Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#1 09 Kwi 2010 09:12  Autor tematu   

Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Witam!

Niedawno mialem awarie wody i wymienialem Hydrofor przelacznik LCA przy hydroforze i bojler w lazience.Do tego momentu cisnienie mialem w hydroforze ktore dochodzilo do 7 atmosfer i bylo bardzo za duze co doprowadzilo do awari bojlera.Teraz jest zrobione tak ze pompa załacza sie na 1.5 atmosfery a wtylacza na 2.5 i jesli nabije wode do 2.5 atm. to cisnienie jest w miare ale jesli woda zejdzie do poziomu 1.5-2.0 to woda w kranie leci bardzo powoli.Wiaderko wody nabieram chyba z 10 min.W hydroforze jest "poduszka powietrrzna".
A druga sprawa to ze jak napompowalismy troche powietrza nie wiem ile moze ok. 3atm. to woda z hydroforu zeszla prawie do 0-05atm. i powietrze z woda zeszło i dopiero wtedy sie zalaczyla pompa.

Imoje pytanie jest co trzeba zrobic zeby napompowac powietrze i zeby nie zeszlo z zbiornika?
I czy trzeba ustawiac wlacznik LCA przy hydroforze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator
Miasto: Siedlce
Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3376
Pomógł: 215
Ocena postów: 56
bestler
Moderator
Post#2 09 Kwi 2010 10:12    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Z tym powietrzem to dobrze jest i nie trzeba nic zmieniać. Powietrze jest na górze (zgodnie z prawami fizyki) i jeśli wyprze wodę aż do poziomu rurki upływowej to samo zacznie przez tą rurkę uciekać. To normalny stan i tak ma być.

Natomiast jeśli masz za niskie ciśnienie to trzeba podregulować wyłącznik ciśnieniowy. W LCA jest takowa regulacja śrubą widoczną od góry po odkręceniu obudowy. Poczytaj Link - tam koledzy regulowali taki wyłącznik.

Oceń post: + +3 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)

12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#3 09 Kwi 2010 10:29  Autor tematu   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Powiem tak ze jesli pompa wlaczy sie i nabije powietrze do 2.5 to cisnienie jest bardzo dobre lecz jesli spad juz po nizej 2.0 to jest slabe :/ Pralka automatyczna ma problem z poborem wody.Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator
Miasto: Siedlce
Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3376
Pomógł: 215
Ocena postów: 56
bestler
Moderator
Post#4 09 Kwi 2010 11:12    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


hardstyleboy napisał:
Chcialbym zeby nabic chociasz z 1-1.5amt. ale za kazdymrazem to powiecze schodzi przy pierwszym zalaczaniu pompy.


W ogóle nie rozumiem tego zdania...

Oceń post: + +1 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)

12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4188
Pomógł: 248
Ocena postów: 50
mczapski
Poziom 24
Post#5 09 Kwi 2010 11:29    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Więc zakończ to "nabijanie" powietrza i jak już napisano przereguluj wyłącznik ciśnieniowy. Chociaż wcale nie uważam, że ciśnienie 2 bary to jest mało. Drogą regulacji górnego i dolnego progu zadziałania uzyskasz oczekiwany efekt. Tylko jeśli zechcesz utrzymywać ciśnienie na poziomie 7 bar to znów będą kłopoty (jeśli pompa uzyska takie ciśnienie). A jak nie wiesz jak się do tego zabrać to pomyśl.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#6 09 Kwi 2010 16:22  Autor tematu   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Nie o to mi chodzi zeby nabic cisnienie do 7 bar tylko jak mam 2.5-2.5 to zeby podniesc to do 2.5-3.5 i mysle ze wtedy bylo by juz bardzo dobrze.Bo jak pompa mi nabije cisnienie i wezme juz kilka wiader to potem jest bardzo slabe cisnienie ze pralka automatyczna nie moze pociagnac wody do prania.Ok bede probowal regolowac lacznik LCA tak jak mowicie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Pomógł: 297
Ocena postów: 39
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#7 09 Kwi 2010 18:44    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Chciałbym wyprostować pewna sprawę:
Na wielu stronach panuje mylne przekonanie, że te dwie śruby służą do ustalania górnego i dolnego zakresu działania włącznika.
To nie tak.
Dolna śruba (czerwona strzałka) ustala poziom ciśnienia.
Górna śruba (na zielono)- zakres w jakim hydrofor pracuje.
Przykład (przepraszam za czerwony kolor):
Mamy ustawiony hydrofor na 3atm ±0,5atm
Kręcimy dolnym plastikiem (czerwona strzałka):
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,5atm
Kręcimy górną śrubką:
Mamy ustawiony hydrofor na 4atm ±0,7atm

Oceń post: + +5 -
Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator
Miasto: Siedlce
Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3376
Pomógł: 215
Ocena postów: 56
bestler
Moderator
Post#8 09 Kwi 2010 22:58    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Dokładnie tak jak kolega pisze. A powietrze zostaw w spokoju.

Oceń post: + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)

12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#9 10 Kwi 2010 12:16  Autor tematu   

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Zrobiłem tak jak mowil "forestx" i wielkie dzięki dla niego za pomoc.Ustawiłem łącznik na wł.1,7-3,7wył . Tylko mam pytanie jeszcze bo jak pompa nabije wode do 3,7 to wskazówka przez chwile spada z 3,7-3,5 i sie zatrzymuje.Woda jest zakręcona i nigdzie nie uchodzi ani woda ani powietrze.Co do cisnienia to jest bardzo dobre.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slawik
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: podkarpacie
Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 6
Ocena postów: 1
slawik
Poziom 3
Post#10 11 Kwi 2010 13:57    

Re: Jak zwiekszyc cisnienie w hydroforze/kranie?


Pewnie nie masz zaworu zwrotnego między pompą a zbiornikiem.Po wyłączeniu pompy ciśnienie ze zbiornika wyrównuje się w całej rurze ssącej aż do kosza ssącego w studni.Nie jest to korzystne bo duże ciśnienie jest cały czas na pompie i pompa startuje pod obciążeniem.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#11 11 Kwi 2010 17:16  Autor tematu   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Zawór zwrotny jest tuż przed hydroforem.Jest bo sprawdzalem a kosz ktory pobiera wode ze stuni był wymieniany też w tym roku wiec on powinien wode trzymac zeby nie uciekała.Tylko że przy mniejszym cisnieniu nie było tego a jak teraz podkręciłem łacznik LCA to troche wskazówka na zegarze się cofa z 3,7 na 3,5.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Pomógł: 297
Ocena postów: 39
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#12 12 Kwi 2010 05:42    

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


U mnie jest identyczny efekt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4188
Pomógł: 248
Ocena postów: 50
mczapski
Poziom 24
Post#13 12 Kwi 2010 11:29    

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ano tak działa prawo Bernouliego. Czyli energia kinetyczna płynu zamienia się na energię potencjalną, czyli statyczne ciśnienie. A więc następuje mówiąc obrazowo uderzenie, Po zatrzymaniu ruchu następuje ustabilizowanie i lekki spadek. Gorzej kiedy efektem tego zjawiska i rozprężalności rurociągu będą uderzenia/hałas.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
hardstyleboy
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Gelredome Arnchem
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 272
hardstyleboy
Poziom 16
Post#14 16 Kwi 2010 09:02  Autor tematu   

Re: Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?


Ok, wiec sprawa ciśnienia jest załatwiona wszystko już jest ok Smile
A mam jeszcze pytanie żeby nie zakładać nowego tematu... Ile by kosztowała przeróbka wody ogrzewanej z "podkowy" na ogrzewanie centralne. Co trzeba kupić i jak by to wyglądało? I co bardziej się opłaca, woda ogrzewana podkową czy ogrzewana przez centralne?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Poduszka powietrzna w hydroforze (15)
Krople wody na hydroforze (2)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)
Jak zwiększyć napięcie w sieci??? (22)
Napięcie na kranie w szkole (24)
Falownik Siemens - jak zwiększyć częstotliwość? (2)
Pilot do bramy - jak zwiększyć zasięg? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS