Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zrobić peryskop z lustra?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo ->Jak zrobić peryskop z lustra? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
marekzegarek
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: warszawa
Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 2
marekzegarek
Poziom 2
Post#1 02 Kwi 2010 23:11  Autor tematu   

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Witam
Chciałbym zrobić urządzenie, które sterowałoby kamerą na zasadzie peryskopu. Czyli żeby wysuwało się góra-dół. Na razie do dyspozycji mam stary napęd cd-rom z komputera. Chodzi o to, żeby po naciśnięciu przycisku kamera wyjechała do góry i się zatrzymała, a po drugim naciśnięciu, żeby zjechała na dół i się zatrzymała.
Macie pomysły jak najlepiej to zrealizować: silnik dc, krokowy czy serwomechanizm ? No i jakie do tego zrobić sterowanie ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mody
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 932
Pomógł: 41
Mody
Poziom 20
Post#2 02 Kwi 2010 23:15    

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Bez obrazy pomyśl!
Masz napęd cd-rom, rozbierz go i sprawdź na jakiej zasadzie działa
mechanizm, a otrzymasz odpowiedź na swoje pytanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kotlet_06
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 52
Pomógł: 3
kotlet_06
Poziom 10
Post#3 02 Kwi 2010 23:27    

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


najlepiej to silnik krokowy i napisać do niego program sterujący na jakimś uC. Można by było tym silnikiem obracać pręt gwintowany o dużym skoku ,a do kamerki tulejkę gwintowaną ,całość umocować w jakiejś szynie. Tylko pytanie do czego to ma być ? Bo jeżeli tylko tak się pobawić ,to możesz kamerkę prosto do szuflady CD przykleić Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
GSM
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 559
Pomógł: 72
Ocena postów: 5
GSM
Poziom 18
Post#4 02 Kwi 2010 23:56    

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Witam,

i znowu zaprzęgamy uC tam gdzie jest kompletnie nie potrzebny;)
Taką logikę można zrealizować na przerzutnikach, w skrajnym wypadku nawet na przekaźnikach samych z użyciem silnika prądu stałego i 2 krańcówek.
A co do konstrukcji to: 2 prowadnice i pasek zębaty, karetka z kamerą przymocowana do paska (który jest napędzany silnikiem) i jeździ sobie po tych prowadnicach. Jeśli konstrukcja prowadnic w stanie schowanym kamery nie może wystawać (kieruje się przykładem peryskopu) to mocujemy kamerę na szynie zębatej + opcjonalna prowadnica (zależnie od konstrukcji szyny zębatej i jej sprzęgnięciu z silnikiem) dla zapewnienia sztywności konstrukcji.
Rozwiązanie ze śrubami jest powolne, chyba że osiągniemy bardzo wysokie obroty śruby albo śruba ma duży skok, poza tym to raczej rozwiązanie do jakiegoś bardziej precyzyjnego pozycjonowania, a tu chodzi o proste wysuń/wsuń.

Pozdrawiam,
GSM

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord_blaha
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Shenzen
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 2295
Pomógł: 177
Ocena postów: 5
lord_blaha
Poziom 22
Post#5 03 Kwi 2010 13:43    

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Rozwiązań jest miliard, jedne prostsze, drugie mniej- podstawowe pytania to- gdzie ma to pracować i ile chcesz wydać?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marekzegarek
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: warszawa
Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 2
marekzegarek
Poziom 2
Post#6 04 Kwi 2010 11:44  Autor tematu   

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Dzięki za odpowiedzi.
A jak myślicie, czy będzie lepsze (bardziej niezawodne) zrobienie tego na przekaźnikach czy na elektronice ? Myślałem nawet o zaadoptowaniu tego projektu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743822.html#3821182

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord_blaha
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Shenzen
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 2295
Pomógł: 177
Ocena postów: 5
lord_blaha
Poziom 22
Post#7 04 Kwi 2010 15:06    

Re: Jak zrobić peryskop z lustra?


Skup się na działającej mechanice- jak będzie działać, to wtedy zajmij się sterowaniem tego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> Jak zrobić peryskop z lustra?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
PIC16F73 jak zrobić PWM? Jak to zrobić tak jak na rysunku? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS