FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 18 Apr 2010 16:52   

Witam. Chciałbym zaprezentować mój zasilacz regulowany 1,3-30V, 1A. Za schemat posłużył mi projekt ze strony http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245. Jest to moja pierwsza konstrukcja (mam prawie 15 lat). Budowa zajęła mi prawie 2 miesiące (nauka, budowa wzmacniacza dla kolegi, którego już spalił). Skorzystałem ze schematu powyżej jednak w czasie budowy cały czas przychodziły mi do głowy pomysły ulepszenia zasilacz. Z tego powodu jest mały nieporządek w środku. Płytkę zaprojektowałem na kartce i naznaczyłem ścieżki farbą mozaikową. Zastosowałem transformator Unitra ts 15/31.
Jest on słaby ale miałem go pod ręką i nie chciałem żeby się zmarnował. Jako obudowę zastosowałem stary zasilacz od komputera. Przedni panel zaprojektowałem w paintcie.

Na wyjściu zastosowałem wyłącznik i dodałem diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu.

Trudno mi określić ile wyniosła mnie budowa zasilacza bo miałem sporo części w domu (transformator, wentylator, radiator, włączniki, diody, gniazdo na bezpiecznik, itp.) W sklepie kupując resztę potrzebnych rzeczy zapłaciłem ok 45zł.
Razem licząc to ok 80 zł.

Oto reszta zdjęć:
Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Apr 2010 16:52   

Back to top

exoper
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 18 Apr 2010 17:36   

Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A

Witam
W środku mały nieporządek ale to da się naprawić. Taśma niezbyt dobrze wygląda a koszulki termokurczliwe to wydatek 1zł w elektroniku. Jak na pierwszą konstrukcje to nie jest aż tak źle. :)
Pozdrawiam też mam 15 lat
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Apr 2010 17:36   

Back to top

misturek
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 18 Apr 2010 19:07   

Trochę ten panel przedni wydrukowany na zwykłej kartce i przyklejony na taśmę razi ale ważne żeby spełniało swoją funkcję.
Jeżeli zastosowałeś diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu to mogłeś zrobić tak że woltomierz też nic nie pokazuje...
Back to top

biz69
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 18 Apr 2010 19:12   

jak na pierwszą konstrukcje to ujdzie. zrobić porządek w środku, ja osobiście bym poprawił przedni panel (ale jak tobie nie przeszkadza to niech tak będzie:D) Wentylator wydaje mi się że jest lepiej jak wyciąga ciepłe powietrze ale to różnie bywa.. Jakie ulepszenia wprowadziłeś?? Jakieś zabezpieczenia zwarciowe? Pozdrawiam także młody:D
Back to top

wacek1974
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 18 Apr 2010 19:30   

Ogólnie to masakra z zewnątrz i wewnątrz, ale masz dopiero 15 lat więc podpatruj jak to robią inni z tego forum i ucz się od nich .
Ten rezystor przy wentylatorze aż chce się w niego wkręcić popraw to natychmiast !! Jak uzyskałeś 30 V z transformatora TS15/31 ?? Max to ok 15V i to pod małym obciążeniem , ale nie zniechęcaj się moją wypowiedzią i pracuj dalej . Ważne że działa !!

Dodano po 4 [minuty]:

Do biz69 :
Wentylator akurat jest poprawnie zamontowany .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Apr 2010 19:30   

Back to top

Dareko99
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 Post from the author of the topic 18 Apr 2010 20:22   

misturek wrote:
Trochę ten panel przedni wydrukowany na zwykłej kartce i przyklejony na taśmę razi ale ważne żeby spełniało swoją funkcję.
Jeżeli zastosowałeś diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu to mogłeś zrobić tak że woltomierz też nic nie pokazuje...

Zrobiłem tak, ponieważ podłączam sobie jakiś układ reguluje napięcie jakie ma być i załączam napięcie na wyjściu. Jak coś nie tak to od razu mam palec na wyłączniku.

biz69 wrote:
jak na pierwszą konstrukcje to ujdzie. zrobić porządek w środku, ja osobiście bym poprawił przedni panel (ale jak tobie nie przeszkadza to niech tak będzie:D) Wentylator wydaje mi się że jest lepiej jak wyciąga ciepłe powietrze ale to różnie bywa.. Jakie ulepszenia wprowadziłeś?? Jakieś zabezpieczenia zwarciowe? Pozdrawiam także młody:D

Zabezpieczenia przeciwzwarciowego nie robiłem, ponieważ układ lm350 posiada takowe w sobie.

wacek1974 wrote:
Ogólnie to masakra z zewnątrz i wewnątrz, ale masz dopiero 15 lat więc podpatruj jak to robią inni z tego forum i ucz się od nich .
Ten rezystor przy wentylatorze aż chce się w niego wkręcić popraw to natychmiast !! Jak uzyskałeś 30 V z transformatora TS15/31 ?? Max to ok 15V i to pod małym obciążeniem , ale nie zniechęcaj się moją wypowiedzią i pracuj dalej . Ważne że działa !!

Bałagan w środku wynika z tego, iż nie przemyślałem całej konstrukcji tylko zacząłem robić. Nie myślałem na początku że dam to do takiej obudowy. Teraz, gdy zacznę coś robić to pomyśle o tym. Mam taki błąd,że napięcie z transformatora muszę prowadzić na drugi koniec jak i napięcie wyjściowe. Tak samo na początku nie myślałem, że zastosuje diody i wgl. tak jakoś inaczej myślałem. 30V uzyskuje dlatego, że te kondensatory i diody są powielaczami napięcia. Tak samo jest zastosowane do zasilania wentylatora i diod. Mam transformator większy ale pomyślałem, że przyda mi się później do jakiegoś lepszego zasilacza bo ten tylko na początek. Tak naprawdę nie wierzyłem, że uda mi się go uruchomić
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilacz regulowany +1...+30V 0,5A...10A (11)
j 101 Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A (73)
Zasilacz regulowany 0-30V 5A (18)
Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A (6)
Zasilacz regulowany 0..30V 0..3A (8)
Zasilacz regulowany 0.2-30V 0.5-4A (3)
zasilacz regulowany 1-30V 3A (15)
Zasilacz regulowany 0-30v 0-5A (5)
zasilacz stabilizowany regulowany od 0-30V (13)
Zasilacz regulowany 0-30V ?? Problem ! (5)

Page generation time: 0.055 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed