| Author |
Walzyl Poziom 9

|
07 Apr 2010 13:34 Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Witam,
Poszukuję programu którym mógłbym w miarę prosto zmienić kod źródłowy programów (opensource) np Kadu pod ubuntu.
Jako, że dopiero zaczynam nie pogardzę poradami, ew jakimiś poradnikami jak zacząć zabawę w edycję aplikacji.
Z góry dzięki za pomoc
Edit: Kadu dlatego, że z c++ w miarę dobrze mi idzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2010 13:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
askr Poziom 22

|
07 Apr 2010 14:14 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Nie zmienisz kodu skompilowanej aplikacji.
Ściągnij źródła, wyedytuj to co chcesz, skompiluj i zobacz czy zadziała.
Jeśli bawisz się w linuxie to prawie wszystko masz już na kompie (gcc, make, itp).
Poczytaj manuale.
A w czym edytować...? Możesz nawet w notatniku, to nie ma znaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Walzyl Poziom 9

|
08 Apr 2010 15:30 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
No właśnie o to chodziło ;) , źródła mam, tyle, że połapać się w tym trzeba ;/
Wiem, że linux to nie winda i programu, który zapewni mi na bieżąco podgląd zmian, nie znajdę.
W sumie jeszcze poszukam, ale zabawa w kodzie to raczej mus niżeli przyjemność.
Po prostu chciałbym wiedzieć jak zacząć, nie chcę od razu pisać od nowa aplikacji tylko np dodać button otwierający przeglądarkę lub np jakąś listę rozwijaną, obojętnie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Apr 2010 18:05 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Ale rozumiesz, że GG jest napisane w QT?
PS.
Jak to jest, że raz piszesz, iż znasz C++, a raz, że nie potrafisz się połapać w źródłach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Walzyl Poziom 9

|
08 Apr 2010 18:25 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Kadu jest "chyba" napisane w c++, a jeżeli chodzi o sam język to znam podstawy + to co doczytam. Po prostu jeszcze nie próbowałem działać w c++ graficznie.
Programy które do tej pory przeglądałem składały się z okna z wyświetlonym tekstem i innymi podstawowymi bajerami, niestety dodanie jakiejś funkcji do gotowej aplikacji jest dla mnie trudniejsze ;/.
Tak w ogóle to jest to zadanko na zajęcia z systemów w technikum.
Na takim poziomie trudne to pewnie nie jest, ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Stąd pomysł żeby rozparcelować gotowy program zamiast gotowe źródła znaleźć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2010 18:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
09 Apr 2010 13:19 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Walzyl, raczej nie masz pojęcia na co próbujesz się porwać. lepiej napisz po prostu jake dano Ci zadanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
arnoldziq Poziom 22

|
09 Apr 2010 14:38 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Kolego Walzyl.
Jeżeli masz problemy z edycją kodów źródłowych, to proponuję ściągnąć sobie bardzo dobre IDE jakim jest NetBeans.
Jest to darmowe środowisko i dział praktycznie w każdym systemie wliczając w to 32 i 64 bitowe Linux-y.
|
|
| Back to top |
|
 |
Walzyl Poziom 9

|
10 Apr 2010 09:34 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Zadanie brzmi tak:
Dodaj do jakiejś aplikacji (opensource) przycisk lub listę rozwijaną która będzie np otwierała inną aplikację.
Trochę namieszałem, aktualnie jestem w trakcie czytania o bibliotece QT.
Może dodam jeszcze, że profesor, który zadał nam to zadanie ma taką metodę nauczania, że przedstawi problem, da czas na rozwiązanie go, ale sam nic nie podpowie ;).
Wydaje mi się, że ta metoda jest dobra, zmusza do myślenia i kreatywności, ale niektóre zadania wykraczają poza nasze możliwości (uczniów 3 klasy technikum).
Pozdrawiam,
Walzyl
Jeżeli uda mi się coś zdziałać to napiszę tutaj, może się komuś na przyszłość przyda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
krzychoocpp Poziom 22

|
10 Apr 2010 11:34 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
Kolego Gusioo, proszę nie wprowadzać pytającego w błąd! Kadu korzysta z biblioteki Qt w wersji 4. Pomijając wszystkie ogromne zmiany między linią 3.x a 4.x, nie ma też klasy QButton, to samo zadanie spełnia QPushButton: http://doc.trolltech.com/4.6/qpushbutton.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 Apr 2010 14:50 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
| krzychoocpp wrote: |
| Kolego Gusioo, proszę nie wprowadzać pytającego w błąd! |
Słyszałeś o dawaniu wędki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2010 14:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
utak3r Poziom 19

|
15 Apr 2010 13:27 Re: Edycja kodu źródłowego apikacji pod Linux. |
|
|
|
| Walzyl wrote: |
| Wiem, że linux to nie winda i programu, który zapewni mi na bieżąco podgląd zmian, nie znajdę. |
...ale o co chodzi w tym akapicie, bo nie rozumiem?...
Jeśli chodzi o Qt, są edytory WYSIWYG, ale nie sądzę, żeby źródła np. tego Kadu zawierały formatki tak stworzone, na 99% kontrolki tworzone są ręcznie w kodzie.
A co do zamiarów... akurat modyfikacja czyjejś aplikacji jest znacznie trudniejsza, niż napisanie własnej od zera. Musisz połapać się w architekturze kodu, jaką sobie założył programista (w tym przypadku cały sztab takich ludzi, kompletnie się ze sobą niekomunikujących).
Do Qt masz ładne środowisko z graficznym edytorem formatek, może zacznij od tego, taka moja propozycja na początek...
|
|
| Back to top |
|
 |