Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Autor
Wiadomość
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2010 09:12   

Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Witam!

Niedawno mialem awarie wody i wymienialem Hydrofor przelacznik LCA przy hydroforze i bojler w lazience.Do tego momentu cisnienie mialem w hydroforze ktore dochodzilo do 7 atmosfer i bylo bardzo za duze co doprowadzilo do awari bojlera.Teraz jest zrobione tak ze pompa załacza sie na 1.5 atmosfery a wtylacza na 2.5 i jesli nabije wode do 2.5 atm. to cisnienie jest w miare ale jesli woda zejdzie do poziomu 1.5-2.0 to woda w kranie leci bardzo powoli.Wiaderko wody nabieram chyba z 10 min.W hydroforze jest "poduszka powietrrzna".
A druga sprawa to ze jak napompowalismy troche powietrza nie wiem ile moze ok. 3atm. to woda z hydroforu zeszla prawie do 0-05atm. i powietrze z woda zeszło i dopiero wtedy sie zalaczyla pompa.

Imoje pytanie jest co trzeba zrobic zeby napompowac powietrze i zeby nie zeszlo z zbiornika?
I czy trzeba ustawiac wlacznik LCA przy hydroforze?
Powrót do góry
   
bestler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 2833
Miasto: Siedlce

Post#2 09 Kwi 2010 10:12   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Z tym powietrzem to dobrze jest i nie trzeba nic zmieniać. Powietrze jest na górze (zgodnie z prawami fizyki) i jeśli wyprze wodę aż do poziomu rurki upływowej to samo zacznie przez tą rurkę uciekać. To normalny stan i tak ma być.

Natomiast jeśli masz za niskie ciśnienie to trzeba podregulować wyłącznik ciśnieniowy. W LCA jest takowa regulacja śrubą widoczną od góry po odkręceniu obudowy. Poczytaj Link - tam koledzy regulowali taki wyłącznik.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 10:12   





Powrót do góry
   
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#3 Post autora tematu 09 Kwi 2010 10:29   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Powiem tak ze jesli pompa wlaczy sie i nabije powietrze do 2.5 to cisnienie jest bardzo dobre lecz jesli spad juz po nizej 2.0 to jest slabe :/ Pralka automatyczna ma problem z poborem wody.Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.
Powrót do góry
   
bestler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 2833
Miasto: Siedlce

Post#4 09 Kwi 2010 11:12   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


hardstyleboy napisał:
Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.


W ogóle nie rozumiem tego zdania...
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4030
Miasto: Warszawa

Post#5 09 Kwi 2010 11:29   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Więc zakończ to "nabijanie" powietrza i jak już napisano przereguluj wyłącznik ciśnieniowy. Chociaż wcale nie uważam, że ciśnienie 2 bary to jest mało. Drogą regulacji górnego i dolnego progu zadziałania uzyskasz oczekiwany efekt. Tylko jeśli zechcesz utrzymywać ciśnienie na poziomie 7 bar to znów będą kłopoty (jeśli pompa uzyska takie ciśnienie). A jak nie wiesz jak się do tego zabrać to pomyśl.
Powrót do góry
   
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#6 Post autora tematu 09 Kwi 2010 16:22   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Nie o to mi chodzi zeby nabic cisnienie do 7 bar tylko jak mam 2.5-2.5 to zeby podniesc to do 2.5-3.5 i mysle ze wtedy bylo by juz bardzo dobrze.Bo jak pompa mi nabije cisnienie i wezme juz kilka wiader to potem jest bardzo slabe cisnienie ze pralka automatyczna nie moze pociagnac wody do prania.Ok bede probowal regolowac lacznik LCA tak jak mowicie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 16:22   





Powrót do góry
   
forestx
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4493
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#7 09 Kwi 2010 18:44   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Chciałbym wyprostować pewna sprawę:
Na wielu stronach panuje mylne przekonanie, że te dwie śruby służą do ustalania górnego i dolnego zakresu działania włącznika.
To nie tak.
Dolna śruba (czerwona strzałka) ustala poziom ciśnienia.
Górna śruba (na zielono)- zakres w jakim hydrofor pracuje.
Przykład (przepraszam za czerwony kolor):
Mamy ustawiony hydrofor na 3atm ±0,5atm
Kręcimy dolnym plastikiem (czerwona strzałka):
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,5atm
Kręcimy górną śrubką:
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,7atm
Powrót do góry
   
bestler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 2833
Miasto: Siedlce

Post#8 09 Kwi 2010 22:58   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Dokładnie tak jak kolega pisze. A powietrze zostaw w spokoju.
Powrót do góry
   
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#9 Post autora tematu 10 Kwi 2010 12:16   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Zrobiłem tak jak mowil "forestx" i wielkie dzięki dla niego za pomoc.Ustawiłem łącznik na wł.1,7-3,7wył . Tylko mam pytanie jeszcze bo jak pompa nabije wode do 3,7 to wskazówka przez chwile spada z 3,7-3,5 i sie zatrzymuje.Woda jest zakręcona i nigdzie nie uchodzi ani woda ani powietrze.Co do cisnienia to jest bardzo dobre.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2010 12:16   





Powrót do góry
   
slawik
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 6
Miasto: podkarpacie

Post#10 11 Kwi 2010 13:57   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Pewnie nie masz zaworu zwrotnego między pompą a zbiornikiem.Po wyłączeniu pompy ciśnienie ze zbiornika wyrównuje się w całej rurze ssącej aż do kosza ssącego w studni.Nie jest to korzystne bo duże ciśnienie jest cały czas na pompie i pompa startuje pod obciążeniem.
Powrót do góry
   
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#11 Post autora tematu 11 Kwi 2010 17:16   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Zawór zwrotny jest tuż przed hydroforem.Jest bo sprawdzalem a kosz ktory pobiera wode ze stuni był wymieniany też w tym roku wiec on powinien wode trzymac zeby nie uciekała.Tylko że przy mniejszym cisnieniu nie było tego a jak teraz podkręciłem łacznik LCA to troche wskazówka na zegarze się cofa z 3,7 na 3,5.
Powrót do góry
   
forestx
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4493
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#12 12 Kwi 2010 05:42   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


U mnie jest identyczny efekt.
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4030
Miasto: Warszawa

Post#13 12 Kwi 2010 11:29   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ano tak działa prawo Bernouliego. Czyli energia kinetyczna płynu zamienia się na energię potencjalną, czyli statyczne ciśnienie. A więc następuje mówiąc obrazowo uderzenie, Po zatrzymaniu ruchu następuje ustabilizowanie i lekki spadek. Gorzej kiedy efektem tego zjawiska i rozprężalności rurociągu będą uderzenia/hałas.
Powrót do góry
   
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 277
Miasto: Gelredome Arnchem

Post#14 Post autora tematu 16 Kwi 2010 09:02   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ok, wiec sprawa ciśnienia jest załatwiona wszystko już jest ok :)
A mam jeszcze pytanie żeby nie zakładać nowego tematu... Ile by kosztowała przeróbka wody ogrzewanej z "podkowy" na ogrzewanie centralne. Co trzeba kupić i jak by to wyglądało? I co bardziej się opłaca, woda ogrzewana podkową czy ogrzewana przez centralne?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zwiększyć napięcie w sieci??? (22)
rażenie prądem w kranie w łazience (13)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Krople wody na hydroforze (2)
Poduszka powietrzna w hydroforze (15)
Falownik Siemens - jak zwiększyć częstotliwość? (2)
Pilot do bramy - jak zwiększyć zasięg? (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS