| Author |
prajsiko Poziom 3

|
19 Apr 2010 14:13 Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
Witam,
Mam prośbę, czy ktoś posiada może jakieś schematy przerywaczy impulsowych?
W programach typu TCad na przykład.
Potrzebuję zaprojektować tranzystorowy 1-fazowy przerywacz impulsowy napięcia stałego, miękko przełączany. Moje doświadczenie w tym temacie jest małe, a dotychczasowe próby stworzenia czegoś kończyły się niepowodzeniem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś "wrzucił" coś co mogło by pomóc mi w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2010 14:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5449 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
19 Apr 2010 14:22 Re: Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
| prajsiko wrote: |
Witam,
Mam prośbę, czy ktoś posiada może jakieś schematy przerywaczy impulsowych?
W programach typu TCad na przykład.
Potrzebuję zaprojektować tranzystorowy 1-fazowy przerywacz impulsowy napięcia stałego, miękko przełączany. Moje doświadczenie w tym temacie jest małe, a dotychczasowe próby stworzenia czegoś kończyły się niepowodzeniem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś "wrzucił" coś co mogło by pomóc mi w tym temacie. |
Jakie obciążenie i jak definiujesz miękkie przełączanie?
|
|
| Back to top |
|
 |
prajsiko Poziom 3

|
19 Apr 2010 14:50 Re: Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
Obciążenie dowolne. Jeżeli chodzi o "miękkie przełączanie", to chodzi o ograniczenie strat łączeniowych mocy (soft switching). Przełączanie następuje przy zerowym prądzie lub napięciu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2010 14:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

|
19 Apr 2010 15:02 Re: Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
| Obciążenie dowolne. Jeżeli chodzi o "miękkie przełączanie", to chodzi o ograniczenie strat łączeniowych mocy (soft switching). Przełączanie następuje przy zerowym prądzie lub napięciu. |
Napisałeś "napiecia stałego" w pierwszym poście wątku - tam nie ma zera napięcia.
Czyli domyślam się że chodzi o prąd przemienny. W takiej sytuacji problem nie jest trywialny, bo tego rodzaju układy wykonuje się zwykle na tyrystorach.
|
|
| Back to top |
|
 |
prajsiko Poziom 3

|
20 Apr 2010 07:48 Re: Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
Z tego co udało mi się znaleźć w literaturze, również miałem przez chwilę takie wrażenie, że w schemacie powinny znaleźć się tyrystory. Ale temat projektu jest "Tranzystorowe przerywacze impulsowe napięcia stałego miękko przełączane". Wykładowca dał mi do tego cały rozdział o przekształtnikach quasi-rezonansowych, z książki Panów: Citko, Tunia, Winiarski, "Układy rezonansowe w energoelektronice". Dodając że to jest wszystko co będzie mi potrzebne. Bardzo ciężko mi się teraz znaleźć teraz w tym wszystkim.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

|
20 Apr 2010 15:10 Re: Schemat tranzystorowego przerywacza impulsowego |
|
|
|
| Wykładowca dał mi do tego cały rozdział o przekształtnikach quasi-rezonansowych, z książki Panów: Citko, Tunia, Winiarski, "Układy rezonansowe w energoelektronice". Dodając że to jest wszystko co będzie mi potrzebne. Bardzo ciężko mi się teraz znaleźć teraz w tym wszystkim. |
No to chyba wszystko masz...
A schematów jako takich w sieci też znajdziesz od groma: http://www.google.com/search?hl=pl&q=quasiresonant+switch
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2010 15:10 |
|
|
|