Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat prądotwórczy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Agregat prądotwórczy
Autor
Wiadomość
gReaT
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Cze 2004
Posty: 335
Miasto: Strzyżowice

Post#1 Post autora tematu 13 Sie 2004 14:48   

Agregat prądotwórczy


Moze mi ktoś wyjaśni coś o agregacie czytalem wszystko i nic nie kapie wiec nie piszcie użyj SZUKAJ
z tego co wiem potrzebny jest tam silnik ale niewiem czy on cos napędza czy daje prąd np. tak jak jest w motorowerze 12 V i tam jest jakaś przetwornica która daje nam 220V
A jak nie to moze wiecie jak najprosciej zrobić z czesci jakiś z samochodu agregat
a silnik wziąść z pizdka jakiegoś?
A jak nie to co by bylo potrzebne?
Powrót do góry
   
boomerang
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 264
Miasto: Białystok

Post#2 13 Sie 2004 15:04   

Re: >>Agregat ??<<


Generator pradotwrczy jest to w uproszczeniu silnik spalinowy (Diesel lub benzynowy) polaczony z pradnica, najczesciej pradu zmiennego (w malych generatorach 1-faz, w duzych 3 faz). Oczywiscie dochodza uklady regulacji, zabezpieczen, itp.
Teoretycznie mozna chyba sie bawic w wykorzystanie np. silnika samochodowego zasilajaca pradnice (prad staly) lub alternator (prad zmienny+prostownik w srodku). Tylko czy tego typu rozwiazanie bedzie ekonomiczne i praktyczne?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2004 15:04   





Powrót do góry
   
maly11
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 82

Post#3 23 Sie 2004 00:55   

>>Agregat ??<<


Może alternator.
Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#4 23 Sie 2004 07:54   

Re: >>Agregat ??<<


Wytwarzanie jest najbardziej ekonomiczne przy docelowym napięciu otrzymywanym odrazu na wyjściu prądnicy. wszelkie przetwarznie( jak zanaczył poprzednik) to straty. Napisz do czego to ma słuzyć-i ile na to chcesz przeznaczyć- male agregaty na ko 600VA sa w marketach za ok 600-750 zł. Tylko one są trochę głośne. JA mam Hondę walizkową 1000VA którą można zasilać zespół muzyczny na ulicy( taka cicha) ale to jest wydatek rzędu 3000-4500 zł.
Pozdr.J.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sie 2004 07:54   





Powrót do góry
   
peter.z
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 92
Miasto: ..::Kielce::..

Post#5 23 Sie 2004 08:52   

Re: Agregat prądotwórczy??


Witam. Wszystko zależy od tego co chcesz z tego zasilać i jak często. Jeśli jest to praca dorywcza na jeden raz to nie opłaci się głowy zawracać budową takiego urządzenia. Ja na przykład pożyczyłem agregat 2,5 kW ze Straży Pożarnej :) za symboliczną opłatą, zrobiłem co miałem zrobić szybko i tanio, a dobry układ ze Strażakami pozostał :wink:
Ewentualnie do zasilania małych urządzeń możesz wykożystać UPS'a od kompa. Kiedyś bardzo mi pomógł przy lutowaniu przewodów od radia w samochodzie i oświetleniu garażu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sie 2004 08:52   





Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#6 23 Sie 2004 10:39   

Re: Agregat prądotwórczy


Jeśli nie chodzi o konstrukcję a o wykorzystanie jednorazowe to są też wypożyczalnie (kiedyś wypożyczyłem 7,5kW HOndy do spawanie płotu na działce, potem okazoło się że mieli też spawarki spalinowe :) :)
A jeszcze jedną możliwością jest zakup agragatu na przetargu w agencji mienia wojskowego, 3,5kW kupiłemkiedyś za 400 zł( jedofazowy, przez 20 lat pracował 60 godzin, silnik spalinowy 4 suwowy. rezerwowe zasilanie do radiostacji)
Pozdr. J.
Powrót do góry
   
majster_15
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 499
Miasto: 49°56'N19°00'E

Post#7 24 Sie 2004 23:52   

Re: Agregat prądotwórczy


Witam!
Ja także jestę zainteresowany budową takowego ustrojstwa. z silnikiem to niema problemu ale jak go połaczyć z prądnicą prosto z wału ? czy jakaś przekladnia? Zkąd wyczasnąć proądnice prądu zmiennego ? Czy może silnik prądu zmiennego np. z pralki użyć jako prądnice napędzająć go ??
Jaka moc jest silnika z polskiego automatu niepamiam już modelu .
tak pi razy drzwi.

Proszę nie piszcie tylko żeby gdzieś kupić lub wyporzyć, bo człowiek się pyta, a nie chce nic kupić.

Pozdrooo mat
Powrót do góry
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1775
Miasto: Chełm

Post#8 25 Sie 2004 00:07   

Agregat prądotwórczy


Raczej silnika prądu zmiennego nie wykorzystasz w tym celu.
Już łatwiej chyba byłoby przezwoić alternator samochodowy w celu użycia go jako prądnicy synchronicznej.
Powrót do góry
   
majster_15
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 499
Miasto: 49°56'N19°00'E

Post#9 25 Sie 2004 01:20   

Re: Agregat prądotwórczy


No ale przecież alternator jest na 12 V??

Pozdroo Mat
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2004 01:20   





Powrót do góry
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1775
Miasto: Chełm

Post#10 25 Sie 2004 06:26   

Agregat prądotwórczy


Wiem, że jest na 12V ale ...zawsze można go przezwoić.
Zresztą to jest chyba jedyny typ prądnicy synchron., który jest ogólnie dostępny "zwykłemu śmiertelnikowi".
Ogólnie sądzę, że własnoręczna budowa jest nieopłacalna - najlepiej chyba jest zrobić tak jak to proponuje adamjur1
Powrót do góry
   
MuNiO
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2002
Posty: 1073
Miasto: Gdańsk

Post#11 25 Sie 2004 06:38   

Re: Agregat prądotwórczy


idz do zakladu naprawy taboru kolejowego itp tam maja odpowiednie pradnice na odpowiednie napiecia i prady
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Agregat prądotwórczy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat prądotwórczy (5)
Agregat prądotwórczy pytanie (2)
agregat prądotwórczy PAB 4 (4)
Uniwersalny Agregat Prądotwórczy (6)
Agregat prądotwórczy falon tech (1)
Agregat prądotwórczy nie odpala (4)
Agregat prądotwórczy 300-400zł. (2)
Jaki agregat prądotwórczy do hydroforu (1)
Agregat prądotwórczy PAD20-3/400 (3)
Agregat prądotwórczy PAD 16(30)-3/400 , PAB 4 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS