| Author |
tpokala Poziom 17

|
08 Apr 2010 19:48 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Intel oświadczył dziś, że jest gotowy do sprzedaży niektórych ze swoich 48-rdzeniowych procesorów doświadczalnych jeszcze w tym roku. Próbki tych procesorów zostaną przekazane głównie instytucjom naukowym i na pewno nie będą dostępne w żadnym detalicznym kanale sprzedaży.
Próbne procesory będą taktowane zegarami od 1.66GHz do 1.88GHz - są to wartości podobne do tych, które występują w energooszczędnej serii Atom. Mówi się, że każdy rdzeń będzie w stanie uruchomić odrębny system operacyjny i aplikacje użytkownika - podobnie jak to się dzieje w węźle obliczeniowym. Jeden procesor posiada zintegrowany czterokanałowy kontroler pamięci DDR3 oraz oddzielną pamięć cache L2 dla każdego rdzenia.
Intel pracował również nad zapewnieniem efektywnego zużycia energii: zużycie to kształtuje się w granicach 25-125 watów. Wahania stąd, że można będzie wyłączać poszczególne rdzenie albo obniżać napięcie zasilania i częstotliwość zegara.
Źródło
|
|
| Back to top |
|
 |
skaktus Poziom 24

|
08 Apr 2010 21:55 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Dla naukowca cacko, dla "Zwykłego" użytkownika na dzień dzisiejszy 4 rdzeniowe są niewykorzystane w 75 %...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2010 21:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
__FlyMan__ Poziom 18

|
08 Apr 2010 21:58 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Ja też taki chce :-) dlaczego nie udostępniają takich procesorów dla zwykłych użytkowników komputera ???
|
|
| Back to top |
|
 |
grubyostrowo Poziom 10

|
08 Apr 2010 22:00 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
| __FlyMan__ wrote: |
| Ja też taki chce :-) dlaczego nie udostępniają takich procesorów dla zwykłych użytkowników komputera ??? |
bo dla nas zwykłych ludzi cena pewnie bardzo wysoka... :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
__FlyMan__ Poziom 18

|
08 Apr 2010 22:09 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Jakieś 2 lata temu czytałem o procesorach 64 rdzeniowych ale z taktowaniem do 800Mhz. Jestem ciekawy ile taki może kosztować ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafraf Poziom 14

|
08 Apr 2010 23:14 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
| __FlyMan__ wrote: |
| Ja też taki chce :-) dlaczego nie udostępniają takich procesorów dla zwykłych użytkowników komputera ??? |
najpierw przygotuj liste programow, ktore wykorzystuja _naprawde_ choicaz dwa rdzenie tak jak nalezy (wielowatkowo) i uzywaja tych programow zwykli uzytkownicy komputerow (wylaczajac np winrara, bo ten juz wielowatkowy od dawna ;) wylaczyc tez nalezy m.in. profesjonalne pakiety do edycji wideo, tego przeciez tez zwykli uzytkownicy nie robia... )
pierwszy program o ktorym pomyslalem i ktory eksploatuje:
GTA IV
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2010 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
susek91 Poziom 6

|
08 Apr 2010 23:19 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Myślę że nam, "zwykłym" użytkownikom nie potrzeba 48 rdzeni, 4 wystarczą byle wykorzystywane było 100% ich możliwości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2010 23:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemek Elektro Poziom 15

|
09 Apr 2010 04:21 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
| susek91 wrote: |
| Myślę że nam, "zwykłym" użytkownikom nie potrzeba 48 rdzeni, 4 wystarczą byle wykorzystywane było 100% ich możliwości. |
Mam jednordzeniowego Athlona taktowanego 2,08 GHz i 512 RAM, mój komputer był kupiony jakieś 7-8 lat temu, a i wtedy był już "drugiej" świeżości. Do "zwykłego" użytkowania typu internet, edycja tekstu, jakiś kompilator, film, muzyka, wystarcza w zupełności. Marketing robi swoje, każdy chciałby mieć supernowoczesny komputer, a i tak większość osób wykorzystuje ich możliwości w ułamkach procenta. Po co 4 rdzenie do sprawdzenia poczty, czy przeglądania internetu? Po co terabajtowe dyski, skoro wordowski plik zajmuje kilkadziesiąt kB?
|
|
| Back to top |
|
 |
Spooner Poziom 14

