Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Początkujący ->Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
klamot86
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 13
Miasto: Poznań

klamot86
Poziom 5
Post#1 15 Kwi 2010 09:21  Autor tematu   

Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


Witam, szukam pomysłów na projekt sieci telewizyjnej w moim domu. Czytałem ostatnio trochę na ten temat i jest jeszcze kilka niejasności. Sieć ma się składać z czterech odbiorników telewizyjnych. Jeden z nich (salon) ma podłączony dekoder Cyfra+ HD (taki z dwoma wejściami żeby można było nagrywać). W sypialni dostępnym jest dekoder SD (cyfra+ osobna karta abonencka). Pozostałe dwa mogą się zadowolić telewizją naziemną. Korzystam z jednej standardowej anteny Cyfry+. Dowiedziałem się, że potrzebuję KONWERTER (pyt. czy potrzebuję funkcje jakie oferuje konwerter quad w porównaniu do quatro: zakres, polaryzacja?). Dodatkowo wymyśliłem sobie że telewizję naziemną udostępni mi ta sama antena czyt. wyjście z konwertera. I ostatnie pytanie czy potrzebuję urządzenie pt. MULTISWITCH dla takiej instalacji.
Mam nadzieję, że wyraziłem się dość jasno z wypatruję za waszymi radami, liczę że się od was czegoś nauczę.
Pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Miasto: Okolice Krakowa

Doominus
Poziom 23
Post#2 15 Kwi 2010 09:32    

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


(pyt. czy potrzebuję funkcje jakie oferuje konwerter quad w porównaniu do quatro: zakres, polaryzacja?)
Jedno jest dla multischwicza drugie dla zwykłego tunera .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
milosznick
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 10
Miasto: brz

milosznick
Poziom 4
Post#3 17 Kwi 2010 02:52    

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


Cytat:
Witam, szukam pomysłów na projekt sieci telewizyjnej w moim domu.

Rozumiem, że jeszcze tej strony nie widziałeśIdea

Za tydzień lub dwa biorę się za instalacje na 4 telewizory, na każdym:
- Cyfra+ (splitter - jedna karta)
- TV naziemna (bo polsat...)
- Obraz z kamer CCTV

Dodatkowo w salonie telewizja N z record'erem.

Chętnie wymienię się doświadczeniami....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Miasto: Mazowieckie

dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#4 17 Kwi 2010 08:49    

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


Potrzebujesz konwertera quatro, multiswich 5/6 lub 5/8, gniazda rtv-sat końcowe 4szt. antenę ATX lub YAGI do telewizji naziemnej.
Z multiswicha do każdego gniazda kabel koncentryczny a tam gdzie dekoder z dyskiem dwa kable.
Konwerter z multiswichem łączysz według opisu i do multiswicha wpinasz antenę naziemną.
I masz prawidłowo rozwiązany problem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
klamot86
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 13
Miasto: Poznań

klamot86
Poziom 5
Post#5 20 Kwi 2010 10:11  Autor tematu   

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


No nie widziałem rzeczwiście tej stronki. Czyli ten multiswitch służy do obsługi dwóch rodzajów sygnału: sat i tv naziemnej?? A jaki rodzaj konwertera polecacie, głównie chodzi o firmę? Czy wato kupować super drogie konwertery?? I jeszcze jedno, obecnie przy antenie sat mam konwerter twin oznaczony numerem: AP82-T2F firmy Mcroeletronics Technology. Czy tam radę podłączyć do tego dwa dekodery z dwoma kartami Cyfry+ nie używając multiswitcha? Chodzi o rozwiązanie tymczasowe. Dzięki za podpowiedzi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Miasto: Mazowieckie

dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#6 20 Kwi 2010 13:48    

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


Dasz radę podłączyć dwa dekodery ale bez funkcji nagrywania.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
klamot86
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 13
Miasto: Poznań

klamot86
Poziom 5
Post#7 20 Kwi 2010 16:21  Autor tematu   

Re: Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym


Ok, miło to słyszeć, ale niestety się nie udało. Drugi dekoder sd nie widzi anteny. W sumie nie wiem dlaczego. Jest skonfigurowany tak jak wcześniej, gdy był jedynym odbiornikiem cyfry w domu. Ostatnio przyszli monterzy i zainstalowali dekoder PVR HD. W starym Philipsie nic nie było zmieniane, ktoś się domyśla jaka jest przyczyna??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Projekt instalacji tv sat w domku jednorodzinnym. (2)
Planowana instalacja SAT/TV w domku jednorodzinnym (12)
Sat w domku jednorodzinnym po przez multiswitch (4)
Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym (55)
Instalacja TV-SAT w domku jednorodzinnym jak ugryzc (7)
Instalacjia SAT w domku jednorodzinnym - prosze o pomoc (16)
Pierwsza sieć telewizyjna w domku jednorodzinnym. (7)
Instalacja w domku jednorodzinnym (19)
instalacja w domku jednorodzinnym (4)
Instalacja w domku jednorodzinnym (12)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS