Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


  Main Page -> Forum Index -> Mobile and Navigation Equipment -> Navigation Software ->GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zigzaq
Level 7
Location: Jasło
Joined: 09 Apr 2010
Posts: 6
Post rating: 1
zigzaq
Level 7
Post#1 09 Apr 2010 14:38  Topic author   

GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Potrzebuję połączyć tym programem nawigację GPS Lark 35.7 w celu naprawy uszkodzonego oprogramowania. Niestety podczas połączenia wyskakuje błąd:

Nie można sprawdzić wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urządzeniu. Port używany przez program ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany na przykład przez zaporę , lub wymagana jest aktualizacja programu ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji

Po wciśnięciu OK tej wiadomości
Status ActiveSync : Połączony , ale opcja synchronizuj, harmonogram i eksploruj jest niepodświetlona i nie można zsynchronizować edytować czy też eksplorować programu urządzenia nawigacyjnego
Próbowałem wyłączyć zaporę systemu Windows ale nic nie pomogło .
Mam wgrany ActiveSync w wersji 4.5.0 pobrany ze strony Microsoft.
Połączenie za pomocą oryginalnego kabla USB

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pontikos
Level 38
Location: Poznań
Joined: 02 May 2008
Posts: 4363
Helped: 298
Post rating: 125
Pontikos
Level 38
Post#2 09 Apr 2010 15:04    

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Nie podales jakiego uzywasz:
1. systemu operacyjnego na komputerze stacjonarnym
2. tamze - jakiego antywirusa
3. tamze - jakiego ew dodatkowego firewalla (np. z antyvirusem w pakiecie)

Sprawdz tez czy w AS masz ustawiony port COMM na "Automatycznie" i ktory z portow COMM wybierasz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zigzaq
Level 7
Location: Jasło
Joined: 09 Apr 2010
Posts: 6
Post rating: 1
zigzaq
Level 7
Post#3 09 Apr 2010 15:10  Topic author   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Mam laptopa z systemem XP oraz Antywirusa ESET NOD 32. W ActiveSync mam wszystkie opcje zaznaczone i ustawione na automatycznie

Helpful post? + 0
Back to top
marek216
Company Account
Level 43
Location: Racibórz
Joined: 09 Jul 2004
Posts: 16882
Helped: 954
marek216
Company Account
Level 43
Post#4 09 Apr 2010 15:20    

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Quote:
Potrzebuję połączyć tym programem nawigację GPS Lark 35.7 w celu naprawy uszkodzonego oprogramowania


Nie jest tak że to urządzenie nie chce widzieć AS bo ktoś uwalił komunikację ?

Sprawdź łączność z innym sprawnym urządzeniem. Sprawdź na innym PC.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zigzaq
Level 7
Location: Jasło
Joined: 09 Apr 2010
Posts: 6
Post rating: 1
zigzaq
Level 7
Post#5 09 Apr 2010 15:31  Topic author   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Urządzenie zostało zresetowane podczas kalibracji ekranu dotykowego i nie wiem czy została uszkodzona komunikacja . Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić na innym komputerze, lub innym urządzeniem ponieważ jestem w delegacji jeszcze przez cały następny tydzień.
Nawigacja włącza się ale naciskając na ustawienia włącza się folder filmy albo naciskając na nawigacja włącza się folder muzyka
Próbowałem wyłączyć antywirusa ale nic nie pomogło

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piotrektomek
Level 7
Location: Puławy
Joined: 28 Mar 2010
Posts: 15
piotrektomek
Level 7
Post#6 09 Apr 2010 19:27    

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Mam podobny problem co kolega tyle, że mam Larka 35.6 Tez mam laptopa z XP i sciągnąłem AS. Wogóle dziwna sprawa z tą nawigacja bo używałem jej a na następny dzień pojawiło sie to cytuje Od jakiegoś czasu mam problem z nawigacją LARK 35,6. Po wgraniu nowej mapy
nawigacja uruchamiała sie za drugim razem. Czyli wchodzi do menu, wybieram nawigacja i pojawia sie ostrzeżenie ze nawigacja nie zwlania ze stosowania sie do przepisów itp. Jest tam OK, i zeby przejsc dalej trzeba to wcisnac. Swego czasu drugie uruchomienie dawało mozliwosc wcisniecia OK bo za pierwszym LARK zawieszal sie.
Teraz nawet kolejne uruchomienia nic nie daja. Nawigacja nie reaguje wogole na moje klinianie. Reset nie pomaga

Helpful post? + 0
Back to top
zigzaq
Level 7
Location: Jasło
Joined: 09 Apr 2010
Posts: 6
Post rating: 1
zigzaq
Level 7
Post#7 12 Apr 2010 12:45  Topic author   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Problem zsynchronizowania nawigacji z ActiveSync rozwiązuje:

URUCHOM Regedit

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

konkretnie chodzi o wpis:
"DisableAddressSharing"=dword:00000001

Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy.

Piszę bo może się to komuś przydać

Helpful post? + 0
Back to top
piotrektomek
Level 7
Location: Puławy
Joined: 28 Mar 2010
Posts: 15
piotrektomek
Level 7
Post#8 16 Apr 2010 20:20    

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Niestety nie mam tego pliku u siebie w komputerze i nie mogę go dodać do rejestru

Helpful post? + 0
Back to top
apollo1234
Level 12
Location: zielona góra
Joined: 14 Nov 2008
Posts: 64
Post rating: 2
apollo1234
Level 12
Post#9 23 Apr 2010 22:04    

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Witam.
Koledzy pomocy,zepsułem larka 35.7 .Za pomocą ceregeditor zmieniłem coś w rejestrze i nie chce się uruchomić jest tylko strona startowa z zielonym paskiem i nic więcej i na dodatek active sync już go nie widzi.
Jest na to jakiś sposób czy to już koniec?

Helpful post? + 0
Back to top
oblus
Level 10
Location: Bytom
Joined: 26 Nov 2003
Posts: 49
oblus
Level 10
Post#10 29 Apr 2013 14:03    

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Gdyby ktoś miał dalej problem z połączeniem się z urządzeniem z wince poprzez activesync mimo wprowadzenie zmian w rejestrze komputera (DisableAddressSharing) to prawdopodobnie jest to problem firewall'a ale tego wbudowanego w windows..

Ja nie mogłem się połączyć mimo ze miałem ten fw całkowicie wyłączony, ale miałem tam "wyjątki" wpisane automatycznie poprzez inne aplikacje i widoczniej windows uznał ze fw mimo ze wyłączony to tylko administracyjnie przez co activesync już poprzez niego się chciał łączyć...

Ja to zrobiłem tak ze w cmd wpisałem netstat -abno i spisałem sobie porty na jakich nasłuchują aplikacje activesynca - rapimgr.exe, wcescomm.exe, WCESMgr.exe,
wpisałem porty i aplikacje w wyjątkach i uruchomiłem fw

zadziałało

Tu macie kilka informacji nt portów do ativesynca
http://forums.msexchange.org/m 1800452353/mpage 1/key /tm.htm#1800452353
http://support.microsoft.com/kb/259369
http://social.technet.microsof...5-1c8c-4fc5-b18b-afc84fda5696/
http://www.brighthub.com/mobile/windows-mobile-platform/articles/41930.aspx

Możne komuś się to przyda i nie będzie potrzebna reinstalka systemu czy hardreset wince

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andole
Level 1
Joined: 01 Jul 2009
Posts: 1
andole
Level 1
Post#11 03 Nov 2013 18:33    

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Powyższe zalecenia do usunięcia omawianego problemu komunikacji AS w Windows XP nic nie dają, bo to nie jest problem Systemu a urządzenia Win CE.
Mam dwie nawigacje Larka 43.3 i jedna się łączy a druga nie.
Wniosek jest taki, że w jednym urządzeniu uwalona jest komunikacja i trzeba szukać programu lub skryptu, który skopiowany na SD i uruchomiony przez ścieżkę do nawigacji usunie ten problem.
Wszystkie programy, tj. AM, IGO, MapaMap z pamięci SD działają prawidłowo czyli karta łączy się z systemem WIN CE urządzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Mobile and Navigation Equipment -> Navigation Software -> GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem
Page 1 of 1

Similar topics to gPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem

GPS LARK 50.9 - brak satelity - Nawigacja GPS Lark- jaką ustawić satelite (3)
Lark 50.2 - Zrywa połączenie z GPS (5)
Mój pierwszy GPS,LARK 50.6 HD 800x480 GPS MAPA PL +karta4GB-?? (11)
Nokia N810 - GPS / połączenie z komputerem (2)
GPS w lark freebird 43.0 "szukam sygnału gps...." (4)
Nawigacja Lark Free Bird 35.6 - po aktualizacji MM Top Lark brak sygnału GPS (2)
gps lark firebird - lark fire bird 43.3 (1)
Odblokowanie GPS Lark 35.0 (1)
Lark 35.6 - problem z GPS (44)
Co to za element ? GPS Lark (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.042 seconds