|
09 Apr 2010 06:39 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Masz rację, ja mam starego laptopa z CeleronemM i ładnie chodzi.
Co do 64 rdzeni to potrzebne jest tylko do tego żeby pochwalić się znajomemu na podwórku :)
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-michalik Poziom 19

|
09 Apr 2010 08:22 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Co do internetu powiem tylko tyle, że jeszcze ze 2 wersje flasha do przodu i starsze kompy (też taki mam) zaczną ledwo odczytywać te strony. Kilka lat temu programiści zapomnieli o tak ważnym rzemiośle jak optymalizacja kodu i te czasy chyba minęły bezpowrotnie...
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
09 Apr 2010 10:24 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
| michal-michalik wrote: |
| Co do internetu powiem tylko tyle, że jeszcze ze 2 wersje flasha do przodu i starsze kompy (też taki mam) zaczną ledwo odczytywać te strony. Kilka lat temu programiści zapomnieli o tak ważnym rzemiośle jak optymalizacja kodu i te czasy chyba minęły bezpowrotnie... |
Programiści zostali rozpieszczeni przez inżynierów zwiększających w nieskończoność pamięci i prędkości wszystkiego. Po co optymalizować kod, skoro i tak to będzie działać? A jak nie będzie działać, to czas najwyższy dokupić pamięci.
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
09 Apr 2010 11:28 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Tak tak, przez tą całą awanturę o wydajności i tak dalej półtora roku temu wydałem 500 zł na procesor. Teoretycznie dwu rdzeniowy (jednak) witrualizacja, i te bzdury. I ma być to procek 3ghz. Co z tego wszystkiego , jak i tak chodzi sobie w trybie oszczędnym 2ghz z obniżonym napięciem z powodu słabego wykorzystania i drań sam się w biegu tak przestawia (w granicach 30%). Zdarzają się sytuacje , że potrzebuje przekodować jakiś film to wtedy tak, cała moc się przydaje. Teraz z powodów awaryjnych siedzę na sempronie 3000 i też wymagania spełnia o dziwo. Ale taki 48 rdzeniowy procesor to moim zdaniem zupełnie nie domowy :] Zastosowanie tego w jakiejś sieci jest dużo bardziej wskazane. Załóżmy sieć terminalową gdzie każdy terminal loguje się do serwera i tam na serwerze wykonuje obliczenia. Dane z eksperymentów mamy w jednym kompie i wszyscy maja do nich dostęp, szybciej niż przez sieć. Dodatkowo na dobrą sprawę mamy tam tylko jeden komputer i obniżone prondożarcie. Taki serwer również bardzo wydajnie obsługiwał by bazy danych, przy wielkich liczbach zapytań.
Szczerze mówiąc jednak jestem bardziej ciekawy w którą stronę pójdzie rynek konsumenckich procków. Kiedy będzie jakaś rewolucja :]
Swoja droga jeszcze nie tak dawno do flasha starczał mi komp z prockiem 166mmx, teraz 1,4ghz pentium 3 ma już spore kłopoty n niektórymi stronami. Optymalizacja rzeczywiście zanika.
|
|
| Back to top |
|
 |
fixian Poziom 17

|
15 Jun 2010 22:07 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
Może w końcu GG przestało by sie zawieszać :D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2010 22:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
__FlyMan__ Poziom 18

|
23 Jun 2010 11:43 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
GG wcina bardzo dużo ramu a nie z procesora.
|
|
| Back to top |
|
 |
aktus Poziom 15

|
26 Jun 2010 22:46 Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku |
|
|
|
| skaktus wrote: |
| Dla naukowca cacko, dla "Zwykłego" użytkownika na dzień dzisiejszy 4 rdzeniowe są niewykorzystane w 75 %... |
Ja mam jednordzeniowca i nie używam Visty ani 7, więc ja mam użycie jednego procka na poziomie 54% :P
|
|
| Back to top |
|
 |