Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

AVT 1522 - tl494 - problem z regulacją prądu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> AVT 1522 - tl494 - problem z regulacją prądu
Author
Message
djskomy
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 29 May 2003
Posts: 102
Location: Tłuszcz, Wołomin

Post#1 Post from the author of the topic 18 Apr 2010 22:31   

AVT 1522 - tl494 - problem z regulacją prądu


Zainteresowałem się ostatnio kitem AVT 1522, jako że chciałem zmontować sobie zasilacz warsztatowy. Po zmontowaniu stabilizator ruszył za pierwszym razem, jednak okazało się, iż nie działa najlepiej regulacja prądu.
Główkowałem już parę dni nad działaniem tegoż i nie mogę ogarnąć czemu się tak dziwnie zachowuje.
Ogólnie rzecz ujmując tl494 posiada dwa wzmacniacze błędu, jeden służy do regulacji napięcia - działa jak złoto, drugi do prądu i działa co najmniej dziwnie. Dokonałem regulacji takowej, iż bez obciążenia na pinie 16 (wejście + wzmacniacza błędu) bez obciążenia mam 0,5V jak obciążam to spada do ok 0V. Natomiast na pinie 15 (wejście - wzmacniacza błędu) mam możliwość podać z potencjometra napięcie od 0V do powyżej 0,5V. Bez obciążenia różnica napięć rzędu 0,05V taka, że pin 15 < 16 powoduje wyłączenie stabilizatora. Natomiast przy obciążeniu różnica rzędu 0,4V nie powoduje jego wyłączenia. Zmianę obciążenia dokonuję regulując potencjometr podłączony do pierwszego wzmacniacza różnicowego (zwiększam napięcie stabilizatora) dlatego przypuszczam, że problem właśnie tkwi we wpływie jednego wzmacniacza błędu na drugi - mają połączone wyjścia. Już sam nie wiem, czy ten kit to taka lipa, czy ja mam pecha, czy za małą wiedzę... Proszę o wsparcie kogoś mądrzejszego...
Schemat:
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 18 Apr 2010 22:31   



Back to top
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 04 Oct 2007
Posts: 5268
Location: Warszawa

Post#2 18 Apr 2010 22:53   

Re: AVT 1522 - tl494 - problem z regulacją prądu


Regulamin p.11.1, p.14 i p.16 => kosz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> AVT 1522 - tl494 - problem z regulacją prądu
Page 1 of 1
Similar topics
Potrzebuję schemat prostownika 12V z płynną regulacją prądu (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl topic RSS feed