| Author |
PF Poziom 15

|
19 Apr 2010 09:56 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Witam !!!
Zrobiłem układzik wszystko ok poza tym że wcale nie startuje. Na wyświetlaczu martwa cisza , przy maksymalnym kontraście świecą tylko kwadraty w górnej linii. Czy komuś to urządzenie wystartowało z tym wsadem. Zaprogramowanie Atmegi na fabrycznych fusach to nie jest trudna sprawa.
Tak na marginesie kwarc z kondensatorami ma być zamontowany. Na schemacie jest, natomiast w układzie Kamila S nie ma nic takiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
arturjakis Poziom 16

|
19 Apr 2010 21:34 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Przyłącze się do pytania kolegi PF
Układ gotowy sprawdzony pod katem zwarć i objaw identyczny
znalazłem problem a jest nim plik hek zamieszczony na stronie autora.
skompilowałem program ze strony autora i plik wynikowy ma 9kb nie 2kb i po wgranu do atmegi stacja ożyła.
ale nie do końca. Nie działa regulacja temperatury góra dół cały czas na wyświetlaczu jest 0st i nie reaguje na zmianę. po wciśnięciu uśpienia stacja zaczyna grzać do temperatury ok 130st i ją utrzymuje. po wyjściu z uśpienia kolba sie wychładza.
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
20 Apr 2010 08:33 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Tak w zasadzie to nigdzie nie mogę nic doczytać odnośnie wyświetlacza poza tym że jest to 2 x 16.
Czy on ma być zgodny z HD44780.
Może autor użył zupełnie coś innego.
Pytanie do arturjakis:
czy to twój wpis jest w komentarzach na stronie autora.
czy zaczęło wreszcie wszystko działać.
Z góry dzięki za udostępnienie tego działającego hex-a.
|
|
| Back to top |
|
 |
arturjakis Poziom 16

|
20 Apr 2010 09:44 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Witam
Tak tam jest mój wpis.
Niestety ale jeszcze nie wszystko działa.
Nie działa mi regulacja temperatury jak opisywałem powyżej.
Plik zamieszczę jak wrócę do domu.
Tak wyświetlacz ma być zgodny z HD44780.
W układzie niema kwarcu.
|
|
| Back to top |
|
 |
PAWEL7505 Poziom 12

|
20 Apr 2010 15:41 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Witam
Do autora projektu mam pytanie nie widze na płytce rezonatora a w projekcie jest 8mhz
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
20 Apr 2010 15:45 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| PAWEL7505 wrote: |
Witam
Do autora projektu mam pytanie nie widze na płytce rezonatora a w projekcie jest 8mhz |
Bo w tej wersji projektu rezonator kwarcowy jest niepotrzebny. Jest wykorzystany wewnętrzny z Atmegi
|
|
| Back to top |
|
 |
arturjakis Poziom 16

|
20 Apr 2010 16:11 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Oto wsad który ja wgrywałem do procka. niestety nie działa mi regulacja póki co nie wiem co jest przyczyną i czy tak będzie u wszystkich
| Filename: |
STACJA.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
3.38 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2010 16:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
20 Apr 2010 17:32 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
arturjakis A ja wiem !!!
Naciśnij na początku obydwa guziki [ góra dół ] i potem zacznij ustawiać temperaturę. U mnie tak działa. Chyba jakiś rodzaj zabezpieczenia. Ja mam tego hexa co niżej [ prawdopodobnie jest to ten sam co twój bo przecież z tego samego żródła ] .
Dla tych wszystkich co im jeszcze nie działa taka podpowiedź:
na schemacie autora noga 5 wyswietlacza podłaczona jest do megi8. Ma być podłaczona do masy a noga z megi ma wisieć pusta.
U mnie działa wszystko chociaż nie mam jeszcze kolby.
Jakby ktoś miał rozrysowane złącze PENSOL [ gdzie grzałka , a gdzie termopara ] byłbym wdzięczny za podesłanie.
| Filename: |
poprawione.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
5.61 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2010 17:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mat_91 Poziom 20

|
20 Apr 2010 18:07 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| PF wrote: |
Jakby ktoś miał rozrysowane złącze PENSOL [ gdzie grzałka , a gdzie termopara ] byłbym wdzięczny za podesłanie. |
Przecież to masz rozrysowane na stronie Link. Czytać ze zrozumieniem! :)
Jak by ktoś potrzebował to mogę podesłać zdjęcia wnętrza kolby w wersji ESD + opis wyprowadzeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
20 Apr 2010 19:21 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Panowie, przecież dałem archiwum do plików Eagle i termotransferu. Tam już poprawiłem połączenie wyświetlacza nogi nr.5. W oryginalnym schemacie ze strony Pana Kamila noga 5 jest połączona z Atmegą jak już kolega powyżej zauważył, w wersji do której dałem pliki noga 5 powinna być połączona z GND, tak samo na oryginalnym schemacie jest dodatkowo rezonator kwarcowy wraz z dwoma kondensatorami a w wersji do której dałem pliki nie potrzebny jest ten kwarc z tymi kondensatorami bo jest wykorzystany wewnętrzny zegar Atmegi. Nie do końca sugerujcie się oryginalnym schematem ale tym do którego dałem pliki. A poniżej prawidłowy schemat:
|
|
| Back to top |
|
 |
kejza Poziom 8

|
20 Apr 2010 22:03 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
witam, jaka wartość powinna być R4 990k czy 10k? Jakie napięcie na wyjściu OP07 powinno być dla tych rezystorów.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
20 Apr 2010 22:05 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| kejza wrote: |
| witam, jaka wartość powinna być R4 990k czy 10k? |
Zobacz na powyższy schemat, i już było o tym pisane
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
21 Apr 2010 08:29 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
JaroFon masz pomyłkę np. w wartościach kondensatorów w zasilaczu [ wydają się za małe w prównaniu do oryginału], wartość C9 , podłączeniu 7909[ wyprowadzenia inne jak 7805 - na twojej płytce robi się zwarcie ] reszty nie pamiętam. Sprawdź to na swoim EAGLE. Oczywiście zmiana rozmiarów obudów elektrolitów w zasilaczu wchodzi w grę.
Ja robiłem z twoich płytek i w "praniu" to wszystko powychodziło.
Teraz jest wszystko OK stacja żyje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Apr 2010 08:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
21 Apr 2010 16:44 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
JaroFon masz pomyłkę np. w wartościach kondensatorów w zasilaczu [ wydają się za małe w prównaniu do oryginału], wartość C9 , podłączeniu 7909[ wyprowadzenia inne jak 7805 - na twojej płytce robi się zwarcie ] reszty nie pamiętam. Sprawdź to na swoim EAGLE. Oczywiście zmiana rozmiarów obudów elektrolitów w zasilaczu wchodzi w grę.
Ja robiłem z twoich płytek i w "praniu" to wszystko powychodziło.
Teraz jest wszystko OK stacja żyje. |
Ponieważ nie robiłem jeszcze tej płytki dlatego czekałem aż ktoś skusi się ją zrobić i poinformuje o ewentualnych błędach. A wartości kondensatorów ja mam takie jak na moim schemacie
|
|
| Back to top |
|
 |
arturjakis Poziom 16

|
21 Apr 2010 21:17 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Witam
Wreszcie uruchomiłem swoja stacje teraz działa idealnie.
Nie wiem czy faktycznie tak jak opisywał PF trzeba wcisnąć oba przyciski aby uruchomić nastawianie bo mi ruszyło przez przypadek a mianowicie niechcący dostał mi się kabelek masy pod płytkę i coś zwarł wyskoczyło 250st i nastawa zaczęła działać.
Załączam zdjęcia moich wypocin.
Wiem że wyświetlacz jest krzywo ale nie zamierzam już go odklejać. Podczas stygnięcia termokleju obsunęła się podpórka i spłynął. Mówi się trudno to ma działać.
Jedyne zmiany jakie planuje to zdarcie naklejek z obudowy i pomalowanie jej na czarno.
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
22 Apr 2010 08:34 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Dwa guziki trzeba nacisnąć tylko raz po pierwszym uruchomieniu stacji z nowo zaprogramowanym procesorem. Wtedy wskakuje 250 stopni i dalej już działa normalnie.
Jeszcze mam pytanie odnośnie C9 jaka tam ma być wartość - na schemacie jest inna a w spisie jeszcze inna.
Czy istnieje gdzieś schemat z uwzględnionymi wszystkimi poprawkami.
|
|
| Back to top |
|
 |
arturjakis Poziom 16

|
22 Apr 2010 11:51 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Ja u siebie wszystkie kondensatory nieelektrolityczne dałem 100n.
Na schemacie z EP jest 10n a w opisie 470n
Na opisie płytki autora oprogramowanie jest 100n
Na dobrą sprawę żadna różnica co by się nie dało będzie działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
22 Apr 2010 14:54 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
OK Dzięki !!!
Ponawiam prośbę do JaroFon jaki numer ma ta obudowa co pokazałeś je w pierwszym poście. Bardzo fajnie wygląda.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
22 Apr 2010 21:44 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
OK Dzięki !!!
Ponawiam prośbę do JaroFon jaki numer ma ta obudowa co pokazałeś je w pierwszym poście. Bardzo fajnie wygląda. |
Jest to obudowa z serii Z3 ale dokładnie podam jutro bo niestety nie pamiętam dokładnie a muszę zajechać do sklepu żeby to sprawdzić
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
23 Apr 2010 20:28 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
@PF obudowa którą wykorzystałem do stacji ma symbol Z5A
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
04 May 2010 08:39 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
No i przyszedł czas na chwalenie się efektem końcowym.
wyszło chyba nieźle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Matt_x89 Poziom 7

|
07 May 2010 18:10 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Witam.
Który schemat jest poprawny bo widzę na schematach na forum że są niewielkie różnice w wartościach elementów?
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 May 2010 18:14 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| Matt_x89 wrote: |
Witam.
Który schemat jest poprawny bo widzę na schematach na forum że są niewielkie różnice w wartościach elementów? |
Już o tym było pisane
|
|
| Back to top |
|
 |
Matt_x89 Poziom 7

|
07 May 2010 18:24 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
Jeszcze chciałem się poradzić w sprawie płytki drukowanej bo na forum było wspomniane że po wytrawieniu jest zwarcie, czy w pliku jest już to poprawione?
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 May 2010 18:26 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| Matt_x89 wrote: |
| Jeszcze chciałem się poradzić w sprawie płytki drukowanej bo na forum było wspomniane że po wytrawieniu jest zwarcie, czy w pliku jest już to poprawione? |
Pomyliłem się w podłączeniu stabilizatora -9V. Jeszcze w pliku Eagle tego nie poprawiłem ale można samemu to poprawic
|
|
| Back to top |
|
 |
LOTR2 Poziom 9

|
12 May 2010 01:21 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
witam, jest szansa by ktoś był w posiadaniu i udostępnił program do takiej stacji ale napisany w C?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 May 2010 01:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koszarki Poziom 10

|
18 May 2010 20:52 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| JaroFon wrote: |
Panowie, przecież dałem archiwum do plików Eagle i termotransferu. Tam już poprawiłem połączenie wyświetlacza nogi nr.5. W oryginalnym schemacie ze strony Pana Kamila noga 5 jest połączona z Atmegą jak już kolega powyżej zauważył, w wersji do której dałem pliki noga 5 powinna być połączona z GND, tak samo na oryginalnym schemacie jest dodatkowo rezonator kwarcowy wraz z dwoma kondensatorami a w wersji do której dałem pliki nie potrzebny jest ten kwarc z tymi kondensatorami bo jest wykorzystany wewnętrzny zegar Atmegi. Nie do końca sugerujcie się oryginalnym schematem ale tym do którego dałem pliki. A poniżej prawidłowy schemat:
 |
Witam! Mam pytanie do autora JaroFon. Na tym schemacie ktory tu podales noga 5 wyswietlacza podłaczona jest do megi8. A piszesz ze ma być podłaczona do masy a noga z megi ma wisieć pusta. wiec jak to ma w koncu byc?(napisałeś "A poniżej prawidłowy schemat:" czy aby napewno?)
Czy schemat na stronie Pana Kamila Sz. jest prawidlowy?
A tak swoją drogą świetna konstrukcja!
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
18 May 2010 21:34 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| koszarki wrote: |
| JaroFon wrote: |
 |
Witam! Mam pytanie do autora JaroFon. Na tym schemacie ktory tu podales noga 5 wyswietlacza podłaczona jest do megi8. A piszesz ze ma być podłaczona do masy a noga z megi ma wisieć pusta. wiec jak to ma w koncu byc?(napisałeś "A poniżej prawidłowy schemat:" czy aby napewno?)
Czy schemat na stronie Pana Kamila Sz. jest prawidlowy?
A tak swoją drogą świetna konstrukcja! |
Dobrze że o tym piszesz. Jest to moje przeoczenie i źle zaznaczyłem połączenie nogi 8, prawidłowo ma być podłączona do masy
|
|
| Back to top |
|
 |
koszarki Poziom 10

|
18 May 2010 22:30 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
A zatem czy schemat na stronie autora Kamila Sz. jest prawidłowy? i czy mozna wedlug niego budowac?
Mam jeszcze pytanie odnośnie plytki ze strony Pana Kamila Sz. (nowa wersja)
Jest tam listwa zaciskowa 24V (2-piny) oraz listwa 12V (3- piny). Rozumiem ze to 24V to jest z transformatora a to 12V z kąd się bierze i po co jest?
Na plytce JaroFon jest tylko wejscie 2x12V z transformatora.
Moze mi to ktoś wytlumaczyc?
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
19 May 2010 00:22 Re: Stacja lutownicza na Atmega8 |
|
|
|
| koszarki wrote: |
A zatem czy schemat na stronie autora Kamila Sz. jest prawidłowy? i czy mozna wedlug niego budowac?
Mam jeszcze pytanie odnośnie plytki ze strony Pana Kamila Sz. (nowa wersja)
Jest tam listwa zaciskowa 24V (2-piny) oraz listwa 12V (3- piny). Rozumiem ze to 24V to jest z transformatora a to 12V z kąd się bierze i po co jest?
Na plytce JaroFon jest tylko wejscie 2x12V z transformatora.
Moze mi to ktoś wytlumaczyc? |
Więc tak: schemat na stronie Pana Kamila ogólnie jest poprawny ale przez Pana Kamila zostały wprowadzone poprawki (związane z napisanym przez Pana Kamila programem do Atmegi), i tak: nie został użyty rezonator kwarcowy wraz z kondensatorami ceramicznymi, i noga nr. 5 wyświetlacza powinna być podłączona do masy a nie do Atmegi jak jest to na oryginalnym schemacie
Jeśli chodzi o te zaciski 12V i 24V to zrób to tak jak ja to zrobiłem na mojej PCB. Na mojej PCB jest tylko wersja 2 x 12V bo ja już uwzględniłem poprowadzenie napięcia 24V bezpośrednio z zacisków do lutownicy, a Pan Kamil zrobił to osobno i wymaga to połączenia zacisków 24v z transformatorem lub użycie drugiego transformatora. Czyli w wersji od Pana Kamil zaciski 24V podłączasz do transformatora 2 x 12V (czyli dwa zewnętrzne wyjścia listwy 3 PIN u Pana Kamila)
|
|
| Back to top |
|
 |