Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2010 09:12   

Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Witam!

Niedawno mialem awarie wody i wymienialem Hydrofor przelacznik LCA przy hydroforze i bojler w lazience.Do tego momentu cisnienie mialem w hydroforze ktore dochodzilo do 7 atmosfer i bylo bardzo za duze co doprowadzilo do awari bojlera.Teraz jest zrobione tak ze pompa załacza sie na 1.5 atmosfery a wtylacza na 2.5 i jesli nabije wode do 2.5 atm. to cisnienie jest w miare ale jesli woda zejdzie do poziomu 1.5-2.0 to woda w kranie leci bardzo powoli.Wiaderko wody nabieram chyba z 10 min.W hydroforze jest "poduszka powietrrzna".
A druga sprawa to ze jak napompowalismy troche powietrza nie wiem ile moze ok. 3atm. to woda z hydroforu zeszla prawie do 0-05atm. i powietrze z woda zeszło i dopiero wtedy sie zalaczyla pompa.

Imoje pytanie jest co trzeba zrobic zeby napompowac powietrze i zeby nie zeszlo z zbiornika?
I czy trzeba ustawiac wlacznik LCA przy hydroforze?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Kwi 2010 09:12   



Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3128
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#2 09 Kwi 2010 10:12   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Z tym powietrzem to dobrze jest i nie trzeba nic zmieniać. Powietrze jest na górze (zgodnie z prawami fizyki) i jeśli wyprze wodę aż do poziomu rurki upływowej to samo zacznie przez tą rurkę uciekać. To normalny stan i tak ma być.

Natomiast jeśli masz za niskie ciśnienie to trzeba podregulować wyłącznik ciśnieniowy. W LCA jest takowa regulacja śrubą widoczną od góry po odkręceniu obudowy. Poczytaj Link - tam koledzy regulowali taki wyłącznik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#3 Post autora tematu 09 Kwi 2010 10:29   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Powiem tak ze jesli pompa wlaczy sie i nabije powietrze do 2.5 to cisnienie jest bardzo dobre lecz jesli spad juz po nizej 2.0 to jest slabe :/ Pralka automatyczna ma problem z poborem wody.Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3128
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#4 09 Kwi 2010 11:12   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


hardstyleboy napisał:
Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.


W ogóle nie rozumiem tego zdania...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

mczapski
Poziom 24
Post#5 09 Kwi 2010 11:29   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Więc zakończ to "nabijanie" powietrza i jak już napisano przereguluj wyłącznik ciśnieniowy. Chociaż wcale nie uważam, że ciśnienie 2 bary to jest mało. Drogą regulacji górnego i dolnego progu zadziałania uzyskasz oczekiwany efekt. Tylko jeśli zechcesz utrzymywać ciśnienie na poziomie 7 bar to znów będą kłopoty (jeśli pompa uzyska takie ciśnienie). A jak nie wiesz jak się do tego zabrać to pomyśl.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#6 Post autora tematu 09 Kwi 2010 16:22   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Nie o to mi chodzi zeby nabic cisnienie do 7 bar tylko jak mam 2.5-2.5 to zeby podniesc to do 2.5-3.5 i mysle ze wtedy bylo by juz bardzo dobrze.Bo jak pompa mi nabije cisnienie i wezme juz kilka wiader to potem jest bardzo slabe cisnienie ze pralka automatyczna nie moze pociagnac wody do prania.Ok bede probowal regolowac lacznik LCA tak jak mowicie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#7 09 Kwi 2010 18:44   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Chciałbym wyprostować pewna sprawę:
Na wielu stronach panuje mylne przekonanie, że te dwie śruby służą do ustalania górnego i dolnego zakresu działania włącznika.
To nie tak.
Dolna śruba (czerwona strzałka) ustala poziom ciśnienia.
Górna śruba (na zielono)- zakres w jakim hydrofor pracuje.
Przykład (przepraszam za czerwony kolor):
Mamy ustawiony hydrofor na 3atm ±0,5atm
Kręcimy dolnym plastikiem (czerwona strzałka):
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,5atm
Kręcimy górną śrubką:
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,7atm

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Kwi 2010 18:44   



Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3128
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#8 09 Kwi 2010 22:58   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Dokładnie tak jak kolega pisze. A powietrze zostaw w spokoju.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Kwi 2010 22:58   



Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#9 Post autora tematu 10 Kwi 2010 12:16   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Zrobiłem tak jak mowil "forestx" i wielkie dzięki dla niego za pomoc.Ustawiłem łącznik na wł.1,7-3,7wył . Tylko mam pytanie jeszcze bo jak pompa nabije wode do 3,7 to wskazówka przez chwile spada z 3,7-3,5 i sie zatrzymuje.Woda jest zakręcona i nigdzie nie uchodzi ani woda ani powietrze.Co do cisnienia to jest bardzo dobre.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 10 Kwi 2010 12:16   



Powrót do góry
slawik
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 6
Miasto: podkarpacie

slawik
Poziom 3
Post#10 11 Kwi 2010 13:57   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Pewnie nie masz zaworu zwrotnego między pompą a zbiornikiem.Po wyłączeniu pompy ciśnienie ze zbiornika wyrównuje się w całej rurze ssącej aż do kosza ssącego w studni.Nie jest to korzystne bo duże ciśnienie jest cały czas na pompie i pompa startuje pod obciążeniem.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#11 Post autora tematu 11 Kwi 2010 17:16   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Zawór zwrotny jest tuż przed hydroforem.Jest bo sprawdzalem a kosz ktory pobiera wode ze stuni był wymieniany też w tym roku wiec on powinien wode trzymac zeby nie uciekała.Tylko że przy mniejszym cisnieniu nie było tego a jak teraz podkręciłem łacznik LCA to troche wskazówka na zegarze się cofa z 3,7 na 3,5.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#12 12 Kwi 2010 05:42   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


U mnie jest identyczny efekt.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

mczapski
Poziom 24
Post#13 12 Kwi 2010 11:29   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ano tak działa prawo Bernouliego. Czyli energia kinetyczna płynu zamienia się na energię potencjalną, czyli statyczne ciśnienie. A więc następuje mówiąc obrazowo uderzenie, Po zatrzymaniu ruchu następuje ustabilizowanie i lekki spadek. Gorzej kiedy efektem tego zjawiska i rozprężalności rurociągu będą uderzenia/hałas.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Kwi 2010 11:29   



Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
Miasto: Gelredome Arnchem

hardstyleboy
Poziom 16
Post#14 Post autora tematu 16 Kwi 2010 09:02   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ok, wiec sprawa ciśnienia jest załatwiona wszystko już jest ok Smile
A mam jeszcze pytanie żeby nie zakładać nowego tematu... Ile by kosztowała przeróbka wody ogrzewanej z "podkowy" na ogrzewanie centralne. Co trzeba kupić i jak by to wyglądało? I co bardziej się opłaca, woda ogrzewana podkową czy ogrzewana przez centralne?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Poduszka powietrzna w hydroforze (15)
Krople wody na hydroforze (2)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)
Jak zwiększyć napięcie w sieci??? (22)
Napięcie na kranie w szkole (24)
Falownik Siemens - jak zwiększyć częstotliwość? (2)
Pilot do bramy - jak zwiększyć zasięg? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS