Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> GSM -> GSM Początkujący ->Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#1 Post autora tematu 12 Kwi 2010 20:15   

Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu


Witam wszystkich. Posiadam telefon z Wi-Fi. W mojej szkole jest zamontowany router Wi-Fi dzięki któremu na przerwie sobie siedzę na necie w komórce a niektórzy w netbook-ach przeglądają sobie stronki. Tak się do tego przyzwyczaiłem, że już nie chce mi się płacić za jakikolwiek transfer.
Posiadam w domu laptopa z Wi-Fi Internet mam radiówkę podłączoną przez LAN do laptopa(niestety nie mam bezprzewodowego routera, może kiedyś).
Moje pytanie jest takie. Czy można i jeśli tak to jak z mojego laptopa zrobić taki jakby router?? Rozumiem, że gdy chcę siedzieć na necie w komórce to on musiałby być włączony. Mam rodzeństwo, więc chyba jasne, że będzie włączony Very Happy
Mam w laptopie Windows 7.
Sam już próbowałem coś takiego zrobić ale niestety nie udało się. Założyłem sieć bezprzewodową o nazwie HotSpot i nie mogłem się do niej podłączyć telefonem, choć telefon ją znajdował.
Gdy sam się podłączyłem do własnej sieci laptopem to i wtedy mogłem podłączyć telefon w telefonie pisało podłączono.
Ale nie udostępnia internetu. W połączeniach sieciowych ustawiłem zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera. Ale i to nic nie dało.
Proszę o pomoc.
Coś w tym musi być, bo był u mnie kolega ze swoim laptopem także system Windows 7. I on też się połączył z moim laptopem wysyłaliśmy sobie pliki ale nie mógł korzystać z internetu ;(
W szkole nic nie muszę ustawiać w telefonie. Wyszukuję sieć, łączę się z nią i korzystam ile chce ;>

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kuxxx
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 10
Miasto: -

kuxxx
Poziom 4
Post#2 12 Kwi 2010 20:33   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


coś mi się zdaje (ale niech ktoś potwierdzi, bądź zaprzeczy), że laptop nie może pracować jako access point

Czy wiadomość jest pomocna? + -5 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
quinty
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1181
Miasto: Kraków

quinty
Poziom 21
Post#3 12 Kwi 2010 20:44Pomocny post   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Ależ to banalnie proste.
-W opcjach połączenia wifi w laptopie tworzysz połączenie Ad-hoc, z którym będzie się łączył telefon.
-W "połączenia sieciowe" zaznaczasz zarówno ikonkę połączenia kablowego jak i bezprzewodowego. Klikasz prawym przyciskiem i wybierasz "połączenie mostkowe".
Gdy z telefonu połączysz się z siecią Ad-hoc którą utworzyłeś będziesz miał dostęp do internetu.
Nie wpłynie to w żaden sposób na korzystanie z internetu na komputerze

(jeśli byłby problem z podłączeniem się do samego komputera, to ustawiasz IP karty sieciowej Wifi na np. 10.0.0.1 a telefonu na 10.0.0.2)

Możliwe jest również udostępnienie internetu komórce przez bluetooth (niemniej zasięg jak i szybkość połączenia jest mniejsza)

Dodano po 5 [minuty]:

kuxxx napisał:
coś mi się zdaje (ale niech ktoś potwierdzi, bądź zaprzeczy), że laptop nie może pracować jako access point


Jeślibyś chciał aby twój laptop pracował jako prawdziwy acess point udostępniając internet wielu użytkownikom to również jest to możliwe... pod linuxem Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + -2 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#4 Post autora tematu 13 Kwi 2010 05:49   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Mi chodzi tylko do korzystania w domu gdy rodzeństwo siedzi to ja wtedy połaził bym sobie po necie w telefonie jak i szkole łażę ;D
Mam jeden mały problem. Miałem aktywną kartę Ethernet i kartę Atheros próbowałem je zmostkować i nie mogę wyskakuje jakiś komunikat... ;/
Telefon udało mi się połączyć z laptopem tylko, że telefon nie miał dostępu do internetu...
Oto screen z tego komunikatu przy próbie zmostkowania:
Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu
Ale gdy w Atherosie wyłączyłem udostępnianie internetu to udalo się zrobić mostek z tych dwóch. Musiałem ponownie wpisać IP, Brame itp. Bo nie miałem internetu.
Sprawdzę później czy jest net w telefonie. I zdam relację.

Dodano po 5 [minuty]:

Jednak spróbowałem i teraz nie mogę się podłączyć do laptopa.
Po zmostkowaniu mam tylko w mostku możliwość ustawiania IP i bramy w poszczególnych Katkach nie mam już możliwości konfiguracji TCP/IPv4 tylko w mostku który się utworzył. I co teraz??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
quinty
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1181
Miasto: Kraków

quinty
Poziom 21
Post#5 13 Kwi 2010 08:15   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Spróbujmy od początku po kolei tak aby wszystko działało, skasuj mostki i zrób od początku.
Skonfiguruj połączenie kablowe tak abyś miał internet w laptopie (pewnie IP jest przydzielany przez DHCP, więc ustawiasz "obczaj IP automatycznie".
Internet działa. Teraz tworzysz połączenie ad hoc:

Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu
sieci preferowane -> dodaj -> i Wypełniasz jak na screenie pamiętając aby na dole zaznaczyć "to jest połączenie typu ad-hoc"

teraz na liście sieci bezprzewodowych odnajdujesz swoją (zarówno w laptopie jak i komórce, która powinna w tym momencie wykryć tą sieć) i klikasz "połącz". Komórka się połączy z komputerem, spinguj IP komórki z komputera.

Jeśli się "widzą" to ostatnim krokiem jest utworzenie mostka. Mostkujesz połączenia. (jeśli teraz laptop nie chce się łączyć z internetem to możesz mu (mostowi) przypisać ręcznie IP, DNS i bramę takie jak miałeś na laptopie przed wykonaniem mostka [cmd -> ipconfig]). Teraz próbujesz się połączyć komórką z komputerem. Jeśli nie idzie to ręcznie ustawiasz IP w komórce na dowolny z puli takiej jak ma komputer czyli tam przypuśćmy np. 192.168.1.1xx (to zależy jaki masz IP laptopa). Powinno działać.

Tu masz instrukcję dla sposobu z udostępnieniem połączenia internetowego - to też powinno działać. Link
W ten sposób skonfigurowałem udostępnianie w komputerze, który łączy się przez modem TP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#6 Post autora tematu 13 Kwi 2010 18:18   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Niestety ale dalej nic. Gdy zmostkuję WiFi z LANem to mogę ustawiać IP tylko w mostku. W nich już nie mogę tego zmieniać... ;( Więc dla WiFi nie mogę ustawić innego z tej puli ...
Muszę mieć dobre ustawienia, bo inaczej w ogóle nie mam neta na laptopie.
Telefon się może połączyć z laptopem ale nie mogę korzystać z internetu. Mam Sony Ericssona W715. Może coś w nim trzeba zmienić??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
quinty
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1181
Miasto: Kraków

quinty
Poziom 21
Post#7 13 Kwi 2010 21:20Pomocny post   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


" Gdy zmostkuję WiFi z LANem to mogę ustawiać IP tylko w mostku. W nich już nie mogę tego zmieniać... ;( "
No to mówię, żebyś skonfigurował mostek tak jak LAN

"Więc dla WiFi nie mogę ustawić innego z tej puli ... "
miałem na myśli ręczne wpisanie IP w telefonie z tej samej puli co komputer.

Co odnoście metody z linka?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
audio-master
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 56
Miasto: Bielsko-Biała

audio-master
Poziom 10
Post#8 13 Kwi 2010 21:29Pomocny post   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


A próbowałeś skonfigurować sieć w kreatorze sieci bezprzewodowej? Znajduje się on w Panelu Sterowania. Tam skonfigurujesz połączenie WiFi. Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#9 Post autora tematu 13 Kwi 2010 22:07   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Utworzyłem sieć ad hoc nawet bez zabezpieczeń otwartą aby się nie bawić w wpisywanie hasła. Metoda z linka też nie chce działać ale jeszcze sam będę próbował w razie jakiś postępów napiszę...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
siudziu
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Paź 2005
Posty: 1193
Miasto: Czernikowo

siudziu
Poziom 21
Post#10 14 Kwi 2010 11:51   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


popros kogos bardziej doswiadczonego zeby pokazal ci jak to zrobic np. nauczyciela informatyki (choc akurat po nim nie spodziwal bym sie wiele)

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#11 Post autora tematu 18 Kwi 2010 11:52   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


A tak przy okazji w tym telefonie w ogóle można coś takiego zrobić??
Jeśli ma się np. Bluetooth to ustala się nazwę telefonu. I można odnaleźć telefon dzięki temu. A jak jest z Wi-Fi?? Bo gdy podłączy się do mojego laptopu na przykład inny laptop to ja go widzę i możemy przesyłać pliki. A jak zrobić aby odnaleźć telefon i z nim przesyłać?? Proszę o odpowiedź.
Jeśli ma ktoś ten telefon i wie jak zrobić aby można było przeglądać stronki i żeby w ogóle można było coś robić przez Wi-Fi.

PS. Zostałem bardzo zaskoczony gdy napisałem e-mail do firmy Sony Ericsson z tym zapytaniem. Jedyną odpowiedź jaką uzyskałem to: "Proszę się skontaktować z operatorem".
Ale skoro zadałem pytanie jak w telefonie ustawić WiFi to co do tego ma operator sieci?? W moim wypadku PLUS.
Byłem bardzo zaskoczony niekompetentnością obsługi. Kto jak kto ale firma Sony Ericsson powinna to wiedzieć najlepiej. A napisałem do działu technicznego.

W tym wypadku proszę o pomoc albo właścicieli tych telefonów(Sony Ericsson W715) którym to działa
albo kogoś kto już miał z tym do czynienia.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomboy81
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 42
Miasto: Wrocław

tomboy81
Poziom 9
Post#12 20 Lip 2010 20:19   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Nokia 5530 XPM. Połączenie mostkowe działa. Jest internet w komorce połączonej z laptopem przez wifi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Piotr0209
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 187
Miasto: KIELCE

Piotr0209
Poziom 14
Post#13 03 Paź 2010 18:14   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telef


Niestety na moim touch hd nie działa.
Cytat:
...to ręcznie ustawiasz IP w komórce na dowolny z puli...
Niestety nie mogę zmienić ip.
Co jeszcze robię źle??

Ps.W komórce Internet explorer wyświetla komunikat:"The page cannot be found.Check the name and try again."

Witam ponownie.
Wydaje mi się że wina leży po stronie dostawcy internetu tj.Vectry.Gdy tylko utworzę mostek sieciowy pomiędzy poł.lokalnym a kartą usb wifi nie mam internetu na komputerze stacjonarnym.Po skasowaniu mostka wszystko jest ok.Czy jest to wina przypisania adresów karty sieciowej,działa tylko jedna...??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stihler
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 208

stihler
Poziom 15
Post#14 Post autora tematu 18 Kwi 2011 17:47   

Re: Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu


Usunąłem starą sieć WiFi którą utworzyłem. Zrobiłem nową bez hasła(bez jakichkolwiek zabezpieczeń).
Zrobiłem restart telefonu i działa.
Przynajmniej na Sony Ericssonie W715(brata).
Bo niestety na moim Samsungu Monte S5620 net nie chodzi. Normalnie bez przeszkód łączę się z siecią ale nie mogę korzystać z internetu, brat może. Na necie w szkole mój Monte śmiga. Ale tam mają oryginalny router.

Wykonałem takie czynności jak(w Windows 7):
Utworzyłem sieć WiFi:
>> Panel sterowania\Sieć i Internet\Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi

Jak pisałem wcześniej bez jakichkolwiek zabezpieczeń:
>> Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe

Udostępniłem moje łącze internetowe dla sieci bezprzewodowych

Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu

I nadal nie działało.
Bardzo ważną, rzeczą było połączenie się ze swoją siecią.
Czyli jak kliknąłem w komputerze w prawym dolnym rogu ekranu na ikonie komputera z wtyczką była na liście moja sieć.
Trzeba ją wybrać i dać połącz.
Dopiero wtedy telefon ją znalazł i mógł się podłączyć.
Jak pisałem wyżej w W715 śmiga a w Monte kicha.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> GSM -> GSM Początkujący -> Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Udostępnianie internetu przez Wi-Fi w laptopie dla telefonu (2)
Udostępnianie internetu z telefonu do komputera (10)
udostępnienie internetu przez wi-fi do telefonu (4)
Udostępnienie połączenia WiFi w laptopie dla telefonu (5)
Jak zrobic neta w laptopie z telefonu LG Ku990 przez usb (4)
Udostępnienie internetu z jednego telefonu -soft, dla drugiego -symbian belle (8)
Motorola Motoluxe - Brak internetu przez WiFi po "wybudzeniu" telefonu (2)
Udostępnianie internetu z android do WM (5)
Nokia 500 udostępnianie internetu (4)
Z kompa na Nokie 6600. Udostępnianie internetu. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS