Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lodówka Amica, chyba termostat.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Lodówka Amica, chyba termostat.
Autor
Wiadomość
bodzio75
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 24
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 19 Kwi 2010 14:19   

Lodówka Amica, chyba termostat.


Lodówka Amica ACZ 3601ZP albo 3602ZP albo 3701ZP albo 3702ZP (jest zabudowana, nie mogę dojrzeć dokładnie).

Dla tych którzy nie znają typu podaję, bo problem jest chyba typowy :
składa się z 2 części, dolna zamrażarka, góra chłodziarka.
Problem dotyczy chłodziarki.
Chłodziarka to 6 półek, dolna półka jest na 2 pojemniki, górne 5 półek jest na ustawianie produktów.
Chłodziarka ma się sama rozmrażać, ale to przestało działać.
Na tylnej płycie na wysokości 3 najwyższych półek tworzy się regularny prostokąt warstwy lodu i szronu.
Nie pomaga odlodzenie lodówki, robi się to nawet w pustej lodówce.

Czy to problem z termostatem? Że nie przechodzi w tryb odszraniania? Czy dam to radę sam naprawić? Czy wystarczy kupić część, domyślam się, że termostat?

Problemem jest zabudowa lodówki, jest w szafie.

Jak to oceniacie, dam radę? Na elektronice się znam ale nie na lodówkach. Czy lepiej od razu wezwać serwis pogwarancyjny?

Wskazówka : ostatnio podczas pracy lodówka wydawała dźwięki kilka razy na dobę przez 1-2 sekundy było tak jakby się coś w niej się szarpało i się trzęsła.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2010 14:19   





Powrót do góry
   
august_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 1074
Miasto: Poznań

Post#2 19 Kwi 2010 14:25   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


A nie ma tam takiego odpływu z chłodziarki, który mógł się zapchać?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2010 14:25   





Powrót do góry
   
eldom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 385

Post#3 19 Kwi 2010 20:50   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Jeśli na tabliczce znamionowej jest czynnik R134a to najprawdopodobniej zapchana i konieczny fachowiec.
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka.

Termostat jest dobry
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2010 20:50   





Powrót do góry
   
Marcin Dorociak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 80
Miasto: podkarpackie

Post#4 19 Kwi 2010 21:27   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Witam.Prawdopodobnie mało gazu,rozszczelniony układ,jak w większości nowych wynalazków Amiki 4-5 lat,i złom, lub przeszczep górnej płyty,koszt:300zł.Pozdrawiam
Moderowano przez skryn:
Jaki złom? Może konkrety?
Czy Ty tak naprawiasz urządzenia chłodnicze? Uchowaj Boże przed takimi "fachowcami".

Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14378
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#5 19 Kwi 2010 22:02pomocny post - solucja   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


eldom napisał:
Jeśli na tabliczce znamionowej jest czynnik R134a to najprawdopodobniej zapchana i konieczny fachowiec.
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka.

Termostat jest dobry

Ad1. Niekoniecznie. To znaczy konieczny fachowiec :wink:
Isobutan (R600a) jest czynnikiem obojętnym; R134a czynnikiem, który penetruje układ w sposób nieobojętny dla układu (wdaje się w reakcje z metalami). To tak w dalekim skrócie.
Wspólny mianownik, prowadzi do konkluzji zapchanego układu. Napełnienie czynnikiem powinno być czynnością sprawdzającą, o ile po "rozhermetyzowaniu" układu był jakikolwiek ślad czynnika.
W przeciwnym razie, propozycja napełnienia układu mija się z celem.
Nie ma śladu czynnika, nie ma napełnienia, bo i po co? - dziura.
Każdy kij ma dwa końce - nikt, żaden, nawet najlepszy serwisant, nie jest w stanie stwierdzić, czy układ jest zablokowany, czy też nieszczelny - stąd celowym jest napełnienie układu - jak już wstępnie przyznałem - w celu sprawdzenia (!)

AD2. Termostat sprawdzamy dwojako - nie włącza się urządzenie - to do wymiany.
Nie wyłącza się urządzenie - w tych akurat lodówkach, jeżeli jest korozja pomiędzy komorami (widoczne ślady na dolnej części termostatu) - też do wymiany!
:D
Powrót do góry
   
eldom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 385

Post#6 19 Kwi 2010 22:31pomocny post - solucja   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Ad1 w przypadku kilkuletniego R134a prawdopodobieństwo zapchania jest b. duże.
Oczywiście nieszczelność też być może.
R600a zapchanie mało prawdopodobne, ubytek wprost przeciwnie.
Fachowiec potrzebny?
Klient może ułamać rurkę, ale już nie wiele więcej :)
Ocena ilości gazu przez amatora to też wątpliwe.
Znaczy zero zobaczy :D
Według mnie:
R134a warto napełnić (uciąć kapilary zmienić odwadniacz). Szanse powodzenia duże.
R600a obmacać plecy, można napełnić (jak coś w środku było) Szanse powodzenia małe
Ad2 nie włącza 99,9% przypadków ;)
ten 0,1% to te co nie wyłączają :D
w/g klientów 99,9% braku czynnika, dogorywających sprężarek itp to termostat ;)
( i czasem wychodzi na ich bo zakładam taki co wyłącza od -5, ale uprzedzam by chodzić po promocjach i odkładać kaskę :D )
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2010 22:31pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
bodzio75
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 24
Miasto: Warszawa

Post#7 Post autora tematu 20 Kwi 2010 22:27   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


eldom napisał:
Jeśli jest R600a to może być gorzej. Może być potrzebna nowa lodówka
Tak, jest R600a, no to nieźle ...

skryn napisał:
Napełnienie czynnikiem powinno być czynnością sprawdzającą, o ile po "rozhermetyzowaniu" układu był jakikolwiek ślad czynnika.
W przeciwnym razie, propozycja napełnienia układu mija się z celem.
Nie ma śladu czynnika, nie ma napełnienia, bo i po co? - dziura.

Dzięki za diagnozę, coś tam zrozumiałem, ale nie wiem co robić. Czyli wzywam fachowca, on napełnia czynnikiem i czy od razu coś powie czy będzie przychodził po jakimś czasie znowu?
Bo mi to wygląda, że koszt naprawy będzie prawie jak koszt lodówki. Lodówka jest w szafie co dodatkowo komplikuje ...
Powrót do góry
   
ROBSON33
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 6010
Miasto: w woj. lubelskim

Post#8 20 Kwi 2010 22:32   

Re: Lodówka Amica, chyba termostat.


Dobry chłodniarz tylko tu pomoże.
Takie sprzęty się naprawia .
Dalsza dyskusja raczej zbędna .
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Lodówka Amica, chyba termostat.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lodówka Brandt Apollo - Chyba padł termostat (9)
Lodówka AMICA - uszkodzony termostat? (6)
Lodówka Amica AK210 jak okablować termostat? (8)
Lodówka Amica AK310/AK260 - jak wymienić termostat? (2)
[Kupię] Termostat termostat (8002248) Amica 1104P (1)
Lodówka Indesit - Lodówka strzela + chyba zwarcia? (1)
Amica/EP1603 - Piekarnik Amica - Termostat 3 stykowy jak podłączyć? (1)
Lodówka Amica - Lodówka a rura od ciepłe wody i piony (1)
AMICA FM136.3 - Lodówka AMICA NOWA I ZEPSUTA?! (5)
Lodówka Mińsk 11 termostat (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS