten układ w tej stacji :?:
Co o tym sądzicie :?:
I jeszcze jedno. Czy tak jak w przypadku lutownicy kolbowej to czy przy kolbie hot-air miałby jakieś znaczenie ten tryb uśpienia :?:
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#275 05 Nov 2011 06:41   

Witam.

Przede wszystkim tryb uśpienia zmniejsza zużycie materiału jak i energii elektrycznej. Nie wiadomo też na jakiej podstawie odbywa sie pomiar temperatury w Twojej stacji, w tej jest termopara K. Możliwe że będziesz musiał dokonać pewnych zmian sposobu pomiaru temperatury razem z wymiana grzałki. Dodatkowo jeśli będzie ona pracowała na napięcie inne niż 24V i miała większa moc niż 50W możliwe ze będziesz musiał dokonać modyfikacji sterownika( element sterujący praca grzałki) Układ sterownika wymaga zasilania symetrycznego 9V oraz 5V.

Pozdrawiam Qbas060
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2011 06:41   

Back to top

cbool10
Poziom 12
Poziom 12

Post#276 05 Nov 2011 15:33   

To jest taka stacja
www.aoyue.de/product_info.php/info/p2973_AOYUE-852-SMD-Rework-Station.html
O ile się dobrze orientuje to ona ma grzałkę 230V/500W :?: :!: więc trochę by trzeba układ przerobić.
A pro po przeróbek. Czy w takim przypadku też musiałby być przerobiony program czy tylko układ :?:
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#277 06 Nov 2011 14:33   

Musiał byś wymienić element sterujący pracą grzałki bądź odzyskać go z uszkodzonej stacji i ewentualnie przerobić układ pod ten element. Z tego co widzę na schemacie tej stacji zasilanie jest symetryczne 12V wiec spokojnie można podpiąć pod nie zasilanie nowego układu nie mogę tylko doczytać jaka tam jest termopara
Back to top

kubag1
Poziom 3
Poziom 3

Post#278 09 Nov 2011 03:12   

@Qbas060 jeszcze mam małe pytanie do Ciebie...

Wytrawiłem sobie Twoją poprawioną wersję pcb Jarofon 2.0 ze strony 6... czy jest coś złego z tą płytką czy po zlutowaniu powinno wszystko działać?
Z tego co widziałem później nikt się nie skarżył na tą wersję.
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#279 09 Nov 2011 13:22   

@kubag1 musisz przypilnować aby pod elementem moc nie było spięcia( pola lutownicze są blisko ścieżki) innych błędów nie widze.
Back to top

kubag1
Poziom 3
Poziom 3

Post#280 09 Nov 2011 20:44   

Zlutowałem układ, podłączyłem transformator, po załączeniu pojawia się unoszący się dym z jednego z układów 7809. To chyba nie jest dobry znak?;/
Czy mogę prosić o podpowiedź co może być źle? Sprawdziłem pod kątem zwarć ale żadnego nie znalazłem. Możliwe że źle podłączyłem transformator? (2 kable zielone do jednego ark i 2 kable czarne do 2)
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#281 10 Nov 2011 00:29   

Z transformatora powinny wychodzić dwie pary przewodów. Istotna jest kolejność ich podłączenia.

Jak już sprawdzisz podłączenie trafa wyciągnij lm311 i op07cn i sprawdź napięcie za stabilizatorem i przed nim. przed powinno być 17V+-2V za 9V jeśli jest mniej lub więcej wymień 7809 jeśli jest ok wymień lm311 i op07cn
Back to top

cbool10
Poziom 12
Poziom 12

Post#282 10 Nov 2011 02:57   

Qbas060 wrote:

[...]możliwe ze będziesz musiał dokonać modyfikacji sterownika[...]

Znalazłem w sieci schemat do tej stacji.

Pierwsza rzecz to konieczne przeróbki. Które z "kółek" powinno być przerobione :?:

Zakładam że napewno 1.
Czy ten LM311 może mieć podane 230V AC na wejścia :?:

Druga sprawa to kwestia chłodzenia grzałki (utrzymanie przez pewien czas przepływu powietrza) po wyłączeniu. Trochę pogrzebałem w sieci i znalazłem schemat na NE555 (po lewej stronie :P ).

Czy coś takiego może być :?:
Czas opóźnienia to ok. 60s.
Schemat sterowania kompresorem (po prawej stronie powyższego schematu :P ) jest wycięty z pierwszego schematu. Powinno być dobrze :?: :!:
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#283 10 Nov 2011 10:07   

Na pewno nie możesz tak zasilić układu wszystko się spali. Moim zdaniem dobrym wyjściem będzie dołożenie MOSFETA np IRF820
RYSUNEK POGLĄDOWY
Co do tego jak go podłączyć niestety nie pomogę Ci.
Back to top

cbool10
Poziom 12
Poziom 12

Post#284 10 Nov 2011 12:02   

Qbas060 wrote:

Co do tego jak go podłączyć niestety nie pomogę Ci.

Myślę że z tym podłączeniem to sobie poradzę.
A co myślicie o tym podtrzymaniu :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Nov 2011 12:02   

Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#285 10 Nov 2011 13:39   

Moim zdaniem przy podłączeniu takim jak na rysunku układ dopiero się wyłączy gdy odłączymy jego wtyczkę z gniazdka. Jeśli wyłączymy przełącznik układ podtrzymywania dalej będzie utrzymywać przekaźnik zwarty wiec przekaźnik nr 2 będzie też zwarty. Ja bym zastosował coś takiego:

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Nov 2011 13:39   

Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#286 13 Nov 2011 23:50   

Buduję tą stację od jakiegoś czasu, wykonałem już szczegółowo obudowę, panel z guzikami, itd. Opieram się na materiałach z EP (płytki i wsady), zastosowałem tylko dwa razy większy wyświetlacz LED. To moje drugie podejście do uruchomienia tego gada. Teraz już miałem możliwość pomierzyć dokładnie płytkę zasilacza, mam poprawne 3 napięcia, mam prostokąt 50Hz na wyjściu ZCD oraz po połączeniu wyjścia GRZ MOC3020 z ZCD na zaciskach grzałki mam połowę napięcia (czyli 12V~).

Problem jest z płytką kontrolera, już programator ISP mimo że go wykrywa, nie chce programować mikrokontrolera. Zaprogramowałem kość wykorzystując inny projekt wykonany na Atmega8. Problemem jest niedziałanie wyświetlacza (mam jakiś wyświetlacz ze złączem 2x7pin oraz z drugiej strony 2 piny do podświetlenia LED, jednak kiedy podłączam je do płytki sterownika, chip wyświetlacza bardzo mocno się grzeje, grzeje się wtedy także 7805 na płytce zasilacza. Reszta elementów nie nagrzewa się wyczuwalnie.

Ponieważ pierwsze moje podejście na płytce sterownika z EP zakończyło się dziwnymi wartościami pomiarów wzmocnienia termopary (podałem 10mV, na wyjściu zamiast 1V otrzymałem ok. 47mV), biorąc pod uwagę kłopoty z programowaniem na tym PCB postanowiłem zaprojektować własną płytkę kontrolera. Niestety, druga płytka nie poprawiła sprawy. Zaznaczam, że nie przyłączałem jeszcze kolby ani switch'y - na razie testowałem układ "na sucho". Wyświetlacz jest kupiony na Wolumenie w pawilonie, nie wiem nic na temat jego zgodności z popieranym kontrolerem, w pewnym momencie na krótko mrugnął pierwszy znak górnego wiersza - wszystkie piksele. Poza tym ciemny, no i grzeje się okrutnie. Odpiąłem pin5 LCD (jak piszą w tym wątku) i przypiąłem go do masy - bez zmian. Czy LCD da się prosto sprawdzić, stan (czy nie spaliłem) oraz ew. zgodność ze sterownikiem?

