Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#1 09 Apr 2010 09:12  Topic author   

Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Witam!

Niedawno mialem awarie wody i wymienialem Hydrofor przelacznik LCA przy hydroforze i bojler w lazience.Do tego momentu cisnienie mialem w hydroforze ktore dochodzilo do 7 atmosfer i bylo bardzo za duze co doprowadzilo do awari bojlera.Teraz jest zrobione tak ze pompa załacza sie na 1.5 atmosfery a wtylacza na 2.5 i jesli nabije wode do 2.5 atm. to cisnienie jest w miare ale jesli woda zejdzie do poziomu 1.5-2.0 to woda w kranie leci bardzo powoli.Wiaderko wody nabieram chyba z 10 min.W hydroforze jest "poduszka powietrrzna".
A druga sprawa to ze jak napompowalismy troche powietrza nie wiem ile moze ok. 3atm. to woda z hydroforu zeszla prawie do 0-05atm. i powietrze z woda zeszło i dopiero wtedy sie zalaczyla pompa.

Imoje pytanie jest co trzeba zrobic zeby napompowac powietrze i zeby nie zeszlo z zbiornika?
I czy trzeba ustawiac wlacznik LCA przy hydroforze?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestler
Moderator
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3611
Helped: 226
Post rating: 67
bestler
Moderator
Post#2 09 Apr 2010 10:12    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Z tym powietrzem to dobrze jest i nie trzeba nic zmieniać. Powietrze jest na górze (zgodnie z prawami fizyki) i jeśli wyprze wodę aż do poziomu rurki upływowej to samo zacznie przez tą rurkę uciekać. To normalny stan i tak ma być.

Natomiast jeśli masz za niskie ciśnienie to trzeba podregulować wyłącznik ciśnieniowy. W LCA jest takowa regulacja śrubą widoczną od góry po odkręceniu obudowy. Poczytaj Link - tam koledzy regulowali taki wyłącznik.

Helpful post? + +3
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#3 09 Apr 2010 10:29  Topic author   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Powiem tak ze jesli pompa wlaczy sie i nabije powietrze do 2.5 to cisnienie jest bardzo dobre lecz jesli spad juz po nizej 2.0 to jest slabe :/ Pralka automatyczna ma problem z poborem wody.Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.

Helpful post? + +2
Back to top
bestler
Moderator
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3611
Helped: 226
Post rating: 67
bestler
Moderator
Post#4 09 Apr 2010 11:12    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


hardstyleboy wrote:
Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.


W ogóle nie rozumiem tego zdania...

Helpful post? + +1
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4238
Helped: 252
Post rating: 81
mczapski
Level 38
Post#5 09 Apr 2010 11:29    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Więc zakończ to "nabijanie" powietrza i jak już napisano przereguluj wyłącznik ciśnieniowy. Chociaż wcale nie uważam, że ciśnienie 2 bary to jest mało. Drogą regulacji górnego i dolnego progu zadziałania uzyskasz oczekiwany efekt. Tylko jeśli zechcesz utrzymywać ciśnienie na poziomie 7 bar to znów będą kłopoty (jeśli pompa uzyska takie ciśnienie). A jak nie wiesz jak się do tego zabrać to pomyśl.

Helpful post? + -1
Back to top
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#6 09 Apr 2010 16:22  Topic author   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Nie o to mi chodzi zeby nabic cisnienie do 7 bar tylko jak mam 2.5-2.5 to zeby podniesc to do 2.5-3.5 i mysle ze wtedy bylo by juz bardzo dobrze.Bo jak pompa mi nabije cisnienie i wezme juz kilka wiader to potem jest bardzo slabe cisnienie ze pralka automatyczna nie moze pociagnac wody do prania.Ok bede probowal regolowac lacznik LCA tak jak mowicie.

Helpful post? + 0
Back to top
forestx
Zasłużony dla elektroda
Location: Gdzieś na Podkarpaciu
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 4467
Helped: 297
Post rating: 53
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#7 09 Apr 2010 18:44Positive voted    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Chciałbym wyprostować pewna sprawę:
Na wielu stronach panuje mylne przekonanie, że te dwie śruby służą do ustalania górnego i dolnego zakresu działania włącznika.
To nie tak.
Dolna śruba (czerwona strzałka) ustala poziom ciśnienia.
Górna śruba (na zielono)- zakres w jakim hydrofor pracuje.
Przykład (przepraszam za czerwony kolor):
Mamy ustawiony hydrofor na 3atm ±0,5atm
Kręcimy dolnym plastikiem (czerwona strzałka):
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,5atm
Kręcimy górną śrubką:
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,7atm

Helpful post? + +7
Back to top
bestler
Moderator
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3611
Helped: 226
Post rating: 67
bestler
Moderator
Post#8 09 Apr 2010 22:58    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Dokładnie tak jak kolega pisze. A powietrze zostaw w spokoju.

Helpful post? + 0
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#9 10 Apr 2010 12:16  Topic author   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Zrobiłem tak jak mowil "forestx" i wielkie dzięki dla niego za pomoc.Ustawiłem łącznik na wł.1,7-3,7wył . Tylko mam pytanie jeszcze bo jak pompa nabije wode do 3,7 to wskazówka przez chwile spada z 3,7-3,5 i sie zatrzymuje.Woda jest zakręcona i nigdzie nie uchodzi ani woda ani powietrze.Co do cisnienia to jest bardzo dobre.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slawik
Level 8
Location: podkarpacie
Joined: 19 Sep 2009
Posts: 6
Post rating: 1
slawik
Level 8
Post#10 11 Apr 2010 13:57    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Pewnie nie masz zaworu zwrotnego między pompą a zbiornikiem.Po wyłączeniu pompy ciśnienie ze zbiornika wyrównuje się w całej rurze ssącej aż do kosza ssącego w studni.Nie jest to korzystne bo duże ciśnienie jest cały czas na pompie i pompa startuje pod obciążeniem.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#11 11 Apr 2010 17:16  Topic author   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Zawór zwrotny jest tuż przed hydroforem.Jest bo sprawdzalem a kosz ktory pobiera wode ze stuni był wymieniany też w tym roku wiec on powinien wode trzymac zeby nie uciekała.Tylko że przy mniejszym cisnieniu nie było tego a jak teraz podkręciłem łacznik LCA to troche wskazówka na zegarze się cofa z 3,7 na 3,5.

Helpful post? + -1
Back to top
forestx
Zasłużony dla elektroda
Location: Gdzieś na Podkarpaciu
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 4467
Helped: 297
Post rating: 53
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#12 12 Apr 2010 05:42    

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


U mnie jest identyczny efekt.

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4238
Helped: 252
Post rating: 81
mczapski
Level 38
Post#13 12 Apr 2010 11:29    

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ano tak działa prawo Bernouliego. Czyli energia kinetyczna płynu zamienia się na energię potencjalną, czyli statyczne ciśnienie. A więc następuje mówiąc obrazowo uderzenie, Po zatrzymaniu ruchu następuje ustabilizowanie i lekki spadek. Gorzej kiedy efektem tego zjawiska i rozprężalności rurociągu będą uderzenia/hałas.

Helpful post? + -1
Back to top
hardstyleboy
Level 16
Location: Gelredome Arnchem
Joined: 06 Nov 2008
Posts: 272
Post rating: 4
hardstyleboy
Level 16
Post#14 16 Apr 2010 09:02  Topic author   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ok, wiec sprawa ciśnienia jest załatwiona wszystko już jest ok :)
A mam jeszcze pytanie żeby nie zakładać nowego tematu... Ile by kosztowała przeróbka wody ogrzewanej z "podkowy" na ogrzewanie centralne. Co trzeba kupić i jak by to wyglądało? I co bardziej się opłaca, woda ogrzewana podkową czy ogrzewana przez centralne?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Page 1 of 1

Similar topics to jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?

Poduszka powietrzna w hydroforze (15)
Krople wody na hydroforze (2)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)
Jak zwiększyć napięcie w sieci??? (22)
Napięcie na kranie w szkole (24)
Falownik Siemens - jak zwiększyć częstotliwość? (2)
Pilot do bramy - jak zwiększyć zasięg? (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds