Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Software -> GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem
Autor
Wiadomość
zigzaq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 6
Miasto: Jasło

Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2010 14:38   

GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Potrzebuję połączyć tym programem nawigację GPS Lark 35.7 w celu naprawy uszkodzonego oprogramowania. Niestety podczas połączenia wyskakuje błąd:

Nie można sprawdzić wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urządzeniu. Port używany przez program ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany na przykład przez zaporę , lub wymagana jest aktualizacja programu ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji

Po wciśnięciu OK tej wiadomości
Status ActiveSync : Połączony , ale opcja synchronizuj, harmonogram i eksploruj jest niepodświetlona i nie można zsynchronizować edytować czy też eksplorować programu urządzenia nawigacyjnego
Próbowałem wyłączyć zaporę systemu Windows ale nic nie pomogło .
Mam wgrany ActiveSync w wersji 4.5.0 pobrany ze strony Microsoft.
Połączenie za pomocą oryginalnego kabla USB
Powrót do góry
   
Pontikos
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 4256
Miasto: Łódz

Post#2 09 Kwi 2010 15:04   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Nie podales jakiego uzywasz:
1. systemu operacyjnego na komputerze stacjonarnym
2. tamze - jakiego antywirusa
3. tamze - jakiego ew dodatkowego firewalla (np. z antyvirusem w pakiecie)

Sprawdz tez czy w AS masz ustawiony port COMM na "Automatycznie" i ktory z portow COMM wybierasz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 15:04   





Powrót do góry
   
zigzaq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 6
Miasto: Jasło

Post#3 Post autora tematu 09 Kwi 2010 15:10   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Mam laptopa z systemem XP oraz Antywirusa ESET NOD 32. W ActiveSync mam wszystkie opcje zaznaczone i ustawione na automatycznie
Powrót do góry
   
marek216
Moderator
Moderator


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 15820
Miasto: Racibórz

Post#4 09 Kwi 2010 15:20   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Cytat:
Potrzebuję połączyć tym programem nawigację GPS Lark 35.7 w celu naprawy uszkodzonego oprogramowania


Nie jest tak że to urządzenie nie chce widzieć AS bo ktoś uwalił komunikację ?

Sprawdź łączność z innym sprawnym urządzeniem. Sprawdź na innym PC.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 15:20   





Powrót do góry
   
zigzaq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 6
Miasto: Jasło

Post#5 Post autora tematu 09 Kwi 2010 15:31   

Re: ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Urządzenie zostało zresetowane podczas kalibracji ekranu dotykowego i nie wiem czy została uszkodzona komunikacja . Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić na innym komputerze, lub innym urządzeniem ponieważ jestem w delegacji jeszcze przez cały następny tydzień.
Nawigacja włącza się ale naciskając na ustawienia włącza się folder filmy albo naciskając na nawigacja włącza się folder muzyka
Próbowałem wyłączyć antywirusa ale nic nie pomogło
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 15:31   





Powrót do góry
   
piotrektomek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Puławy

Post#6 09 Kwi 2010 19:27   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Mam podobny problem co kolega tyle, że mam Larka 35.6 Tez mam laptopa z XP i sciągnąłem AS. Wogóle dziwna sprawa z tą nawigacja bo używałem jej a na następny dzień pojawiło sie to cytuje Od jakiegoś czasu mam problem z nawigacją LARK 35,6. Po wgraniu nowej mapy
nawigacja uruchamiała sie za drugim razem. Czyli wchodzi do menu, wybieram nawigacja i pojawia sie ostrzeżenie ze nawigacja nie zwlania ze stosowania sie do przepisów itp. Jest tam OK, i zeby przejsc dalej trzeba to wcisnac. Swego czasu drugie uruchomienie dawało mozliwosc wcisniecia OK bo za pierwszym LARK zawieszal sie.
Teraz nawet kolejne uruchomienia nic nie daja. Nawigacja nie reaguje wogole na moje klinianie. Reset nie pomaga
Powrót do góry
   
zigzaq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 6
Miasto: Jasło

Post#7 Post autora tematu 12 Kwi 2010 12:45   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Problem zsynchronizowania nawigacji z ActiveSync rozwiązuje:

URUCHOM Regedit

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

konkretnie chodzi o wpis:
"DisableAddressSharing"=dword:00000001

Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy.

Piszę bo może się to komuś przydać
Powrót do góry
   
piotrektomek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Puławy

Post#8 16 Kwi 2010 20:20   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Niestety nie mam tego pliku u siebie w komputerze i nie mogę go dodać do rejestru
Powrót do góry
   
apollo1234
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 58
Miasto: zielona góra

Post#9 23 Kwi 2010 22:04   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Witam.
Koledzy pomocy,zepsułem larka 35.7 .Za pomocą ceregeditor zmieniłem coś w rejestrze i nie chce się uruchomić jest tylko strona startowa z zielonym paskiem i nic więcej i na dodatek active sync już go nie widzi.
Jest na to jakiś sposób czy to już koniec?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2010 22:04   





Powrót do góry
   
oblus
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lis 2003
Posty: 49
Miasto: Bytom

Post#10 29 Kwi 2013 14:03   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Gdyby ktoś miał dalej problem z połączeniem się z urządzeniem z wince poprzez activesync mimo wprowadzenie zmian w rejestrze komputera (DisableAddressSharing) to prawdopodobnie jest to problem firewall'a ale tego wbudowanego w windows..

Ja nie mogłem się połączyć mimo ze miałem ten fw całkowicie wyłączony, ale miałem tam "wyjątki" wpisane automatycznie poprzez inne aplikacje i widoczniej windows uznał ze fw mimo ze wyłączony to tylko administracyjnie przez co activesync już poprzez niego się chciał łączyć...

Ja to zrobiłem tak ze w cmd wpisałem netstat -abno i spisałem sobie porty na jakich nasłuchują aplikacje activesynca - rapimgr.exe, wcescomm.exe, WCESMgr.exe,
wpisałem porty i aplikacje w wyjątkach i uruchomiłem fw

zadziałało

Tu macie kilka informacji nt portów do ativesynca
http://forums.msexchange.org/m_1800452353/mpage_1/key_/tm.htm#1800452353
http://support.microsoft.com/kb/259369
http://social.technet.microsoft.com/forums/en-US/itproxpsp/thread/1ed1f705-1c8c-4fc5-b18b-afc84fda5696/
http://www.brighthub.com/mobile/windows-mobile-platform/articles/41930.aspx

Możne komuś się to przyda i nie będzie potrzebna reinstalka systemu czy hardreset wince
Powrót do góry
   
andole
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 1

Post#11 03 Lis 2013 19:33   

Re: GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem


Powyższe zalecenia do usunięcia omawianego problemu komunikacji AS w Windows XP nic nie dają, bo to nie jest problem Systemu a urządzenia Win CE.
Mam dwie nawigacje Larka 43.3 i jedna się łączy a druga nie.
Wniosek jest taki, że w jednym urządzeniu uwalona jest komunikacja i trzeba szukać programu lub skryptu, który skopiowany na SD i uruchomiony przez ścieżkę do nawigacji usunie ten problem.
Wszystkie programy, tj. AM, IGO, MapaMap z pamięci SD działają prawidłowo czyli karta łączy się z systemem WIN CE urządzenia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Software -> GPS Lark 35.7 +ActiveSync - połączenie GPS z komputerem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
GPS LARK 50.9 - brak satelity - Nawigacja GPS Lark- jaką ustawić satelite (3)
Lark 50.2 - Zrywa połączenie z GPS (5)
Mój pierwszy GPS,LARK 50.6 HD 800x480 GPS MAPA PL +karta4GB-?? (11)
Nokia N810 - GPS / połączenie z komputerem (2)
GPS w lark freebird 43.0 "szukam sygnału gps...." (4)
Nawigacja Lark Free Bird 35.6 - po aktualizacji MM Top Lark brak sygnału GPS (2)
gps lark firebird - lark fire bird 43.3 (1)
Odblokowanie GPS Lark 35.0 (1)
Lark 35.6 - problem z GPS (44)
Co to za element ? GPS Lark (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS