Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Lodówka Amica, chyba termostat.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący ->Lodówka Amica, chyba termostat. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bodzio75
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 26
Ocena postów: 1
bodzio75
Poziom 8
Post#1 19 Kwi 2010 14:19  Autor tematu   

Lodówka Amica, chyba termostat.


Lodówka Amica ACZ 3601ZP albo 3602ZP albo 3701ZP albo 3702ZP (jest zabudowana, nie mogę dojrzeć dokładnie).

Dla tych którzy nie znają typu podaję, bo problem jest chyba typowy :
składa się z 2 części, dolna zamrażarka, góra chłodziarka.
Problem dotyczy chłodziarki.
Chłodziarka to 6 półek, dolna półka jest na 2 pojemniki, górne 5 półek jest na ustawianie produktów.
Chłodziarka ma się sama rozmrażać, ale to przestało działać.
Na tylnej płycie na wysokości 3 najwyższych półek tworzy się regularny prostokąt warstwy lodu i szronu.
Nie pomaga odlodzenie lodówki, robi się to nawet w pustej lodówce.

Czy to problem z termostatem? Że nie przechodzi w tryb odszraniania? Czy dam to radę sam naprawić? Czy wystarczy kupić część, domyślam się, że termostat?

Problemem jest zabudowa lodówki, jest w szafie.

Jak to oceniacie, dam radę? Na elektronice się znam ale nie na lodówkach. Czy lepiej od razu wezwać serwis pogwarancyjny?

Wskazówka : ostatnio podczas pracy lodówka wydawała dźwięki kilka razy na dobę przez 1-2 sekundy było tak jakby się coś w niej się szarpało i się trzęsła.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
august_
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Poznań
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 1071
Pomógł: 70
Ocena postów: 6
august_
Poziom 20
Post#2 19 Kwi 2010 14:25    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


A nie ma tam takiego odpływu z chłodziarki, który mógł się zapchać?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
eldom
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 392
Pomógł: 40
Ocena postów: 12
eldom
Poziom 17
Post#3 19 Kwi 2010 20:50    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Jeśli na tabliczce znamionowej jest czynnik R134a to najprawdopodobniej zapchana i konieczny fachowiec.
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka.

Termostat jest dobry

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marcin Dorociak
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: podkarpackie
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 80
Pomógł: 11
Marcin Dorociak
Poziom 12
Post#4 19 Kwi 2010 21:27    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Witam.Prawdopodobnie mało gazu,rozszczelniony układ,jak w większości nowych wynalazków Amiki 4-5 lat,i złom, lub przeszczep górnej płyty,koszt:300zł.Pozdrawiam
Moderowano przez skryn:
Jaki złom? Może konkrety?
Czy Ty tak naprawiasz urządzenia chłodnicze? Uchowaj Boże przed takimi "fachowcami".


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD
Miasto: Pomorze Środkowe
Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 15038
Pomógł: 1403
Ocena postów: 419
skryn
Admin grupy AGD
Post#5 19 Kwi 2010 22:02Pomocny post    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


eldom napisał:
Jeśli na tabliczce znamionowej jest czynnik R134a to najprawdopodobniej zapchana i konieczny fachowiec.
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka.

Termostat jest dobry

Ad1. Niekoniecznie. To znaczy konieczny fachowiec :wink:
Isobutan (R600a) jest czynnikiem obojętnym; R134a czynnikiem, który penetruje układ w sposób nieobojętny dla układu (wdaje się w reakcje z metalami). To tak w dalekim skrócie.
Wspólny mianownik, prowadzi do konkluzji zapchanego układu. Napełnienie czynnikiem powinno być czynnością sprawdzającą, o ile po "rozhermetyzowaniu" układu był jakikolwiek ślad czynnika.
W przeciwnym razie, propozycja napełnienia układu mija się z celem.
Nie ma śladu czynnika, nie ma napełnienia, bo i po co? - dziura.
Każdy kij ma dwa końce - nikt, żaden, nawet najlepszy serwisant, nie jest w stanie stwierdzić, czy układ jest zablokowany, czy też nieszczelny - stąd celowym jest napełnienie układu - jak już wstępnie przyznałem - w celu sprawdzenia (!)

AD2. Termostat sprawdzamy dwojako - nie włącza się urządzenie - to do wymiany.
Nie wyłącza się urządzenie - w tych akurat lodówkach, jeżeli jest korozja pomiędzy komorami (widoczne ślady na dolnej części termostatu) - też do wymiany!
:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
eldom
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 392
Pomógł: 40
Ocena postów: 12
eldom
Poziom 17
Post#6 19 Kwi 2010 22:31Pomocny post    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Ad1 w przypadku kilkuletniego R134a prawdopodobieństwo zapchania jest b. duże.
Oczywiście nieszczelność też być może.
R600a zapchanie mało prawdopodobne, ubytek wprost przeciwnie.
Fachowiec potrzebny?
Klient może ułamać rurkę, ale już nie wiele więcej :)
Ocena ilości gazu przez amatora to też wątpliwe.
Znaczy zero zobaczy :D
Według mnie:
R134a warto napełnić (uciąć kapilary zmienić odwadniacz). Szanse powodzenia duże.
R600a obmacać plecy, można napełnić (jak coś w środku było) Szanse powodzenia małe
Ad2 nie włącza 99,9% przypadków ;)
ten 0,1% to te co nie wyłączają :D
w/g klientów 99,9% braku czynnika, dogorywających sprężarek itp to termostat ;)
( i czasem wychodzi na ich bo zakładam taki co wyłącza od -5, ale uprzedzam by chodzić po promocjach i odkładać kaskę :D )

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bodzio75
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 26
Ocena postów: 1
bodzio75
Poziom 8
Post#7 20 Kwi 2010 22:27  Autor tematu   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


eldom napisał:
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka
Tak, jest R600a, no to nieźle ...

skryn napisał:
Napełnienie czynnikiem powinno być czynnością sprawdzającą, o ile po "rozhermetyzowaniu" układu był jakikolwiek ślad czynnika.
W przeciwnym razie, propozycja napełnienia układu mija się z celem.
Nie ma śladu czynnika, nie ma napełnienia, bo i po co? - dziura.

Dzięki za diagnozę, coś tam zrozumiałem, ale nie wiem co robić. Czyli wzywam fachowca, on napełnia czynnikiem i czy od razu coś powie czy będzie przychodził po jakimś czasie znowu?
Bo mi to wygląda, że koszt naprawy będzie prawie jak koszt lodówki. Lodówka jest w szafie co dodatkowo komplikuje ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ROBSON33
Moderator AGD
Moderator AGD
Miasto: w woj. lubelskim
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 6253
Pomógł: 268
Ocena postów: 62
ROBSON33
Moderator AGD
Post#8 20 Kwi 2010 22:32    

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Dobry chłodniarz tylko tu pomoże.
Takie sprzęty się naprawia .
Dalsza dyskusja raczej zbędna .

Oceń post: + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)

21.05.2015 test
20.05.2015 test
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Lodówka Amica, chyba termostat.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lodówka Brandt Apollo - Chyba padł termostat (9)
Lodówka AMICA - uszkodzony termostat? (6)
Lodówka Amica AK210 jak okablować termostat? (8)
Lodówka Amica AK310/AK260 - jak wymienić termostat? (2)
[Kupię] Termostat termostat (8002248) Amica 1104P (1)
Lodówka Indesit - Lodówka strzela + chyba zwarcia? (1)
Amica/EP1603 - Piekarnik Amica - Termostat 3 stykowy jak podłączyć? (1)
Lodówka Amica - Lodówka a rura od ciepłe wody i piony (1)
AMICA FM136.3 - Lodówka AMICA NOWA I ZEPSUTA?! (5)
Lodówka Mińsk 11 termostat (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS