X

Chiński quad 110 ccm, brak iskry, rozrusznik działa.

joiner 14 Apr 2010 00:54
  • #1 14 Apr 2010 00:54
    joiner
    Level 1  
    Helpful post? (-1)
    Witam, mam problem z moim quadem. Jest to chińczyk o pojemności 110cc.
    Próbowałem go odpalić przy użyciu dobrze naładowanego akumulatora, na krotko.
    Podłączyłem minus do masy i plus przytknąłem do rozrusznika, no i kreci ale nie ma iskry przy włączonej stacyjce.
    Chce się dowiedzieć jak sprawdzić przy użyciu multimetra, niektóre moduły, jak na zdjęciu:
    1. Cewka zapłonowa
    Chiński quad 110 ccm, brak iskry, rozrusznik działa.
    Oraz to tez chyba jakiś element zasilający.Nie wiem jak on się nazywa fachowo, ale ma pięć pinów:
    Chiński quad 110 ccm, brak iskry, rozrusznik działa.

    Wiem, ze muszę sprawdzić jeszcze przerywacz, czy nie jest zabrudzony ale najpierw chciałbym dowiedzieć się jak sprawdzić te rzeczy.
    Przepraszam za literówki, ale nie mieszkam w Polsce i używam angielskiego komputera.
    Proszę o jakąś podpowiedz. Dzięki.
  • #2 14 Apr 2010 21:03
    Centek15
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Spróbuj sprawdzić impulsator. U mnie to było przyczyną braku iskry... wystarczy 0.1mm za daleko lub za blisko i iskry nie będzie...
  • #3 17 Apr 2010 15:35
    zylax4
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Posprawdzaj dokładnie wszystkie przewody czy dolegają odpowiednio do siebie na wtykach itp. Najczęstsza przyczyna.
  • #4 17 Apr 2010 15:36
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Jaki przerywacz? Tam mas zapłon CDI. Bez problemu znajdziesz sobie opis działania i schematy blokowe. Są niemal identyczne we wszelkich tego typu pojazdach. I według tego sobie sprawdzisz.
  • #5 17 Apr 2010 18:45
    39006
    Removed  
    Helpful post? (+2)
    Chiński quad 110 ccm, brak iskry, rozrusznik działa.
    Bezpiecznik, za akumulatorem, sprawdzałeś?
  • #6 05 May 2010 22:05
    zdzbia
    Level 8  
    Helpful post? (+3)
    Witam. Miałem problem z iskrą w quadzie 110cm, ale po kolei. Quad jeździł parę minut, ale potem gasł, sprawdziłem czy jest iskra na świecy i tu zaskoczenie. Iskra bardzo słaba i po paru obrotach silnika rozrusznikiem znikała. Wymieniłem święcę, cewkę zapłonową, potem moduł CDI, na koniec regulator napięcia. Quad zapalił, ale pochodził parę minut i znów ten sam objaw z iskrą co na początku. Sprawdziłem pulsator diodą LED, ładnie mruga. Zamówiłem na allegro stator impulsator z cewkami. Zamontowałem i zadziałało, iskra bardzo mocna. Może komuś ten opis pomoże w naprawie quada.
  • #7 30 Jul 2010 23:03
    jabu33
    Level 9  
    Helpful post? (+1)
    U mnie też ruszył dopiero po wymianie statora z cewkami. Wcześniej wymieniałem moduł CDI i cewkę WN z kablem i fajką i świecą - nic to nie dało. Dopiero po wymianie cewek przy kole magnetycznym ruszył. Cewki można pomierzyć omomierzem. Powinny mieć ok 200-300 Ohm do masy. Tam jest także czujnik położenia wału (czerwono-czarny przewód) i on powinien mieć 150 Ohm. Jak jest zwarcie któregokolwiek obwodu do masy to silnik nie ruszy.
  • #8 10 Aug 2010 15:22
    JEDO2000
    Level 1  
    Helpful post? (+2)
    Witam wszystkich.
    Miałem podobny problem z iskrą, i po kolei wymiana cewki, modułu i statora-impulsatora z cewkami i nic, a wystarczyło rozłączyć kostkę od alarmu i chodzi jak pszczółka, (co prawda alarm nie działa,ale quad działa).Osobiście nie będę wymieniał alarmu, czy jest mu niezbędny oceńcie sami.
    Pozdrawiam.
  Search 4 million + Products
Browse Products