FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 08 Apr 2010 19:48   

48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku

Intel oświadczył dziś, że jest gotowy do sprzedaży niektórych ze swoich 48-rdzeniowych procesorów doświadczalnych jeszcze w tym roku. Próbki tych procesorów zostaną przekazane głównie instytucjom naukowym i na pewno nie będą dostępne w żadnym detalicznym kanale sprzedaży.

Próbne procesory będą taktowane zegarami od 1.66GHz do 1.88GHz - są to wartości podobne do tych, które występują w energooszczędnej serii Atom. Mówi się, że każdy rdzeń będzie w stanie uruchomić odrębny system operacyjny i aplikacje użytkownika - podobnie jak to się dzieje w węźle obliczeniowym. Jeden procesor posiada zintegrowany czterokanałowy kontroler pamięci DDR3 oraz oddzielną pamięć cache L2 dla każdego rdzenia.

Intel pracował również nad zapewnieniem efektywnego zużycia energii: zużycie to kształtuje się w granicach 25-125 watów. Wahania stąd, że można będzie wyłączać poszczególne rdzenie albo obniżać napięcie zasilania i częstotliwość zegara.

Źródło
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 08 Apr 2010 21:55   

Re: 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku

Dla naukowca cacko, dla "Zwykłego" użytkownika na dzień dzisiejszy 4 rdzeniowe są niewykorzystane w 75 %...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Apr 2010 21:55   

Back to top

__FlyMan__
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 08 Apr 2010 21:58   

Ja też taki chce :-) dlaczego nie udostępniają takich procesorów dla zwykłych użytkowników komputera ???
Back to top

grubyostrowo
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 08 Apr 2010 22:00   

__FlyMan__ wrote:
Ja też taki chce :-) dlaczego nie udostępniają takich procesorów dla zwykłych użytkowników komputera ???

bo dla nas zwykłych ludzi cena pewnie bardzo wysoka... :cry:
Back to top

__FlyMan__
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 08 Apr 2010 22:09   

Jakieś 2 lata temu czytałem o procesorach 64 rdzeniowych ale z taktowaniem do 800Mhz. Jestem ciekawy ile taki może kosztować ...
Back to top

Rafraf
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 08 Apr 2010 23:14   

__FlyMan__ wrote:

najpierw przygotuj liste programow, ktore wykorzystuja _naprawde_ choicaz dwa rdzenie tak jak nalezy (wielowatkowo) i uzywaja tych programow zwykli uzytkownicy komputerow (wylaczajac np winrara, bo ten juz wielowatkowy od dawna ;) wylaczyc tez nalezy m.in. profesjonalne pakiety do edycji wideo, tego przeciez tez zwykli uzytkownicy nie robia... )

pierwszy program o ktorym pomyslalem i ktory eksploatuje:
GTA IV
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Apr 2010 23:14   

Back to top

susek91
Poziom 6
Poziom 6

Post#7 08 Apr 2010 23:19   

Myślę że nam, "zwykłym" użytkownikom nie potrzeba 48 rdzeni, 4 wystarczą byle wykorzystywane było 100% ich możliwości.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Apr 2010 23:19   

Back to top

Przemek Elektro
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 09 Apr 2010 04:21   

susek91 wrote:
Myślę że nam, "zwykłym" użytkownikom nie potrzeba 48 rdzeni, 4 wystarczą byle wykorzystywane było 100% ich możliwości.

Mam jednordzeniowego Athlona taktowanego 2,08 GHz i 512 RAM, mój komputer był kupiony jakieś 7-8 lat temu, a i wtedy był już "drugiej" świeżości. Do "zwykłego" użytkowania typu internet, edycja tekstu, jakiś kompilator, film, muzyka, wystarcza w zupełności. Marketing robi swoje, każdy chciałby mieć supernowoczesny komputer, a i tak większość osób wykorzystuje ich możliwości w ułamkach procenta. Po co 4 rdzenie do sprawdzenia poczty, czy przeglądania internetu? Po co terabajtowe dyski, skoro wordowski plik zajmuje kilkadziesiąt kB?
Back to top

Spooner
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 09 Apr 2010 06:39   

Masz rację, ja mam starego laptopa z CeleronemM i ładnie chodzi.

Co do 64 rdzeni to potrzebne jest tylko do tego żeby pochwalić się znajomemu na podwórku :)
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 09 Apr 2010 08:22   

Co do internetu powiem tylko tyle, że jeszcze ze 2 wersje flasha do przodu i starsze kompy (też taki mam) zaczną ledwo odczytywać te strony. Kilka lat temu programiści zapomnieli o tak ważnym rzemiośle jak optymalizacja kodu i te czasy chyba minęły bezpowrotnie...
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 09 Apr 2010 10:24   

michal-michalik wrote:
Co do internetu powiem tylko tyle, że jeszcze ze 2 wersje flasha do przodu i starsze kompy (też taki mam) zaczną ledwo odczytywać te strony. Kilka lat temu programiści zapomnieli o tak ważnym rzemiośle jak optymalizacja kodu i te czasy chyba minęły bezpowrotnie...

Programiści zostali rozpieszczeni przez inżynierów zwiększających w nieskończoność pamięci i prędkości wszystkiego. Po co optymalizować kod, skoro i tak to będzie działać? A jak nie będzie działać, to czas najwyższy dokupić pamięci.
Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 09 Apr 2010 11:28   

Tak tak, przez tą całą awanturę o wydajności i tak dalej półtora roku temu wydałem 500 zł na procesor. Teoretycznie dwu rdzeniowy (jednak) witrualizacja, i te bzdury. I ma być to procek 3ghz. Co z tego wszystkiego , jak i tak chodzi sobie w trybie oszczędnym 2ghz z obniżonym napięciem z powodu słabego wykorzystania i drań sam się w biegu tak przestawia (w granicach 30%). Zdarzają się sytuacje , że potrzebuje przekodować jakiś film to wtedy tak, cała moc się przydaje. Teraz z powodów awaryjnych siedzę na sempronie 3000 i też wymagania spełnia o dziwo. Ale taki 48 rdzeniowy procesor to moim zdaniem zupełnie nie domowy :] Zastosowanie tego w jakiejś sieci jest dużo bardziej wskazane. Załóżmy sieć terminalową gdzie każdy terminal loguje się do serwera i tam na serwerze wykonuje obliczenia. Dane z eksperymentów mamy w jednym kompie i wszyscy maja do nich dostęp, szybciej niż przez sieć. Dodatkowo na dobrą sprawę mamy tam tylko jeden komputer i obniżone prondożarcie. Taki serwer również bardzo wydajnie obsługiwał by bazy danych, przy wielkich liczbach zapytań.

Szczerze mówiąc jednak jestem bardziej ciekawy w którą stronę pójdzie rynek konsumenckich procków. Kiedy będzie jakaś rewolucja :]

Swoja droga jeszcze nie tak dawno do flasha starczał mi komp z prockiem 166mmx, teraz 1,4ghz pentium 3 ma już spore kłopoty n niektórymi stronami. Optymalizacja rzeczywiście zanika.
Back to top

fixian
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 15 Jun 2010 22:07   

Może w końcu GG przestało by sie zawieszać :D:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jun 2010 22:07   

Back to top

__FlyMan__
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 23 Jun 2010 11:43   

GG wcina bardzo dużo ramu a nie z procesora.
Back to top

aktus
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 26 Jun 2010 22:46   

skaktus wrote:
Dla naukowca cacko, dla "Zwykłego" użytkownika na dzień dzisiejszy 4 rdzeniowe są niewykorzystane w 75 %...

Ja mam jednordzeniowca i nie używam Visty ani 7, więc ja mam użycie jednego procka na poziomie 54% :P
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> 48-rdzeniowy procesor Intela jeszcze w tym roku
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
16 rdzeniowy procesor nie koniecznie lepszy od 2 rdzeniowego (11)
Sześciordzeniowe procesory Intela w 2009 roku (24)
Qualcomm QSD8672 1,5 Ghz procesor do smartphonów w tym roku (10)
Sharp jeszcze w tym roku pokaże smartfon z wyświetlaczem 3D (10)
Pierwsza elektrownia słoneczna w Egipcie, jeszcze w tym roku (5)
UEFI w płytach głównych MSI jeszcze w tym roku (18)
Apple iPhone 4G koncept, telefon jeszcze w tym roku (7)
Android Market wyprzedzi AppStore jeszcze w tym roku? (1)
TILE-Gx100 - 100-rdzeniowy procesor od Tilera (10)
Intel demonstruje nowy, 32-rdzeniowy procesor serwerowy (12)

Page generation time: 1.496 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed