X

Dekoder Samsung DSB-H370G Nie włącza się, próbkowanie napięć

kompiler 19 Apr 2010 10:39
  • #1 19 Apr 2010 10:39
    kompiler
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, mam problem z naprawą tunera Samsung DSB-H370G, po włączeniu
    do gniazdka zasilającego nie zaświeca się dioda, na wyjścu transformatora
    (przetwornicy) w miejscach oznaczonych +5V i +12V miernik wskazuje
    te napięcia jednak przerywane tzn są takie impusly średnio co sekundę.
    Sprawdzałem diody prostownicze na pierwotnym i wtórnym oraz kondensatory
    elektrolityczne na wtórnym, wskazują poprawne pojemności, diody są sprawne,
    na płycie nie widać śladów przegrzewania, proszę o pomoc
  • #2 19 Apr 2010 11:15
    irek19
    Level 33  
  • #3 19 Apr 2010 11:25
    kompiler
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuję za szybką odpowiedź, widziałem tamten temat, jak wspomniałem
    posprawdzałem kondensatory elektrolityczne i wskazują poprawne pojemności.
    Kolega w tamtym temacie miał obniżone napięcia, ja mam przerywane, próbkowane.
    Chyba że pomiar miernikiem pojemności nie gwarantuje poprawnej pracy kondensatorów
    i mimo wszystko przydałoby się je profilaktycznie powymieniać?
  • Helpful post
    #4 19 Apr 2010 11:27
    irek19
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Tutaj nie ma co sprawdzać, tylko wymiana na nowe.
  • #5 20 Apr 2010 07:34
    kompiler
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Powymieniałem elektrolity w obrębie przetwornicy, niestety nic się nie zmieniło,
    napięcie nadal pojawia się w bardzo krótkich impulsach, do przetwornicy
    połączone są dwa układy KIA278R33 i KIA278R12 które według datasheet
    są regulatorami napięcia, wylutowałem oba układy i porównywałem omomierzem
    wskazania na ich wyprowadzeniach, różnią się między sobą 2gim i 3cim wyprowadzeniem,
    tzn jeden z nich na tych wyprowadzeniach zachowuje się jak dioda (przejście
    w jedną stronę) natomiast drugi ma przejście w obu kierunkach, sądzę że jeden
    z nich jest uszkodzony, oprócz tego omomierzem sprawdziłem oporność układu
    na złączu taśmy do panelu czołowego gdzie powinno znajdować się w czasie pracy
    +5V, rezystancja w tym miejscu wynosi okolo 25 ohm, nie wiem czy nie jest to
    zbyt mało i nie jest powodem próbkowania przetwornicy
  • #6 20 Apr 2010 09:15
    telesat1
    Moderator - SAT
    Helpful post? (0)
    Sama przetwornica pracuje poprawnie? Sprawdzana na sztucznym obciążeniu?
  • #7 20 Apr 2010 11:15
    kompiler
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Odpiąłem dławiki przez które leciało 5 i 12 na całą płytę i połączyłem je
    przez rezystory 2,2K (takie mam pod ręką), reakcja taka sama tzn próbkowanie,
    bez tych rezystorów nie ma wogóle nic.
    Przy próbkowaniu na pierwotnym uzwojeniu są dwa uzwojenia, na jednym jest stałe 330V,
    na drugim zmienne około 300V z częstotliwością która też próbkuje i wskazuje około 1800hz.
  Search 4 million + Products
Browse Products