| Author |
Dareko99 Poziom 8

|
18 Apr 2010 16:52 Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
Witam. Chciałbym zaprezentować mój zasilacz regulowany 1,3-30V, 1A. Za schemat posłużył mi projekt ze strony http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245. Jest to moja pierwsza konstrukcja (mam prawie 15 lat). Budowa zajęła mi prawie 2 miesiące (nauka, budowa wzmacniacza dla kolegi, którego już spalił). Skorzystałem ze schematu powyżej jednak w czasie budowy cały czas przychodziły mi do głowy pomysły ulepszenia zasilacz. Z tego powodu jest mały nieporządek w środku. Płytkę zaprojektowałem na kartce i naznaczyłem ścieżki farbą mozaikową. Zastosowałem transformator Unitra ts 15/31.
Jest on słaby ale miałem go pod ręką i nie chciałem żeby się zmarnował. Jako obudowę zastosowałem stary zasilacz od komputera. Przedni panel zaprojektowałem w paintcie.
Na wyjściu zastosowałem wyłącznik i dodałem diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu.
Trudno mi określić ile wyniosła mnie budowa zasilacza bo miałem sporo części w domu (transformator, wentylator, radiator, włączniki, diody, gniazdo na bezpiecznik, itp.) W sklepie kupując resztę potrzebnych rzeczy zapłaciłem ok 45zł.
Razem licząc to ok 80 zł.
Oto reszta zdjęć:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2010 16:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
exoper Poziom 9

|
18 Apr 2010 17:36 Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
Witam
W środku mały nieporządek ale to da się naprawić. Taśma niezbyt dobrze wygląda a koszulki termokurczliwe to wydatek 1zł w elektroniku. Jak na pierwszą konstrukcje to nie jest aż tak źle. :)
Pozdrawiam też mam 15 lat
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2010 17:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misturek Poziom 15

|
18 Apr 2010 19:07 Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
Trochę ten panel przedni wydrukowany na zwykłej kartce i przyklejony na taśmę razi ale ważne żeby spełniało swoją funkcję.
Jeżeli zastosowałeś diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu to mogłeś zrobić tak że woltomierz też nic nie pokazuje...
|
|
| Back to top |
|
 |
biz69 Poziom 7

|
18 Apr 2010 19:12 Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
jak na pierwszą konstrukcje to ujdzie. zrobić porządek w środku, ja osobiście bym poprawił przedni panel (ale jak tobie nie przeszkadza to niech tak będzie:D) Wentylator wydaje mi się że jest lepiej jak wyciąga ciepłe powietrze ale to różnie bywa.. Jakie ulepszenia wprowadziłeś?? Jakieś zabezpieczenia zwarciowe? Pozdrawiam także młody:D
|
|
| Back to top |
|
 |
wacek1974 Poziom 9

|
18 Apr 2010 19:30 Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
Ogólnie to masakra z zewnątrz i wewnątrz, ale masz dopiero 15 lat więc podpatruj jak to robią inni z tego forum i ucz się od nich .
Ten rezystor przy wentylatorze aż chce się w niego wkręcić popraw to natychmiast !! Jak uzyskałeś 30 V z transformatora TS15/31 ?? Max to ok 15V i to pod małym obciążeniem , ale nie zniechęcaj się moją wypowiedzią i pracuj dalej . Ważne że działa !!
Dodano po 4 [minuty]:
Do biz69 :
Wentylator akurat jest poprawnie zamontowany .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2010 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dareko99 Poziom 8

|
18 Apr 2010 20:22 Re: Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A |
|
|
|
| misturek wrote: |
Trochę ten panel przedni wydrukowany na zwykłej kartce i przyklejony na taśmę razi ale ważne żeby spełniało swoją funkcję.
Jeżeli zastosowałeś diodę sygnalizującą brak napięcia na wyjściu to mogłeś zrobić tak że woltomierz też nic nie pokazuje... |
Zrobiłem tak, ponieważ podłączam sobie jakiś układ reguluje napięcie jakie ma być i załączam napięcie na wyjściu. Jak coś nie tak to od razu mam palec na wyłączniku.
| biz69 wrote: |
| jak na pierwszą konstrukcje to ujdzie. zrobić porządek w środku, ja osobiście bym poprawił przedni panel (ale jak tobie nie przeszkadza to niech tak będzie:D) Wentylator wydaje mi się że jest lepiej jak wyciąga ciepłe powietrze ale to różnie bywa.. Jakie ulepszenia wprowadziłeś?? Jakieś zabezpieczenia zwarciowe? Pozdrawiam także młody:D |
Zabezpieczenia przeciwzwarciowego nie robiłem, ponieważ układ lm350 posiada takowe w sobie.
| wacek1974 wrote: |
Ogólnie to masakra z zewnątrz i wewnątrz, ale masz dopiero 15 lat więc podpatruj jak to robią inni z tego forum i ucz się od nich .
Ten rezystor przy wentylatorze aż chce się w niego wkręcić popraw to natychmiast !! Jak uzyskałeś 30 V z transformatora TS15/31 ?? Max to ok 15V i to pod małym obciążeniem , ale nie zniechęcaj się moją wypowiedzią i pracuj dalej . Ważne że działa !! |
Bałagan w środku wynika z tego, iż nie przemyślałem całej konstrukcji tylko zacząłem robić. Nie myślałem na początku że dam to do takiej obudowy. Teraz, gdy zacznę coś robić to pomyśle o tym. Mam taki błąd,że napięcie z transformatora muszę prowadzić na drugi koniec jak i napięcie wyjściowe. Tak samo na początku nie myślałem, że zastosuje diody i wgl. tak jakoś inaczej myślałem. 30V uzyskuje dlatego, że te kondensatory i diody są powielaczami napięcia. Tak samo jest zastosowane do zasilania wentylatora i diod. Mam transformator większy ale pomyślałem, że przyda mi się później do jakiegoś lepszego zasilacza bo ten tylko na początek. Tak naprawdę nie wierzyłem, że uda mi się go uruchomić
|
|
| Back to top |
|
 |