Stacja lutownicza na Atmega8 Stacja lutownicza na Atmega8 Stacja lutownicza na Atmega8 Stacja lutownicza na Atmega8

Będę wdzięczny za pomoc w uruchomieniu, trochę potu już włożyłem w ten projekt, poza tym stacja potrzebna.
Back to top

Jacek M
Poziom 10
Poziom 10

Post#287 19 Nov 2011 23:55   

Witam
Stacja wykonana na podstawie projektów: avt-987 i Kamila Szkutnika (czyli pośrednio z tego tematu).
Program przerobiłem wzorując się na Kamilu Szkutniku. Dodałem kilka drobiazgów i poprawek, dołożyłem dogrzewanie impulsowe (ostatnie kilka stopni) ze względu na chęć obniżenia bezwładności cieplnej grota, ograniczenia zakresu nastaw oraz dostosowanie do termopary zawartej w kolbie od stacji ZD-937 – 48W 24V (tania w zakupie na popularnym portalu aukcyjnym), dodałem coś w rodzaju dolnej histerezy itp.
W schemacie dołożyłem kwarc (uwzględniony w programie) i dodałem zasilanie wentylatora chłodzącego elektronikę (12V zasilany z 5V). Wielkość płytki dostosowałem by zmieściła się po obudowie od zasilacza ATX wraz z transformatorem toroidalnym 2x12V 100W (taki akurat miałem ale wystarczy 50 - 60W). Kolbę uziemiłem do masy przez rezystor 1,2M. Wentylator z zasilacza ATX swobodnie pracuje na 5V (niewielkie obroty i brak hałasu) co prawda radiatory (również pochodziły ze starego zasilacza ATX) były w zasadzie tylko ciepłe (max temp. 50°C). Skalowanie wskazań mojej kolby dokonałem uśredniając w kilku punktach pomiarowych dla różnych ustawień nastaw i dokonując pomiaru napięć na wejściu do mikroprocesora (nie miałem dokładnie takich precyzyjnych rezystorów przy OP07 i dzięki temu mogłem również uwzględnić tą termoparę która była w danej kolbie i pewną różnicę w temperaturze grota). Pomiaru temperatury grota dokonałem pirometrem na podczerwień (kolega użyczył :wink: ).
Program pisany na "szybko" jak zwykle mi się "paliło" (stara stacja akurat padła a czas naglił) i w związku z tym jest mało przejrzysty i niestety dużo 'waitms" ale działa bez problemu. Jak kiedyś znajdę czas (co pewnie nie będzie prędko skoro wszystko dział ;) ) to postaram się do poprawić.
Przyciski i dioda sygnalizująca grzanie umieszczone są na odrębnej płytce.
Projekt zawiera: schemat, płytka + pliki z Eagle, schemat przycisków, płytka przycisków + pliki z Eagle, Wsad skompilowany (bin i hex) oraz plik bascomu ( w nim był pisany program).
Jack

Stacja-Lutownicza-Jack.zip
 Filename:  Stacja-Lutownicza-Jack.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  1.15 MB
 Punkty:  2.374 = 1.374 for transfer + 1 for the user (set manually)

Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#288 22 Nov 2011 10:06   

No, wreszcie udało się uruchomić tą stację (na płytkach widocznych dwa posty wyżej). Winowajcą był wyświetlacz LCD, sklepowo ze zwarciem, pobierał ponad 1A prądu, co z kolei dziwiło 7805 i, co za tym idzie, całość elektroniki. Po wymianie wyświetlacza całość zapaliła od razu, także mam nauczkę, żeby jednak sprawdzać przed montażem WSZYSTKIE fabrycznie nowe elementy. Całość poskładana w solidną, stalową obudowę i już pracuje.
Back to top

Qbas060
Poziom 11
Poziom 11

Post#289 22 Nov 2011 14:16   

Kolego Jacek M pomyliłeś pojecie transformator z tranzystorem po za tym gratulacje konstrukcji, czy mogłbyś dodać zdjęcia?
Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#290 22 Nov 2011 16:59   

Soft kolegi Jacek M jest jak dla mnie zły z 2 powodów, pierwszy to dodana histereza dolna bo temperatura będzie bardzo skakać, a drugi to właśnie dogrzewanie pulsacyjne bo jak na przykład mam ustawione 300*C to przy 295*(taka histereza) włącza się dogrzewanie pulsacyjne i temperatura grota zaczyna spadać i nigdy nie zostanie osiągnięta zadana temperatura.

Ps. Co trzeba dodać w sofcie żeby przy dłuższym przytrzymaniu przycisku uśpienie zmieniać temperaturę uśpienia.
ps2. Jak ktoś chce to mogę dać soft z polskimi znakami.
Back to top

miszczo997
Poziom 18
Poziom 18

Post#291 22 Nov 2011 17:17   

Najgorszy bug jest taki, że jak ustawi się temperaturę na 480 stopni przy histerezie zdarza się, że temperatura osiągnie 500 stopni. Wtedy stacja traktuje jakoby kolba nie została podłączona i cały czas ją dogrzewa. W efekcie mamy świecącą w bardzo przyjemnym kolorze lampkę nocną.

Mówię oczywiście o pierwszym sofcie.
Co do softu kolegi wyżej. Następny program który nie czyści pamięci wyświetlacza tylko ją nadpisuje. Proponowałbym dodanie czyszczenia wyświetlacza po każdej aktualizacji tmp.
Back to top

Jacek M
Poziom 10
Poziom 10

Post#292 22 Nov 2011 19:13   

Witam
Quote:
Kolego Jacek M pomyliłeś pojecie transformator z tranzystorem po za tym gratulacje konstrukcji, czy mogłbyś dodać zdjęcia?

Dzięki Qbas60 – faktycznie (przejęzyczenie) nie wiem skąd mi się to wzięło – oczywiście chodzi o transformator – już poprawiłem (pisałem po nocy oglądając równocześnie film, albo zadziałała autokorekta w Wordzie ;) ). Zdjęcie - wygląd zewnętrzny poniżej (sorry za jakość - robione komórką). Wewnętrzny – boję się robić zdjęcie – jestem że tak powiem niechlujem i zaraz byłoby pełno krytyki że nieporządek w kablach :cry: .

A co tom – daje również zdjęcie wnętrza poniżej – tylko nie „bijcie” za bałagan w środku – mam tego świadomość ;).

Quote:
Soft kolegi Jacek M jest jak dla mnie zły z 2 powodów, pierwszy to dodana histereza dolna bo temperatura będzie bardzo skakać, a drugi to właśnie dogrzewanie pulsacyjne bo jak na przykład mam ustawione 300*C to przy 295*(taka histereza) włącza się dogrzewanie pulsacyjne i temperatura grota zaczyna spadać i nigdy nie zostanie osiągnięta zadana temperatura.
Ps. Co trzeba dodać w sofcie żeby przy dłuższym przytrzymaniu przycisku uśpienie zmieniać temperaturę uśpienia.
ps2. Jak ktoś chce to mogę dać soft z polskimi znakami.

kaeltaz Według mnie skakanie temperatury i tak zasze wystąpi – między grotem a termoparą jest pewna odległość (a on oddaje ciepło) - u mnie wychodzi + - 10°C co mnie zadawala. Bez histerezy temperatura podskakiwała mi na ponad 15-20°C powyżej zadanej. U mnie dogrzewanie krótkimi impulsami działa bez problemu (osiągam bez problemu temperaturę zadaną). kaeltaz sprawdź naprawdę odchylenia są do zaakceptowania i osiągam zadaną tem. (chyba że masz kolbę o mniejszej mocy – wtedy faktycznie może być problem – jednak w takim przypadku można popróbować dobierając doświadczalnie czasy impulsów dogrzewania i przerwy między nimi).
Jeśli chodzi o zmianę z dłuższym przytrzymaniem – i zmianą temp. uśpienia to warto by było stworzyć menu konfiguracyjne na histerezę , długość impulsów dogrzewania i temp. uśpienia a to spowoduje powiększenie programu i przekroczy się 4kB kodu (ograniczenie wersji DEMO jaką posiadam). Próbowałem z menu jednak przekroczyłem 4kB i dałem spokój (nie chce mi się jechać do kolegi który posiada pełną wersję).
Co do zmiany histerezy wygodniej chyba byłoby wejść poprzez naciśnięcie równocześnie + i –. Dodać oczywiście zmienną do temp. czuwania i wtedy zamiast:
Code:
If Czuwanie = 0 And Czuw = 0 And Plus = 1 And Minus = 1 Then       ' uruchomienie czuwania (obniżona temp.)
Waitms 25
If Czuwanie = 0 Then
Nastawa = 130                                               'temp czuwania 130°C
Nastawa_hist = Nastawa - 5
Set Czuw
Bitwait Czuwanie , Set
Waitms 10
End If
End If

Dać:
Code:

If Czuwanie = 0 And Czuw = 0 And Plus = 1 And Minus = 1 Then       ' uruchomienie czuwania (obniżona temp.)
Waitms 25
If Czuwanie = 0 Then
Nastawa = czuwa                                               'Wczytanie ustawionej wcześniej tem. czuwania  (zmienna „czuwa”
Set Czuw
Bitwait Czuwanie , Set
Waitms 10
End If
End If

Miałem również pomysł by przy czuwaniu zamiast na sztywno 130°C dać np. połowę wartości:
Code:
Waitms 25
If Czuwanie = 0 Then
Nastawa = Nastawa / 2                                               'temp czuwania  = 1/2 nastawy
Set Czuw
Bitwait Czuwanie , Set
Waitms 10
End If
End If

Quote:
Co do softu kolegi wyżej. Następny program który nie czyści pamięci wyświetlacza tylko ją nadpisuje. Proponowałbym dodanie czyszczenia wyświetlacza po każdej aktualizacji tmp.

Zgadzam się – dobra podpowiedź – miszczo997 - jak wspomniałem byłem zbyt leniwy – zamiast napisać od nowa soft poprawiłem tylko kilka rzeczy w pierwowzorze. Co prawda wtedy pewnie będzie lekko migotać wyświetlacz – ale przecież nie wpatrujemy się w niego ciągle. Znając siebie pewnie nie prędko wrócę (bo działa ;) )ale przydało by się podzielić program na procedury, podprogramy, do odliczania czasów użyć timerów. Nie obiecuję – ale postaram się wygospodarować troszkę czasu, albo może ktoś z forumowiczów podejmie się tego zadania (raczej posiadającego pełną wersję Bascom’a) lub przesiąść się na C (chyba najlepsze rozwiązanie).
Dzięki za uwagi i rady.
Pozdrawiam
Jack
Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#293 23 Nov 2011 12:20   

Myślę że rozwiązanie kolegi Jacek M z menu konfiguracyjnym jest dobre i czekam z niecierpliwością na nowy soft ( jeśli oczywiście kolega znajdzie pełną wersje bascoma :D :D :D ).

Ps. Myślałem żeby dodać do kodu pewien wpis żeby przy odłączonej kolbie lub awarii grzałka się wyłączała dla bezpieczeństwa.
Code Basic4GL - [expand]

If Temp > 500 Then
Lcd " Pod"
Lcd Chr(3)
Lcd Chr(2)
Lcd "cz r"
Lcd Chr(2)
Lcd "czke "
Lowerline
Lcd " lutownicy! "
Grzalka = 0

Back to top

Jacek M
Poziom 10
Poziom 10

Post#294 24 Nov 2011 23:47   

Witam
Przygotowałem nową wersję wsadu (troszkę bardziej uporządkowaną). Dołożyłem ustawianie histerezy w zakresie 2-10°C, czasu trwania impulsów przy dogrzewaniu ostatnich kilku stopni oraz temperatury czuwania. Wejście w ustawienia histerezy i czasu impulsów odbywa się poprzez równoczesne naciśnięcie + i -, dalej histerezę ustawiamy po przyciśnięciu +, a czas impulsów po wciśnięciu -. Gdy uruchomione jest czuwanie + i – można zmieniać wartość temperatury czuwania.
U mnie czasami po ustawianiu histerezy bardzo długo powraca do menu (ok. 50sek) – nie wiem co jest tego przyczyną. Z każdego menu następuje automatyczne wyjście po kilku sekundach braku czynności ustawiania. Dołożony jest także wsad eepromu (pamiętać o jego wgraniu) co wykluczyło kombinacje przy pierwszym uruchomieniu.
Czyszczenia ekranu przed odczytem ADC niestety nie zrobiłem (jednak irytowało mnie migotanie).
Może ktoś znajdzie jeszcze jakieś błędy i ewentualnie poprawi.
Kod niestety ponad 4kB (ale kolega skompilował).
Pozdrawiam
Jack

P.S. Na prośbę dodaję więcej komentarzy w programie

Stacja_Lutownicza_Jack_3.zip
 Filename:  Stacja_Lutownicza_Jack_3.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  9.19 KB
 Punkty:  0.5 = 0.00 for transfer + 0.5 for the user (set manually)

Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#295 27 Nov 2011 21:22   

Kolego Jacek M bardzo dobry soft. Mam tylko pytanie czy można sobie ustawić w menu histerezę na 0 i będzie ona pomijana, czy pojawi się wtedy błąd? To samo pytanie tyczy się czasu impulsu dogrzewania. Mam też pomysł żeby jednak dodać wejście do menu poprzez dłuższe naciśnięcie klawisza do uśpienia co uprościło by obsługę ustawień (przechodzenie pomiędzy danymi parametrami do ustawienia też przez dłuższe naciśnięcie). Znalazłem w internecie 2 kody do obsługi czasu przytrzymania przycisku.
Code:
A=0

Do
Debounce Pinb.0 , 0 , Menu , Sub
If A = 1 Then Gosub Kr
If A = 2 Then Gosub Dl
Loop

Menu:
Cls
Lcd "menu 1"
A=1
Wait 1
If Pinb.0 = 1 Then
return
endif
Cls
Lcd "menu 2"
A=2
Wait 1
Return

Kr:
Cls
Lcd "nac. klawisz"
Waitms 50
Cls
Return

Dl:
Cls
Lcd "przytrzymales"
Waitms 50
Cls
Return

End

Code:
Oto programik w Bascom-AVR. Jeżeli naciśniesz przycisk(portd.0) na mniej niż pieć sekund to zapli Ci się dioda(Portb.7), a jeżeli będziesz trzymał przycisk wciśnięty przez pięć sekund to przesunie Ci jedynkę po całym porcie b.

Config Pind.0 = Input
Config Portb = Output

Dim I As Dim

I=1
Program:
Do

If Pind.0 = 0 Then
For I = 1 To 5
Wait 1
If Pind.0 <> 0 Then 'Jezeli przycisnales na krocej niz 5 sekund
Waitms 400
I=1
Set Portb.7 ' Zapala diode
Goto Program
End If

If I = 5 Then ' A po pieciu sekundach przesuwa 1 po calym porcie
If Pind.0 = 0 Then
Set Portb.7
Waitms 250
Reset Portb.7
Set Portb.6
Waitms 250
Reset Portb.6
Set Portb.5
Waitms 250
Reset Portb.5
Set Portb.4
Waitms 250
Reset Portb.4
Set Portb.3
Waitms 250
Reset Portb.3
Set Portb.2
Waitms 250
Reset Portb.2
Set Portb.1
Waitms 250
Reset Portb.1
Set Portb.0
Waitms 250
I=1
Goto program
End If
Next I
End If

Loop

Ps. Jak zrobić migający tekst na wyświetlaczu w bascom.
Back to top

Jacek M
Poziom 10
Poziom 10

Post#296 27 Nov 2011 22:53   

Witam
Co do ustawienia histerezy na 0 – to powinna być pomijana i wtedy również dogrzewanie impulsowe zostanie pominięte (ale nie testowałem tego). Oczywiście należało by zmienić fragment na :
Code:

Mniej_hist:
Decr Histereza
Waitms 70
If Histereza = 0 Or Histereza > 20 Then Histereza = 0
Waitms 10
Writeeeprom Histereza , 6
Waitms 10
Goto Poczatek3

Co do długiego przytrzymania przycisku ja do tej pory stosowałem tego typu rozwiązanie które znalazłem na forum: www.elektroda.pl/rtvforum/topic1828017.html ale wtedy należy dodać także konfigurację timera. To co podałeś także powinno działać tylko ja nie przepadam za poleceniem „wait” – ale to kwestia gustu :D
Co do migotania wyświetlacza proponuje użyć jednego z wyjść Atmegi do sterowania podświetlania (wtedy będziesz miał podświetlony i niepodświetlony wyświetlacz) jeśli odpowiednio dasz polecenia ustawiające na przemian stan wysoki i niski na tym wyjściu. Lub po prostu zastosuj polecenie wyłączenie i włączenie wyświetlacza:
Code:

CLS
Home
Lcd " TEKST"
Lowerline
Lcd " 1"
Waitms 1000                                                 'czekamy
Display Off                                                 'wyłączony LCD
Waitms 700                                                  'czekamy
Display On                                                 'włączony LCD
Cls
Home
Lcd "TEKST"
Lowerline
Lcd "2"
Waitms 1000

Pozdrawiam
Jack
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Nov 2011 22:53   

Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#297 28 Nov 2011 17:55   

Nie chodziło mi o miganie całym wyświetlaczem lecz tylko jednym wyrazem. Chciałem to wykorzystać w stanie uśpienia do migania słowa "UŚPIENIE". A co do sterowania podświetlaniem to można to wykorzystać do wyłączania wyświetlacza(a za razem oszczędzenia go) po x nieaktywności użytkownika. Jeśli kolega byłby miły to poprosiłbym o wersje softu z menu wybieranym poprzez dłuższe naciśnięcie przycisku. Ja niestety nie mam dostępu do pełnej wersji bascoma. Myślałem na taką wersją: naciskamy dłużej uśpienie pojawia się napis "MENU KONFIGURACYJNE" po sekundzie pisze histereza i możemy zmieniać wartość + i - potem krótkie naciśnięcie uśpienia i pojawia się napis czas impulsów, zmieniamy czas impulsów, potem naciskamy krótko uśpienie i pojawia się napis t uśpienia zmieniamy wartość. Po ustawieniu naciskamy znowu dłużej uśpienie i wracamy do normalnego trybu lub krótkim naciśnięciem wracamy do zmiany histerezy.
Back to top

Jacek M
Poziom 10
Poziom 10

Post#298 28 Nov 2011 20:41   

Sorry to nie zrozumiałem z tym migotaniem. Nie wiem jak można to zrobić – no może tak trochę prymitywnie czyli:
Code:

If Czuwanie = 0 Then
Toggle Czuw
End If

Cls
Cursor Off
Home
Home
Lcd "Grot: "
Lcd Temp
Lcd Chr(1)
Lcd "C      "
Waitms 10

Do
If Czuw = 1 Then
Lowerline
Lcd "CZUWANIE "
Lcd Nastawa
Lcd Chr(1)
Lcd "C   "
Waitms 1000
Lowerline
Lcd "         "
Waitms 1000
Loop Until Czuwanie = 0
End If
Lowerline
Lcd "koniec          "
Waitms 1500

No może jeszcze w tej pętli dodać odczyt temperatury, bez tego nie będzie aktualnej temperatury grota.
Jeśli chodzi o menu z dłuższym przytrzymaniem przycisku – będzie chwilowo problem (ja również nie posiadam Bascoma pełnej wersji) do tej pory kompilował mi kolega, ale on wyjechał na 2-3 tygodnie i nawet gdybym coś napisał skompilować i sprawdzić w praktyce można by było dopiero po jego powrocie. Będzie to już okres świąteczny – nie obiecuje, jeśli jednak znajdę czas może siądę jeszcze do tego. W zasadzie ta wersja dla mnie ma wystarczającą funkcjonalność. Bascom jest wystarczający do pisania prostych programów, w tym przypadku przy tak rozbudowanych ustawieniach konfiguracyjnych „zżera” dożo miejsca i tu jednak lepszy byłby chyba C (algorytm i fragmenty kodu dostępne w opisie AVT–987).
Pozdrawiam
Jacek
Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#299 28 Nov 2011 21:01   

Rozumiem sytuacje. Oczywiście będę czekać na rozwój sytuacji i wenę twórczą kolegi. :D :D :D
Back to top

Zbyszek_64
Poziom 16
Poziom 16

Post#300 29 Nov 2011 21:00   

Jeśli koledzy przerabiacie soft to pmyślcie o automatycznym wyłączeniu stacji np. po godzinie.Zdrzyło mi się już dwa razy , że zapomniałem jej wyłączyć.Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza na Atmega8
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 10 of 12 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next
Jump to page:
Similar topics
Stacja lutownicza z PE 3/99 by Romanes (18)
Stacja lutownicza by bartek (37)
Cyfrowa stacja lutownicza (110)
Stacja lutownicza By ILON (23)
Stacja lutownicza z PE by olinek2 (70)
Stacja lutownicza (29)
Prosta i praktyczna stacja lutownicza. (55)
Własna stacja lutownicza by kw48 (17)
Stacja lutownicza sterowana uP (83)
Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym (43)

Page generation time: 0.503 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed